Metz 54 MZ-3

Metz 54 MZ-3 je systémový blesk stejné třídy jako Nikon SB-28, Canon 550EX a další. Zvláště vhodný je pro moderní kinofilmové zrcadlovky, neboť podporuje zřejmě všechny jejich současné vymoženosti.

Metz 54 MZ-3

Lze jej však použít s téměř všemi fotoaparáty, a to díky SCA adaptérům. Standardně je blesk vybaven adaptérem SCA 301, jež umožňuje připojení blesku víceméně k libovolnému fotoaparátu se středovým kontaktem. Samozřejmě pak ale blesk nepodporuje TTL ani další rozšíření specifické pro daný typ fotoaparátu. Pro tento blesk je však určena nová řada SCA 3xx2, která má být v budoucnu softwarově upgradovatelná pro nové typy zrcadlovek. Lze jej tedy zakoupit jak se standardním SCA 301, tak v setu s příslušným SCA 3xx2 (pro C/N/M/P). Já 54 MZ-3 používám s Nikonem F80, takže vlastním SCA 3402 M, kterému je věnovaný samostatný článek.

Hlavním rozdílem oproti starším bleskům firmy Metz je podpora rychlých synchronizačních časů (HSS, FP) a zcela nové ovládání a design.

Vzhled blesku

Designově se přiblížil originálním bleskům jako jsou ty od Nikonu nebo Canonu. U Metzu se toto pojetí označuje “Cobra design”, a má údajně pomáhat k redukci efektu červených očí. To pojmenování je zřejmě jen marketingová záležitost, nicméně vzdálení hlavy blesku od osy objektivu určitě nebylo na škodu. I když nepoužívám předblesky pro redukci efektu červených očí, neměl jsem nikdy problém s jejich vznikem.
54 MZ-3 působí už na první pohled velmi robustním dojmem, stejně tak jeho váha není zanedbatelná. To je mírná nevýhoda, např. SB-28 působí daleko kompaktnějším dojmem při stejném výkonu.

Podporované funkce

54 MZ-3 podporuje kompletně všechny funkce, jež přenáší SCA
3402 z těla fotoaparátu, popř. je pro blesk generuje. Jsou to:

  • Indikace připravenosti blesku v hledáčku fotoaparátu
  • Indikace korektní expozice v hledáčku fotoaparátu
  • Automatická synchronizace blesku
  • Řízení blesku pomocí TTL
  • Matrixem/Multisenzorem vyvažovaný doplňkový záblesk u fotoaparátů
    Nikon, eTTL u fotoaparátů Canon
  • Synchronizace krátkých časů (FP, HSS)
  • Manuální korekce TTL záblesku
  • Osvětlení displeje blesku
  • “Sloupkování” expozice (TTL flash bracketing)
  • Dálkové ovládání více blesků (wireless TTL)
  • Synchronizace na první nebo druhou lamelu závěrky
  • Zoom hlavy blesku
  • Pomocný paprsek AF
  • Indikace podexponování v EV
  • Předblesky pro potlačení efektu červených očí
  • Automatické vypnutí po uplynutí určeného intervalu
  • Wake-Up (automatické probuzení blesku při stisknutí spouště)

Detail druhého reflektoru blesku

Další vlastnosti

  • Směrné číslo: 54@105 mm pro ISO 100° (42@50 mm)
  • Zoomovací reflektor, rozsah 24-105 mm (20 mm s integrovanou
    předsádkou)
  • Dva reflektory. Druhý reflektor je určen hlavně na
    projasnění stínů při odraženém (bounce) záblesku
  • Funkce ML (Modelling Light) – cca. 4 sekundy blesk pálí
    krátké slabší záblesky, tedy jakési “vizuální preview”
    scény.
  • Automatické vypnutí blesku
  • Ukázka naklopení hlavy bleskuHlavní reflektor umožňuje rotaci v celé ploše horní polokoule
  • Řízení výkonu blesku
  • Rozměry (HxVxD): 200 x 75 x 60 (hlava 90°nahoru)

Podrobné technické údaje lze zjistit ze stránek výrobce www.metz.de.
Přehled jednotlivých typů blesků je pak zde.

Módy blesku

  • Automatika. Pokud je fotoaparát schopen přenést údaje
    o citlivosti filmu, ohnisku objektivu a cloně, není potřeba
    tyto údaje nastavovat (platí pro SCA 3×02).
  • TTL. K dispozici jsou i systémy eTTL nebo 3D Multisenzor.
  • Manuální režim. V tomto režimu lze zapnout synchronizaci
    krátkých časů
  • Stroboskop

Bezdrátové řízení více blesků

54 MZ-3 lze použít pro tzv. cordless TTL. Tedy pro spolupráci více blesků v režimu TTL (popřípadě A). Může sloužit jako řídící blesk (Controller) i řízený blesk (Slave). Tabulta kompatibility a funkčnosti pro Metz cordless TTL je zde. Z ní vyplývá, ža jako Controller lze 54 MZ-3 použít hlavně se SCA 3×02. Pokud chceme, aby fungoval jako Slave, je nutno ho vybavit adaptérem SCA 3082. Řízené blesky lze rozdělit do dvou skupin, na Controlleru se pak nastavuje, kterou skupinu jím chceme řídit. Systém je kompatibilní s “wireless TTL” firmy Minolta.

Řízení výkonu (partial light output levels)

Tato funkce umožňuje snížit maximální vyzářitelné množství světla při jednom záblesku. Tím samozřejmě příslušně klesne směrné číslo a dosah blesku. Automatiky se aktivuje, pokud uvedeme blesk do módu stroboskopu. Pokud si ji přejete nastavit manuálně, v příloze manuálu jsou uvedeny tabulky, které vám to usnadní.

Ovládání

Detail ovládacích prvků u 54 MZ-3K ovládání blesku stačí dvě tlačítka (MODE, SELECT) a kolečko podobné ovladači Jog-Dial z mobilních telefonů zn. Sony. Zde se nazývá Setting Disk. Jeho otáčením se zvolí příslušná položka či submód, stiskem se potvrdí.

Nastavení módu a submódu blesku: Opakovaným stiskem tlačítka MODE se zvolí režim blesku (A, TTL, M, Strobo). Ikona zvoleného režimu pak ještě pět sekund bliká. V této době máte možnost otáčením kolečka vybrat případný submód (např. 3D Multisenzorem vyvažovaný doplňkový záblesk, pokud jste zvolili TTL). Zvolené nastavení módu a submódu lze uložit stiskem kolečka, nebo je uloženo po pěti sekundách samo.

Nastavení funkcí specifických pro blesk: Pomocí tlačítka SELECT lze nastavit blesk podle vašich představ (automatické vypínání, akustická signalizace, synchronizace na druhou lamelu závěrky, “modelling light” – ML, flash bracketing, …). Opakovaným stiskem MODE si zobrazíte nastavovanou funkci, poté si kolečkem zvolíte z nabízených možností a stiskem potvrdíte.

Změna údajů předávaných z těla: Otáčením kolečka najedete na měněný údaj, stisknete, nastavíte, stiskem potvrdíte.

Kontrolka se symbolem blesku svítí, pokud je blesk připravený, stiskem dojde k odpálení testovacího záblesku (nebo spustí ML, pokud je aktivováno).

Kontrolka OK se rozsvítí, pokud záblesk korektně osvítil scénu. Jejím stiskem dojde k osvětlení displeje blesku, popř. i fotoaparátu (zkoušeno s NIKON F80).

Zvukové signály – po odpálení záblesku blesk buď písknutím potvrdí, že expozice byla korekní, a je možno ihned odpálit další záblesk, nebo přerušovaným tónem informuje o nutnosti prodlevy pro dobití, popř. nevydá žádný tón, pak byla expozice nekorektní a na displeji se zobrazí úroveň podexpozice (jen s některými těly).

Praktické zkušenosti

  • Synchronizaci na 2. lamelu lze nastavit jen na blesku, a
    je nutné, aby bylo vypnuto 3D měřeni. Tělo je o tomto
    nastavení korektně informováno a zobrazí jej. Dle manuálu
    k SCA adaptéru je totiž rozhodující nastavení na blesku.
  • Redukci červených očí lze nastavit jen z těla, blesk je
    o nastavení korektně informován, zobrazí příslušnou ikonu.
  • 3D Multisenzor funguje jen pokud máte hlavu blesku v základní
    pozici, a je nutné jej vždy po zvolení TTL módu ručně
    zapnout.
  • Velmi příjemný je druhý reflektor. Pokud je aktivován, je
    85% světla emitováno hlavním reflektorem a zbývajících 15%
    pomocným. Těch 15% lze ještě redukovat o 50% pomocí redukčního
    filtu, což je vlastně překryt sekundárního reflektoru otočený
    o 180°.

Závěr

Myslím si, že tento blesk zvládá vše, co nejlepší originální systémové blesky C/N/M/P. Kromě toho je levnější, a to ne zanedbatelně. Jediná jeho nevýhoda může být vyšší hmotnost a rozměry oproti např. NIKONu SB-28. Mohl jsem si otestovat i zákaznický servis, neboť můj první blesk byl vadný. Reakce byla velmi dobrá, byl mi okamžitě vyměněn za nový, který je již zcela bezproblémový

6 komentářů u „Metz 54 MZ-3“

  1. METZ 54 MZ-3 a HSS

    Prosím o radu. Mám blesk Metz 54 MZ-3 s adaptérem SCA 3702M (řada 3002). Mám fotoaparát Pentax MZ-6, který podporuje funkci HSS (High speed synchro), ale nedaří se mi tuto funkci nijak zprovoznit. Prosím o rady či zkušenosti. Díky Moc.

    Odpovědět
    • METZ 54 MZ-3 a HSS

      Obávám se, že Pentax MZ-6 nedisponuje funkcí HSS. Alespoň technická specifikace o tom nic nehovoří. Myslí si to dokonce i inženýři Metzu, kteří tuto funkci neimplementovali do SCA adaptéru, i když to blesk podporuje. Více informací o podporovaných funkcích najdete na stránkách Metz.

      Odpovědět
  2. Blesk metz 54mz-3

    zdravím chtel jsem se optat nejake zkusenosti s bleskem metz 54mz-3 a patici sca 3202? pro olympus e-410? nevite jak to sladit dohromady a jak je to s TTL ? .. dostal jsem ho a enmam k tomu ani navod..dikec za rady..

    Odpovědět
  3. Funguje tento blesk s adapterem SCA 3302 na digitálním fotopřístroji Sony alfa 900. Děkuji za odpověď. S pozdravem Miloš Kolesár

    Odpovědět

Napsat komentář