Fotografové v baletu – výstava z workshopu SČF

Dne 24. ledna 2012 se ve Fotogalerii Václav Lídl v Libické ulici uskutečnila vernisáž výstavy Fotografové v baletu. Neváhal jsem a tuto novou malou galerii jsem navštívil. A abych na to nebyl sám, vzal jsem si jako odbornou poradkyni studentku baletní konzervatoře, která určitě dokáže taneční fotografie ohodnotit z pozice jejich aktérů lépe než já.

Galerie Lídl

Již při příchodu do Libické ulice na Vinohradech jsem věděl, že to nebude dnes procházka růžovou zahradou a shlédnutí fotografií si budeme muset “vybojovat”. Byť je galerie dvoupatrová, její skromné prostory nedokázaly pobrat velký zájem diváků o baletní fotografie. Zařazujeme se tak k hloučku před vstupem a snažíme se zachytit úvodní řeč paní Matějů. Při čekání je alespoň čas na prohození pár slov se známými a galeristou. Již dnes mohu slíbit představení této nové galerie v samostatném článku. Po pár minutách se galerie uvolňuje a tak můžeme zahájit vlastní prohlídku fotografií

Svaz českých fotografů a Světlana Mazepina, která vede Klub fotografů cizinců, přišla s nápadem fotografování baletu ve Státní opeře. Do celé této akce se zapojili skoro dvě desítky fotografů a postupně vzniklo mnoho stovek záběrů ze zkoušek, generálek i baletní školy.

Fotografové v baletu 1

Pro tento workshop nebylo dáno žádné omezující zadání, což by mohlo vzbuzovat pocit chaosu a nesourodosti celé kolekce, ale po shlédnutí fotografií na stránkách www.scf.cz, ale hlavně následného výběru ve Fotogalerii Václava Lídla si myslím, že rozdílný přístup všech fotografů byl jen ku prospěchu věci. Uvědomíme-li si, že nikdo ze zúčastněných není profesionálním fotografem a že veškeré snímky byly pořízeny za běhu při zkouškách, bez jakéhokoli aranžmá, vznikla velice působivá a široká kolekce zobrazující krásu i dřinu baletu. Návštěvníkovi galerie dává nahlédnout do tvrdého, až temného zákulisí příprav, zkoušek a bolesti, aby ho vzápětí přenesla k nablýskanému efektnímu finálnímu výsledku. Celek uzavírají fotografie mladých a nadějných baletek z baletní školy.

Fotografie i jejich adjustace se určitě nevyrovnají dokonalým fotografiím z plakátů či baletních publikací, ale o to blíže mají k tomu skutečnému baletu, k životu divadla, tanečnic i tanečníků a k neskutečné dřině, která se skrývá za ladnými pohyby tanečníků na rozzářené scéně.

Kdo máte zájem vidět výběr těchto fotografií, neváhejte a do 19.2.2012 navštivte Fotogalerii Václav Lídl v Libické ulici 10, Praha 3 – Vinohrady.

pozvánka

1 komentář u „Fotografové v baletu – výstava z workshopu SČF“

  1. Prošel jsem si fotky …

    … a asi mi něco uniká. Ono to na malém formátu na displeji určitě není to pravé, ale až na pár vyjímek mi není jasné, kde je ten osobitý pohled. Spíš se mi zdá, že kdyby se fotky promíchaly, těžko poznáte, kdo kterou nafotil (opět jsou vyjímky, to nepopírám). Ale nějaký autorský přístup – no nevím. Možná k tomu nebyl prostor, ale proč jsou všechny pohledy jakoby ze stejného místa? resp. ze stejné vzdálenosti?

    Odpovědět

Napsat komentář