Objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D

Objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D patří do kategorie objektivů, které byly dříve prakticky vůbec nejrozšířenější. Téměř každý fotograf objektiv této ohniskové vzdálenosti vlastnil a běžně se prodával v setu s tělem, dokonce nejčastěji ani nebylo možno tělo fotoaparátu bez tohoto objektivu koupit. To je však již minulost. Po masovém rozšíření zoom objektivů bylo všechno jinak …….

Tento základní (nebo také normální či standardní) objektiv o ohniskové vzdálenosti 50mm nahrazuje svého předchůdce, objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8 (bez D), který se ve výrobním programu firmy Nikon udržel velmi dlouhou dobu. Jednalo se vlastně o poslední objektiv Nikkor s autofokusem, který nepodporoval měřící systém 3D-Matrix nových AF fotoaparátů Nikon. S nástupem nového modelu jsou tedy všechny AF objektivy Nikkor s D. Objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D se v nabídce firmy Nikon zařadil hned vedle světelnějšího (ovšem také podstatně dražšího) objektivu Nikkor AF 50mm f/1,4D do ucelené řady AF objektivů této firmy.

Parametry objektivu

AF Nikkor 50mm f/1,8D
Technická specifikace AF Nikkor 50mm f/1,8D
Ohnisková vzdálenost 50mm
Skupiny/prvky 6/5
Úhel záběru 46° (31°30´ pro digitální zrcadlovky série D1 a D100)
Maximální clona 22
Nejbližší zaostřitelná vzdálenost 0,45
Otáčející se přední část objektivu ne
Stupnice vzdáleností ano
Filtrový závit (mm) 52
Pouzdro na objektiv CL-S1 nebo CL-30S
Sluneční clona HR-2 (gumová)
Váha (g) 155
Průměr x délka (mm) 63,5 x 39
Současná cena v Kč s DPH (doporučená cena Nikon) 5 490

Praxe

Rozměry a hmotnost objektivu jsou velmi malé, což umožňuje nejen snadno nalézt pro něj místo ve fotobrašně, ale lze bez problémů přenášet třeba v kapse fotovesty. Ostřící kroužek objektivu je poměrně úzký odpovídající tomu, že se jedná o AF objektiv, je však plně použitelný i pro manuální ostření. Jistou zajímavostí je popis stupnic a označení objektivu v barvě šedo-stříbrné. Starší objektivy Nikkor mají toto provedeno v barvě bílé. Objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D nepatří do skupiny objektivů označených firmou Nikon G, tudíž je vybaven clonovým kroužkem pro manuální nastavení clony přímo na objektivu. Je tedy plně použitelný i se staršími autofokusovými a manuálními zrcadlovkami Nikon (modifikace AI a AI-S) ve všech expozičních režimech. Pro režim P (program) a S (automatika s předvolbou času) je objektiv vybaven aretací maximálního clonového čísla f/22 (pro nové AF zrcadlovky Nikon je tato aretace pro všechny expoziční režimy).

Nikkor AF 50mm f/1,8D detail

Objektiv má velkou světelnost f/1,8. To vynikne zvláště při srovnání s běžně používanými zoomy 28-80mm f/3,5-4,5 či podobnými. To je velkým plusem, protože je možno lépe ostřit v šeru a vůbec fotografovat za zhoršených světelných podmínek, kdy majitel základního zoom objektivu už musí použít stativ, blesk nebo musí fotografování kvůli delším časům závěrky úplně vzdát. Další výhodou velké světelnosti objektivu je možnost fotografovat s využitím malé hloubky ostrosti.

Také clona na opačném konci clonového kroužku f/22 je velmi příjemná zejména pro zájemce o makrofotografii. Pro tuto oblast fotografie je vůbec objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D velmi vhodný nejen díky zmíněné cloně, ale i díky váze, rozměrům, světelnosti f/1,8 (lze celkem dobře ostřit i s mezikroužky) a filtrovému závitu 52mm (možno použít reverzní kroužek Nikon BR-2A bez redukce). Tyto vlastnosti a parametry umožňují jeho použití s různými pomůckami pro makrofotografii. Další výhodou je neotáčející se přední část objektivu, díky čemuž jde bez problémů použít kruhový makroblesk stejně, jako třeba polarizační filtr.

Zvoneček luční

Zcela samostatnou kapitolou je použití s digitální zrcadlovkou Nikon řady D1 nebo s novou D100. Díky koeficientu prodloužení ohniskové vzdálenosti 1,5x se rázem 50mm objektiv změní na kinofilmový ekvivalent – portrétní objektiv 75mm f/1,8D, což je za cenu 5 490 Kč představa velmi lákavá. Uvážíme-li, že pokud fotograf vlastní například objektiv 85mm f/1,8 a je na toto ohnisko z kinofilmu zvyklý, tak po nasazení na digitální zrcadlovku Nikon řady D1 nebo D100 má k dispozici objektiv o ohniskové vzdálenosti přibližně 128mm f/1,8. Pokud tedy potřebuje zachovat ve výbavě mírný teleobjektiv s velkou světelností, pak je právě objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D velmi vhodnou a poměrně levnou alternativou.

Po optické stránce je objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D velmi solidní. Určitě k tomu přispívá i poměrně jednoduchá optická konstrukce, zejména pokud budeme opět srovnávat se zoom objektivy. Bohužel, to samé se nedá říci o mechanickém provedení. V tomto ohledu připomíná objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D spíše právě zmiňované zoom objektivy a to ještě ty průměrnější! Na tak velkou vůli ostřícího kroužku u pevného objektivu, navíc firmy Nikon přece jen asi fotografové nejsou zvyklí.

Závěr

Výhodou objektivu je zejména cena, rozměry a váha. Ve všech těchto parametrech drží objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D příjemná „nej“ mezi AF objektivy, které jsou v současnosti ve výrobním programu firmy Nikon. Další výhodou je světelnost objektivu o které si majitelé základních zoom objektivů mohou nechat jenom zdát.

Pouze po mechanické stránce mě tento objektiv poměrně zklamal. Vůle, kterou vykazuje ostřící kroužek neodpovídá standardu pevného objektivu, ale spíše se lze s takovou vůlí setkat u zoom objektivů. Starší objektivy Nikkor 50mm s manuálním ostřením takovou mechanickou nedokonalostí netrpěly.

Nikkor AF 50mm f/1,8D je objektiv, který si jistě najde své místo v brašnách mnoha fotografů. Určitě po něm sáhnou ti, kteří ke svým zoom objektivům potřebují ještě světelnější alternativu a v případě některých setových zoom objektivů alternativu i opticky podstatně kvalitnější. Další skupinu uživatelů představují fotografové, kteří se zabývají makrofotografií. Objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D je přímo předurčen pro použití prakticky s jakoukoli pomůckou určenou pro tuto oblast fotografie. Nesmíme zapomenout ani na majitele digitálních zrcadlovek. Pokud používají digitální zrcadlovku Nikon s koeficientem prodloužení ohniskové vzdálenosti 1,5x, mají nasazením objektivu Nikkor AF 50mm f/1,8D k dispozici portrétní objektiv ekvivalentní kinofilmovému objektivu 75mm f/1,8D!

18 komentářů u „Objektiv Nikkor AF 50mm f/1,8D“

  1. Vůle ostřícího kroužku

    Velmi mne zarazila poznámka o velké vůli ostřícího kroužku. Já jsem si tento objektiv zakoupil také ale můj kus nevykazuje naprosto žádné vůle – ani ostřícího kroužku ani optické soustavy ani clonového kroužku, i lamely clony jsou přesně souměrné. Měl jsem též možnost srovnání se staršími verzemi a to jak s čínskou tak s japonskou a můj závěr byl ten, že nový objektiv je na tom mechanicky stejně, ne-li lépe. Proto by možná nebylo od věci zkusit tvůj objektiv reklamovat…

    I když je taky možné, že jsem měl při výběru pouze “šťastnou ruku”…

    Odpovědět
    • RE: Vůle ostřícího kroužku

      I já mám AF 1,8/50 (non-D) a vůle ostřícího kroužku tam sice je, když za něj zatáhnu směrem dopředu, ale kroužek se ihned sám vrátí zpátky, jako by byl na pérko. Takže v reálu tam žádná vůle není.

      Odpovědět
  2. srovnani se starsi 1,8 ?

    Mozna je jste brzo, ale presto. Jak byste srovnali vysledne fotografie porizene 1,8D a starsi 1,8? Ta starsi je v ruznych testech hodnocena jako velmi dobra (vynikajici ostrost, kresba…).

    Odpovědět
    • RE: srovnani se starsi 1,8 ?

      Osobne si myslim, ze to bude uplne stejne (vychazim z totalni nerozlisitelnosti obou postrance mechanicke – snad jen ty popisy v jinych barvach…).
      V podstate tam jenom dali jiny cip.

      martin

      P.S.:

      Kdo mel rozebrany ten stary, asi vi o cem mluvim…

      Odpovědět
      • RE: RE: srovnani se starsi 1,8 ?

        No já bych řekl, že úplně stejné nejsou :

        1. V té mechaniké části je rozdílů podstatně více než jen barva popisek a objektiv je i o něco kratší než stará verze …

        2. Opticky asi budou stejné ale mají určitě jiné MC vrstvy – odlesky na čočkách mají úplně jiné barvy.

        Odpovědět
        • RE: Vůle ostřícího kroužku a srovnani se starsi 1,8

          Na té vůli musím trvat. Tedy netvrdím, že je to nějak drastické (vždyť také moje recenze vyzněla pozitivně), ale vůle tam každopádně je větší, než by se tento typ objektivu možná slušelo. Záleží na tom, s čím srovnáváte. Ale kupříkladu zoom Nikkor AF 28-105mm f/3,5-4,5D má menší vůli ostřícího kroužku než Nikkor AF 50mm f/1,8D!

          Ano, je to tak jak píše Michal Kupsa, objektiv je jiný, než původní. Po mechanické stránce téměř úplně a po optické se liší hlavně potažením novou protiodrazovou vrstvou.

          Odpovědět
          • RE: RE: Vůle ostřícího kroužku a srovnani se starsi 1,8

            Já to sice nemám možnost srovnat s Nikkorem 28-105 ale můj kus opravdu nemá vůli vůbec žádnou. Asi jsem měl opravdu šťastnou ruku a nebo vy smolnou. S největší pravděpodobností se to bude lišit kus od kusu. Možná by stálo za to, zajít do nějakého většího obchodu a prohlédnout si několik kusů současně.

          • RE: RE: RE: Vůle ostřícího kroužku a srovnani se starsi 1,8

            Bohužel musím dát za pravdu recenzentovi. Nedávno zakoupený objektiv opravdu vykazuje zmiňovanou vůli ostřícího kroužku. Vypadá to tak, pane Kupso, že jste měl opravdu štěstí :-). To nic nemění na faktu, že jde opticky o skvělý objektiv. Zajímavá je zmínka pana Hrubého v odpovědi na mail, že u této nové padesátky byly vylepšeny antireflexní vrstvy. V běžných propagačních materiálech, ale ani v článcích, které jsem dosud viděl, o tom není ani zmínka.

          • RE: RE: RE: RE: Vůle ostřícího kroužku a srovnani se starsi 1,8

            Nikon na svém webu uvádí:

            Nikon Super Integrated Coating
            – super-integrovaný potah
            Vylepšením několikavrstevného potahu “NIC” (Nikon Integrated Coating) je Nikon super-integrovaný potah, který splňuje celou řadu požadavků, včetně snížené odrazivosti v širším vlnovém rozsahu a mimořádné vyváženosti a reprodukce barev. Nikon super-integrovaný potah je zvláště efektivní u objektivů s velkým počtem prvků, jako jsou například Zoom-Nikkory. Proces vícevrstevného potahování je rovněž vždy přizpůsoben konstrukci konkrétního objektivu. Počet vrstev, použitých na každý z prvků objektivu, se pečlivě vypočítává tak, aby odpovídal typu objektivu a použitému sklu a také, aby se zajistila jednotná barevná vyváženost, která je pro objektivy Nikkor typická. Výsledkem jsou objektivy, které vyhovují daleko vyšším standardům , než je tomu u ostatních výrobců.

  3. Re: recenze AF 50f/1,8D

    děkuji za uvedenou recenzi, protože poměrně často se na zákldadě těchto informací rozhoduji o další výbavě. Od momentu co přišla informace o uvedení tohoto objektivu na trh se pídím po prvních zkušenostech. Trochu mi zde chybí více informací a ukázek o optických vlastnostech, kresba, ostrost …
    Díky
    Tom

    Odpovědět
  4. Padesátka a D 100

    Před týdnem jsem si koupil na základě Vaší recenze 50/1,8D. Vlastním Nikon D100. Tento objektiv ve spojení s D100 je SUPER! Zjistil jsem jaká je to paráda fotit při osvětlení na které bych potřeboval stativ.Nyní fotím krásné portréty třeba při svíčce!
    Milan Růžička.

    Odpovědět
  5. SUPER objektiv

    hodnotit budu ten starsi bez “D” (100$), je to absolutne dokonaly objektiv po opticke strance vykazujici neuveritelne vlastnosti “za ty penize” … v jedne z mnoha rec. na netu se lze docist o testovani spolecne s summicronem (1000$) kde tento objektiv vykazoval stejne vlastnosti a byl “OSTREJSI” nez summ. Z vlastni praxe potvrzuji, ze je to mozna pravda 😉

    diky Nikonu za tento objektiv a ano, s D100 ziskate jeden z nejlepsich portretnich objektivu na trhu. Kdo to s focenim mysli alespon trochu vazne mel by v brasne tento objektiv mit

    no ale aby jsem jen nechvalil potvrzuji zminenou vuli 🙁

    slysel jsem, ze tento obj. je lepsi nez drazsi 50mm 1.4D

    Odpovědět
  6. re, vrstvy u různých verzí

    Nedávno jsem si padesátku také pořídil (AF, ne D) a je fakt výborná, i otevřená a s citlivým filmem teď můžu fotit skoro všude.. Ještě k těm vrstvám: všiml jste si někdo rozdílu mezi staršími a novějšími? Něco jsem o tom četl na stránce http://jankr.webpark.cz/gear/nikk50.htm ,tam tvrdí, že u AF je to horší, než u starších; je AF-D zase lepší?

    Odpovědět
  7. Nokkor 50

    diky za prispevek – pomohl mi v rozhodovani,jake sklo si dokoupit k S2Pro..podle informaci to bude portretni objektiv jak vino…:)

    Odpovědět
  8. objektiv z USA

    Dobry den,
    neviete poradit, ci su kompatibilne objektivy NIKKOR predavane v USA povedzme s fotoaparatom kupenym v Europe? Konkretne: Vlastnim D70, kupenu na Slovensku a rad by som kupil objektiv AF 50/1,8D. V USA vsak stoji polovicu z nasej ceny. Dnes som porovnaval: USA=cca 100 USD=3200SKK, ceny na Slovensku 5500 – 6700 SKK.

    Odpovědět

Napsat komentář