FOTOPIVNÍK ROKU – vyhodnocení 3. kola – listopad 2017

Listopadové kolo bylo opět úspěšné a salonek u Haštalského dědka praskal ve švech. Pojďme se společně podívat jak vše probíhalo.

Po klasickém zahřívacím kole v podobě stejků, hambáčů, bramboráků a jiných pochutin a tekutin jsme se rychle pustili i do fotografií. Salonek byl plný, večer není nekonečný, takže nebylo na co čekat a na nově osvětlenou galerijní šňůru byla pověšena první série na téma Úhel odrazu rovná se úhlu dopadu.

Listopad 01
Listopad 02

Iniciativy se nebojácně chopil, sic starý fotografický matador, ale na FOTOpivníkovi nováček Dundee.
Již delší dobu ho zaměstnávají potomci, a tak i jeho prezentace byla o nich. A nebyla to jen tak nějaká série do rodinného alba. Mladí bojovníci Kenda dávali jasně najevo, kam jejich zbraně dopadají a jak se od soupeře i odrážejí. Druhým v pořadí byl Rosťa, další novic, což po instalaci jeho série nebylo vůbec znát. Velice povedené fotografie “divoké” zvěře byly působivé a byla jen škoda, že na FOTOpivu nebyl MKR,
který by je zvláště ocenil. Od nás, wild life neodborníků, získala tato série neuvěřitelných 19 bodů.
Bohužel fotografie nebyly na zadané téma, takže za ně Rosťa nemohl dostat více bodů do celkového hodnocení. Budiž toto poučení i do budoucna pro všechny účastníky

Listopad 03
Listopad 04

Martin předvedl esteticky i technicky pěkný záběr z norských fjordů, vyvedený v krásných odstínech šedi. Krásná práce. Když jsem viděl ty nádherné odrazy, snažím se vnutit se záběrem Berounky, ale vzhledem k tomu, že jsem nestihl tisk, prezentuji pouze mobilem zavěšeným na šňůru a spravedlivě sklízím nechvalné bučení obecenstva. Škrtám se z výsledkové listiny a přecházím opět do role zapisovatele. Pavel Pola dnes donesl abstraktní snímky křížů s hrou světel a stínů a zajímavým opakováním. Zkušený pohled odborníků v publiku ale okamžitě odhalil několik nedostatků v rytmu a ořezu fotografií. Začíná nám to houstnout, snímky jsou podrobeny opravdu přísnému pohledu publika a dokonce se ozývají i kritické hlasy na Pavlovu sérii.

Listopad 05
Listopad 06

Nastupuje těžký kalibr večera. Umělecká dvojice BITOX se zvedá a lepší polovina z nich instaluje šokující fotografie černobílého abstraktního umění, až ji podezříváme, že je sebrala Bitovodovi. Nikoliv,
dlouholetý vliv partnera se nyní dokonale odrazil v Katčiném oku a všem horko-těžko vysvětluje, že se jedná o hru světel a stínů na stropě ložnice. Publikum se jednoznačně shoduje na názvu Kamasutra a někteří na fotkách poznávají dokonce i Bitovoda v ne úplně lichotivých pozicích. Pobavilo hodně. Asi mohu za všechny poděkovat za prodloužení našich životů. Potrhané bránice zmiňovat nebudu. Bitovodovi se po této show ani moc nechce. Nedivím se, těžká pozice. Ale je to mazák a rozchechtané publikum usazuje zpět na židle a nutí je k obdivnému civění na jeho rudou hru světel laserového ukazovátka ve sklenici sodovky. No, co dodat, výsledková tabulka níže hovoří za vše.

Listopad 07
Listopad 08

ZB tématicky navazuje svojí fotografií Nikdy nestojíš mimo, kde laserový paprsek rozehrál zajímavě inscenované zátiší skoro až do bojové scény. Pavel Kopřiva představil prasátkující prase a navodil tak předčasně vánoční atmosféru již v listopadu. Blue opět využila vlastní modelky, které ochotně spolupracují a zasypala je notnou dávkou rýže, která také očividně spolupracovala a vytvořila pěkné úhly dopadu i odrazu.

Listopad 09
Listopad 10

Urban vytáhl z obálky vetřelce, který donutil obecenstvo k lehkému ústupu. Po osmělení a bližším zkoumání jsme zjistili, že se jedná o zajímavou hříčku se zrcadly a obyčejným USB kabelem. Povedená a dobře udělaná hádanka. Petr Krupička zabrousil ke sportu a pěkně nafotil bikery řádící v bikeparku. Některé dopady sice nebyly nejměkčí, ale do Petrovy série zapadly perfektně.

Listopad 16
Listopad 12

Bundes donutil publikum znovu k smíchu svým růžovým autoportrétem v zrcadlové síni. Smích se stupňoval i po jeho tvrzení, že se jedná o černobílou fotografii a jen se něco pokazilo v tiskárně. Fotografie byla ale fakt dobrá a všechny pobavila. Zdeněk Tichý dnes přišel s dokumentárními snímky hry Carrom a opustil tak svoji koncepci s autoportréty a vtipnými záběry. A to se asi nevyplatilo. Všechny tři fotky ze série byly dobré, navazovaly na sebe, přebíraly si jedna od druhé spojující detaily, ale tentokráte to na pořadí v horní části tabulky nestačilo

Listopad 13
Listopad 14

Byl to dlouhý večer plný zábavy, poučení a oku lahodících fotografií, nad kterými se diskutovalo až do nočních hodin. Po galerii Bundes ještě představil kalendář a Urban přinesl zajímavý kompakt převlečený za plechovku s nejmenovaným nápojem. Jak kalendář, tak i technická hračička dlouho kolovaly po salonku, takže si zasloužily i body za mimořádný příspěvek.

Listopad 19
Listopad 15

Výsledky třetího kola FOTOpivníka roku 2017

Pořadí Jméno Téma Název Zajímavost Bodů celkem
1. (29) Bitovod ANO Laser Show NE 9
2.- 3.(16) Bundes ANO Autoportrét ANO – kalendář 6
2. – 3.(6) Urban ANO Optika očima Mileniánů ANO – pixlofoťákt 6
4. (10) Katox ANO Kamasutra NE 4
5. – 6. (9) Petr Krupička ANO Cyklisté NE 4
5. – 6.(9) Martin ANO Norsko NE 4
7.(6) BLUE ANO Děti v rýži NE 4
8.(4) ZB alias Modrý pes ANO Nikdy nestojíš mimo NE 4
9. (2) Dundee ANO Kendo NE 4
10. (0) Pavel Pola ANO Kříže NE 4
11. (0) ZT ANO Carrom NE 4
12. (0) Pavel Kopřiva ANO Zlaté prase NE 4
13. (19) Rosťa NE Zvířata NE 2

Bodováno dle pravidel FOTOpivníka 2017

Listopadové kolo v ničem nezaostalo za říjnovým, takže nezbývá, než vám vyseknout hlubokou poklonu. Celkové výsledky se nám pěkně promíchaly, ale BLUE si stále drží své první místo v celkovém pořadí. Bitovod, který ve třetím kole jednoznačně zvítězil, se vyšvihl na druhou příčku a odsunul tak Laciho na stupínek bronzový. Vše rozhodne kolo poslední, prosincové.

Celkové výsledky po druhém kole

Pořadí Jméno Bodů celkem
1. Blue 19
2. Bitovod 17
3. Laci 13
4. – 7. Petr Kopřiva 12
4. – 7. Katox 12
4. – 7. ZT 12
4. – 7. Petr Krupička 12
8. – 10. Urban 10
8. – 10. Bundes 10
8. – 10. Jakub Kencl 10
11. ZB 8
12. Pavel Pola 6
13. – 15. Mirak Smejkal 4
13. – 15. Martin 4
13. – 15. Dundee 4
16. Rosťa 2

Nic není rozhodnuto, hodně z vás má stále šanci na vítězství, takže nezbývá než se řádně připravit na prosincové finále a zabojovat o prestižní titul mezi fotografy. 20. 12. 2017 se u Haštalského dědka rozhodne. To si nesmíte nechat ujít.

Většinu fotografií z tohoto FOTOpiva můžete vidět v galerii na Fotoprůvodci

Dokumentární foto: Zdeněk Tichý

Napsat komentář