Panasonic Lumix DMC-L10 a nové objektivy Leica

Panasonic se v posledních dnech, kdy se s novinkami na poli digitálních zrcadlovek a objektivů přímo roztrhl pytel, také vytasil s novými produkty. Jde o novou DSLR – podle slov výrobce “přístupnější většímu počtu fotografů” – s názvem Lumix DMC-L10 a také o dva nové objektivy pro standard Four Thirds (4/3).


Panasonic Lumix DMC-L10
Panasonic Lumix DMC-L10 je digitální zrcadlovka s rozlišením 10.1 MPix. Na rozdíl od předchozího typu DMC-L1 má novinka mnohem klasičtější tvary (tedy zejména vystouplou “kapličku” s hranolem a výklopným bleskem). Nové funkce jsou také zajímavé: LiveView (tj. náhled na LCD, na který jsou zvyklí hlavně uživatelé kompaktů a EVF-přístrojů), výklopný displej 2.5″, poprvé se v zrcadlovce objevuje funkce Face Detection (rozpoznání obličeje a zaostření na něj), inteligentní kontrolu ISO k omezení barevného šumu a rovněž ultrazvukový prachový filtr snímače (známý ze systému Olympus E).

Novinka byla oznámena 30. srpna 2007, cena zatím byla stanovena na cca 1.300 USD včetně nového stabilizovaného setového objektivu Leica 14–50mm (crop-faktor je u systému Four Thirds 2×). Zatím není jasné, kdy bude přístroj v prodeji, Panasonic však zpravidla pracuje rychle.

Zde je oficiální tisková zpráva výrobce (30. 8. 2007), zde “preview” recenze serveru dpreview.com a technická specifikace zrcadlovky Lumix DMC-L10.

Zrcadlovku doplňují dva nové stabilizované zoom-objektivy (jeden setový základní, druhý širokorozsahový) z dílny firmy Leica, jejíž výrobky Panasonic využívá nejen ve fotoaparátech, ale také ve videokamerách. První je Leica D Vario-Elmar 14-50mm f/3.8-5.6 Mega OIS, druhý pak Leica D Vario-Elmar 14-150mm f/3.5-5.6 Asph. Mega OIS.

3 komentáře u „Panasonic Lumix DMC-L10 a nové objektivy Leica“

  1. Oly 510 + Leica objektiv

    Docela by mě zajímalo jak se bude chovat Olympus se stabilizací se stabilizovaným objektivem.

    Odpovědět
    • Oly 510 + Leica objektiv

      Domnívám se, že je třeba používat jen jeden stabilizátor, jinak by se jejich účinky navzájem dost rušily. Otázka také je, zda Olympusy podporují (elektronicky) stabilizované objektivy – ale to je otázka pro jejich uživatele, případně pro technickou podporu; já to vyzkoušet nemůžu, protože nemám ani tělo Olympus E, ani objektiv Leica Mega OIS…

      MS#

      Odpovědět

Napsat komentář