Blesk Metz 45 CL-4

Jedná se o profesionální rukojeťový zábleskový přístroj se směrným číslem 45 při ISO 100. Je vybaven hlavním reflektorem, který je otočný vodorovně o 360° a svisle o 90° a pomocným reflektorem. Při použití SCA adaptérů je propojitelný se systémovými fotoaparáty většiny výrobců a to nejen kinofilmových, ale i středoformátových typů.

K fotoaparátu se připojuje pomocí lišty, která je součástí dodávky. Blesk prosvětlí oblast odpovídající (u kinofilmu) objektivu o ohniskové vzdálenosti 35mm. Při nasazení širokoúhlé předsádky, která je rovněž součástí dodávky se oblast použití rozšíří až na objektivy 28mm.

Tabulka parametrů blesku Metz 45 CL-4

Směrné číslo při ISO 100 a objektivu 35mm 45
SCA systém SCA 300
Thyristorové řízení světla ano
Manuální provoz ano
Pracovní clony 6
TTL provoz ano
Provoz pro převíječ ano
Redukce výkonu blesku (ve stupních) 2

Ovládací prvky

Ovládací prvky blesku jsou umístěny na horní straně hlavního reflektoru a na zadní straně blesku (v horní části rukojeti). Na horní části reflektoru se dvěma kruhovými voliči natavuje citlivost filmu v ASA nebo DIN a režim práce blesku: 6 pracovních clonových čísel zábleskové automatiky (2,8 – 4,0 – 5,6 – 8,0 – 11 – 16), TTL provoz (s příslušným SCA adaptérem), M – manuální provoz, M1/2 – poloviční výkon, M1/4 – čtvrtinový výkon a W – provoz s převíječem (2 záblesky za sekundu). Zejména pro manuální provoz jsou určeny dvě stupnice: vzdálenosti (od 0,5m – do 150m) a clonového čísla (od 1,0 do 32). Na zadní straně blesku je umístěn hlavní vypínač, vypínač pomocného reflektoru, tlačítko ručního odpálení blesku, kontrolka připravenosti k záblesku a Blesk Metz 45 CL-4 - ramenokontrolka správné expozice zábleskem (svítí přibližně po dobu 3 sekund). Pomocí čtyř diod je zde ještě signalizován nastavený způsob provozu blesku: AUTO – TTL – MAN – WIND.

Blesk Metz 45 CL-4

Napájení

Napájení je možné pomocí 6 baterií AA, které se vkládají do spodní strany rukojeti pomocí bateriového koše (lze tak mít další koš “nabit” sadou čerstvých baterií pro rychlejší výměnu) nebo je možno používat NC-akumulátory. Pokud fotograf zvolí provedení s NC-akumulátory, je součástí dodávky blesku i příslušná nabíječka. V základním dodávaném příslušenství je i synchronizační kabel do zdířky na těle fotoaparátu.

K blesku se vyrábí velmi rozsáhlé příslušenství, které je schopen dodat jen málokterý výrobce. Od různých barevných filtrů a reflexních odražečů přes rozsáhlý systém SCA adaptérů až po takové speciality, jako je například telenástavec, umožňující fotografovat s teleobjektivy na delší vzdálenosti.

Praxe

Za dobu po kterou fotografuji jsem vlastnil a fotografoval s velkým množstvím blesků různých značek a provedení. Ani blesky firmy Metz mezi nimi nechyběly. Musím ale říci, že tento blesk mě dost potěšil a považuji jej minimálně za jeden z nejlepších, které jsem kdy měl.

Blesk Metz 45 CL-4 používám zejména ve spojení s fotoaparátem Nikon FM-2. Tento fotoaparát není vybaven TTL měřením zábleskového světla a proto nejčastěji fotografuji v režimu zábleskové automatiky s jedním ze 6 pracovních clonových čísel. Automatické měření světla se tedy neděje skrz objektiv, ale světlo měří čidlo umístěné vedle pomocného reflektoru. Přesto, že to není přímo ideální (TTL měření je obecně daleko přesnější) je u tohoto blesku velmi přesné a mimo některých velmi speciálních situací pracuje naprosto spolehlivě.

Kruhový ovladač na horní straně reflektoru se někomu možná může zdát poněkud archaický, ale věřte, že jeho ovládání je snadné a údaje na něm uvedené jsou naprosto jasné a přehledné. Vůbec všechny ovládací prvky a vypínače jsou umístěny přímo ideálně a většina výrobců může tohle ovládání pouze závidět.

K velkým kladům patří také propracované “drobnosti”, jako například oboustranně pogumovaná lišta fotoaparátu, díky které lze fotoaparát připevnit tak, že se ani nehne. Přitom není potřeba šroub příliš utahovat, jako u některých jiných konstrukcí. Také tvar a provedení šroubu patří k propracovaným “drobnostem”. Šroub má plochou hlavu a velkým průměrem, takže se snadno utahuje i povoluje a protože nevyčnívá směrem dolů lze celou sestavu fotoaparátu a blesku postavit třeba na stůl. Lišta je vybavena i dvěma závity pro připojení stativu a navíc se s ní dodávají i odnímatelné sáňky blesku, do kterých jde umístit jakýkoli běžný standardní blesk.

Při praktickém fotografování asi nejvíce oceňuji velké směrné číslo blesku a možnost naklápění hlavního reflektoru, při současném použití vyjasňovacího záblesku pomocného reflektoru. Ten vyzáří dopředu přibližně 15% celkového světelného množství. Pokud například při fotografování portrétu hlavní reflektor naklopíme směrem nahoru a budeme fotografovat se světlem odraženým od stropu, může se stát, že úhel, pod kterým bude světlo dopadat od stropu na fotografovanou osobu způsobí u této osoby tmavé stíny v oblasti očních důlků a pod bradou. To, jestli se tak stane, je ovlivněno (mimo vzdálenosti od fotografované osoby) zejména výškou stropu. Platí, že čím vyšší je strop, tím dopadá odražené světlo kolměji na fotografovanou osobu a pravděpodobnost vzniku nepříjemných stínů se tak zvyšuje. Naopak, při nižším stropu se vyjasňovací záblesk na výsledné fotografii téměř ani neprojeví. Vyjasňovací záblesk pomocného reflektoru je proto nejvýhodnější použít při výšce stropu nad 3m. Tady právě oceníme směrné číslo 45 pro 100 ASA, protože máme k dispozici dostatečný výkon pro pokrytí ztrát světelné energie, způsobené vzdáleností a odrazivostí stropu a další vzdáleností od stropu k fotografované osobě.

Závěr

Jedná se o velice dobře vybavený a provedený zábleskový přístroj pro profesionální fotografii s poměrně vysokým směrným číslem. Precizní provedení ani není třeba zdůrazňovat, tím je ostatně firma Metz známá. Možnost naklápění a otáčení hlavního reflektoru ve spojení s pomocným reflektorem umožňuje dosáhnout velké variability při osvětlení a to i bez nutnosti použít další zařízení, jako např. odrazné desky nebo rozptylky. SCA adaptéry ocení zejména majitelé systémových fotoaparátů nebo fotografové, kteří používají fotoaparáty různých výrobců, či třeba kinofilm a střední formát. Těm pak stačí k jejich blesku dokoupit příslušné SCA adaptéry podle typů fotoaparátů, se kterými pracují.
I přes vyšší hmotnost blesku se s ním díky tvarované rukojeti velmi dobře pracuje. Rozsáhlé příslušenství nejen od firmy Metz, ale i dalších výrobců je velkou výhodou. Zejména užití různých rozptylek a odražečů v kombinaci s velkým výkonem blesku je vhodné a možné. Jedinou nevýhodou jsou asi rozměry zábleskového zařízení, které vadí zejména při transportu.

1 komentář u „Blesk Metz 45 CL-4“

  1. re

    totožný blesk mám s SCA řady 300 (pro Nikon) zkoušel jsem ho na Nikonu D70 a
    D 80 a přes SCA konektor vůbec nedojde k odpálení. X kontakt+redukci nemám
    vyzkoušenou,ale jediná spolehlivá možnost bude s kvalitním dálkovým odpalovačem.

    Odpovědět

Napsat komentář