Červnové FOTOpivo a pražské Genius loci v Tmani

Dovolím si spojit ohlasy dvou akcí do kratičké reportáže.


Na červnovém fotopivu se nás sešlo asi deset, z toho opět několik nových tváří. A právě jejich snímky stály tentokrát za to. Dáma má přednost: s Kristýnou Šimkovou jsme se seznámili už na akcích pořádaných Lanškrounským fotoklubem a opět se potkali na letošním Výtvarnále. A potěšilo nás, že za námi zamířila i na FOTOpivo – její komponovaná kniha čtvercových příběhů ročních dob na protilehlých dvojstranách zaujala! Přišel mezi nás i Jakub Súkeník, kterého již jistě znáte. Obsadil druhou příčku v naší poslední fotografické soutěži. Potěšila nás nejen jeho přítomnost, ale hlavně další obrázky, které přinesl a které jasně doložily, že úspěšný nebyl náhodou! Jméno třetího nováčka mi uniklo z paměti, ale přikládám malinký výsek z jeho tvorby – nádherné paralely expresivně komponovaných objektů, doufám, že jsme se neviděli naposled (nebo ať mi vynadá za sklerózu alespoň v diskuzi pod článkem!). Nezklamalo studio Bitox, které tradičně zpracovalo zadané téma (Kaluž) a krom autora tohoto článku nezklamali ani ostatní (např. Dundeeho kalendář).

fotopivo červen 2012

V červnu se odehrála ještě jedna pro Paladix důležitá událost. Pavel Pola zahájil svou druhou autorskou výstavu v Galerii Čerťák. Tentokrát velmi konzistentní, na téma Genius loci Pragensis. Na výstavě představuje “místa, která zažila svoje okamžiky velké slávy, ale na která se už často zapomnělo nebo zapomíná”. Vernisáž v Tmani byla (jako obvykle) víc než příjemná, ale hlavně, na výstavě je na co koukat. Rozhodně stojí za to, nechat se jí inspirovat k otevření očí! Je tolik míst, jež nejen měly, ale stále mají, svoji poezii a tajemství. A my je přitom často unavenýma očima z denního shonu nevidíme. Už se nám nechce zahnout do skryté uličky, prodloužit si cestu domů ještě o jednu odbočku, nechat chvíli hlavu odpočinout. Pokud, jako já, těžko hledáte chuť zase se pořádně projít, zajeďte do Tmaně, ona se Vám vrátí!

A potom vyražte fotografovat a přineste úlovky na naše další fotopivo, které se bude konat už 1. srpna opět Na kovárně. Pozvánka následuje hned v dalším příspěvku.

Napsat komentář