Dva užitečné doplňky pro Lightroom zdarma

Rovnou dva nástroje si kladou za cíl zpřístupnit uživatelům Lightroom verze 6.1 funkci Dehaze, kterou Adobe zařadilo pouze do verze CC s předplatným. Další potěšující novinkou je uvolnění aplikace VSCO Keys zdarma, respektive jako open source s dostupným zdrojovým kódem.

Dehaze pro uživatele Lightroom 6.1

Pokud máte samostatnou licenci Lightroom 6, můžete zkusit nahradit funkci Dehaze, která slouží k odstranění mlhy či nechtěného oparu a kterou Adobe přidalo pouze do verze CC s předplatným, pomocí presetu Prolost Dehaze. Preset je dostupný zdarma (během stažení vám pouze umožní poslat dobrovolný příspěvek) a poskytuje 20 různých úrovní účinku z nichž polovina slouží k potlačení a druhá naopak k posílení mlhy.

Prolost Dehaze – před
Prolost Dehaze – po

Další variantou je plugin Lightroom 6 Dehaze, který nabízí dokonce i posuvník, jímž sílu efektu nastavíte plynule, ale kvůli omezeným možnostem tvorby pluginů se samozřejmě neintegruje přímo do prostředí modulu Develop, nýbrž vyskočí v samostatném okně.

Podle autorů Prolost Dehaze nejde o emulaci efektu, ale o přímé využití stejných interních algoritmů jako u originálního Dehaze ve verzi CC (cituji jednoho z autorů: „The results are identical to those from the Dehaze slider, because the presets use the same backend processing“). To ale zároveň vysvětluje, proč ani preset, ani plugin nebude fungovat ve starších verzích Lightroom – potřebujete přinejmenším verzi 6.1, takže pokud vám tyto nástroje nefungují, zkontrolujte si, že máte nainstalovanou nejnovější verzi a že používáte verzi zpracování (Process Version) 2012.

Nástroj VSCO Keys uvolněn zdarma jako open source

Společnost VSCO je známá svými předvolbami vyvolání, které velmi kvalitně emulují klasické filmové materiály, vytvořila také nástroj VSCO Keys, který slouží k definování vlastních klávesových zkratek pro Lightroom. Jeho vývoj i podpora byly sice ukončeny, ale VSCO zvolilo velmi sympatický přístup a zdrojové kódy aplikace uvolnilo jako open source na serveru GitHub, takže projekt může žít dál, pokud se jej někdo ujme. Každopádně současná verze existuje pro Mac i PC a podporuje Lightroom od verze 3 až po současné 6 a CC.

Asi hlavním neduhem open source verze je to, že její součástí není vizuální editor rozložení klávesových zkratek, takže jejich konfiguraci je třeba provádět pomocí textového souboru, cože sice není vyloženě složité, ale pro řadu lidí to určitě nebude příliš pohodlné. Pokud se vrhnete na vlastní zkratky, doporučuji postupovat podle tohoto článku.

VSCO Keys
VSCO Keys v podstatě nemá žádné uživatelské rozhraní kromě ikonky v panelu a menu, z nějž jej můžete aktivovat a přepínat layouty

9 komentářů u „Dva užitečné doplňky pro Lightroom zdarma“

  1. Prolost Dehaze aktualizován pro LR 6.2

    Malé doplnění: presety Prolost Dehaze byly včera aktualizovány pro čerstvě vydaný Lightroom 6.2.

    Odpovědět
    • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

      Tedy já mám raději víc mlhy, než abych měl potřebu ji odstraňovat, ale proč ne, někomu se to může hodit.

      Co je ovšem naprosto příšerné je nové rozhraní importu (6.2). Nepřehledné, primitivní, nevkusné, mnoho funkcí zmizelo … proč se mám na pozadí dívat na fotografii někoho jiného, navíc neostrou a barevně ujetou?? Pokud byste měl někdo odkaz na aktualizační balíček 6.1 pro Windows 7 64 bit, uvítám (samotná verze 6.0 z krabice má zase to příšerně otravné LR Mobile … )

      Odpovědět
      • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

        Ono záleží na tom, jestli je to mlha chtěná nebo třeba nežádoucí vzdušný opar. Co jsem tak viděl na internetu, funkci Dehaze si dost chválí třeba podvodní fotografové, takže to není jen na klasickou mlhu. A v neposlední řadě, zatažením posuvníkem na druhou stranu se naopak mlha zesiluje 🙂

        Pokud jde o importní dialog, tady je pár rad, jak se některé věci dají vrátit zpět http://www.lightroomqueen.com/whats-new-in-lightroom-cc-2015-2-and-lightroom-6-2/ (ale není to nic převratného, co by člověk asi sám v předvolbách nenašel).

        Starší instalátory bohužel nemám, zůstal jsem u verze 5.7 a jsem čím dál tím víc přesvědčen, že z experimentálního výletu ke Capture One se už k Lightroom vracet nebudu…

        Michal Krause

        Odpovědět
        • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

          Nežádoucí opar … čím jsem starší, tím mám stále větší pokoru vůči počasí a dějům v přírodě vůbec … Ale to je na jiné povídání.

          Za odkaz moc děkuji, na této stránce jsem byl, ale přehlédl jsem to. Je tam i odkaz na instalaci 6.1.1, tedy to, co jsem hledal, nicméně zatím jsem to nestihl vyzkoušet: http://www.lightroomqueen.com/how-do-i-roll-back-to-lightroom-2015-1-1-or-lightroom-6-1-1/

          C1 je dobré, ale pořád nemohu najít způsob, jak se dostat k tak čisté a detailní ostrosti jako u LR. Už jsem s ním strávil spoustu času, ale výsledek pořád ne zcela dobrý, natož lepší než u LR, který mi jinak leze na nervy z přesně stejných důvodů, jako Vám.

          Odpovědět
          • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

            Souhlasím s tím, že pokora vůči přírodě má svůj smysl a je fakt, že nejlepší je fotit v okamžiku, kdy se to, co na fotce nechceme, neděje. Na druhou stranu, je hromada situací, kdy to prostě nevyjde – třeba na cestách už nemusí být příležitost pro druhou fotku, protože prostě odjíždíte. Čili není třeba se bránit tomu, když nám software následně pomůže. Já osobně to jako normu mít nechci, ale neříkám, že se to někdy nehodí 🙂

            Ad C1: zajímavé, speciálně ohledně ostrosti mám jasno – C1 u mě poráží Lightroom, aniž bych to musel nějak ladit. Úroveň mikrodetailů je jasně vyšší. Je fakt, že jsem prakticky úplně přestal řešit fotky, které nejsou z hlediska ostrosti ideální, čili nepoužívám výraznější úrovně doostřování. Nevylučuji, že tam by mohl Lightroom být úspěšnější. Také jsem si docela oblíbil lokální doostřování s použitím štětce, čili jsem už i v Lightroom přestal používat táhla Masking a Detail, která nemají v C1 obdobu.

            Naopak C1 má navíc funkci Structure, která poskytuje zajímavé výsledky ve vysokofrekvenčních detailech, jako je srst apod. – určitě stojí za vyzkoušení.

            Další aspekt, který má dopad na ostrost, je výchozí míra redukce jasového šumu – ta mi přijde zbytečně vysoká a rozhodně jí doporučuji snížit, pokud se nefotí na vysoké ISO. Osobně jí někdy i úplně vypínám.

            A nakonec je rozdíl v exportu – Lightroom provádí (není-li vypnuto) druhé doostření po zmenšení na požadovaný rozměr, zatímco Capture One nikoliv. To pak samozřejmě mluví v neprospěch C1 a zmenšené fotky je třeba zvlášť doostřit. Většinou exportuji a používám fotky v 1:1, ale přesto zvažuji, že bych do exportního procesu zařadil Nik Output Sharpener – jen se mi moc nechce platit za celou sadu pluginů, které neupotřebím. Prozatím používám pro doostření ImageMagick – je to trochu otrava, hlavně proto, že parametry nemohu ladit s vizuální odezvou jako v Nik Sharpeneru, ale zatím s tím zvládám žít 🙂

            Michal Krause

          • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

            Já jezdím na místa, kam se mohu vrátit, takže raději počkám, Vy do Afriky, kam se vrací malinko hůř:) Nijak se tomu nebráním, ale neláká mě to. –

            K rozdílům v ostření. I nepatrně neostré fotografie mažu, jde mi o ostření precizně zaostřených a exponovaných snímků. Tedy v tom to není. Právě Detail v LR představuje ten dekonvoluční prvek, který je schopný velmi kvalitně obnovit to, co Bayerova maska napáchala. Kolem 25 je dobrý (a používám nejčastěji), kolem 50 už zvyšuje šum, ale zároveň ostrost v detailech je prakticky ideální. Masku mám vždy 0. Lokální ostření používám výjimečně, spíše expozici nebo detailkontrast.

            Structure mi většinou připadala už moc agresivní, i na nízké hodnoty, ale třeba srst se u mě na snímcích moc nevyskytuje:), třeba zrovna pro ni je to ideální.

            Výchozí redukce jasového šumu mě dost překvapila a šla dolů jako první. Je ale pravda, že ten odšumovací algoritmus je poměrně kvalitní.

            Vždy exportuji fotografie v plném rozměru (TIFF, 16 bitů na kanál, ProPhoto RGB), takže ani zde to nebude. Jinak Nik Sharpener je vynikající pro přípravu fotografií pro tisk, používám jej už léta a velká spokojenost.

            LR jsem odinstaloval, nainstaloval 6.0 z krabice a záplatu z toho odkazu výše a funguje. 6.1 je ta meziverze bez otravného LR mobile a ještě s původním (detailním) importem. Demo C1 (měl jsem kdysi i plnou verzi, ale někde jsem ji ztratil) mi včera den před koncem zkušebního období podivně zkolabovalo – po založení nového katalogu tvrdilo, že katalog nevidí a ani snahy o opravu nepomohly. Nakonec se C1 ani nebylo schopno vypnout – po zavření programu běželo vesele dál na pozadí. Když to udělalo dvakrát i po restartu systému, odinstaloval jsem ho, stejně už mu zbýval den:)

            To jsme si tu udělali pěkný debatní kroužek:) Ale snad to i ostatním trochu k něčemu bude …

            Mějte se dobře,

            Martin Mojžíš

          • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

            Inu, je vidět, že fotografie i její úpravy jsou subjektivní. Každopádně kultivovaná debata vždy potěší 🙂 Dobré světlo a ať se daří (a Lightroom moc nezlobí 🙂

            Michal Krause

          • prolost dehaze aktualizován pro lr 6.2

            To je pro uživatele rozhodně dobrá zpráva. Adobe to pokazilo podle mě jen částečně špatným odhadem reakce uživatelů na novou funkci, ale hlavně také nestabilitou, čímž spustila vlnu negativního PR, které by jinak nenastalo – narazil jsem např. na přechod jednoho známějšího fotografa k C1, na řadě fotografických serverů se objevil článek o tom, jak Lightroom importuje fotografie šestkrát pomaleji než konkurence, a podobně. Ale svět se točí dál, jestli to teď nepokazí, tak mají šanci, že se na to brzy zapomene 🙂

            Michal Krause

Napsat komentář