Akumulátory, nabíjení a nabíječky – je dnes něco jinak?

Doplnění předchozích článků, drobná aktualizace ohledně nabíječek a nových zdrojů energie.

  • Teplota nabíjených článků NiCd/NiMH

  • Je nutné NiCd/NiMH akumulátory nabíjet samostatně?

  • Odolnost moderních článků proti mrazu, ne vždy je rychlonabíjení vhodné

  • Reálná životnost moderních nabíjecích článků

  • Jsou značkové nabíječky opravdu „značkové“?

  • Značkové akumulátory nebo neznačkové?

  • Závěr
  • Když jsem psal seriál článků na téma klasické akumulátory NiCd a NiMH a jejich nabíjení, netušil jsem, kolik mailů na dané téma budu po jejich zveřejnění dostávat. Rovněž jsem netušil, kolik čtenářů mi stále nedůvěřuje a považuje údaje od výrobců za vycucané z prstu. Tehdy se veškeré uvedené vyčerpávající údaje nacházely v datasheetech akumulátorů. Dnes se dokumentace poněkud zjednodušila, pár věcí se mezitím lehce změnilo a pár zůstalo stejných. Doplňuji tedy malý aktualizovaný článek na podobné téma.

    Teplota nabíjených článků NiCd/NiMH

    Teplota nabíjení
    Teploty dosahované při nabíjení nejsou zas tak nízké

    Ano, poměrně dlouho jsem si myslel, že ono výrobci doporučované maximum 45 až 50° C je nepřekročitelné bez ztráty nebo poškození akumulátoru. Jenže pak jsme do firmy koupili značkovou rychlonabíječku jednotlivých článků (900 mA na jeden) a všechno bylo jinak. Protože mi jednotlivé články při nabíjení přišly až příliš horké, vzal jsem nabíječku domů a postupně změřil teploty dosahované při nabíjení NiCd a NiMH tužkových akumulátorů. Výsledek je na přiloženém obrázku. Každopádně všechny články (Ansmann, Panasonic, GP, Sanyo, Energizer) překročily bez problémů 50° C, Sanya se probojovala až na neuvěřitelných 62° C. Kupodivu platila závislost, že čím novější akumulátor s větší kapacitou, tím vyšší teplota. Předpokládám, že na vině je poměrně malá změna v nabíjecí křivce novějších akumulátorů, kterou starší nabíječka vyhodnotí příliš pozdě. Možná i proto jsou některé novější nabíječky určené pouze pro nabíjení NiMH akumulátorů, s NiCd se již nepočítá.

    Napřed jsem došel k přesvědčení, že problém je v nabíječce. Jenže pro pracovní články ji používáme dlouho a jejich kapacita je v pořádku. No a pak jsem si postavil nabíječku vlastní, s řízením nabíjení podle nabíjecí křivky a nabíjecím proudem kolem 1 A. Výsledek byl ještě rozporuplnější. Každá ze tří sad tužkových akumulátorů Sanyo NiMH 2100 mAh dosahuje při nabíjení jiných teplot, a to pro všechny čtyři články sady téměř shodných. Přitom byly koupeny najednou po čtyřech, pouze jedna sada později. Takže tady jsou v tom nabíječky nevinně a spíše se jedná o výrobní tolerance nebo odlišnosti, které na kapacitu nebo chování článku vliv nemají, s výjimkou jeho teploty.

    Víc není co dodat, snad jen že čím rychleji nabíjíte, tím více může vzrůst teplota článku. Proto se poslední dobou objevují opravdu velmi rychlé nabíječky s nabíjecími proudy v rozsahu 3 až 6 A, které dokáží nabít články o nejvyšší kapacitě 2500 mAh za něco kolem 40 minut (Ansmann, GP, Sanyo, …), u nichž jsou články chlazené pomocným větráčkem. Většina z nich má teplotní kontrolu jednotlivých článků nastavenou na zhruba 60° C, což víceméně potvrzuje teploty, které jsem uvedl výše. Mezi jednotlivými články jsou navíc vytvořeny drobné rozestupy, které zvyšují účinnost chlazení a omezují vzájemné zahřívání článků. Další drobností, zvyšující životnost článků, je poměrně rychlé ochlazení po skončení nabíjení, větrák je vypínán až po vychladnutí článků na rozumnou teplotu, odhadem mezi 30 až 40° C. Takže čas, po který jsou články zahřáté na vysokou teplotu, je maximálně zkrácen. Musím říci, že tohle řešení se mi líbí.

    Je nutné NiCd/NiMH akumulátory nabíjet samostatně?

    Poměrně rozšířený požadavek, podotýkám, že nikoliv úplně nesmyslný, je nabíjení každého článku zvlášť, což moderní nabíječky zpravidla umožňují. Protože mě samotného zajímalo, jaká je realita, zabýval jsem se také tímto problémem prakticky. Protože moje malá adaptérová nabíječka je atypické konstrukce a chtěl jsem ji co nejmenší (spínaný zdroj, nabíjecí proud 1 A), nabíjím vždy celou sadu čtyř článků najednou. Šlo o akumulátory Ansmann, GP, Panasonic a Sanyo. Sady mám číslované, takže k záměnám jednotlivých článků nedochází. Po půl roce takového nabíjení jsem vzal sady na nabíječku nabíjející každý článek zvlášť, abych porovnal vzniklé rozdíly.

    AKU

    Postup byl jednoduchý, vložil jsem celou sadu najednou a měřil čas mezi ukončením nabití prvního a posledního článku. Výsledek mě docela překvapil. Jednotlivé sady se, bez výjimky, nelišily v nabíjecím čase o více jak 5%. Z toho vyplývá, a předpokládám že mohu generalizovat, že pokud zakoupíte akumulátorové sady najednou a budou značkové, pak pro běžné použití jsou naprosto bezproblémové i při nabíjení celé sady najednou. Navíc většina nabíječek pokračuje po rychlém nabíjení v udržovacím nabíjení malým proudem, který případné malé rozdíly mezi články může dále snížit. To je určitou výhodou při amatérské stavbě nabíječky, protože tak lze pomocí stabilního malého proudu (například přes noc) nabití článků zcela srovnat.

    Pokud výše uvedené shrnu, při zakoupení akumulátorových sad najednou z jedné výrobní série (prodejny součástek například www.ges.cz, www.gme.cz, atd.) bych nijak neřešil, jestli je mám nabíjet najednou nebo každý zvlášť. Rozdíl je minimální. V mém případě jsem porovnával celkem osm sad akumulátorů: NiCd – GP 700 mAh, NiMH – Energizer 1250 mAh, Panasonic 1100 mAh, GP 1800 mAh, Sanyo 2100 mAh (tři sady) a Ansmann 2100 mAh. Nakonec, modeláři nabíjejí své bloky složené z více akumulátorů také najednou. Zpravidla mají vyvedený pomocný, tzv. servisní konektor, který umožňuje v případě potřeby změřit každý akumulátor zvlášť. Pokuste se mě nechytat za slovo, samozřejmě můžete narazit na vadný článek a pak bude vše jinak.

    Odolnost moderních článků proti mrazu, ne vždy je rychlonabíjení vhodné

    Tepla může být přemíra, tady se moc nezměnilo, články vydrží zhruba maximálně těch 60° C, kam jsou také nastaveny tepelné ochrany většiny nabíječek. Ale tepla může být také nedostatek, někdy příliš velký, a pak se chování moderních NiMH článků liší. Dovolím si vypustit NiCd varianty, protože ty nedosahují velkých kapacit a dnes je plně nahradily akumulátory typu NiMH. Co je tedy jinak? Především, na rozdíl od článků pár let zpátky, ty dnešní fungují i za velmi nízkých teplot. Takže dřívější použitelnost do 0° C (samozřejmě šly články použít i při nižších teplotách, ale kapacita byla nevalná), se rozšířila třeba u GP 2500 mAh až do –20° C, při zachování rozumné kapacity, což je docela razantní skok. Rychlost nabíjení je ovšem v závislosti na teplotě zdola omezená, protože je zde vazba na chemický proces, který se s nižší teplotou zpomaluje. A tak je například rychlé nabíjení akumulátorů s vysokou kapacitou možné až po dosažení teploty alespoň 0° C, lépe až 10° C. Tudíž není možné vyrazit na zimní celodenní tůru, po příchodu do chaty vyndat promrzlé akumulátory z fotoaparátu a okamžitě je dát do nabíječky.

    Li-Ion články se chovají podobně, jejich kapacita v mrazu také klesá, u podobných typů tak nesrovnatelně, že nemám odvahu zobecňovat. Zpravidla jsou ale schopné zachovat přijatelnou kapacitu v rozsahu 40 až 60% té nominální. Pokud požadujete přesné informace, doporučuji stáhnout originální datasheet od výrobce (pokud ho poskytuje).

    Reálná životnost moderních nabíjecích článků

    Ohledně klasických NiCd/NiMH akumulátorů nemám moc co dodat, fakta uvedená dříve stále platí. Stručně řečeno – nevybíjet, nabíjet správně a často, pak několik tisíc cyklů není problém. I když poslední dobou výrobci v katalogových listech tuto dříve běžnou informaci přestali uvádět, takže nevím. Můžete se mrknout do předchozích dílů tohoto seriálu. Jedno upozornění sem však doplním, po delším nepoužívání akumulátorů jim chvíli trvá náběh na plný výkon. Nevím, jak to nazvat rozumně. Je zde zřejmá souvislost s chemickým procesem vybíjení. Prostě po měsíci zapnete fotoaparát a indikace kapacity baterie hlásí okamžitě vyměnit (nabít). Jenže když chvíli vydržíte, párkrát přeostříte objektiv a poté vypnete a zapnete fotoaparát, bude najednou kapacita plná. To jen tak na okraj. Není rozumné pojmout výše uvedený text tak, že když týden nefotím, přesto dám akumulátory do nabíječky. To prosím ne. Ale po fotografické akci nebo prostě delším fotografování dávám články nabít, to smysl má.

    S novými variantami akumulátorů je však řada věcí jinak. Malé digitální fotoaparáty a také digitální zrcadlovky přinesly se svou miniaturizací nutnost zmenšit napájecí zdroj. Takže z klasických NiCd nebo NiMH akumulátorů s relativně dlouhou životností se plynule přešlo na Li-Ion, kde je životnost výrazně nižší, což ovšem většina výrobců otevřeně neuvádí. Důvodů je několik, mimo jiné hraje svou roli ekologie (samorozložitelnost článku po pár letech), vestavěná elektronika (článek může být vpořádku, ale elektronika příliš brzo hlásí vybití) a také vlastní chemická nestálost článku bez ohledu na ekologii. Po pravdě řečeno, ke klasickým Li-Ion článkům používaným ve fotografické technice jsem našel ještě tak závislost kapacity na teplotě, ale to bylo všechno. Vybíjecí křivky, životnost, to jsou „maličkosti“ zajímající každého uživatele, leč výrobci je zatím ve své dokumentaci neuvádějí. Nakonec si to sami můžete ověřit na stránkách firmy Sanyo, GP nebo Panasonic.

    Jaká je tedy realita? Dnešní Li-Ion akumulátory mají většinou definovánu standardní životnost kolem 500 cyklů vybití/nabití, po kterých dosahují přibližně 60% původní kapacity. Mělo by být lhostejné, v jakém stupni vybití článek nabíjíte, prostě každé nabití je možné brát jako jeden cyklus. Na rozdíl od běžných akumulátorů je však Li-Ion varianta extrémně citlivá na přílišné vybíjení, a proto má vestavěnou hlídací elektroniku. Z poměrně nízkého počtu cyklů (dokumentace uvádí rozsah 400 až 600) a současně výrazného poklesu kapacity vyplývá časté zklamání fotografů digitální technikou. Zatímco po zakoupení udělali pár set fotografií na jedno nabití, po roce používání je tomu jinak a maximálně do dvou let se zpravidla kupuje další akumulátor. Drobnou nepříjemností je pak extrémní cena značkového Li-Ion akumulátoru ve srovnání s „neznačkovým“, technicky i funkčně zpravidla naprosto stejným, jen s nepatrně nižší kapacitou.

    Jsou značkové nabíječky opravdu „značkové“?

    Ansmann

    Pokud to vezmu čistě z pohledu značky, pak samozřejmě ano. Z pohledu funkčnosti si však výrobci stále dělají z nás zákazníků dobrý den. Většinou se totiž nelze dobrat té zcela základní informace, zda nabíječka ukončí nabíjení podle nabíjecí křivky (při jejím poklesu) nebo se jedná o pouhý časovač. Víceméně z vlastního zájmu jsem strávil skoro hodinu v jednom technicky zaměřeném obchodním domě a probral všech asi patnáct variant nabíječek, včetně těch rychlonabíjecích, umístěných v jednom velkém regálu. Nabídka zhruba odpovídala běžně viděným nabíječkám po obchodech. Jedna jediná z nich (!!!) opravdu ukončovala nabíjení podle křivky napětí (označení deltaU, apod.), všechny ostatní obsahovaly časovač. Zjistil jsem to jen díky tomu, že někteří nenechavci rozpárali zatavená provedení obalů, což byl jediný způsob, jak se dostat k návodu. Obal sám žádné informace neobsahoval.

    Mezi spolehlivé značky bych zařadil Ansmann, GP, Olympus, Sanyo, mezi poněkud zavádějící MW (ale návod je v pořádku, jen reklamní popis na krabici často mlží). Vypouštím tady modeláře, ti se samozřejmě pohybují v poněkud jiné kategorii nabíječek, funkčně i cenově.
    Shrnuto a podtrženo, většina jednodušších rychlonabíječek je stále jen s časovači a spoléhá se na to, že kvalitní akumulátory takové zacházení přežijí. Naopak, dražší a značková provedení v cenách 1500 až 2500 Kč jsou nejen s hlídáním napětí podle nabíjecí křivky, ale také s hlídáním teploty, s doplněním bezpečnostním časovačem, a občas i s ochlazovacím větráčkem. Rada pro vás – držte se značky (což nejsou vietnamská tržiště) a hlavně, pokud není funkčnost jasná, čtěte obal či lépe návod. Pokud je nedostupně zatavený, běžte jinam.

    Rada, co si koupit, je stále stejná. Pokud nikam nespěcháte, levná a pomalá nabíječka je zcela v pohodě, klasickým NiCd/NiMH akumulátorům neublíží. Nakonec dnes výrobci v dokumentacích článků udávají, že je možné nabíjet trvale proudem 1/10 C (1/10 kapacity, tj. pro akumulátor 2500 mAh je trvalý proud 250 mA) po dobu jednoho roku (ano, čtete správně, jeden rok). Takže s pomalou nabíječkou za pár stovek, pokud v ní necháte akumulátory dva dny, se nic nestane. Naopak, pokud často cestujete a netrávíte noci v hotelu, ale spíše v kempu jako třeba já, je nejlepší koupit nabíječku s maximálním možným nabíjecím proudem, protože nebudete trávit příliš času čekáním na nabití článků. Pak je zhruba 20 až 40 minut pro plné nabití článků s kapacitou 2500 mAh zcela reálných. Stačíte spáchat večerní hygienu a mezitím se všechno dobije. Tedy pokud nejste tak výkonní fotografové, že vám sada akumulátorů v battery packu vystačí jen na jediný den.

    GP

    Co bych tedy doporučil? U pomalých nabíječek na značce nezáleží, můžete koupit jakoukoliv dávající proud o velikosti zhruba 1/20 až 1/10 kapacity vašich akumulátorů. U rychlonabíječek je několik možností. Především pozor na některé i značkové nabíječky, které sice nabíjejí rychle, ale …. Například Sanyo umí nabít za pár desítek minut, ale opravdové rychlonabíjení se vztahuje pouze na prostřední dva články, ostatní nesmí být vloženy. Jinou cestou jde GP, kde nabíjecí proud závisí na počtu článků, takže jeden až dva jdou rychle, tři pomaleji a pro čtyři se již jedná o normální několikahodinovou nabíječku. Mezi opravdové rychlonabíječky patří například GB U Smart s nabíjecím proudem 3,4 A a nejnovější Ansmann Digispeed 4 Ultra s nabíjecím proudem 4,3 A, obě nabíjejí samostatně 1 až 4 články a udaný proud platí pro všechny články zároveň.

    Ještě drobné upozornění pro automobilisty. Řada nabíječek je realizována jako klasický adaptér do sítě, což znamená při použití v automobilu k nim dokoupit síťový střídač (tj. převodník z 12 V na 230 V). Mnohem lepší je univerzální provedení, kdy vlastní nabíječka obsahuje jen elektroniku a jako zdroj je použitý externí adaptér s napětím 12 V. Pak stačí dokoupit kabel k nabíječce do auta. Výsledkem je mnohem univerzálnější zařízení než pouhý síťový adaptér. Občas je dobré si tuhle maličkost uvědomit, pokud se vydáte na delší cesty do divočiny bez elektřiny, ale s autem.

    U Li-Ion akumulátorů je výběr nabíječek nulový, zpravidla dostanete s fotoaparátem rovnou nabíječku a tím to hasne. Ta bývá pomalá, dokonce velmi pomalá, takže tady není moc co radit. Jiné eventuality zpravidla nejsou. Ve skutečnosti lze nejnovější články nabíjet proudem v rozsahu 0,5 až 2,0 C (tj. dvojnásobkem kapacity), což by znamenalo rychlé nabíjení za zhruba 30 minut. Zatím takové nabíječky ale na běžném trhu nejsou (nemluvím o modelářích, ti je k dispozici mají).

    Zbývá novinka poslední doby, patnáctiminutové nabíjení NiMH akumulátorů, zatím nepříliš rozšířené, takže co se týká životnosti a dalších zkušeností s nimi ještě řádně nevyzkoušené. Objevují se řady nových výrobců u nás téměř neznámých, nechci je tedy hodnotit, protože je neznám.

    Značkové akumulátory nebo neznačkové?

    Tady je dilema trošku složitější, je potřeba se na věc dívat jinak v případě klasických akumulátorů (NiCd, NiMH) a jinak u modernější typů (Li-Ion). Pro klasické akumulátory je to jasné, opravdových výrobců zas tak moc není – mezi relativně nejvyhlášenější patří Sanyo, solidní je i většina dalších běžně nabízených značek (Ansmann, GP, Panasonic, Saft). Širokým obloukem se vyhněte řadě levných noname článků s fantastickými kapacitami, jsou to vyhozené peníze. Jinak řečeno, tady se jednoznačně přikláním ke značce. Mimochodem, průmyslová balení v papírovém obalu, zpravidla jen s razítkem značky, se dají koupit velmi levně (sestavují se z nich akumulátorové bloky, takže lákavý obal by byl drahý a nevyužitý), přitom jde o zcela shodné modely s těmi obchodními v umělohmotných blistrech.

    U digitálních fotoaparátů najdeme Li-Ion akumulátory, kde je to se značkovými výrobci poněkud sporné. Protože se jedná o nezanedbatelnou část ceny fotoaparátu a tím také zisku z prodeje, začali výrobci fototechniky nabízet tyto akumulátory pod vlastním jménem. Takže naleznete akumulátory Canon, Nikon, Minolta, Olympus atd., samozřejmě s příslušně „značkovou“ cenou. Jenže oni sami akumulátory nevyrábějí, a tak bych se v klidu při nákupu dalšího akumulátoru poohlédl po alternativních variantách. Za stejné parametry, stejné provedení a zpravidla o kousek menší kapacitu dáte zhruba dvoutřetinovou až třetinovou finanční částku, bez újmy na kvalitě. Jinak ti alternativní dodavatelé zpravidla používají stejné komponenty, ovšem bez finálního potisku slavným logem. Použijte rozšířené výrobce, určitě nekupujte v zastrčeném krámku s nabídkou dvou variant zcela neznámou značku. Například v prodejnách mobilů se dnes vyskytují desítky akumulátorů od téhož výrobce nejen pro mobily. Nakonec i tady na Paladixu naleznete nabídku značkově-neznačkových akumulátorů.

    Fotovýrobci se brání alternativě onou poznámkou v návodech, že jejich zařízení funguje jen s originálními akumulátory. Upřímně řečeno je to hloupost. Jedná se pouze o ochranu vlastního písečku. Určitě nekupujete domů baterie do dálkových ovládání či hodin příslušné značky, že ano.

    Závěr

    Byl bych rád, kdyby vám článek alespoň trochu poradil. Také bych prosil názory na značku/neznačku brát s nadhledem, ona realita může být někdy úplně jiná. Po více jak desetileté praxi v technickém oboru mám na značkové/neznačkové výrobce následující názor: Značkový výrobce vám z pohledu uživatele nabídne uživatelsky téměř totožné řešení s tím neznačkovým, nicméně komponenty a finální výrobek procházejí náročnějším výběrem a výsledná poruchovost či nespolehlivost bývá nižší. Týká se to jak nabíječek, tak akumulátorů. Jinak řečeno, značka je sázka na kvalitu za vyšší peníze, která by měla vyjít, neznačka je sázka na štěstí za nižší peníze, která ve většině případů vyjde, ale někdy také ne.

    Mimochodem, já sám mám doma více než 28 tužkových akumulátorů, přitom nejsem majitelem desítek elektronických hraček. Stačí jeden klasický a druhý digitální fotoaparát s battery packem (4 + 6 akumulátorů), systémový blesk (4 uvnitř + 4 náhradní), malý prosvětlovací pult na diapozitivy (6 akumulátorů), digitální kompaktní fotoaparát (4 akumulátory). K tomu si připočtěte některé dětské hračky a dostanete poměrně vysoký počet nabíjecích článků. Je tedy vhodné chovat se k nim slušně, ať již z důvodu finančních nákladů nebo životního prostředí.

    51 komentářů u „Akumulátory, nabíjení a nabíječky – je dnes něco jinak?“

    1. Li-Ion

      Ja bych jen doplnil, ze Li-Ion baterie nemaji zadny pametovy efekt a ani nemaji rady vybijeni. Takze v jejich pripade je urcite spravne je po jakemkoliv foceni hodit do nabijecky a dobit. Byt skoro nabite.

      Neni pravda, ze kazde dobijeni je cykl. Pokud se bavime o 500 cyklech, mysli se 500x nabit z nuly na plno. Pokud budu dobijet z 90% na plno, neni to z pohledu zivotnosti cely cyklus. Takze pro baterii je lepsi ji na konci kazdeho dne dobit nez cekat tyden na vybiti a pak ji nabijet z nuly. Na pocet cyklu to vliv nema. Tohle chovani aplikuji leta u mobilu a jeste jsem nikdy nemusel resit baterii. Driv chcipl cely mobil.:-(

      Jinak krome ruznych Li-Ion (hlavne mobil, ted digital) mam NiMH Sanyo (1600 az 2100mAh) a naprosta spokojenost. Stale drzi, az jsem prekvapen. Mam je hlavne v GPS.

      Odpovědět
      • li-ion

        No, pokud bych chtěl být detailista, tak to není tak docela pravda. Platí to pro pravidelně užívaný foťák (řekněme minimálně jednou týdně). U mobilu to pak bude platit prakticky vždy. Pokud ale foťák zcela odložíš třeba na zimu, tak je doporučeno skladovat LiXXX nabité na cca 3,6V. To by mělo omezit “samodegradaci”, ke které u LiXXX dochází vnitřními pochody. Podotýkám, že se LiION nabíjejí na 4,1V na článek, 3,6V je jmenovité napětí.
        Převedeno do řeči běžných lidí by bylo optimální skladovat LiXXX nabité tak na 60%.

        Tento příspěvek píšu spíš pro ilustraci, že opravdu není zacházení s akumulátory až tak triviální. Naštěstí pro většinu lidí je životnost slušných článků dostatečná i při jednodušším přístupu.

        Odpovědět
    2. Jaky je rozdil …

      Jaky je rozdil mezi Ansmann Digispeed 4 Ultra a Ansmann Digispeed 4 (jez chci koupit) ? Jen v “rychlonabijeni” ? Ma i Ansmann Digispeed 4 (ne ultra) delta-V ?
      Diky za odpoved.

      Odpovědět
      • jaky je rozdil …

        Take jsem koukal na Digispeed 4, ale nakonec koupim Power Line 4, jelikoz ta ma na rozdil od Digispeed i vybijeni. Mozna nabiji o neco pomaleji, ale to vybiti se obcas hodi. Jinak obe maji kontrolu nabijeni pomoci delta-V.

        Odpovědět
        • Na Ansmann se vykašli!

          Na Ansmann se vykašli. Jsou lepší podstatně kvalitnější nabíječky a za míň peněz. To, že to kontroluje na bázi dU ještě neznamená, že to dělá dokonale. U Ansmann je ukončeno nabíjení při dU = 20-30 mV, což je dost a dochází tak k přebíjení. Kvalitnější nabíječky mají dU na 5 mV a méně a hlídají i jiné veličiny (změna vnitřního odporu článku) než často nespolehlivý dU (např. u aku s plochou nabíjecí křivkou je to dost nepřesné). Dále záleží i na četnosti měření. U jsem to radil lidem na grafice http://forum.grafika.cz/read.php?43,1295624 za 979,- někde 699,- se nabízí v síti Okay Kyocera DPS-3, což je v podstatě OEM AccuManager 2010 (někdy značeno AccuPower 10 nebo AccuCell 10), která stojí v Německu cca 50 Euro bez aku. Nterá nabíjí vše i RAM a kvalitně. V ceně je 12V adapter a 4×2000 aku (ty jsou však spíš taková šidítka)

          Odpovědět
    3. Lidl 4x2000mAh za 100Sk

      V Lidl och.sieti som kupil 4x2000mAh za 100Sk. Este som ich poriadne neotestoval, ale zatial to nevypada ako podvrh a pekne dlho vydrzali. Bohuzial nemam merac kapacity. Ma niekto este s nimi nejake skusenosti ?

      Odpovědět
      • lidl 4x2000mah za 100sk

        Mám a kupodivu, zatiaľ, dobré! Doposiaľ absolvovali asi 6 cyklov nabitia. Ak porovnám s ostatnými článkami, ktoré používam (Ansmann, Conrad, Duracell, GP, Hama, Panasonic), pravdepodobne bude v poriadku aj deklarovaná kapacita. Na nabíjačke sa takisto správajú štandardne: nevybuchujú :), zohrievajú sa na približne rovnakú teplotu, čas nabíjania je úmerný uvedenej kapacite (nabíjačka Varta, na označenie si nespomeniem, nabíja 1-4 články, nabíjací prúd 500mA pre AA, po nabití prepne na asi 150mA).

        Odpovědět
      • lidl 4x2000mah za 100sk

        V lidlu jsem kopil dvě sady. Jedna sadu už mám kolik let a funguje pořád dobře. Druhou jsem koupil před nedávnem a stojí za h…o. S plně nabitejma se foťák hned vypne. Obě sady nabíjim tou nabíječkou od conrad, tou drahou s lcd.

        Odpovědět
    4. GP

      MÁM POMĚRNĚ DOBROU ZKUŠENOST S ČLÁNKY GP (JAKO SPOTŘEBITEL I JAKO PRODEJCE) ZA CCA 6 LET CO JSME JE PRODÁVALI JSME MĚLI VŠEHO VŠUDY REKLAMACE NA 8KB BATERII ZA 6 LET JE TO DOCELA SLUŠNÉ, NAOPAK JSME SE HODNĚ SKLAMAL V AKUMULÁTORECH (AA/AAA) ENERGIZER U KTERÝCH BYLA PORUCHOVOST TÉMĚŘ TŘICETIPROCENTNÍ!

      Odpovědět
      • gp

        Ony taky články GP jsou jedny z velmi mála opravdu značkových, GP je opravdu výrobce, žádný překupník! A navíc je to jedna z poměrně mála čínských firem, která má i vlastní vývoj a například v kategorii špičkových výkonných článků pro modeláře je momentálně ceněná dokonce víc než Sanyo!!! U tužkových mi připadají Sanya o něco lepší, ale GP je jasná dvojka, žádný odpad :-))

        Odpovědět
    5. Jsem smolař?

      Ohledně tužkových akumulátoru mám následující zkušenost:
      1. žádná sada nevydržela tolik jako originálně složený akumulátor, byť byly ze stejné série, vyzkoušeny byly všechny varianty, všechny dohromady, každá zvlášť atd. Bohužel se v sadě vždy objevil nějaký vyloženě slabší kus,který ji pohřbil.
      Takže výsledek byl ty, že životnost baterii nabíjených v inteligentní mikroprocesorové nabíječce a v obyčejné časovací
      2.zkušenost mám s GP,Ansman, Saft se výrazně nelišil.

      3. A jeden dotaz: kolik je opravdu výrobců článků? Někde jsem slyšel, že hlavní jsou Sanyo a GP, ostatní jsou jen jinak přeznačené výrobky těchto firem. např. panasonic.

      Odpovědět
    6. Li-Ion značka/neznačka

      Osobní zkušenost. 2 roky používám střídavě v digitální zrcadlovce v létě/v zimě 2 Li-On akumulátory. Oba vydrží přibližně stejně, chovají se stejně (včetně občasných, v článku popisovaných, “rozjezdových” problémů po delším nepoužití). Jedna je originál Canon, druhá neznačková. Jediný podstatný rozdíl mezi nimi, za ty 2 roky, vidím v ceně : Canon mne stál cca 3000,-, noname cca 1000,-. Souhlasím s rozumnou úvahou autora – nejsem žádný obhájce vietnamských shitů, obě ty baterie jsem koupil v kamenném obchodě s fototechnikou, ale v tomto případě se mi neznačkový nákup opravdu vyplatil – dokonce, když uvážíte ten cenový rozdíl, tak i kdyby ta noname vydržela 1/2 a já si koupil 2, tak jsem pořád v kladných číslech. Současné ceny ovšem neznám – zatím nemám důvod se o ně zajímat.

      Odpovědět
    7. Dotaz

      Vlastnim starsi nabijecku HAMA a baterky SANYO Twicell 1600. Na krabici od nabijecky je napsano,ze nabijeci cas je max. 7 hodin a dal je vzorecek pro vypocet casu nabijeni=kapacita baterek v mAh x 1.4 / nab.proud (u me nabijecky to je 100mA).Kdyz to spocitam, vychazi mi 22.4 hodin.Tak vlastne ani nevim jak dlouho mam nabijet.Jeste doplnim,ze nabijecka je bez casovace.
      Dik za odpoved. SPEEDY

      Odpovědět
      • Dotaz

        Ten výpočet sice teoreticky vychází, ale… Měl jsem taky nabíječku bez časovače a postupem času (i když jsem dodržoval dobu vypočtenou dle vzorce) jsem všechny články v ní nabíjené spolehlivě (a dost rychle) zničil, přestože jsem neporušil nic, co výrobce nabíječky doporučoval. Baterie jsou nyní použitelné maximálně v dálkovém ovládání TV 🙁
        Nyní používám nabíječku Ansmann Power Line 4 Traveller (umí baterie před nabitím vybít a pozná defektní článek, pro tužkové baterie AA je nabíjecí proud 700mA) a kapacita (resp. výdrž) článků, které v současnoti používám, vůbec neklesá. Rozhodně se tento nákup vyplatil, protože baterie nyní vydrží rozhodně déle a hlavně se na jijich funkci můžu spolehnout.
        Milan Sýkora

        Odpovědět
        • dotaz

          V clancich tady na Paladixu jsem se docetl, ze neni dobre baterky pred nabijenim uplne vybit (jestli jsem to dobre pochopil).Docela me zarazilo, ze to nabijecka Ansmann Power Line 4 Traveller dela.Speedy

          Odpovědět
          • Dotaz

            Ona ta nabíječka to umí, ale nedělá to, pokud režim vybíjení ručně neaktivujete. Já opravdu nevím, jak to s tím vybíjením a nabíjením, paměťovým efektem apod. je, nejsem odborník.
            Ale čistě uživatelsky – baterie, které v nabíječce vybiju, vydrží po následném úplném nabití více (déle) než ty, které dám rovnou nabít. Články, které jsem nabíjel dříve v nabíječce jen s časovačem, nevydržely skoro nic, po několikerém vybití a nabití těchto starších článků nabíječkou Ansmann vydrží např. několikrát více záblesků než dřív. A to mě zajímá víc než nějaká teorie (které navíc moc nerozumím) – a pokud to zkracuje životnost, pak mi to nevadí, když solidní článek GP nebo Sanyo vyjde na cca 80 Kč (NiMH).

            Milan Sýkora

            Odpovědět
            • dotaz

              Jeste by me zajimalo, jake mas baterky a jak dloho (cca) nabijis. Ptam se proto, protoze jsem se v tech. datech k nabijecce co vlastnis docetl, ze sice ma hlidani nabijeni podle -deltaU, ale ma taky casovac a nabiji max. 3hod. pri proudu 700mA.Z toho lze jednoduse spocitat,ze dokaze uplne nabit clanky o max. kap. 1500 mAh.Oni to tam taky tak pisou, ze je vhodna pouze pro clanky od 180 do 1600 mAh.Hmmm… Asi jsem se do toho nejak zamotal. Kazdopadne jsem se uz rozhodl, ze poridim novou nabijecku. Pokud mate nekdo dobrou zkusenost s nakou nabijeckou. Doporucte mi ji. Predem dekuji.Speedy

            • dotaz

              Mám několik různých sad – nejvíce GP (1600 – 2100 mAh NiMH) a Ansmann (2000 a 2400 mAh NiMH). Nabíjím, dokud Ansmann “neřekne”, že má nabito (nikdy jsem to nestopoval, ale moc dlouho to není).
              Docela by mě zajímalo, KDE se v tech. datech píší všechny ty údaje – našel jsem si originál obal i papíry a nic takového jsem tam neviděl, ani to, že je vhodná jen do 1600 mAh; naopak se tam píše, že nezáleží na kapacitě ani stavu, že je každý článek kontrolován a nabíjen zvlášť atd. (je to přímo na tom odkazu, co jsem sem dal).
              Časovač ale musí fungovat nějak jinak, protože běžně končí nabíjení každé baterie jindy, takže spíš věřím té kontrole nabití každého článku zvlášť – a ostatně Ansmann se mi vůbec zdá být důvěryhodnou firmou.
              S tou max. kapacitou se mi to zdá taky jako nějaký nesmysl, protože jsem nabíječku koupil v sadě s články 2400 mAh – a ty nabíječka nabije skvěle. V prodejně mi říkali, že mají vyzkoušeno nabití i článků 2600 mAh, což je snad nejvíc, co se nyní dá koupit. Sám za sebe doporučuji rozhodně tuto nabíječku…

              Milan Sýkora

            • dotaz

              Nevim uz presne, kde jsem to cetl, ale bylo to v nejakem internetovem obchode. Taky tam bylo napsano, ze odkaz byl zadan nekdy v roce 2001. Mozna se jedna o starsi verzi se stejnym nazvem. Me bylo taky divne, ze by firma, jako je Ansmann, nemela vyresenou takovou drobnost. Jeste mi prosim napis, kde jsi ji koupil. U nas v elektru ji nemaj. Dik Speedy

            • dotaz

              Objednat a koupit ji lze – mimo jiné samozřejme – v obchodě Paladix (přímý odkaz je tady.
              U Škody ve Vodičkově, P-1, ji lze koupit se 4 bateriemi 2400 mAh, i bez nich. Stojí s bateriemi 1790, bez nich 1390 (aspoň to tak bylo).

              Možná to vypadá, jako bych tady dělal reklamu Ansmannu (soudě dle následujících příspěvků s titulkem “Nabíječka”), ale tak to není – prostě mám výbornou zkušenost s A*; kdybych měl dobrou zkušenost s jinou nabíječkou, mluvím o jiné. Např. nabíječka GP PowerBank II (přestože baterie GP jsou opravdu dobré) je děsná a už ji nikdy nepoužiju.

              MS#

    8. nabijecka

      Uz asi 3 roky s uspechem pouzivam nabijecku MW 9798GS.Nabiji 2 nebo 4 clanky proudem 800mA,automatika prepina podle deltaU na pomale dobijeni a na konci pak na kapkove dobijeni.Ma sice tlacitko pro ty,kdo si pod vlivem reklamy mysli,ze NiCd aku maji “pametovy efekt” a NiMh ne(doporucuji precist clanek na toto tema v AMAT.RADIU).Kdo chce,at si ho zmackne-vysledkem bude jen prodlouzeni casu o vybijeni a zkraceni zivotnosti clanku.Take se tam muzete docist,ze pokud se clanek nepouziva,ztraci samovybijenim az 0,01 kapacity za den.Takze po 3 mesicich v supliku se musi znovu dobit.Asi nejhorsi je,ze se v teto fazi uvnitr clanku tvori krystaly z elektrolytu,ktere mohou prorazit dielektrikum a clanek se zevnitr zkratuje.Pozna se to tak,ze je bez napeti.Pri vetsich proudovych odberech pri provozu se krystaly netvori.
      A ke starsim nabijeckam(max 7hod apod.) byly urceny pro clanky o kapacite cca 500mAh a vyrobce se jistil pred prebijenim-v te dobe se jim o kapacite 2500mAh mohlo jen zdat.I s touto nabijeckou lze samozrejme dobijet a to i clanky 5000mAh,jen je to zdlouhavejsi.Vypocet je: nabijeci proud x cas = kapacita x 1,4. Nechce se mi hledat,kolik stoji Ansmann,bude to asi nejmin 2x vic nez uvedena MW,ale jsem presvedcen,ze baterky lip nenabije. J.D.

      Odpovědět
      • nabijecka

        take mam nabijecku MW9798GS (=Hama 46541) a ta podle delta U neprepina! “logikou” je tam rizeny pouze casovac – ty ruzne rezimy se prepinaji presne po dvou hodinach… AA a AAA baterky navic nenabiji proudem 800mA, ale o dost nizsim (ted si nevzpominam presnou velikost).
        nabijecku jsem vylepsil tim, ze jsem si udelal vlozku, ktera vynese tuzkovky o 2 cm vys a dostane je tak ke kontaktum pro monoclanek. tam se to v “hlavnim” cyklu nabiji opravdu 800mA (resp. cykluje 8s 800mA, 2s 0)
        nakonec jsem si ale za 500,- koupil MW5798, ktera pokles napeti opravdu sleduje a nemusim blbnout s budikem a excelem…
        dobra je taky MW4798, ta funguje i jako stabilizovany adapter, ale je jen na AA a AAA.

        Odpovědět
        • nabijecka

          MW-9798GS (Hama 46541) má opravdu jen časovač – viz stránka výrobce.
          Navíc, stejně jako v MW-5798, musíte nabíjet jen po párech a ten pár musí být složen ze stejných článků. Já vím, že se normálně nedělá, ale v Ansmann PowerLine 4 můžete nabíjet každou baterii jinou, s jinou kapacitou atd., z čehož je jasné, že má 4 nabíjecí okruhy, nikoli jen 2 jako výše uvedené stroje. Asi proto je dražší (i ta značka asi něco stojí), ale na rozdíl od pana J.D. si myslím, že nabíjí lépe. A prosím, abyste mě neobviňovali z dělání reklamy, nic za to nemám, jsem jen velmi spokojený uživatel… 🙂

          MS#

          Odpovědět
          • nabijecka

            Nechci rikat,ze to byla reklama,totez by mohl nekdo rict o me,prestoze i ja jsem jen spokojeny uzivatel.A abych byl objektivni,vzal jsem ampermetr a ty nabijeci proudy zmeril:v dolni pozici 330mA,v horni 950.Takze kolega mel pravdu a prodejce me s tim mikroprocesorovym rizenim nabijeni tak trochu tahal za nos. Inu duveruj-proveruj… Faktem ale je,ze pri mem zpusobu nabijeni(pres noc) jsou baterky rano nabite,pokud mohu soudit dle vydrze,tak plne.A dekuji za info,priste si dam pozor.Zdravi jiri d.

            Odpovědět
          • nabijecka

            Milane nic ve zlém, ale nabíječe typu Ansmann Powerline 4 sice fungují, ale za ty peníze fakt nestojí. Buď zajdi do modelářské prodejny, za 1900 korun máš Graupner Ultramat 10, který je možnostni někde úplně jinde, na LCD ti udává skutečnou dodanou kapacitu a leccos jiného.
            Anebo, pokud chceš spíš něco pro laika (což U10 není), tak jdi do něčeho od MW, co umí reálně to samé co Ansmann za poloviční cenu. Argumenty o nabíjení jednotlivých článků jsou sice hezké, ale opravdu jsem ještě neviděl foťák na jiný počet článků než na dva či čtyři, nehledě k tomu, že nové MW6198 to umí taky. Vůbec MW6198 stojí za pozornost – na trhu je až někdy od července 2005 a dost se mi líbí, sám si ho asi jako doplněk k modelářským profinabíječum z úplně jiné kategorii koupím (hlavně kvůli manželce).
            Pokud bych měl najít nějaký objektivní argument pro Ansmann PowerLine 4, tak snad jedině spínaný napájecí zdroj, který umožňuje provoz i na 110V v USA, naprostá většina lidí to ale nevyužije. Mimochodem ale když si k MW přikoupím ještě navíc spínaný zdroj MW2001GS, tak jsem pořád cenou níže než Ansmann, takže i tato výhoda je hodně sporná.

            Podotýkám, že k MW žádný velký vztah nemám, sám nabíjím vesměs na modelářských nabíječích v cenové relaci cca 10 tisíc korun. Nicméně stav trhu v této oblasti už delší dobu sleduji a při nezaujatém pohledu skutečně musím MW brát jako naprostou jedničku v poměru výkon-cena, nějak na tom není co okecat.
            Ansman ve mně spíš vzbuzuje asociaci na řadu pojmů z mého oblíbeného webu http://www.dfens-cz.com, ale to sem nebudu tahat :-))

            Odpovědět
            • Nabíječka

              Ale jo, asi na tom předražení Ansmannu něco je (jako u mnoha jiných značek); nikdy jsem netvrdil, že jsem nějaký odborník na nabíjení, akumulátory a věci s tím spojené, jen jsem s něčím udělal dobrou zkušenost, proto o tom mluvím (píšu). Daleko horší by bylo, kdyby nabíječka byla nejen hodně drahá, ale ještě k tomu špatná (a to tedy PowerLine 4 není).
              Mimochodem – mám blesk Metz (používaný na Praktice) na 3(!) tužkové baterie…
              Těžko můžu doporučovat něco, co jsem nikdy neměl (MW); a fakt mě nebaví sledovat kromě doslova hromad nového zboží dennodenně uváděného na trh ještě taky nabíječky – ty jako modelář k tomu máš jistě blíž…
              Rozhodně ale díky, někomu, kdo se rozhoduje koupit nabíječku, jsi třeba ušetřil nějaký ten peníz, to se vždycky hodí.

              MS#

            • nabijecka

              Kde bych nasel nejake info k te nabijecce MW6198 (pokud mozno v cestine).Speedy

            • Nabíječka MW-6198 / MW-6178

              No já nevím, jestli Tomáš myslel přesně tohle, protože cosi se stejným typovým číslem (MW-6198) je sice tady, ale je to nabíječka pro mobily a videokamery…
              Možná to měla být spíš MW 6178

              MS#

            • nabíječka mw-6198 / mw-6178

              Sortiment MW pod původním názvem, tedy bez navýšení za přebal třeba od HAMA u nás prodává například GES – http://www.ges.cz. Blbě se dávají přímé odkazy, jdi na Sortiment-Zdroje a nabíječe-Nabíječe MW a tam to najdeš.

              Jinak je to fakt 6178 – klasická ukázka překlepu, který pak po sobě opakuji,sorry :-(( Anglický popis najdeš přímo u Minwa – ten odkaz, co Milan dával k jiné nabíječce a tam už se k tomu doklikáš…

    9. Voltcraft IPC-1

      Po šílených zkušenostech s levnými nabíječkami Hama atd. časem spolehlivě downgradujícími SANYA 2500 na nějaké 800 mA šmejdy jsem před časem pořídíl VOLTCRAFT (tj. ANSMANN) IPC-1 u Conrada. Od té doby je nabíjení, recyklace, zahořování atd. všech mých asi 40 AA a AAA akumulátorů naprostou parádou…. Není to levné ale mohu vřele doporučit…

      http://www.conrad.cz/detailpage.asp?DPG=76768

      Odpovědět
      • voltcraft ipc-1

        Máš to popletené IPC-1 (jinak též techno line IC8800, Intelligent Power Charger IPC-1, LaCrosse battery charger BC-900, RC-900) nemá se šmejdy Ansmann vůbec nic společného. Tato nabíječka pracuje na principu PVD (peak voltage detection) obdobně jako nabíječky AccuTrainer AT-1, AT-3, AT-8, kdežto Ansmann klasicky s dU.

        Více info a test na http://www.digicamfotos.de/index3.htm?http://forum.penum.de/showthread.php?id=17111

        Jako techno line jsem ji koupil před pár týdny na electro24.cz za 1200,- což je podstatný rozdíl proti ceně u Conrada. Za ty prachy super kup. Možnost otestovat si aku a vybrat ideální sady dle kapacity.

        Jinak kdo chce ušetřit a kvalitně nabíjet, tak doporučuji Kyocera DSP-3 (což je AccuPower 2010) za cca 700,-

        Odpovědět
        • voltcraft ipc-1

          Dobrý den.
          Zajímá mě, kde jste na “electro24.cz” nalezl nabíječku techno line. Případně, zda a kde jinde se dá za rozumné peníze pořídit.

          Odpovědět
        • voltcraft ipc-1

          TA “drahá u Conráda” má v ceně osm kvalitních baterií a je rychlonabíjecí … tak že to neni zas tak drahé.

          Odpovědět
    10. Měření kapacity baterií

      Dobrý den, zajímalo by mě, jak mohu změřit kapacitu tužkových baterií multimetrem (nemá přímo funkci TEST BATERIÍ). Jaké hodnoty by asi měly
      mít nabité akumulátory a téměř vybité.

      Děkuji a přeji hezký den

      Odpovědět
      • měření kapacity baterií

        Ve skutečnosti se multimetrem kapacita akumulátorů měřit moc nedá, protože jejich napětí bez zátěže je kolem 1,25 – 1,50 V, takže jestli je nabitý, částečně nabitý nebo skoro vybitý prostě nepoznáte. Extrémní vybití samozřejmě ano, ale to je něco jiného.

        V praxi můžete jednoduše změřit celkovou kapacitu tak, že plně nabitý akumulátor dáte do svítilny, u které znáte proudový odběr žárovky (rozumný, třeba do 1A). Pak z délky svitu určíte, kde je zhruba kapacita (ale nesmíte zapomenout, jinak dojde k hlubokému vybití). Případně zcela přesně současně měříte napětí na jednom článku a když dosáhne úrovně 0,9 V (při zátěži, po pár minutách v klidu se jeho napětí zvýší); je článek vybitý.

        Pokud máte na mysli ony “testery tužkových baterií” (klasických), tak to je trošičku švindl, protože tam měříte napětí při stejném zatížení (což je v pořádku), jenže řada baterií má různé určení a podle toho také různý vnitřní odpor. Takže pro baterie jednoho typu a výrobce je výsledek “měření” správný, pro jiný typ to může být totální hausnumero a ony přitom budou v pořádku.

        Pozdravuje Jan Hlinák

        Odpovědět
        • měření kapacity baterií

          Nejjednodušší “měření” kapacity akumulátorů je u tužkového článku takové, že nabitý článek vložíte do elektrického budíku na 1 tužkový článek a připojíte paralelně k akumulátoru odpor 12 ohm (pro vybíjecí proud 100 mA) nebo 5,6 ohm (pro vybíjecí proud cca 200 mA). Odpor (rezistor) stojí 1-2 Kč. Lze to udělat při troše šikovnosti i bez páječky skřípnutím drátů pod kontakty. Budík nastavíte na 12:00 a čekáte kam až dojde. Jestli je odpor dobře připojen poznáte, když na něj sáhnete a on je teplý. Jedna hodina chodu odpovídá 100 mAh nebo 200 mAh kapacity. Po změření dejte akumulátor co nejdříve znovu nabít. Většina budíků se zastaví při poklesu napětí na 1- 1,1 V což je přibližně doporučené koncové vybíjecí napětí při takhle pomalém vybíjení.

          Odpovědět
          • měření kapacity baterií

            Takhle prosím ne, když zapomenete, dojde k hlubokému vybití a akumulátor jde do háje. Při dosažení toho napětí se totiž sice zastavý budík, ale ne vybíjení. Takže na to pozor.
            Doporučené koncové napětí při vybíjení je nižší, většina výrobců udává rozsah 0,9 až 1,0 V, většina vybíječek či zařízení je nastavena na 0,9 V

            Odpovědět
    11. MW, ansmann

      S nabijeckami MW zas tak dobrou zkusenost nemam. Mame v praci dve. MW5798 – celkem bez vyhrad, ale doma obcas nevypne Cckove clanky ultra low cost shit Nexcell. MW3278 – o ktere by nekdo mohl rict, ze je ekvivalentem ansmanna za 1/4 cenu nemuzu souhlasit. Protoze, to co po nabiti udela s baterkama je hruza. Odhaduju to tak na 60-70 stupnu tepla. V praci jsme si tak znicili i varty a sanya. v M5798 je teplota na 30-40 stupnich. Ale stejne by me zajimalo, kdy se vypne nabijecka pro dve baterie v serii, kdyz jedna je prazdna a druha poloplna – jedna horka, jedna studena a nabijeni trva. Pro ty, co nemaji doma hracky, tak nektere jsou na tri baterie a to je potom stranda. A za 1700 i s baterkama Ansmann mi to neprijde moc drahe. Me spis zajima jedno. Jakou maximalni teplotu budou mit baterky pri nabijeni…

      Odpovědět
      • mw, ansmann

        Nabíjet v sérii různě vybité články je neskutečná hovadina, která nemá co dělat s nabíječkou – tím si odrovnáte články na jakékoli nabíječce!!! To nemá co společného s nabíječem, nakreslete si to z hlediska Ohmova zákona a hned vidíte, v čem je problém… Pokud máte výrobky na lichý počet článku, tak je jediným řešením vybrat nabíječku, která nabíjí po jednom.

        Ad teplota – otevřeně řečeno moje zkušenost je, že rychlonabíjení NiMH končí u profinabíječů úplně jiné třídy tak kolem 50stupňů. 30-40 je dost málo a patrně není kapacita plně využita, což ale samozřejmě nemusí být vyloženě na závadu, k baterkám je to šetrné.

        Jinak bych chtěl přidat jedno varování, které se může týkat jakékoli nabíječky, hlavně se to ale stává u nabíječek v kompaktním provedení, které se strkají přímo do zásuvky. Tyto nabíječky totiž někdy hodně topí samy o sobě, a jsou schopny zahřát baterky na 40-50 stupňů naprosto bez ohledu na přebíjení. To určitě není nejlepší pro životnost, navíc to může měnit charakteristiky dP a dU (což zas může vést k přebíjení…). Na toto pozor!

        Odpovědět
      • mw, ansmann

        Ještě poznámka k MW3278 kontra 5798 – pohled do technických parametrů vám ukáže holý fakt, že 3278 nabíjí 2x větším proudem než 5798, tím pádem jsou články namáhány daleko víc, víc se musí zahřát zcela z principu a zejména méně kvalitní články to nemusí přežít. Ona se fyzika fakt nedá okecat a pokud chcete nabít baterie za 1-2 hodiny, tak je to daleko složitější než je nabít za 3-4 hodiny. Proto se mi vaše argumentace nezdá korektní, srovnáváte nesrovnatelné…

        Odpovědět
    12. NiCd/NiMh nabíjení

      Ahoj,
      velmi mě upoutala vaše diskuse a měl bych jeden dotaz.
      Mám starou nabíječku značky Hama.
      Nabíjí proudem 140 mA.
      Je to ale nabíječka určená jen k nabíjení NiCd akumulátorů.
      Já v ní ale nabíjím i nové NiMh akumulátory, nevím ale, jestli to nebude mít nějaký špatný vliv na tyto akumulátory. Zatím jsem si ničeho nevšiml. Doba nabíjeni je teda hodně dlouhá (27 hod) ale žádné podstatné snížení kapacity jsem si nevšiml.
      Co si o tom myslíte?
      Je nějaký rozdíl v nabíjení NiCd a NiMh akumulátorů?
      Slyšel jsem o nabíjení v nějakých impulzech, ale jsem v této oblasti laik, proto se obracím na vás.

      Děkuji za odp.

      Odpovědět
      • nicd/nimh nabíjení

        Pokud Ti nevadí nabíjení těch 27 hodin, tak je ta nabíječka v pohodě. Pokud nepotřebuješ mět nabito za 2 hodiny a podobné vymoženosti, tak ta Tvoje nabíječka úkol splní, dokonce bude těmi 140 mA šetrná k akumulátorům.

        Odpovědět
    13. MW 6178

      Chtel bych se zeptat, jestli mate nekdo zkusenosti s nabijeckou MW 6178. Opravdu mohu naraz nabijet 4 clanky AAA? Z obrazku to neni zrejme.
      Mohu nabijet treba jenom 3 clanky, nebo musi byt po parech?
      A nemuze prilis vysoky nabijeci proud (1000 mA) znicit neznackove akumulatory UMAX?

      Dik za odpovedi

      Odkaz: http://www.senturio.cz/good.php?goodId:123|Inteligentni-rychlonabijec-1-4ks-NiCd-NiMH-akumulatoru-AAA-AA-MW-6178-s-LCD-a-akustickou-signalizaci

      Odpovědět
    14. Ansmann Powerline 4 mobil

      Zaujala me tato nabijecka a chci se zeptat, zda byste mi doporucili jeji koupi. V obchode cybex jsem ji nasel za 800 s DPH, coz mi prijde jako dobra cena. MW nejsou o moc levnejsi. Ale pokud existuje neco stejne vykonneho a je to levnejsi ci jinak lepsi, rad se necham poucit:)

      Odpovědět
    15. Nabíječka TRUST

      Koupil jsem si nabíječku Trust 440PQ se 4mi ks NiMH Trust 2000mAh a asi po 50-ti nabitích jsou k nepoužití.Vydrží tak 30 až 40 fotek(podle blesku atd.),ale pokud plně nabité nechám ve foťáku 5až 6 hodin tak se sami vybijí.Chci si nyní koupit nové GP 2500,ale mám obavy jestli je mohu použít v ve staré nabiječce.
      Pokud by mi někdo mohl říci zda tak nízkou životnost baterií mohla způsobit právě
      nabíječka.Dík

      Odpovědět
    16. Baterie SANYO

      Zdravim, co rikate na tuto diskusi http://cybex.cz/Produkt.aspx?Shortcut=SAN-2500MAH&Type=K&CategoryId=0
      mate nekdo podobne zkusenosti? Ja ty baterky mam taky nabijim je v jen v MW5798 a mam ten stejnej problem. Naprosto sileny samovybijeni. Hodte sem nekdo naky zkusenosti se sanyama. V alfacomp.cz se da 2300mAh varianta koupit za 53kc s DPH coz je hodne dobra cena, ale pouze v pripade ze baterie jsou pouzitelne dyl jak rok. Jinak myslim ze je lepsi jit do napr GP ktery tam maji za 90kc.

      Odpovědět
      • baterie sanyo

        Tak to by mne taky zajímalo.Je samovybíjení u Sanya nějak zaviněné systémem nabíjení/vybíjení?

        Odpovědět
        • baterie sanyo

          Ano, SANYA stojí poslední dobou, co se tužkových akumulátorů týká, za prd. Na rozdíl od aku pro nástroje, kde čas od času technikům repasuju baterry packy, jsem všechny AA SANYA neekologicky vyhodil a koupil GP. Po dvou týdnech samovybíjení mizivá kapacita, velké rozdíly v kapacitě u článků kupovaných najednou (mám nabíječku, co to umí změřit). Systém nabíjení / vybíjení na to podle mého názoru nemá vliv.

          Odpovědět
          • baterie sanyo

            Tak to je divné na takovou značku.Asi i ty moje Sanyo půjdou do odpadu.
            GP mám doma třeba asi 6-7 staré a fungují-v rámci možností-pořád dobře.
            Děkuji za odpověď.

            Odpovědět

    Napsat komentář