Poněkud emotivní autorovo vyznání aneb Nikdo nejsme splachovací

Poněkud emotivní článek pro volnou chvíli určený k zamyšlení. O pochybné snadnosti bytí, o marné snaze uspokojit čtenáře, o “jednoduchosti” života, když něco děláte jen tak pro radost. A o osobních pocitech autora, který má čas od času chuť s tím praštit.

  • Úvod

  • Bajka o bábovičkách

  • Jaké jiné zkušenosti než vlastní?

  • Je třeba to popularizovat!

  • Závist, nebo obyčejná hloupost?

  • Závěr

  • Úvod

    Všechny mé články mají svůj okruh čtenářů, který se snažím vymezit již v jeho úvodu a ještě jednou ho zopakuji v závěru. Pokud se týkají nějakých srovnání, omezuji zpravidla stejným způsobem, odkud kam mé úvahy míří a pro koho tedy má daný text smysl, kdo je již mimo hru nebo komu ten článek nemá co dát. Snažím se pohybovat v tom nejširším okruhu fotoamatérů, protože sice existuje možnost vymačkat z techniky či filmu výrazně lepší výsledek, ovšem za podmínek, které má k dispozici omezený okruh lidí. Přesto je spousta lidí, kteří buď neumí číst, nebo nejsou ochotni tuto skutečnost pochopit. Nijak by mi to nevadilo, kdyby netrpěli potřebou realizovat svůj nesouhlas příspěvkem do diskuse pod článkem, který je neoslovuje a v podstatě pro ně ani není určen.

    Když jsem psal poslední článek, bylo mi jasné, že se opět vyskytne spousta protichůdných názorů. A tak trvalo několik měsíců, než jsem byl zhruba spokojen a text opustil sektory mého domácího disku a přemístil se do redakčního systému Paladixu. Jenže když vyšel, překvapil mě ani ne tak rozsah diskuze, jako nevychovanost části diskutujících; byl jsem více než zaskočen. A tak jsem se konečně rozhodl napsat pár řádků, o kterých se v redakci bavíme již více než rok, ale nikdo se do nich nepustil, protože si přece jen chceme zachovat přízeň čtenářů. Začínám se ovšem zabývat úvahami, jaké čtenáře mám mít vlastně na mysli, jestli opravdu chci, aby jich bylo co nejvíc a já se mohl bahnit v uspokojení, jak vysokou čtenost třeba můj článek má.

    Abych dodržel výše uvedené, podotýkám, že tento článek není o fotografování, ale tak trochu o bábovičkách. Navíc je velmi osobní, protože se zde hovoří jen a pouze o mých vlastních názorech, byť ve skrytu duše vím, že v tom nejedu sám.

    Bajka o bábovičkách

    Bylo nebylo, vyrostla vedle sebe tři pískoviště. První, největší, bylo pro holčičky a chlapečky, kteří si hráli s autíčky, vozili panenky a občas plácali na kyblíčky či jiné duté tvary a dělali více či méně povedené bábovičky. Vedle nich bylo menší pískoviště, kde byli také holčičky a chlapečci, ale ti už dělali jenom bábovičky s různými udělátky. A byly bábovičky malé, byly velké, všichni byli spokojení, bábovičky si někdy vzájemně pochválili, někdy trošku zdrbli, ale v podstatě žili v klidu a pohodě. Na jejich pískoviště občas zaběhlo dítě od vedle a začalo se učit dělat lepší bábovičky, protože ho to prostě bavilo. A pak tam bylo ještě jedno pískovišťátko, úplně malinkaté, na něm jen pár dětí; ty ale uměly úplně nejlepší a největší bábovičky. Ostatní děti se od svých menších bábovek občas odběhly pokochat velkými bábovkami, které neuměly, případně je pozvali sami bábovkáři, protože právě dělali výstavu maxibábovek. Všichni byli spokojení, všichni si plácali bábovky podle svého zaměření na tom svém pískovišti a neměli mezi sebou problémy.

    Jenže čas od času se vyskytne nějaký škarohlíd, který má potřebu dokázat všem ostatním, že jenom on má tu největší či nejlepší bábovičku. Pokud je z největšího pískoviště, je poměrně v klidu zpacifikován a posléze buď odchází zpět na své pískoviště pokoušet se trucovitě splácat lepší bábovičku, nebo případně vylepší techniku a zůstane na druhém písečku, kde se může mnohému přiučit. Druhý případ nastává méně často, ale díky za něj.

    Pak může nastat horší situace, kdy jeden z nízkého počtu uživatelů sice nejmenšího pískoviště, zato s nejlepšími bábovkami, usoudí, že není doceněn. A proto začne přesvědčovat děti z prostředního pískoviště, že jeho bábovičky jsou ty úplně nejlepší a on z toho písku dokáže uplácat i dvoumetrovou bábovku! Jejich nezájem – protože jim malé bábovičky zcela prostě vyhovují – ho donutí k ještě větším výkonům a ještě většímu prosazování svých bábovek, až nakonec začne šlapat po cizích bábovičkách. Děti z prostředního pískoviště znechuceně opouštějí bitevní pole, zatímco vedle si hrající chlapečci s autíčky budující své tunely a holčičky vozící panenky nechápou, jak se může někdo kolem bábovek tak dohadovat, když jim těch pár nepovedených u tunelu v písku či vedle kočárku prostě stačí.

    Uplynul den a stavbaři nejlepších bábovek jsou smutní. Znechucení dětí z prostředního pískoviště bylo moc velké, a tak nepřišly, děti z největšího pískoviště zase bábovkám nerozumí a v podstatě je ani nezajímají. A tak sice pořád plácají ty nejlepší bábovky, ale koukají se na ně sami.

    Potřebujete tu paralelu vysvětlit, nebo je to jasné? Dovolím si pokračovat již v duchu normálním, nebajkovském.

    Jaké jiné zkušenosti než vlastní?

    Často se objevují příspěvky ve stylu, že autor píše o tom, jak to dělá on a jak mu to vyhovuje, ale to je špatně, protože existuje ještě X lepších způsobů, jak lze danou záležitost řešit. Ano, pokud přehlédnu často jedovatý tón takových příspěvků, rozdíl mezi autorem a přispěvatelem do diskuze je ten, že zatímco autor tomu věnoval dost času, přenesl své zkušenosti na papír či web a jde s kůží na trh, diskusní přispěvatel neudělal mimo svých hloupých poznámek, že on to umí líp, případně že autor je úplný demagog, naprosto nic. Takže zatímco autorův článek může leckomu poradit jednu z cest, byť třeba ne jednu z těch nejlepších, jak na to, zmíněný diskusní příspěvek je pouhým chválením bábovičky, kterou nikdo neviděl a s vysokou mírou pravděpodobnosti ji ani neuvidí.

    Obměnou výše uvedeného je situace, kdy za přesně definovaných podmínek na jediném místě jeden ze stavitelů maxibábovek dokáže těm ostatním, že on to umí nejlíp. Ostatní to sice chápou a věří mu, jenže nepojedou přes půl zeměkoule na to jeho pískoviště, aby jim to předvedl, protože pískoviště, která sami používají, této úrovně zcela obyčejně nedosahují. Zůstává zde otázka nepochopení, protože maxibábovičkář většinou dál požaduje, aby za ním všichni přijeli, že jim to nandá levou zadní. Není co dodat.

    Autor je člověk omylný a může se mu stát, že napíše blábol, jako se stalo mně při popisování fotografování bleskem na druhou lamelu. Řada příspěvků na to upozornila, já pochopil, že mít problém srovnaný v hlavě nemusí vždycky znamenat dobře ho srovnat na papír, v téže diskuzi se omluvil a pohoda. Jenže jsem si v tomtéž článku dovolil napsat, že řada nikonistů nemá možnost použít vysokorychlostní synchronizaci blesku, a to jsem opravdu neměl. Majitelé několika maxibáboviček mi začali psát, že nevím, o čem píšu, protože ta jejich bábovička to umí. Sice stála skoro padesát či sto tisíc, udělá ji pár lidí v republice, ale ona to prostě umí. Takže šmahem zavrhli obyčejná pískoviště, protože na tom jejich pískovišti to funguje, fakt. Tyhle komentáře jsou důvodem, pro který jsem s daným seriálem skončil. Zkrátka nemůžu akceptovat řeči pár vlastníků špičkové techniky, když nejmasovější část ostatních uživatelů stejné značky to nemá šanci použít. Ani tak nejde o ty řeči, jako o obyčejné pochopení, že většina lidí tuto možnost prostě nemá, a tak toto mé obecné konstatování bylo na místě a bylo pravdivé.

    Zbývá dodat, že většina lidských oborů je založena na zkušenostech a praxi, tedy na tom, že vás někdo naučí, jak to dělá sám. Je úplně jedno, jak dokonalé know-how poskytuje, jestli vám stačí či nestačí, dostane se vám informace, jak začít, a je na vás, jak s ní naložíte. Můžete se samozřejmě pokoušet lít kyselinu do vody, ovšem již dávno před vámi to udělal někdo jiný a nejen díry ve vestě ho přesvědčily, že tento postup může být sice funkční, nicméně ne ten správný. Proto bych si dovolil všem autorům příspěvků typu “Já to dělám jinak a lépe” vzkázat, že pokud své know-how v tomtéž okamžiku neposkytnou či nenabídnou ke zveřejnění, jsou to jen nevychované výkřiky do tmy.

    Je třeba to popularizovat!

    Dovolím si být poněkud namyšlený a tiše konstatovat, že jsem již nejednou měl možnost psát pro tištěná média. Jenže ta se postupem času noří do kalných hlubin jednolité šedi se snahou nevyčnívat z davu. Z toho plyne, že část textů vzniká za pochodu, píší je autoři, kteří o problematice moc nevědí, případně mají příliš málo místa či času, aby ji mohli rozebrat. Kde jsou ty časy polistopadových let, kdy autor měl na zadanou problematiku volné ruce, několik volných stránek a bylo na něm, jestli je naplní odborným textem nebo raději snímky (zažil jsem, napsal jsem a vzpomínám s nostalgií – opravdu). V současné době se pracuje se čtenářem jako masou, tj. nikoho nezajímá znalejší čtenář, protože ten není cílem, neprodukuje maximální zisk. Pak vznikají půlstránkové články zabývající se složitými tématy, která se špatně popisují na deseti celých stranách, ale masám to stačí a nikdo nemá zájem něco vysvětlovat. Případně, když po letech dojde k nasycení trhu výrobkem typu X, skončí články na jeho téma a začnou se psát jiné s tím, že výrobek Y, mající skoro stejné vlastnosti jako výrobek X (mimo ceny) je lepší a dobrou fotografii bez něj zcela určitě neuděláte.

    Když jsem loni odmítl psát pro jeden pro mě do té doby relativně prestižní časopis (podle jména, nikoliv náplně), byla důvodem jedna věta šéfredaktora: “Musíte to popularizovat, je to moc odborné.” Pochopil jsem, jak nenávidím takto “popularizované” paskvily článků o tématech, která sám znám, protože ty články jsou pouhou nic neříkající vatou. Jinak řečeno, čtenáři neuškodí, ale také mu žádné kloudné informace nepřinesou. Ovšem z finančního pohledu autora jsou zajímavé, skoro patnáct stovek za článek o ničem na čtyři tisíce znaků napsaný za hodinu a půl čistého času – no neberte to za ty prachy… Jenže mě to prostě nebaví psát, psát pro peníze není mým cílem, možná je to divné, ale je to tak. Jestli si myslíte, že kdokoliv napíše dobrý článek jen proto, že mu za něj dáte balík peněz, mýlíte se. Napsal jsem spoustu dobrých článků, alespoň doufám, ale také dost špatných, což jsem pochopil až mnohem později, kdy se mi po čase znovu dostaly do ruky. To je život, co jsem za ten článek dostal, nehrálo roli, buď mi téma sedlo a bylo v pohodě, nebo nesedlo a pak to byla spíše křeč.

    Ovšem tištěná periodika mají jednu fantastickou výhodu. Protože jsou tištěná, je možné napsat do redakce svůj názor, ovšem není možné on-line diskutovat pod jednotlivými články. Ve výsledku tedy autor není kamenován za špatný článek, není ovšem ani chválen za dobrý článek, ale hlavně, je ušetřen soubojů o lepší bábovičku, na které, na rozdíl od autora internetového článku, nemusí reagovat. To je zásadní věc, která se mi na tištěných médiích jednoznačně líbí.

    Závist, nebo obyčejná hloupost?

    Často mě pobaví, když řada diskutujících napadá autora článku, že ho platí značka X za nějakou recenzi. Pobaví, protože pár autorů má výrazně lepší vybavení, než je to recenzované a z tohoto pohledu má onu recenzovanou techniku i její značku opravdu na háku. Stejné je to s počítačovým vybavením či znalostmi o jeho používání, digitální technika fotografování se příliš s touto branží prolíná a nelze se tomu vyhnout. Řada diskutujících nemá ponětí, kdo z nás v jakém oboru pracuje, případně čím se živí, ale velice přesně ví, že jsme úplní hlupáci.

    Jeden příklad za všechny: normální digitální fotograf nebude mít v počítači stripové diskové pole (data jsou rozložena na obou discích symetricky, při poruše jednoho jste bez dat), protože je sice velmi rychlé, ovšem bez jakékoliv možnosti záchrany dat pokud jeden z disků odejde, byl by prostě blázen. Jsem tedy blázen, protože jsem nákup druhého disku řešil tím samým typem a stripové pole mám. Říkáte si, no to je cvok, co když mu disk selže? Ten cvok na to má externí záložní disk, na který všechno po skončení práce zálohuje. Je to pole nespolehlivé? Ano, samozřejmě že je. Jenže já po A řekl B, nahrazuji jeho nespolehlivost externí zálohou a využívám jeho rychlosti. Jsem bohatý? Nejsem, stejně mi došla kapacita disku a jeden bych musel přidat nebo si koupit větší. Jsem bohatý, protože mám na externí disk? Nejsem, je z práce, zálohuji na něm firemní data. A protože jsme firma malá, pořídil jsem se souhlasem šéfa disk s větší kapacitou, takže firma i mé fotografie jsou na něm zároveň. Že to u vás nejde? A pokusili jste se o to, aby to šlo? Spousta lidí má zálohy na pracovních počítačích, další si domluví se svým IT technikem úložný prostor na serveru, kde bývá místa dost, jsme prostě lidé a občas si dokonce vycházíme vstříc.

    To nepochopení, že lidé si pořizují řešení, která jim samým vyhovují, ale nemusí vyhovovat jiným, často spojené s agresivními příspěvky jsou maličkosti, které mě jako autora pomalu ubíjejí. Každý má svůj rozum, zvolí pro sebe to optimální řešení, které považuje za normální. Proč to tedy nemůže udělat autor nějakého článku, aniž by byl okamžitě těmito “odborníky” napaden? Proč je nám často otloukáno o hlavu, že někdo má drahé vybavení, a proto není ten správný autor textu? Jaká je tady souvislost? Občas někdo napíše, že vyfotografuje pár filmů ročně a digitální zrcadlovka je na něj drahá, proč se tím tedy zabývám. A proč ne? Tak ten článek nebyl pro něj, co má být? A další podobné otázky si pokládám více než často, příkladů umím najít tuny.

    Zbývá mi poslední téma, které bych si dovolil nazvat “výkřikem do tmy” – čtenář si přečte nějaký článek zabývající se funkcí, kterou nikdy nepoužil, neumí ji použít nebo ji jeho technika nemá, ale nijak mu to nebrání přispět do diskuse objevným konstatováním, že ta funkce k ničemu není. Odlišná varianta již jednou zmíněná výše je, že čtenář sice vůbec nepatří do okruhu lidí, kterým je článek určen, ale opět pociťuje abstinenční příznaky, pokud nenapíše do diskuse, že pro něj ten článek nemá naprosto žádný význam a proč jím tedy autor blokuje místo. Jeden z vůbec nejlepších si dovolím naprosto přesně ocitovat: “NENÍ PRO MĚ A TENHLE VÁŠ ČLÁNEK MI VŮBEC NEPOMOHL !!!!!!!!!!!!!”.

    Závěr

    Tento článek je v mém případě prvním a posledním podobného typu, který vychází v mnou požadované podobě, možná v podobě poněkud agresivní a ne zcela diplomatické, nicméně odpovídající tomu, jak se část čtenářů k nám autorům chová. Chápu, že ne všichni jsou stejní, nicméně finanční prostředky umím získat mnohem jednodušeji, za sice poněkud plytké články, ale bez nutnosti zabývat se řadou hloupých komentářů spojených s drobnou újmou na mé duši, což myslím naprosto vážně. Jenže Paladix ani pro mě ani pro jiné autory není o penězích, Paladix je o svobodném psaní bez omezení počtem znaků, bez nátlaku inzerenta či požadavku na “popularizaci textu”. Když se kriticky rozhlédnu po českém fotografickém webu, nenajdu tady moc podobných serverů; výplňové články, nic neříkající recenze, popis technických dat nějaké novinky či výběr několika povedených fotografií z galerie jsou nejčastějšími příspěvky. Proto píši pro Paladix, sice nepravidelně, nicméně snad přijatelně.

    Nějak nevím, co si počít s výše uvedenými skutečnostmi. Celkově vnímám zhrubnutí společnosti, které nemohu nijak ovlivnit, ovšem tady jsem v situaci, kdy ono “zhrubnutí” se mě osobně týká a já nějak nemám zapotřebí ho snášet. Mohu přestat psát články a budu mít klid, mohu pod nimi zakázat diskusi, mohu blokovat nejagresivnější uživatele, mohu se snažit z Paladixu udělat klubový časopis s placeným přístupem (nejsem jeho vlastník), jenže ani jedno necítím jako správné řešení. Na druhé straně, kdyby bylo možné obnovit staré pražské zvyky a nejagresivnější přispěvatele koupat v koších ve Vltavě, šel bych si zajistit místo hned u zábradlí a díval bych se s otevřenýma očima bez jakýchkoli emocí či snad studu.

    Protože nemám představu, co si vlastně čtenáři o psaní článků zaměřených na poučenější amatéry myslí (samozřejmě nemám na mysli tento článek), případně jaký mají názor na obecně povídací články typu “Jak se na to dívám já…”, prosím, pokud máte chuť a čas, napište mi svůj názor na osobní e-mail. Nikdy jsem o nic podobného nežádal, ale tento článek je tak trochu mým osobním vyznáním, a tak si myslím, že na to mám tak trochu právo.

    Poslední větou bych rád poděkoval všem čtenářům, kteří se probrali celým textem, jenž ve skutečnosti nemá se samotným fotografováním nic moc společného.

    110 komentářů u „Poněkud emotivní autorovo vyznání aneb Nikdo nejsme splachovací“

    1. prispevatele do diskuzi

      myslim, ze prispevatele do diskuzi ke clankum nejsou zrovna reprezentativni vzorek ctenaru. drive jsem mel take obcas touhu vyjadrit svuj nazor v podobnych diskuzich, ale pozdeji jsem rezignoval. v techto diskuzich ma spousta lidi touhu akorat tak dokazat, ze oni tomu rozumi uplne nejvic, a to se tyka zejmena clanku o technice (u clanku o cestovani apod. to proste tak pekne ukazat nejde). chtel bych timto autora podporit. existuje spousta ctenaru (jako treba ja), kteri si takovy clanek radi prectou aniz by meli touhu prispivat do podobnych naprosto nekostruktivnich diskuzi. zmineny clanek, ktery jste napsal byl zrovna velice pekny.

      Odpovědět
      • prispevatele do diskuzi

        souhlasim. Mel jsem nekolikrat nutkani, pochavlit vas i kolegy za clanky co pisete. Ale jsem jeden z tech, ktery muze rict: “TENTO CLANEK JE PRO ME!” a to me prijde stejne lacine jako reakce opacneho druhu.
        Drzim Vam i kolegum palce a diky za osobni clanky a recenze. Jak sam pieete, neni jich mnoho a bylo by skoda o ne prijit. Premoudrelich, nebo prilis povrchnich clanku mam dost. Nestratte lidskost, jako nekteri diskutujici.
        Dobre svetlo a silu do dalsi prace preje Jirka

        TOTAL FOTO AMATER

        Odpovědět
    2. Nevim, nevim

      Ja ti nevim, myslim zes to taky mohl nechat par mesicu na disku, je z toho citit tvoje nasranost na sto honu a to s tema babovickama zrejme diky pokrocile hodine nestiham. Myslim ze ses tak urputne snazil obrazne popsat co te trapi az jsi to prehnal a chvilema ti neni rozumet. Vylezlo z toho neco pro me a v tuto chvili zbytecnyho. Naprosto.

      A vubec mi to nepomohlo!

      Odpovědět
      • nevim, nevim

        “A vubec mi to nepomohlo!”

        Ale pomohlo to autorovi mnoha dobrých článků na Paladixu a dalším lidem.
        Člověk buďto může zahořknout, když to musí držet v sobě, nebo naopak ventilováním své frustrace z nesmyslných útoků některých jedinců může dospět k jakémusi duševnímu vyrovnání se s faktem, že společnost okolo nás, a samozřejmě i my s ní, jsme stále otrlejší a postupně se, bohužel, stává “přijatelným” chování, za které by se dřívě většina styděla.
        Já autora úplně chápu a myslím si, že popsáním svých pocitů udělal dobře pro sebe i pro mnohé další. Měli bychom se všichni mnohokrát denně, a celý život, zamýšlet nad svými postoji a chováním a být si vědomi toho, že všechno má svůj řád, že jsme tu jenom dočasně, že nám bylo svěřena velká zodpovědnost a že ze svého konání budeme jednou skládat účty. Nejsem si ale vůbec jist, zda je ještě možné zastavit morální úpadek naší “vyspělé” Evropy a zajistit našim potomkům prostor v ní. Jsme už moc pohodlní a líní, rodit a vychovávart děti je pro nás obtěžující (lepší je přeci si “užívat” života), podpora a ochrana rodiny a tradičních hodnot je nedostatečná. Jako (bílá) zpohodlnělá rasa degenerujem a budeme pravděpodobně muset vyklidit své pozice životaschopnějším civilizacím, které ještě jsou schopny expandovat a ne vymírat (jako my zde). Omlouvám se za odbočení od tématu, ale možná to až tak velké odbočení není a má to všechno nějakou souvislost.

        Odpovědět
        • nevim, nevim

          Máte velký kus pravdy.Trochu silnější pesimismus přikládám době ranního psaní.Svět není jenom černobílý,je také různě barevný a tím také krásný.
          Přeji Vám více optimismu abyste s ním došel k realismu i když je to ne zrovna jednoduché.

          Odpovědět
      • nevim, nevim

        No nevim, nevim, vymlouvat se na pokročilou hodinu. Já pobral všechno bez problému. Přečti si to ještě 5x a pak dej vědět.

        Odpovědět
      • nevim, nevim

        možná jste mohl vy nechat vaši reakci v hlavě aspoň jeden den a pokud jste měl problém s pochopením příměru večer, zkusit to znovu ráno. Stačilo číst trochu pomaleji a neměl byste mít problém s chápáním. A nebo vám křivdím a jste natolik čistá duše, že opravdu nevíte, o čem je řeč…?

        Odpovědět
      • nevim, nevim

        “…..zrejme díky pokrocilé hodine nestiham.” Tak bez radeji hajat, dlouhy spanek ti evidentne chybi!! Nicmene blby nazor, taky nazor a ted vycurat a hodne dlouho hajat!

        Odpovědět
    3. Pište dál!

      Pane Hlináku, pokuste se na idioty v diskusích zapomenout, a pište dál jako dosud – kdo chce, ten ve Vašich článcích něco pro sebe najde, kdo nechce, ať táhne do pekel. Kvůli takovým blbům v diskusích už přestala publikovat na internetu řada lidí i z jiných oborů a je to opravdu škoda. Jo a bábovičky jsou dost dobré přirovnání…
      Vaší práci zdar.

      Odpovědět
      • pište dál!

        Vzhledem k tomu, že článek naprosto vystihuje můj pocit z posledních 2-3 let účasti v různých diskuzích, nedivím se jeho vzniku. Sám jsem žádný článek nenapsal, ale zmiňované reakce už i tak způsobily, že jsem několik serverů opustil. Mohu jen doufat, že pár těch dobře píšících pro nás trochu poučené, bude silnější než já a nepřestanou.

        Odpovědět
    4. Jsou horší 🙁

      Dobrý den,
      nedalo mi to, abych se snad po roce neozval. To co popisujete je v mém případě jeden z důvodů obdivu k autorům článků podobých serverů jako je Paladix. Číst některé příspěvky, které v první řadě zcela ignorují fakt, že článek někdo napsal ve svém volném čase pro ostatní, je jistě velmi deprimující. Musím Vám jen napsat, že na tom nejste, až tak špatně. Kupoval jsem nedávno svůj první počítač. Přečetl jsem snad všechny recenze počítačových komponent cca 2 roky zpátky(taky mi to tvalo 3 měsíce). A musím konstatovat, že jsem našel spoustu článků, byť jediného autora, kde si přispěvatelé, ale opravdu servítky nebrali a tady to je velmi slabý odvar. Naopak někde diskuse pod článkem zcela zastínila článek, jako takový, a stala se nosným prvkem dvojice článek – diskuse.
      Ano, psaní článků pro web má tu nevýhodu reakcí, ale je to opravdu nevýhoda? Myslím, že je tu vyvíjen tlak i na autory, aby se nad svým článkem zamysleli. Což může být k užitku všem, i autorovi. Umožňují navíc čtenářům položit své doplňující dotazy, které většinou autor zodpoví a zhodnocuje se tím význam celého článku. Našel jsem i znovuvydání článku na základě rozsáhlé a přínosné diskuze.
      I sám autor tedy může těžit s příspěvků v diskuzi, neboli posláním do redakce práce nekončí. I učitel se musí zamyslet jestli písemka, kde 90% žáků má 4,5 je výsledkem jejich blbosti, či jeho neschopnosti látku podat. Není to však na odchod, jen se je třeba zamyslet a příště to zkusit trochu jinak.
      Prostě podtrženo sečteno. Můj osobní názor je takový, že je třeba diskuze číst(jako autor) na slušné příspěvky třeba i reagovat, a ty neslušné, či jinak pro autora negativní jen sčítat a nakonec si říci. Hmm 20 negativistů, nenapsal jsem něco špatně?
      Přeju Vám hodně sil do dalšího psaní a Děkuji Vám za všechny Vaše články. Kdyby nebylo Vás a Vám podobných, moho fotografů(včetně mě) by nikdy nezačalo fotit (a třeba se u toho i zamyslet) a to si myslím, že může být velká satisfakce(i když neplacená) pro každého buditele všech oborů.
      Georg Black

      Odpovědět
      • jsou horší 🙁

        > Ano, psaní článků pro web má tu nevýhodu reakcí, ale je to opravdu nevýhoda? Myslím, že je tu vyvíjen tlak i na autory, aby se nad svým článkem zamysleli. Což může být k užitku všem, i autorovi.

        Já se obávám, že nemluvíte o stejné skupině lidí. Vy mluvíte o lidech, kteří konstruktivně kritizují a třeba upozorňují na faktické chyby v článku. Pan Hlinák mluví o idiotech, kteří prostě něco napsat chtějí a myslí si, že když autora pořádně sjedou, že jsou borci.

        Jak jste sám naznačil (a stím souhlas), je takový idiotů nejvíce v IT branži – počítač má doma každý a každý (převážně) mladý člověk jim samozřejmě oooohromně rozumí. Proti flamewarům AMD vs. Intel nebo Nvidia vs. ATI jsou šarvátky Nikon vs. Canon slabým odvarem 🙂 Ale s tím, jak se popularizuje fotografie, se obávám, že i tady bude takových individuí přibývat.

        Řešení jsou podle mého dvě a ani jedno z nich není příjemné. Jenom pro přesnost – ignorování idiotů neberu jako řešení.
        1. Povinná registrace a administrátorský dohled nad komentáři. Idiotům blokovat konta a doufat, že je to přestane bavit dříve, než vás.
        2. A to pan Hlinák zmínil – zavedení placeného obsahu. Tohle je podle mě cesta, jak se zmíněných individuí zbavit. Poplatek v řádu stokorun ročně člověka, který o to stojí, nezabije, a blbce odradí. A navíc by bylo i na (byť symbolickou) odměnu čtenářům. Smůla je, že tenhle model snad žádný web ještě nevyzkoušel. Ale já bych si za Paladix zaplatil rád.

        Ale rýpnutí k článku si neodpustím – myslím, že nemáte na mysli striping, ale spíš mirroring. A mirrorovat na stejné disky (nedejbože stejné série) je pitomost. V praxi se používají disky různých sérií, ideálně různých výrobců. V sérii totiž může být skrytá vada, která se objeví pouze za určitých okolností, a až to přijde, budou vám dva disky bez dat k ničemu 😉

        Odpovědět
          • jsou horší 🙁

            sice je to offtopic, ale neda mi to. ten RAID0 opravdu zvazte. preci jen zvyseni rychlosti je minimalni a to ze zalohujete … uvazoval jste o tom, kolik casu zabere instalace systemu a vsech potrebnych programu vcetne pracovnich nastaveni?

            ad prispevatele > myslim, ze i babovickari maji svuj pridel k diskuzi. obcas rozsiri informace v clanku neuvedene. samozrejme neco jineho je informovat a neco jineho je byt vulgarni.

            proklamovana anonymnost internetu ( kdo vi, ten vi – ostatni vedet nemusi ) bohuzel zpusobuje rozvoj potlacovanych rysu osobnosti nekterych jedincu a pote nemoderovane verejne diskuze vypadaji tak jak vypadaji.

            verim tomu, ze toto autory neodradi od dalsi tvurci cinnosti.

            Odpovědět
        • jsou horší 🙁

          řešení 2 je nesmysl – zavedení placeného obsahu v těchto částkách blbce neodradí, odradí lidi, kteří nejsou v dané oblasti tak vyprofilovaní a mohli by se stát jedním z přívrženců, blbci naopak sebe považují za machry a peníz vydají.

          Co to způsobí bude, že budou mít dojem, že si autory platí a tedy mají mnohem větší morální práco je kibicovat, kritizovat a poučovat!
          Takže nebrat ….

          Odpovědět
        • souhlas a upozornění

          Ještě jsme si neprošel všechny reakce, ale s obsahem i duchem článku v podstatě souhlasím, jako souhlasím i s některými reakcemi typu autor se mýlí. Diskuse je přece na to aby si zúčastnění slušným způsobem vyměnily názory a dospěli k společně přijatelnému řešení / názoru.
          V článku je přeci jen malá chybička – kyselina se leje do vody ne naopak (vzniká tření, zvyšuje se teplota a kyselina rychle vře a proto vystřikuje).
          A pro “Anderwa” – Mirroring je zrcadlení (RAID 0) – disky obsahují stejné data, existuje tedy duplicita a tím zaáloha. Výkon systému tím není nijak ovlivněn. U stripovaných disků (RAID 1) ale jde o to, že zapisované data jsou rozdělena na (zjednodušeně) liché a sudé (pořadí) byjtů a všechny liché jsou zapisovanány na jeden disk a ty druhé na druhý disk. Výsledkem je zvýšení výkonu (rychlosti) v přenosu dat z/na disk. Poškození disku vede k nenávratné ztrátě dat. Proto existují i i jiná řešení, která zavádějí jiné metody např. RAID 5 – rozložení dat na více disků s ukládáním dodatečných informací (paritních dat), která spojuje vlastnosti RAID 0 a RAID 1 tak, že výpadek jednoho disku nezpůsobí ztrátu dat a výkon (propustnost) narůstá teoreticky (D-1) krát, kde D je počet diskú v diskovém poli. Minmálně musí být 3. V praxi jsem nasazoval řešení s 6 i více disky – nic na doma – drahé. Ale s klesající cenou disků (160GB za 2500) a dosupností levných RAID řadičú i v kategorii 5 (od 500 do 5000 – low end RAID) nic nedostupného. Jinak pro všechny oblasti, kde se používá počítač platí – To nejdražší co na PC máte jsou data. Proto zálohovat, zálohovat a ještě jednou zálohovat. DVD palírna je snad už samozřejmost a druhý (externí) disk taky asi není nic nedostupného (box na USB 2.0 s diskem 160GB ATA se dá pořídit už za 3000Kč).
          A kdo má možnost si ukládat data i na disky zaměstnavatele – tak proč ne. Musí o tom, ale vědět a souhlasit s tím – platí za hardware a musí ho mít přeci jen především na svoje data nebo data zákazníků. Já jsem měl zatím vždy to štěstí, že jsem s tím problémy neměl. Jedna záloha na mém HD, druhá na HD v notebooku, třetí na serveru v práci – následně na pásku, a doma ještě na DVD (2x, někdy i 3x). V předcházející práci jsme měl výhodu v tom, že jsem byl správce IT, nyní jsem “jen” programátor, ale s se správcem IT jsme se docela dobře dohodli a zaměstnávatel s tím také nemá problém.
          Takže na závěr – atorům Paladixu držím palce, jejich články mě téměř vždy zaujaly, no a někdy trochu více trpělivosti – ne, že by vaše reakce byly neúměrné, ale spíš aby aby vás neopuštěla chuť psát dál. Mnozí z vašich čtenářů z vašich článků opravdu čerpají nejen první informace. Hodně štestí.

          Odpovědět
          • omluva

            viď výše – striping je RAID 0, mirroring je RAID 1 – nevím jak mi to mohlo uletět. No i mistr tesař se někdy utne. Jinak za ostatním si stojím.

            Odpovědět
        • jsou horší 🙁

          Andrew (povinná registrace, poplatek):
          Články na Paladixu rád čtu, několik stovek ročně pro mne nic neznamená, ale když se nad tím zamyslím, nevím, jestli bych si připlatil…

          Odpovědět
    5. podekovani autorum clanku

      Dobry den , Paladix navstevuji pravidelne asi 3 roky. Clanky si pouze ctu a diskuzi se nezucastnuji ( dnes poprve ). Clanky od Vas i jinych autoru mi v mnohem pomohly, timto bych chtel vsem autorum podekovat za jejich praci.
      Obecne mi uroven clanku na Paladixu vyhovuje .

      P.S. Mozna by se dalo instalovat pocitadlo ctenaru uverejnenych clanku , autor by tak ziskal prehled kolik lidi ho cte . Pak by se ukazalo , ze lidi , kterym se clanek nelibi je male procento.

      Odpovědět
      • pocitadlo clanu

        ta informace bz opravdu nebyla špatná, možná by nebylo na škodu dělat i statistiku kdo kolikrát přispěl do diskusí na Paladixu – možná by vyplavali ti největší rejpalové. Do diskusí moc nepřispívám, jen když si myslím, že to pomůže věci. A ti rejplaové mě docela štvou – rád procházím diskuse abych případně pochytil i další užitečné informace, a ti rejplaové mě jenom zdržují.

        Odpovědět
        • pocitadlo clanu

          Myslim, ze statistika nic neresi, protoze je to jen cislo. Kdyz nekdo napadne bez duvodu autora clanku, bude v jednom vlakne diskuze pocet jejich prispevku vicemene ekvivalentni.
          Jak byste chtel rozlisit konstruktivni od prudicu?

          “Netiketa” pravi, ze je v rozporu s ni flame jak vyvolat, tak v nem pokracovat. Bohuzel se ji skoro nikdo neridi. Je to tezke a chapu autora, ze se chce a potrebuje hajit, bohozuel se kazdou dalsi odpovedi cela situace jen vyhrocuje a vznikaji neprehledna diskuzni vlakna, kde se hada o slovicka a prinos je naprosto nulovy.

          Odpovědět
    6. Nedejte se odradit

      Moc ti rozumím a myslím si, že vím přesně o čem píšeš. Ukájení osobních ambic a ega v příspěvcích pod článkem, či naprosto hulvátské reakce žádnému autorovi nepřidají chuť do další práce. Měj však na paměti ty spokojené čtenáře, kteří většinou ani nenapíší svou reakci, ale přesto to stojí za to tuhle práci dělat. Znám to trošku z jiné tématické oblasti. Nenechte se tím nikdo odradit. Tihle rádobyprofesionálové jsou a budou všude, ale slušní lidé a povětšinou ti, kteří opravdu něco umí přichází vždy spíše s konstruktivními názory a připomínkami a vesměs i rádi pomohou. Já nejsem žádný odborník, jen fanda, který není schopen investovat desetitisícové částky do vybavení každý týden, ale fotografování mě baví a každý článeček, který mě posune dál je pro mě přínosem. Proto se nedejte odradit a pracujte dál a díky.

      Odpovědět
    7. diskuse

      Přiznám se, že na Paladix se chodím čas od času uklidňovat z diskusních fór na Digineffu či Grafice, protože poslední dobou jsou tyto zamořeny destruktuvními příspěvky o ničem.
      Chápu frustraci Autorů a snad není na škodu provést občas veřejnou duševní očistu tímto způsobem. Na druhou stranu je dnes již snad každému jasné, že anonymní přístup do médií (a i-net je sakra silné médium) přitahuje verbální exhibicionisty, iluzionisty a další …isty hodné spíše docenta Chocholouška. Pokud normální čtenář je spokojen se sdělenou informací, nemá většinou potřebu to dávat najevo příspěvkem do diskuse, dozvěděl se, co potřeboval a je tomu rád. A tak v konečném důsledku opticky spokojených ubývá, zato nespokojenců a kritiků přibývá (a ještě jakých!).
      Hlavu vzhůru, pište dál. Občas si zkuste odečíst od počtu přístupů na Váš server počet blábolů z diskusí a dostanete, podle mne, počet nadšených, spokojených, či nepobouřených čtenářů – vsadím se, že jich nebude málo 🙂

      Odpovědět
      • diskuse

        Taky si chodím na Paladix oddechnout od agresivných a nicnřešících “diskusích ” na jiných serverech, jen pane Hlinák v tom pokračujte, a co se týče idootů nenechte se odradit.Zdravím 🙂

        Odpovědět
    8. kyselina

      Take bych Vas rad podporil. Do diskuse vetsinou prispivaji svymi vylevy pologramotni idioti, zatimco vetsina ctenaru, kterym se clanek libi, nema potrebu ventilovat sve nazory, coz je mozna skoda. Muze Vas potesit, ze na paladixu je to jeste celkem dobre, napriklad na idnes diskutuji daleko vetsi zoufalci. :-))
      Proto prosim piste dal, diky.

      A abyste videl, ze se zase nezavdecite vsem: lit kyselinu do vody je spravne, naopak to dela problemy. :-)))

      Odpovědět
      • kyselina

        Zatracená práce, Saturnin v hlavě a napsal jsem to opačně.

        Omlouvám se …….. Jirotkovi 🙂

        JH

        Odpovědět
        • kyselina

          a kdzy jste u studia lucby v podani stryce Frantiska, jeste nezapomente ze obnovu koupani zurivcu ve Vltave navrhuje doktor Vlach, pricemz stejne jako vy touzi po miste hned u zabradli…;-))))

          Odpovědět
    9. Pište dál!

      Jsem spokojený čtenář Paladixu a toto je moje první reakce na článek, a věřím že takových je nás hodně. Bohužel výhoda okamžité zpětné vazby čtenář-autor má svůj protipól v lidech kteří si u klávesnice léčí své osobní problémy (třeba je to jediná věc kdy na ně někdo reaguje).

      Odpovědět
    10. …nejsme splachovací

      Pane kolego,co jste napsal je bohužel problém i dalších lidí, kteří se nepovyšují nad ostatní a sobecky si nenechávají své zkušenosti pro sebe. Ono jít s vlastním názorem na veřejnost,je v této společnosti stále chápáno některými lidmi jako exces a proto mají potřebu mu to dát “sežrat” za každou cenu. Na druhou stranu ale je zde “mlčící většina”, která čerpá poznatky,využívá informací ale nemá potřebu se předvádět. Právě tato skupina ale stojí zato,že lidé jako pan Hlinák píší články a zvěřejňují své názory.Prosím za tuto skupinu -nenechte se otravovat několika oslama a pokračujte v příspěvcích. Děkuji Vám za články.

      Odpovědět
    11. Diskuze

      Dobrý den
      Na vašem serveru si většinou přečtu všechny články. Diskuze pročítám také. Takže chápu vaše rozčarování i smysl tohoto článku. Napsat článek, kde je vše podané “lidsky” a zároveň se nedegraduje terminologie dané problematiky, je opravdu náročná činnost. V rámci pracovní náplně píšu manuály a postupy k programům, takže vím jak to chodí. No a napsat článek, kde se zůročí osobní skušenosti a vědomosti o svém volném čase je obdivuhodné. Takže se nenechte odradit a pište. Diskuzi bych nezavrhoval, pokud ořežete extrémy na horním (přílišná chvála – spichnutí) i dolním konci (tupé připomínky – zhnusení) , máte celkem dobrou zpětnou vazbu. Ta je pro jakoukoli činnost důležitá.

      K odborným článkům bych řekl jen tohle. Protože jsem středně pokročilý fotograf, hledám vždy návod na něco, co mi ještě nejde, nebo popřípadě téma, které bych rád zkusil. Hledám články ucelené co mají hlavu i patu. Kupuji si knihy, časopisy pročítám web. Poslední dobou je hodně těžké najít kuchařku, která je celá. Většinou je to naházet, zamíchat, digitál (nenarážím na technologie, fotím jak klasicky, tak digitálně). O ingrediencích, způsobu míchání a podrobnestech přípravy a koření nic. Proto si vážím každého autora, který danou problematiku neodflákne. Udělá ji uceleně a přehledně. No a jak bylo řečeno výše pište budu se těšit. 🙂

      Odpovědět
    12. To chce klid.

      Jediné čemu nerozumím je, že si tím vůbec kazíte náladu.
      Asi už jste někde slyšel: “Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.”.
      Chce to trochu nadhledu a těm, co bloudí mezi pískovišti se budeme
      všichni smát.

      Díky za Vaše články

      Odpovědět
      • to chce klid.

        Naprosto souhlasím. Chce to klid a nadhled.
        Ten, kdo sám nic pořádného nevytvořil, může být frustrován úspěchem druhého, a tak se alespoň mstí. Mstí se především za svou vlastní neschopnost a na takového člověka se nezlobím, je mi ho prostě líto, řeknu si pouze: “chudinka” a tí to pro mně končí.

        Odpovědět
    13. Postřeh

      Milý autore,
      dovolte, abych přidala postřeh ze své akademické dráhy. Přednášíte-li auditoriu a vyzvete je ke kladení otázek, vždy se objeví malé množství poučených a smysluplných dotazů k věci, několik zmatených dotazů těch, kteří informaci nesežvejkli napoprvé (nic proti, to je v pořádku) a poté otázky aktivních blbů, kteří se potřebují tímto způsobem zviditelnit před kolegy a Vám dát najevo, jak jsou na výši, případně jak vy jste pozadu. Podle složení dotazů nelze usuzovat na složení auditoria, protože aktivních idiotů je zpravidla tak procento, akorát že se všichni přihlásí, pokud možno dvakrát.
      S psaním článků pro internetové čtenářstvo to bude podobné.

      Já jsem se v lavici na přednáškách vždycky chytala za hlavu, jak se ti naši vyhlášení volové zase projevují. Ostatních 98 % kolegů na tom bylo stejně jako já.

      Pište a nepropadejte depresi, my jsme rádi, že na nás máte náladu 🙂

      Odpovědět
    14. Diskuse

      Ahoj,

      chápu, že se do toho nikomu z Paladixu nechtělo. Článek popisuje poměrně přesně nejen situaci ve zdejších diskusích, ale v podstatě na celém českém webu (v zahraničních mi díky drobný jazykovým nuancím, jakož i mé nedostatečné jazykové vybavenosti, podobné reakce často unikají), nejen tom fotografickém.

      Stačí se podívat na libovolný server, zabývající se PC a HW obecně, a narazíš na plamenné vášně a stovky urážek v debatách, jestli je lepší Intel nebo AMD, Windows nebo Linux, jestli je lepší disk od Seagate nebo od WD. Jinde se zase v diskusích, které jsou proloženy spoustou osobních útoků, rozebírá, co ten kretén (myšlen autor) zase napsal proti ČSSD, ODS nebo jiné části našeho národního folklóru.

      Je to takový smutný trend posledních let – byly doby, kdy si to diskutující chodili vyříkat k pivu do hospody, a když to přesáhlo rozumnou mez, hostinský zhasnul, po chvíli zavolal policajty a o škody na vybavení hospody se všichni svorně podělili – a následující den to mohlo v klidu a pohodě začít nanovo.

      Dneska osobních kontaktů asi ubývá, stejně jako ubývá hospod, kde si můžeš dovolit tuhle “otevřenou debatu” – ale člověku zřejmě chybí možnost prosadit se, vybouřit se – a zvítězit. Takže si to mnozí kompenzují alespoň takto, virtuálně. Je mnoho “čtenářů”, co si článek zběžně prolétnou a snaží se v něm najít něco, co lze napadnout, něco, v čem oni budou mít pravdu, a kde oni můžou dokázat, jaký je ten autor blbec. Je to relativně málo pracné a se stoupajícím počtem diskutujících stoupá i hladina adrenalinu nebo testosteronu – prostě autor nám dal ring a my se v něm chvíli budeme mlátit, a já stejně vyhraju!

      Naspat článek na ono napadnuté téma může v podstatě kdokoli, ale sebere to nějaký čas, nestačí jedna věta typu “ty jsi úplně blbej, já to dělám takhle a je to nejlepší!”, potřebuje to překonat lenost a navíc VYSTOUPIT Z ANONYMITY. Ono je trochu něco jiného nadávat nějakému jménu, které pro mne představuje jen shluk písmenek, než člověku, kterého znám a se kterým se tu a tam vidím – ne že bych toho, co se s ním znám osobně, nemohl poslat do háje, to ne, jen to asi udělám jinak a výrazně mírněji.

      Co se týká poměru mezi kladnými a zápornými ohlasy, tak ono těch nespokojených je obvykle víc už jen z principu – proč bych měl reagovat, když s článkem souhlasím a vlastně moje reakce nikomu nic nepřinese? Ano, napsat “článek je dobrej” můžu, a potěší to autora a mně to stojí pár vteřin, ale to asi není úplně ideální základ pro debatu. Ti lenivější to tedy nenapíšou a autor má pocit, že píše zbytečně.

      Logičtější je, když se ozvu, protože najdu v článku místo, se kterým nesouhlasím, pak už ale záleží jen ne mně, zda přemůžu lenost a nehodím to za hlavu, nebo zda se vyjádřím kriticky. Pak záleží na povaze a slušnosti, jakou formou to udělám – jsem-li rozený bojovník, půjdu do toho výše naznačeným stylem “rozbít židlí co nejvíc hlav”, jsem-li akademik, budu se snažit o věcnou debatu. Bohužel (nebo bohudík?) se technika (ať už fotografická, nebo výpočetní) stává přístupnější opravdu “širokým masám”, takže ve stejné debatě se může setkat člen Akademie věd s traktoristou – s tím negativním dopadem, že každý je zvyklý na jiný způsob jednání s okolím a s rozdílným úhlem pohledu na danou problematiku. Jestliže obvykle platí, že moudřejší ustoupí, debata se nakonec zvrhne v povykování traktoristů… (Nemám nic ani proti traktoristům, ani proti členům AV, tohoto zjednodušení jsem se dopustil pro zjednodušení ilustrace možných rozdílných typů jednání, daných sociální či jinou příslušností)

      Nenech se ty ani ostaní autoři Paladixu otrávit, vaše články jsou čteny a lidé na ně reagují, jen ti traktoristé a nespokojenci jsou víc vidět – my spokojení si to čtení užíváme a tu a tam vyslovíme -v záplavě nespokojenců téměř neviditelnou- pochvalu.

      Díky za článek. Mluvil mi z duše.

      Pavel

      Odpovědět
    15. zpozdeni

      asi jsem splachovaci, protoze prispevky ktere nemaji jiny ucel nez vyzdvihovat ego prispevovatele prehlizim jako krajinu.

      Pokud by ale byla snaha se takovych zbavit, tak jako jediny zpusob bych videl jakysi time delay, spojeny s filtrem pro to opravdu nepodstatne.

      Po napsani prispevku by se proste nic neobjevilo, rekneme pro pristich 24 hodin. Autor clanku by si jednou denne precetl co kdo napsal a podle uvazeni to podstatne pustil dal. Ono uz to zpozdeni samo o sobe v podstate vsechny kdo si chteji pouze navzajem dokazovat kdo je vetsi borec dost frustruje, protoze znemoznuje okamzitou reakci jak svoji, tak ostatnich. Pro prispevky s faktickym obsahem je to ale nepodstatne, ty si nekdo precte rad i pozdeji 🙂

      jinak, ten clanek mi teda vubec nepomoh 🙂

      Odpovědět
      • zpozdeni

        A k tomuhle navrhu bych se take primlouval – male zpomaleni moc silne zpetne vazby by urcite pomohlo.

        Odpovědět
        • zpozdeni

          jj – souhlas tenhle zpusob komunikace zda se byti ponekud…
          prilis rychlej na kultivovanou korespondenci a prilis pomalej na hospodskou/pavlacovou debatu, nu coz nejak se s tim budeme muset popasovat, jak na strane pisatele, tak na strane adresata navic ta blba ceska natura…
          zase nadruhou stranu, kdyz je neco formalne nebo obsahove spatne (pripadne nepresne a mohlo by to vest ke spatnym zaverum) a dostane se to na svetlo bozi , tak se to musi hlasit, slusnosti je pak podekovat a reagujiciho napriste zahackovat do role korektora 😉

          Odpovědět
      • cyril hoschl o diskutujicích

        Obávám se, že tímto článkem si pan Hlinák také ulevil. Tento článek, který svědčí o málo odolné psychice autora, asi neměl být nikdy napsán. Hodnotit nějakou společnost jako “zhrublou” považuji za nemístnou bohorovnost.

        Odpovědět
        • cyril hoschl o diskutujicích

          Nemyslím, že pan Hlinák reaguje jen na průběh diskusí na tomto webu. Situace i na jiných webech je stejná, spíš horší. Je to stav společnosti. A toto já považuji za pokus ve stylu – jsme lidé a buďme k sobě slušní a bavme se k věci. Nic víc, nic míň.

          Odpovědět
    16. Chápu . . .

      Pane Hlináku, chápu Vás, ale být Vámi vůbec bych si z toho nic nedělal.
      Jejich blbost (přispěvovatelů – mamlasů ). Totiž kdo nečte, neví . . .

      Přeji Vám mnoho dalších povedených článků.

      Petr

      Odpovědět
    17. Ja tedy patrim take spise k mlcici vetsine, do diskuzi prispivam velmi vyjimecne, ale tady citim povinnost vyjadrit autorovi svou podporu. Podobne clanky (tento primo ne, ty predchozi tykajici se fotografovani 🙂 ctu rad a je to hlavni vec, kvuli ktere na paladix chodim.

      Kez by se tu objevovaly i nadale.

      Radek Hrabcak

      Odpovědět
    18. jen prosím pokračujte

      my spokojení, pomalu se zlepšující amatéři sedíme po přečtení článku už dávno u foťáku :-))

      Odpovědět
    19. Výstižné ale …

      Na úvod by som chcel vyjadriť svoju plnú spokojnosť so serverom Paladix.cz. Musim sa priznať, že ho prezerám každý deň. Vždy je mi ľúto, keď sa pod článkom autora, ktorý ponúka svoj a teda subjektivný názor na vec objavia príspevky od ľudí skrývajúcich sa za anonymitou internetu vo veľa prípadoch využívajúc ju ako nástroj na riešenie svojích komplexov. Nech sú akékoľvek.

      Mrzí ma však, že sa autor nechal zatiahnuť do diskusie s provokatérmi, pretože to je presne to, o čo sa usilovali.

      Chcem Vám však vyjadriť svoju podporu. Ako bolo už predomnou spomenuté. Prispievatelia do diskusie nie vždy musia tvoriť reprezetativnu vzorku. Preto verím, že čitatelia Paladixu ocenie keď s tým “nepraštíte”. Ja osobne sa teším na ďalší Váš článok.

      Prajem dobrá svetlo.

      Majlo

      Odpovědět
    20. Zlidovění problematiky

      Je to problém všech diskuzních serverů. Začalo to nejdříve v diskuzích s obecnými tématy, které byly blízké širokému okruhu lidí. Zvýšením dostupnosti internetu pro “široké masy obyvatelstva” 🙂 se tento problém dále šíří i do ostatních oblastí. Domnívám se, že nejhorší diskuze se dnes odehrávají na serverech píšících o mobilních telefonech. Zlidověním tohoto přístroje, kdy jej má již každý debil, se každý považuje za odborníka a do diskuzí přispívají nejen inteligentní lidé, ale čím dále také větší procento hulvátů i primitivních blbců. Podívejte se třeba na některé flame diskuze na Mobilmanii.cz a bude vám z toho nevolno

      Zlidověním digitální fotografie a cenovou dostupností těchto přístrojů se logicky o této technice začíná diskutovat mezi všemi lidmi (kolik fotografů asi bylo v ČR před 10 lety a kolik lidí má třeba i jen malý kompakt dnes). V tom množství zákonitě musí být i určité procento blbů kteří se ale projevují co nejhlasitěji a hlavně hodně často. Je to prostě přirozený vývoj zlidovění – nevím jestli bych to ale nazval evolucí 🙂 🙂

      Odpovědět
    21. Vazeny pane Hlinaku,

      prosim nenechte se otravit nekterymi reakcemi na (nejen) Vase clanky a piste dal. Vzdy se najdou lide, kteri se snazi masirovat sve nemale ego at uz v diskuzich nebo hodnocenim prace nekoho jineho. Ctu Paladix asi 2,5 roku, nikdy jsem do diskuze (otraven jinymi fory) nepsal, ale myslim si, ze pokud by tento server mel prijit o kterehokoli z autoru byla by to velka skoda.

      Preji vam vsem dobre svetlo.

      Odpovědět
    22. Zachovejte klid

      a pište dál. Já osobně diskuze pod články téměř vůbec nečtu, protože s informacemi v článku mají minimum spojitostí.a Vám doporučuji totéž. Piště v elektronické formě a k diskuzím se stavte jako v tištěném mediu.Neexistují.

      Odpovědět
    23. mlčící většina

      Jsem jedním z mlčící většiny která si ráda přečte vaše články, články pana Hrubého i další. Pomalu si je přeberu v hlavě, počtu si v diskusním fóru, srovnám se svými zkušenostmi něco i zkusím a dál dělám po svém. Věřím tomu, že takových čtenářů je dostatek a jsem rád že se najdadou takoví jako vy, kteří to pro nás děláte podle svého čistého svědomí.

      Jinak jsem zarytý analogista, fotím na barvu, čb, kino,svitek a pak to zpracovávám v komoře…. Vyhovuje mi to a baví mě to. Občas něco skenuju.
      Ve fórech která nejsou pod článkem (jako na FA či na Fotoprůvodci) si rád rýpnu, ale je to v žertu a pod článek na kterém někdo udělal kus práce se mi to nelíbí.
      Jinak moji kamarádi nepřechází z analogu na digitál, ale opačně – abych si rýpnul.

      Odpovědět
      • mlčící většina

        I ja patrim k temer mlcici vetsine vyjadriji se vetsinou stran fotoshopu a veci kol tisku, neb me toto jiz 12 let zivi. Bohuzel zlevneni digitalnich fotoaparatu sebou prineslo spoustu “odborniku”, kteri si mysli, ze kdyz naleznou spoust na fotaku jsou profesionalnim fotografem. A neodrazi se to jen v diskuzich, ale i v kvalite fotek co se mi obcas dostanou do kompu. Nejlepsi cestou je asi ignorace takovychto “odborniku”.

        Tesim se na dalsi Vase (a nejen Vase) clanky na Paladixu a preji Vam at si zachovate chladnou hlavu pri pripadne srazce s blbcem, mlcici vetsina je totis na Vasi strane.

        Odpovědět
    24. Plky Plky Plky…….

      Nějak si nemůžeu pomoct ale mám pocit že Vaše redakce je spolek samozvanců a s pocitem že jste odbornící se pouštíte do témat která jsou velmi náročná, a často i záleží na subjektivním pohledu na věc. Když si prohlédnu fotky pana Hlináka, Sýkory, Hrubého tak naprosto nechápu že tady vystupujete v roli odborníků na fotografii. Děti s Praktikou by vaše výcvaky suveréně v jakékoliv soutěži rozválcovali. Promiňte mi to, ale připadáte mi jak malý kluci a poslední články jsou jen a jen plky. Začněte pořádně fotit a přestaňte si tady vylévat svoje srdéčko.
      PS: Tenhle článek je už trošku moc i na “dobrovolnický” Paladix. PLÁCEJTE SI BÁBOVIČKY DOMA A NECPĚTETO OSTATNÍM!!!!!!

      Odpovědět
      • plky plky plky…….

        Pokud jsem si dobře všiml, tak pan Hlinák nikomu nic necpe – píše na svém “domovském” serveru, a vás nikdo násilím nenutí ke čtení jeho článků.

        Odpovědět
        • plky plky plky…….TLUSTÁ ČÁRA?

          Pánové, tohle je zřejmě někdo, kdo se chce pobavit tím, že se pod jeho výkřikem rozjede smršť reakcí.
          Takže pokud chcete věcně reagovat, myslím, že není na co, pokud mu to chcete “vrátit”, uděláte mu tím jen radost. Nejlepší službu Paldixu a jeho autorům asi uděláme, když v případě něčeho takového zkusíme thread utnout takhle nějak. Což samozřejmě nikomu nebrání pokračovat, že :o).

          Odpovědět
      • plky plky plky…….

        prosím ostatní, kdo s tímto názorem nesouhlasí, aby nereagovali!!!! (flame zarucen)

        Místo toho, bych poprosil pana Václava Mareše, aby se nám pochlubil svojí galerií.
        Nebo ještě lépe, snímky dětí, kteří fotí na praktiku a mají snímky do fotosoutěže. Sám jsem jako dítě na praktiku fotil, ale asi nejsem ten, koho zmiňujete. S pozdravem Jiří Šilhán

        Odpovědět
    25. Hlavně to nevzdávejte!

      Paladix už taky čtu nějaký ten pátek, a kavalita článku lecky překračuje tištěné periodika. Často se stane, že samotná diskuze dokáže článek doplnit a poopravit. A je bohužel pravda, že občas někdo zkalí vody idiotským přízpěvkem, ale to je daň za svobodu. Na některých diskuzích sem si všiml chytrého řešení kdy u každého příspěvku je znak + či -. a každý můžu libovolně vyjádřit kliknutím na symbol svůj názor s cizím příspěvkem. Ty nejlepší jsou pak uvedeny zvárazněným písmem a ty “slabší” jsou uvedeny písmem takřka neviditelným. Myslím že tohle řešení by dokázalo udělat v diskuzi pořádek (takový samoregulačni proces)

      a malá poznámka na závěr: neříká se nadarmo, že pokud chtěl bůh člověka potrestat učinil jej blbem….

      Odpovědět
    26. Děkuji za článek

      Moc článků dopodrobna nečtu, většinou je jen zhruba projedu a už vůbec nekomentuji.Tento jsem přečetl celý, rád a rád i přidám komentář.
      Nebýt lidí jako Honza, je web a potažmo i tiskoviny plné samých PR a “popularizovaných” článků pro masy. Krásný příklad jeden fotoweb jednoho
      nejmenovaného pána co kdysi psal(možná ještě píše) sci-fi. Ty nám, trochu pokročilejším amatérům ale již většinou nic nedají a díky Honzovi, Tomášovi Hrubému a spoustě dalších, co si dají práci s tím napsat občas něco i pro nás.
      Díky Vám všem chlapci a nenechte se odradit masou.
      Nezapomeňte, když je něco dobré,většinou se to bere jako samozřejmost a málokdy se za to chválí. To platí v životě asi ve všem. Já za sebe říkám, nenechte se odradit, díky za vaše články a díky za celý Paladix. HOWK.

      Odpovědět
    27. myslim ze ne

      Vážený pane Hlináku, mám asi odlišný názor a tak nebude pravděpodobně v kurzu. Mysím, že byste měl být rád za každou rekci na článek, neboť ten, kdo se nějak vyjádří, článek přečetl a přemýšlel o něm, narozdíl od toho, kdo článek prolítne a nestojí mu za vyjádření. Je mi jasný, že by se Vám líbily jen kladé názory a pochvaly, ale tak to není, každej jsme jinej. Asi se s tím budte muset nějak smířit. Když už jste u těch pískovišť, (mimochodem s bajkou to co jste napsal nemá nic společného kromě toho slova-ale to asi víte), trochu mi to připadá, že si nato pískoviště chodí nějaký dítko pobrekávat a vzteká se, že mu všichni nechválí jeho bábovičky.

      Odpovědět
    28. neztracejte s primitivama cas

      Verim, ze primitiv se dokaze nekdy i kulturne vyjadrovat a odborne argumentovat, protoze nekde neco odposlouchal nebo neco papouskuje. Takovych lidi jsem v zivote potkal spousty a budte rad, ze to nejsou vasi nadrizeni.
      Nejlepsi Vase reakce je vnimat ten povyk jako krakani kachen a kejhani husi, zacvakat koleckem mysi a soustredit se na dalsi prispevek. Skudce to postupem casu natolik vytoci, ze vzteky prestane prispivat.
      Take je mozny postoj: “Dobre jsem blbec, ale mam plne pravo psat imbecilni clanky a nikdo tomu nemuze zabranit, blbcu se bojej i v kriminale”. Preju hodne radosti pri praci, ktera Vas bavi.

      Odpovědět
    29. Vydržte

      Pane Hlináku a také ostatní autoři Paladixu. Moc díky za váš web. Píšete zajímavě, zasvěceně, nadšenecky, zkrátka vás mám rád. Nenechte se prosím znechutit těmi nešťastníky, kteří se zjevují vždy a všude, kde se můžou zviditelnit a ublížit. Náš svět už je takový – čím dál víc destruktivní. Zatímco zbořit dům se dá za pět minut, postavit jej trvá rok. Proto lidé raději boří než staví. Je to jednoduché a moc chyb se u toho nedá nadělat – zbylé ruiny jsou vždycky ruiny bez tvaru :).

      Vážím si těch, co v této pokřivené společnosti ještě mají sílu stavět. A ještě více si vážím těch, kteří mají odvahu stavět – a tím samozřejmě i občas odhalit vlastní chybu – veřejně. Držím palce ať vydržíte. Příznivců máte habaděj. Nechť vás alespoň trochu povzbudí, že podobní křiklouni se objevují na všech webech, které mají diskuse. Z toho se dá snadno odvodit, že jejich reakce nejsou zaměřeny osobně proti vám. Spíš je to jakýsi jejich protest proti svět, který je zklamal nebo naštval. Zoufalý protest. Znám takových lidí spoustu. Mějme s nimi soucit. Ten potřebují daleko více než daší nepochopení (ač sami nejsou pochopení většinou schopni).

      Odpovědět
      • vydržte

        Pane Hlinák , vážím si vaší touhy po Pravdě . Zřejmě jste dobrý chlap.
        Dík pro Davida Kučeru , lépe bych svůj vztah k této záležitosti nezformuloval .
        Podepisuji všema deseti !! Patřím asi k mlčící většině , ani ne z lenosti, kecalů je dost. Perla zůstane perlou i když ji prase pošlape .

        Odpovědět
      • vydržte

        Pane Hlinák , vážím si vaší touhy po Pravdě . Zřejmě jste dobrý chlap.
        Dík pro Davida Kučeru , lépe bych svůj vztah k této záležitosti nezformuloval .
        Podepisuji všema deseti !! Patřím asi k mlčící většině , ani ne z lenosti, kecalů je dost. Perla zůstane perlou i když ji prase pošlape .

        Odpovědět
    30. změna systému komentářů

      Z uvedených příspěvků vyplývá, že blbců je na internetu hodně, asi bude jejich počet časem přibývat a bohužel se většinou snaží zviditelnit na rozdíl od ostatních uživatelů.

      Nelze diskuzi ignorovat, jak tu někteří radí – je to zpětná vazba k tomu co autor napsal, takže to asi vždy všechno prochází a některé příspěvky opravdu člověka vytočí a nelze na ně nereagovat.

      Pro zachování duševní pohody pisatelů článků i čtenářů by asi bylo opravdu dobré nějak omezit možnost okamžitého anonymního psaní komentářů.

      Myslím si, že by bylo dobré, aby:
      1.) komentáře mohli psát jen přihlášení uživatelé (odpadnou anonymní výlevy)
      2.) při registraci byla kontrolovaná funkčnost zadaného e-mailu pomocí zaslání aktivačního kódu (hodně se omezí se tvorba multiidentit)
      3.) námět který tu padl na jednoduché hodnocení komentářů (+,-) a nějakou formu jejich zvýraznění také není od věci
      4.) to co tu psal Tomáš ohledně časové prodlevy (stačilo by třeba jen 10 minut) by také mohlo výrazně pomoci – je to už ale diskutabilní
      5.) počítadlo zhlédnutí článků je rozhodně dobrý nápad a psalo tu o něm už více lidí – ukázalo by také autorům čtenost jejich článků

      Sice by tyto kroky znamenaly zásahy do systému, a asi by klesl počet komentářů, ale mohlo by to výrazně zvýšit uživatelskou kvalitu tohoto webu.

      Odpovědět
      • čtenost článků

        Čtenost jednotlivých článků se v redakčním systému pochopitelně vyhodnocuje a zobrazuje, takže autoři vědí, kolikrát byl jejich článek zobrazen, poslán mailem nebo vytištěn. Za ty další nápady díky, popřemýšlíme o tom.

        Odpovědět
    31. Pán Hlinák, píšte ďalej

      Pán Hlinák, osobne Vás nepoznám, no Vaše články čítam pravidelne. Sám píšem a nie málo. Máte v plne miere pravdu a chápem Vaše pocity. Mnoho diskutérov tu na webe sa správa bohorovne, ako by len oni mali patent na rozum, a len ten ich názor je jedine správy a navyše nedokážu byť tolerantní…Iní hľadajú hnidy, chytajú za slovíčka, len aby si rýpli…Rád by som videl od niektorého z tunajších krikľúňov fundovane napísaný článok…asi by som sa nedočkal. Takže prosím, nedajte sa odradiť a píšte ďalej. Lebo hoc len jedinému človeku pomôžete, nepísali ste nadarmo. A keďže nie som lúmen, nielen vo vašich, ale aj v článkoch iných autorov nájdem niečo, čo ma v tom či onom smere obohatí. Ďakujem.

      Odpovědět
    32. Chtěl bych být splachovací, ale nejde to

      Reakce tak brzy ráno ? No prostě jsem si z večera chtěl narovnat záda a usnul jsem u toho 🙂 .

      Problém negativních reakcí jdoucích od “děláš to blbě” až do urážení autora se jistě týká všech oblastí konání v okamžiku, kdy se najde dobrovolník chtějící udělat pro ostatní něco navíc, byť by to bylo někdy (často) zadarmo. Přitom jsou to právě ti dobrovolníci, kteří zveřejněním poznatků či názoru posunují druhé dále aniž by si to mnozí druzí uvědomovali (a že to mají ještě zadarmo, aniž by museli házet šipkou do kola štěstí jako u “moutfíldu”).
      S panem Hlinákem cítím a souhlasím. (Věnuji se jiné oblasti, digitální fotografie je vedlejším produktem, o kterém jsem zjistil, že mne baví a navazuji v něm po dvaceti letech, takže také proto “šmejdím” po internetu a vyhledávám informace.) Situace v mé oblasti je stejná.
      Bohužel jsme každý jinak od přírody naprogramovaní. Jeden se nad plivnutou jedovatou slinou nepozastaví, druhému se ten červ usadí v hlavě a překáží v další práci pro sebe i pro druhé. Kdyby zůstalo u pouhé jednorázové jedovaté sliny, časem to přebolí. Bohužel ti “chytráci” až velice často ale chodí po společnosti a tu slinu upouštějí jako informaci dál ostatním. Takže se šíří “Hlinák je vůl, Březina je vůl, Loskot je vůl, XY je vůl, YZ je kráva….”. A málokdo, míjející tu jedovatinu a bez vědomosti o čem se mluví, se zachová podle latinského “Audiatur et altera pars” (nechť je vyslyšena i druhá strana). A pokud plivač slin umí ještě obratně mluvit, najde rychle posluchače. Takto postižený dobrovolník, když chce po čase zase zvednout zadek a jít se podívat co je za támhletím rohem, aby pak pověděl, co viděl, nejednou zjišťuje, že si ještě musí koukat pod nohy na schválně nastrčené klacky. Klacky od jiných, kterým by se zakopnutím dobrovolníka ihned zlepšila nálada.

      Nesouhlasím s názory, že společnost zhrubla. Společnost byla vždy hrubá, neboť se neustále bojuje o vyšší místo na žebříčku hierarchie. (Ten na vrcholu má přednost být u žrádla první a vybrat si lahůdky. Poslední dostává zbytky a ohlodané kosti pod stolem.) Jen dříve podmínky nedovolovaly většině hrubost projevit. (V roce 1983 jednu srpnovou bouřlivou a lijákovou noc na chatě pod Triglavem trávila bujará společnost Slovinců, Srbů, Chorvatu i Bosňanů. Aby si pak o deset let později navzájem podřezávali krky. V roce 1983 žili pod jakousi diktaturou, takže byli hodní. Když Titova diktatura padla ….)

      Děkuji, že jste se ozval, pane Hlináku.

      S pozdravy JPL

      http://galerie.digineff.cz/foto/JPL

      Odpovědět
    33. Chceš-li změnit svět, musíš změnit sebe

      Vážený pane Hlináku,

      čas od času čtu Paladix a samozřejmě i Vaše články. Jak už tady bylo
      zmíněno, Paladix působí v tom množství různých webů o focení skutečně
      pohodově a člověk se zde opravdu něco dozví. V žádném případě se
      nenechte odradit. Ono se to však lehce řekne a těžko uskuteční. Já jsem
      to zhruba před 30 lety vyřešil tak, že jsem se začal zabývat meditací (už slyším ty
      posměšné připomínky). Postupem času si člověk vybuduje odstup od svých
      emocí a žije se mu mnohem lépe i v případech, kdy máte kontakt
      s jedinci, u kterých jejich ego neskutečně hypertrofovalo. Chce to jenom
      trochu vydržet počáteční nepohodlí – mysl se samozřejmě zpočátku brání, ale skutečně to funguje. Potom Vás tihle ředitelé zeměkoule vůbec nerozhází.

      S pozdravem
      J. Hanousek

      Odpovědět
    34. podpora

      Vážený pane Hlinák, taktéž se přiznám, že patřím do mlčící většiny a diskusí pod články se po dřívějších zkušenostech nezúčastňuji. Alespoň tímto příspěvkem Vám vyjadřuji podporu, Vaše články čtu pravidelně, stejně jako celý Paladix a nikdy jsem neměl vážnější výhrady. Nenechte se znechutit, pište dále.

      Odpovědět
    35. díky za paladix

      Přidávám se taky s díky za tento server. Je to v podstatě poslední z aktualizovaných českých fotografických webů, kde se něco konstruktivního dozvím.(doufám že to nezní nafoukaně :-))) Ostatní jakoby zpovrchněli (digineff, fotografovani) nebo se totálně zahleděli sami do sebe (www.photorevue.cz) atd…
      Když tak mi poraďte jestli stojí ještě něco za zhlednutí. Já momentálně nejvíce času travím na http://www.luminous-landscape.com, který je založen na podobném principu jako paladix, ale je dokonce úplně bez reklam.

      přeji dobré světlo
      Martin Jareš

      Odpovědět
    36. Proč???

      Nemohu se ubránit pocitu, že autor minule trochu přestřelil, když šlápl do vosího hnízda a vyvolal diskuzi, kde padlo mnoho příspěvků, z kterých asi následně neměl radost. To je pochopitelné. Některé příspěvky byly pravdivé, jiné nesmyslné, hloupé a některé též zábavné. Ovšem zdá se, že autor to nějak neunesl a napsal rádoby srdceryvný a dojemný článek “Poněkud emotivní autorovo vyznání aneb Nikdo nejsme splachovací”, ve kterém si vylévá srdéčko, aby tak oslovil další skupinu lidí, která ho bude poplácávat po zádech a říkat “nic si z toho nedělejte, vždyť jsou to jen negramotní blbci…”

      Oceňuji články o fotografii, proto mám rád tento server, který má v mých očích vysokou odbornou úroveň, ale pro pobrekávání tohoto typu, pane Hlináku, vřele doporučuji například http://www.zpovednice.cz/ Možná tam to někdo ocení lépe.

      Odpovědět
    37. Vylepseni systemu a vetsi odolnost.

      Dobrý večer.

      Rád čtu většinu článků na tomto serveru. Nejsem nijak moc pokročilý fotograf, ale v mnohém se mohu inspirovat, mnohé mi pomůže v rozhledu a nebo si znalosti někdy jen mírně upřesním. Líbí se mi i styl většiny autorů. Nemám ale většinou proč se v diskusi vyjadřovat, nepotřebuji to.

      Taky se mi nelíbí některé příspěvky do diskusí, zváště ty bez věcných argumentů, stále se opakující a především urážky a vulgarity směrem k autorovi bez potřeby řešit věcně konkrétní věc.

      Protože taky sleduji weby v mém pracovním oboru – IT, musím řící, jak už zde bylo i řečeno, že Paladix je oproti většině diskusí na většině serverů věnujících se IT, velmi kultivovaný a to jak v počtu věcných s opravdu logických příspěvků, tak z hlediska kultury projevu.

      Doporučuji dvojí přístup k věci:
      1) OSOBNI
      Maximálně se obrnit proti blbosti, neboť ta na světě byla je a bude a pokusit se povznést se nad nesmyslné příspěvky. Především pak se nesnažit v dobré víře s blbcem diskutovat, jemu jeho pravdu nevyvrátíte sebelepšími důkazy, naopak rozvíříte další smršť jeho příspěvků, a těm “normálním” tu pravdu dokazovat nemusíte, těm zpravidla stačí jedno vysvětlení a pokud nestačí, tak si o dovysvětlení slušně řeknou.

      2) SYSTEMOVE ZMENY NA SERVERU
      Zavést registrace a umožnit diskuze jen registrovaným. I když to není všelék a ne vše se tím vyřeší, alespoň se vyřeší záměny identit.

      Radím ale nepřikračovat k moderaci, to je vždy na hraně a ne vše, co by autorovi přišlo jako z jeho pohledu nevhodné k publikaci, by takovým muselo být pro spoustu jiných slušných lidí. Navíc moderování či filtrace nahrává dalšímu osočování ze strany oněch diskutujících, o kterých zde mluvíme, že je to nedemokratické, že nemají prostor vajádřit svobodně názor apod, a to si myslím, že je vždy škodlivé.

      Závěrem přeji pro nás čtenáře tolik potřebnou chuť Vás autorů do dalších pěkných článků a to i přes hrozící neblahé diskuse. No a všem fotícím přeji dobré světlo.

      Martin

      Odpovědět
    38. Nejhorší je srážka s blbcem

      Chápu, že takové hloupé reakce člověka dokážou otrávit, ale nenechte se. Nejhorší je srážka s blbcem, jak říkal už pan Werich

      Odpovědět
    39. jak sebevědomé

      JS: velmi souhlasím s tím, co napsal JS :…”některé příspěvky jsou hloupé”…ano, to je naprosto přesné a výstižné, a musí to tak být s ohledem na populaci a udivuje mne, že tak zkušený autor jako pan Hlinák to neví. Velmi mě udivuje, jak sebevědomě a bohorovně tady spousta přispěvatelů označuje jiné přispěvatele za : IMBECILY, BLBCE, PITOMCE, IDIOTY ….
      Kde berete ten pocit, že jen Vy a Vaše příspěvky jsou hodny publikování a oslavy, a ostatní jsou iditoti kteří by o svých názorech neměli ani přemýšlet, natož je někde zveřejnit. Pokud jsem si to tady pročítal, (i reakce na jiné články), tak tady nikdo nikoho neuráží a nenadává mu, až na Vás, kteří jste zastánci tzv. čisté linie, rozuměj nevybočujících a v podstatě univerzálních příspěvků. Jakmile si někdo dovolí jiný názor (ano, může být i hloupý nebo neobratný), ihned je to BLBEC, DEBIL, IMBECIL, PITOMEC a já nevím co ještě…Budiž pochválen Paladix zato, že nepřistoupil k žádné moderaci (tedy CENZUŘE), že nechává promluvit všechny…pomalu se to stává ne našem internetu vzácnost….a nakonec všem autorům na Paladixu patří dík a přání, aby (zvláště pan Hlinák) si vzal k srdci trochu tolerance, nadhledu, sebekritiky a pokory a trošičku ubral na aroganci a nedotknutelnosti svých názorů…

      Odpovědět
    40. Jen tak mimochodem…

      za 1) Plně chápu, co autor chtěl článkem říci a ztotožňuji se s jeho názorem.

      za 2) Račte si pánové povšimnout, že na jakoukoliv diskuzi se na internetu podíváte, účastní se jí převážně muži…moc jsem přemýšlela, čím to asi bude?
      Když budeme na domácím hřišti: copak ženy vůbec nefotografují? Copak ženy se vůbec nezajímají o fotografickou techniku? Není tomu tak, i když je jich jistě méně. Ale pravda je, že ženy nemají potřebu sáhodlouze řešit věci, které jsou buď osobním pohledem na věc, nebo jsou celkem jasné. Ačkoliv tohle je můj druhý příspěvek do diskuze podobného typu, mohu odpovědně prohlásit, že si na mě klidně můžete smlsnout a rozcupovat mě tu na kousky, protože další už psát nebudu. Jsem totiž z těch nenormálních a hlavu ani patu nemajících příspěvků tak znechucená, že jsou pro mě ztrátou času. Jdu si raději číst o nějaké technice 🙂 hodlám si totiž koupit novou digitální zrcadlovku, abych měla lepší vejcvaky 😀 Tak vám přeji příjemně ztrávený čas…štěstí, že je na každém z nás, jak ho využijeme 😉

      Odpovědět
      • jen tak mimochodem…

        Tohle je zajímavé. Také jsem si všiml že ženy diskutují mnohem méně než muži, a to v podstatě na všech serverech. A když už někde diskutují (např. na ženských serverech, serverech o rodině, serverech o zdravé výživě apod. je diskutujících žen mnohdy více než mužů), tak mnohem méně konfliktně a spíš se snahou dospět k řešení nebo ostatní o něčem informovat.

        Ženy asi v sobě nemají tu soutěživost, takové to “dva kohouti na jednom smetišti” a nemají tu potřebu svádět mezi sebou souboje na virtuálním hřišti. U mužů tato vlastnost může přerůst v až zbytečné napadání, křečovité obhajování vlastního názoru, zbytečné opakování nebo psaní vět, které nikomu jinému než vlastnímu egu k ničemu nepomohou.

        Mimochodem, nemyslím že mezi politiky, vedoucími pracovníky atd. je o tolik méně žen jen proto, že v naší společnosti existuje jistá diskriminace (kterou nepopírám). Myslím, že se jim prostě tolik NECHCE, protože nemají v sobě tu touhu porazit druhého kohouta se stejného smetiště 🙂 Nebral bych to vysloveně jako kritiku mužů, je to prostě naše povaha a v mnoha případech může v konečném důsledku přispět k něčemu pozitivnímu. Ale taky negativnímu, co si budeme říkat.

        Bože, to jsem se zase rozkecal.

        Odpovědět
        • jen tak mimochodem…

          Abych to ještě doplnil něčím konkrétním:

          Když v nějakém článku zjistím nějakou autorovu chybu, budu mít docela silné puzení napsat to do komentáře. Jen z té radost že jsem na to přišel. Pokud mě text článku nebo samotný autor bude něčím rozčilovat, nebo budu mít prostě špatnou náladu, budu mít docela chuť napsat ten komentář trochu pikantněji, třeba s cílem dělat si z autora legraci. (Do volů autorovi nadávat nebudu, to není můj styl.)

          Moje manželka, jak ji znám, by se nejdřív zamyslela nad tím, jestli je ta chyba závažná vzhledem ke kontextu článku. Poklud by nebyla, nechala by to plavat. Pokud by byla závažná, nejspíš by si řekla “No teda ale tohle je pořádná chyba!” a nechala by to zase plavat. Pokud by se opravdu hodně naštvala, a pokud by ji následně vůbec napadlo že by mohla využít komentář, několika slovy by to stručně popsala a nejsíš by na to vzápětí zapomněla a nikdy už se nepodívala jestli ji někdo odpoví.
          Vznik flamewar je jak vidět omezen na minimum… 🙂

          Odpovědět
        • jen tak mimochodem…

          Otevřeně řečeno co jsem tak viděl na http://www.rodina.cz, kterou často čte moje žena, tak se čtenářky dokáží třeba na téma vhodnosti porodu doma-v porodnici nebo třeba o výchově dětí zhádat způsobem, který se od debat digital-analog moc neliší, zase bych si nedělal tak velké iluze 🙁

          Odpovědět
    41. len kratko

      len kratko.
      z desiatich ludi je minimalne jeden blbec, ktory je schopny otravit cloveku robotu.zo sto, ich je potom desat.kolko prispievatelov ma paladix? jednoducha matematika.
      ja osobne som vdacny,za kazdy clanok v ktorom sa autor snazi nieco vysvetlit.
      takze vdaka a na blbcov kaslite.

      Odpovědět
      • len kratko

        Vážený pane, když jinak nedáte, použiji Váš výraz BLBEC:
        “Napadlo Vás někdy, že příspěvek nemusí být až tak hloupý, ale BLBCOVI připadá, že ho pasal BLBEC ?”
        Podle čeho poznáváte tzv. BLBCE? Podle toho, že se na věc dívá jinak než vy, a tím se tzv. snaží otrávit vás ostatní – NEBLBCE?
        Nejlepší by bylo BLBCE zakázat, ještě lépa je někam zavřít, aby nerušili geniální myšlenky NEBLBCŮ. Pane, kdyby nebyli BLBCI, kteří se na věci dívají jinak než NEBLBCI, tak dneska škrábeme pazourkem do skály a domlouváme se skřekama. Ale i v takové situaci by se určitě našli jednici – NEBLBCI, kteří by jiné označovali za BLBCE.
        Vážený pane, i velmi inteligentní člověk někdy může vytvořit neobratný nebo nevhodný výrok, ale to ještě neznamená, že se mu musí nadávat do blbců.
        Neberte na sebe tu velmi těžkou a zodpovědnou roli určovat, kdo je blbec a kdo neblbec. Můžete určovat, kdo napsal příspěvek delsí, kratší, výstižnější či méně výstižný, k tématu či mimo téma, ale prosím, nepoužívejte pro jiné lidi výraz BLBEC, jste totiž také “jen člověk”.

        Odpovědět
        • len kratko – ááá blbec se ozval 🙂

          tak tohle je přesně jeden z nic.
          Potrefená husa kejhá a vykejhala celý odstavec žvástů, jen proto aby reagovala. Bóóóže Petrlo, měls to zapotřebí? 🙁

          Odpovědět
          • len kratko – ááá blbec se ozval 🙂

            …vždycky jsem obdivoval lidi, kteří mají takový názor, že ho lze vyjádřit na jeden řádek…

            Odpovědět
          • len kratko – ááá blbec se ozval 🙂

            Potrefená husa kejhá a vykejhala celý odstavec žvástů, jen proto aby reagovala.

            Zajímavý názor … proč tedy reagujete Vy ? :o)

            Jakou informační hodnotu má Váš příspěvek ? Připadáte si lepší, spravedlivější, nebo proč musíte stírat někoho, kdo tu slušně a srozumitelně vyjádří svůj názor ?

            Kdo myslíte, že jsou ti “oni”, píšete-li “jeden z nich” ?

            Osobně si myslím, že mnoha lidem vyhovuje vymezit se vůči skupině jakýchsi “nepřátel”, na které je pak kolektivně dštěna síra, a téměř patří k “dobrému tónu” trochu si přisolit. Konkrétně z diskuse pod tímto článkem mám takový pocit – všichni se tu obrazně poklepávají po ramenou, jak to nandali jakýms “blbcům”, ovšem podle toho, jak ony “blbce” popisují, je čím dál tím jasnější, že nelze rozlišit, kdo je vlastně kdo 🙂

            Je to trochu jako stávka za zachování korýtek ve státní televizi – osvědčená technologie manipulace davu – představím zlého nepřítele, ohrožujícího nás hodné, vůči kterému se musíme bránit a jehož argumenty nebudou v boji za vysoké cíle (svoboda, kultura, demokracie …) brány vážně. Bohužel i výsledek bude stejný … škoda.

            Odpovědět
        • len kratko

          Váš příspěvek vytržený z kontextu působí jako rozumný názor. Nicméně pokud jej do toho kontextu zasadíte, pozorně si přečtete o čem autor vlastně píše a kdo a na co vlastně v diskuzi pod tímto či jinými články reaguje, tak pokud s prominutím nejste “blbec”, musíte uznat, že váš příspěvek tuhle diskuzi vede právě zpátky k těm pazourkům, o kterých píšete.

          Odpovědět
        • len kratko

          Vážený pane “petrlo”, do internetových diskuzí přispívám velmi výjimečně, do této jsem dosud nenapsal nic. Přesto mi to nedá, abych nereagoval a nesdělil Vám, podle čeho poznávám “BLBCE” v diskuzích na internetu a ostatně i běžném životě.
          Nejdříve se ale musím zastavit nad pojmy “BLBEC, IDIOT” a dalšími, používanými občas v této diskuzi. Určitě pro mne a domnívám se, že i pro jiné tyto výrazy nemusí označovat osoby hloupé ve smyslu nízkého IQ a ani přímo nesouvisí s faktickým obsahem příspěvků. Bohužel čeština v tomto případě asi nemá adekvátní termín pro mužský rod, lépe jsou na tom ženy – tam se krásně hodí označení “KRÁVA” – je mnohem jasnější, že dívka či žena, na kterou se takové pojmenování snad může hodit má IQ klidně 170.
          A teď zpět k Vaší otázce položené nějakému diskutujícímu: Podle čeho poznáváte tzv.BLBCE?
          Vzhledem k mé práci ve vývoji se do diskuzí nad věcnými tématy dostávám denně – a jiné názory jsou obecně vzato velmi vítané, posouvají totiž věci (v 90 procentech) někam dopředu – pokud mi kolegové budou “poklepávat na ramena”, aby mi udělali radost, moc mi nepomůžou. I vzhledem k těmto zkušenostem mi absolutně nevadí nesouhlasný názor v internetové diskuzi, a to nesouhlasný názor kohokoliv na cokoliv. I pokud je ten názor opravdu objektivně a změřitelně úplně hloupý a nesmyslný, může pomoct. Problém je tedy podle mého názoru trochu jinde. Nesouhlas lze vyjádřit různými způsoby, slušně, věcně – a promiňte mi ten výraz “konstruktivně” a nebo taky méně slušně až třeba vyloženě urážlivě. Je těžké definovat, co je to slušně a co už ne, při přečtení několika diskuzí lze ale najít mnoho poměrně jasných případů. Na slušně vyjádřený nesouhlas lze mnohem snadněji reagovat, než na urážky. Zase ze své běžné praxe znám případy, kdy se dva diskutující zaseknou na stanoviscích “tráva je červená x tráva je fialová”, a pokřikují na sebe – výsledkem takové “diskuze” je samozřejmě 0 + zkažená nálada. Tady musím poznamenat, že pro mne je jednoznačným “viníkem” ten, kdo si začal.
          I v této diskuzi lze najít příspěvky psané různým způsobem. Hned první který mě zaujal a s jehož faktickým obsahem bych alespoň částečně mohl i souhlasit je Váš první příspěvek – ale už těžko můžu souhlasit s formou. Rady autorovi jako:”Asi se s tím budte muset nějak smířit”, řeči o “pobrekávání “apod. do kultivované diskuze alepoň podle mého názoru a podle mých zkušeností nepatří. O kus dál se opět v “pobrekávání” a v různých více méně urážlivých radách autorovi, kde si má stěžovat a co má či nemá dělat zalíbilo panu “JS” – a Vy se pod to “podepisujete s klidným svědomím”.
          Nechci to dále rozvádět, kdybych nečetl tyto výše uvedené příspěvky, musel bych jen souhlasit s tím Vaším příspěvkem, na který reaguji -(17.3.2006,09:27)- takhle jsem s tím měl trochu problém.

          Odpovědět
          • len kratko

            Tenhle textík nemá být konfrontační
            Digitální zrcadlovka proti kinofilmové
            kinofilm kontra digitální zrcadlovka

            třikrát z téhož článku, obsah popírá sám sebe 🙂

            přečetl jsem si diskusi pod oběma články (fotografickým i sociologickým), mnohem více věcných, konstruktivních a mimo nadávek a pomluv na “blbce” i nějak obsažných příspěvků bylo pod tím prvním – ačkoli paradoxně právě v diskusi pod článkem druhým se sešli téměř samí chytří, milí a slušní, odsuzující ony “blbce” kteří produkují jen “žvásty” 🙂

            Odpovědět
    42. Diskuze normálně nečtu…

      … a když se dívám do téhle tak vím proč 🙂
      Nebudu reagovat na žádný příspěvek v diskuzi, i když mám velké pokušení. Napíšu jen dík autorovi za články a kdyby tu fungoval nějaký jednoduchý způsob na mikroplatby rád budu přidávat za jeho články a vystoupím tím anonymně z mlčící většiny bez rizika, že i můj komentář bude někdo komentovat 🙂

      Odpovědět
      • tak este raz

        mrzi ma,ze sa tato diskusia vyvinula tymto smerom.oznacenim,,blbci,,som nemyslel nikoho konkretneho a kto to tak zobral,je to len jeho problem.mozno trochu vulgarnym ale uprimnym sposobom som chcel preukazat sustrast autorovi clanku.mimochodom,kto si ten clanok precital a pochopil ho asi vie o co mi slo.

        Odpovědět
    43. Souhlas

      Dobrý den, zatím jsem se do diskuze pod článek na Paladixu nevyjadřoval, ikdyž patřím mezi pravidelné (zároveň i registrované) čtenáře, neboť mě odrazuje to jaké názory se v diskuzích objevují a, že některé názory byť dobré se v tom “marastu” ztrácejí. Proto bych se k tomuto článku rád vyjádřil, nebo spíše podpořil autora. Plně s autorem souhlasím a přeji mu, aby takových čtenářů kteří, jak autor uvádí, se umí pouze chlubit tou svojí bábovičkou, měl co nejméně.

      Odpovědět
    44. treba ne

      jen mne tak napadlo zda autor tohoto zcela zbytecneho clanku nahodou neni ten chuj co nepouziva exposicni korekce a jeste predklada k vereni,ze to pry neni potreba:-)))
      pokud neni tak se ho to vubec netyka,pokud je,tak vsichni ostatni maji i exposicni rady co obcas vyuziji.

      Odpovědět
    45. Kyselina

      Jen mimochodem, z článku mně vyznělo, že lít kyselinu do vody je špatně, ale ono je to správně! Já jen, aby to někoho nenapadlo zkoušet, takže: vždycky se lije kyselina do vody, ne naopak, jinak by to stříkalo a vy byste byli od té kyseliny!
      Jinak autor má mé pochopení. Z uvedených důvodů se neozvažuju něco napsat – ani vědomí, že 100x lidem jsem třeba pomohl, by nestačilo, pokud by x lidí mělo blbé kecy.

      Odpovědět
    46. 4 kategorie

      Lidí co kecají jak to umí lépe je opravdu hodně.
      Lidí co kecají , ale jenom teoreticky je méně.
      Lidí co kecají sice teoreticky ,ale zato rozumně argumentují a občas i fotí je ještě méně.
      A lidí co umí, jsou to machří ,tak ty bohužel o tom nekecají.Ani o tom jak to dělají.Což je škoda.A těch je snad je pár

      Každý se zařaďte a jsem zvědav kam pasujete vy.

      Odpovědět

    Napsat komentář