Ohlédnutí za X-pozičním Podzimem 2015 aneb XPO 2015 ve zkratce.

I na letošní rok pro vás připravujeme několik akcí jako jsou různé workshopy, soutěže a výlety. Mezi ně samozřejmě patří i naše podzimní setkání neboli XPO. Při jeho plánování jsem si uvědomila, že mám jeden dluh, kterým je chybějící reportáž z průběhu loňského ročníku. Přestože už je dávno po této akci, stejně článek napíšu, už jen proto, abych vás navnadila na XPO, které se bude konat na konci října a my bychom opět byli rádi, kdybyste se k nám připojili.

Při našem putování po vlasti české jsme sice zůstali v podhůří Šumavy, ale tentokrát jsme se přesunuli k

luc

Volyni. Uvítal nás nové otevřený penzion Statek paní Lucie, jehož majitelé svým pohostinstvím a výtečnou krmí přispěli ke zdárnému průběhu akce.

První večer patří jako vždy k “vyčištění hlav” od pracovních a všedních povinností, kdy domlouváme a ladíme program na nadcházející dny. Tentokrát byl náš začátek obohacen o ochutnávku piva, které vlastnoručně uvařil náš šéfredaktor Pavel Pola. Pivo bylo vynikající, chutnalo i těm, co se obvykle mezi pivaře nepočítají, a tak ještě jednou chválíme a děkujeme.

První večer také vyhlašujeme fotografická témata, která nám při našich toulkách po okolí zpříjemňují chvilky s fotografií. Pro tento ročník ovšem došlo k malé změně a místo tří různých témat bylo vyhlášeno pouze jedno. Jak jsme se popasovali s nafocením série na téma “Zub za zub” si můžete prohlédnout v galerii u článku.

Sobotní dopoledne patřilo prohlídce jedné z našich průmyslových legend – den otevřených dveří totiž pořádala

cz

firma ČZ Strakonice. Samozřejmě již dávno není tím, co pro nás, starší ročníky, tato firma znamenala, ale je vidět, že produkce zůstala ve strojírenské oblasti. Slavnou historii firmy připomíná alespoň expozice ve firemním muzeu, která se také nalézá v areálu bývalé “čezety”.

Odpoledne jsme se rozprchli. Někteří si prošli Strakonice včetně hradu, ale další se vydali na strakonické letiště, kde se konala soutěž parašutistů v seskoku na cíl. Parašutisty do vzduchu vyvážela velmi zachovalá “Andula”, do které se při jednom ze vzletů “vnutili” i někteří z našich xpozičníků. Sice bez padáku, ale i tak bezpečně přistáli.

Vzhledem k tomu, že žádný další domluvený program již nebyl, tak jak v sobotu, tak i v neděli jsme si vybírali z mnoha možností, které tato část naší republiky nabízí. Dalšími víkendovými cíli se pak stala například zřícenina hradu Helfenburg nebo muzeum Mlýn Hoslovice. Dokonce se Iik, Maruška, Marko a Mara vydali na Vltavu – na nafukovacích kánoích si sjeli kus řeky a přivezli si nejen úžasné bahnité zážitky, ale i fotografickou dokumentaci velmi nízkého stavu vody při své plavbě z Kořenska do Rejzíkova.

par

Jak je vidět, tak oba dny jsme si užili nejen po fotografické stránce, ale dopřáli jsme si trochu pohybu a poznání.

Večery patřily jako vždy promítání. I když se snažíme scházet pravidelně na FOTOpivech, přeci jen je při nich omezená možnost ukázat vše, co jsme za ten uplynulý rok nafotili. Promítání je tak jedinečnou příležitostí ukázat ostatním, co je u koho nového, s čím se aktuálně moří nebo naopak může pochlubit.

Opět musím použít “oblíbenou” frázi – opravdu bylo na co koukat. Viděli jsme jak reportáže tuzemských (Jakub, Dundee) i zahraničních dovolených (Pavel), něco málo z Petrových školních prací a celkově se dá říct, že ve frontě na promítání byla docela tlačenice.

Zdeněk si pro nás připravil průřez minulými akcemi ještě z dob Fotoprůvodce a Open Airů. Ponořili jsme se do hlubin celkem nedávné historie a popustili uzdu vzpomínání a nostalgii (ano, tráva byla zelenější, nebe modřejší a my všichni byli méně otlučeni životem).

Nesmím zapomenout na Iika a jeho promítání a povídání o starých časech. Tématicky tak volně navázal na Zdeňkovu prezentaci a na vlně nostalgie jsme se tedy v čase přesunuli o více než sto let zpět. Za ta léta jsme prostřednictvím Jiříkových přednášek poznali nejen starou Vltavu, ale i další kouty naší republiky a jeho výklad se i díky našim hloubavým dotazům pravidelně protahuje do pozdních nočních (až velmi časných ranních) hodin.

Kdo s námi již někdy byl, ví, že vždy pořádáme fotografickou soutěž, kde mohou účastníci prezentovat

xpo

své nejlepší fotografie, které se jim podařilo vytvořit od konání předchozího XPA. V prezentaci zůstáváme věrni zažité tradici a věšíme své fotky na šňůry. Každý z účastníků je poté může bodově ohodnotit a vyzdvihnout tak fotografie, které se mu líbí. Při závěrečné vernisáži našich víkendových fotografických témat vyhlašujeme rovnou vítěze obou kategorií, ale vloni byly naše soutěže obohaceny ještě o jednu – majitelé Statku paní Lucie vyhlásili soutěž o nejlepší fotografii jejich penzionu.

Ačkoli nerada, musím konstatovat, že všechny tři nezávislé fotosoutěže vyhrál jeden a ten samý člověk, a tak se vážně debatovalo o tom, že ho příště s sebou sice vezmeme, ale zakážeme mu jakkoliv se (možná nejen) fotograficky vyjadřovat 🙂 Tím nejúspěšnějším z nás byl Petr Jiskra. Víkendové téma teamově zpracovali i se Zdeňkem, Bárou a Lenkou, ale to nic nemění na tom, že byl prostě nejlepší 🙂

Myslím, že si mohu dovolit napsat, že náš pobyt se vyvedl a opět jsme si užili příjemné chvíle ve

xpo

společnosti přátel a fotografie. Obojího je v dnešní uspěchané a upracované době třeba, a tak věřím, že se s mnohými účastníky setkáme i letos. Byli bychom rádi, kdyby se k nám přidali i někteří z vás. Určitě nekoušeme a jak jsme si ověřili na již zmíněných FOTOpivech, tak “nová krev” nás dokáže pošťouchnout i v naší tvorbě dál a také doufáme, že i my dokážeme svými postřehy ostatním pomoci a třeba jim dát i nějaký další impuls pro jejich vlastní tvorbu.

A co přinese podzimní XPO 2016? Sice nerada vyzrazuji plány (a ještě s takovým předstihem), ale tentokrát, jak sami uznáte, je to účelné – letos bude totiž hlavním námětem celé akce RETRO. Příprava archivních diapozitivů, fotografií, starých filmů či digitálních fotografií je dosti časově náročná, a tak se nedá nic dělat a bude to tedy bez překvapení.

Kdo byste s námi rádi vyrazili, rezervujte si poslední víkend v říjnu a začněte zvolna připravovat své “historické” snímky, pokud se o ně s ostatními budete chtít podělit. Pozvánka bude zde na Paladixu uveřejněna na začátku září. Těšíme se na vás.

GALERIE FOTOTÉMAT “ZUB ZA ZUB”

Tvůrčí skupina ZUBYZARETA
zuby zareta
zuby zareta
zuby zareta
Jiří Dovrtěl
iik
iik
iik
Pavel Pola
pavel
pavel
pavel
Pavel Kutina
bit
bit
bit
Blanka Polová
blanka
blanka
blanka
Katka Olexová
já
já
já
Petr Krupička
krupka
krupka
krupka
Jakub Kencl
jakub
jakub
jakub
Marko Zekič
marko
marko
marko
Pavel Kopřiva
dundee
dundee
dundee
Martin Pola
martin
martin
martin
Eliška Kenclová
eliska
eliska
eliska
Mara Zekič
mara
mara
mara
Standa Kaczor
 
bundes
 
Bětka Kutinová
 
Bety
 

Napsat komentář