Poslední kniha století / The Last Book Of The Century

Složte si pexeso dnešních dní – tak by se dalo nazvat listování v pozoruhodné fotografické publikaci, která sice spatřila světlo světa již více než před rokem, ale její hodnota tím nijak neklesla. Zato její prodejní cena se alespoň v řetězci hypermarketů Tesco snížila na čtvrtinu původní částky – a tak za nynějších 299 korun může být tato koupě zajímavá pro každého fotografa, kterému vydání knihy uniklo nebo jednoduše byla nad jeho finanční možnosti.

Poslední kniha století

Jeden den v životě České republiky. 10.10.2000

Musím přiznat, že mě projekt Poslední knihy století přitahoval už od chvíle, kdy jsem si o něm poprvé přečetl. I když se mi megalomanské projekty z duše protiví, při četbě o vzniku Poslední knihy století jsem pociťoval mrazení v zádech podobně jako kluk při četbě dobrodružných příběhů. V našich poměrech totiž už není tak úplně obvyklé, aby se někdo tak bezhlavě vrhl do nejistého, rizikového projektu. Naštěstí autor celého projektu, fotograf Adolf Zika, neměl v době příprav Poslední knihy století žádné podstatné nakladatelské zkušenosti. Jinak by vzal do ruky kalkulačku, sečetl náklady na výrobu celobarevné publikace gigantického formátu (260×360 mm), režii, honoráře, předtiskovou přípravu, poté orientačně stanovil náklad a cenu publikace a udělal by si tzv. průzkum trhu. Po chvilce počítání by potom nejspíš zjistil, že prodělá, a z knihy by nebylo nic.

Poslední kniha století - Miloš Kunovský
Ale kniha je tu – a navíc velmi profesionálně připravená. Kvalitní tisk, minimum literních chyb, poutavý autorův text na konci knihy, lapidární medailonky zúčastněných fotografů a hlavně – při vší stručnosti s nadhledem a místy i vtipem napsané popisky k jednotlivým fotografiím. Těch je celkem 217, a s výjimkou vstupních dvoustránkových fotografií je v knize přísně dodržováno jejich chronologické pořadí – začíná se 10. 10. 2000 ve 2. 30 na Starém Městě pražském v jakémsi nočním klubu na travesty show a končí tentýž den v půlnoci opět na Starém Městě v restauraci se symbolickým názvem Století. Den se uzavřel a do vydání knihy se uzavře i století, zbydou jen vzpomínky a fotografie – a ty jsou, nejen podle mínění vydavatele, věčné.

Poslední kniha století - autoportrét
Komu je takováto kniha určena, ptáte se? Řekl bych, že vnímavému divákovi (nikoli čtenáři, protože ten si v ní příliš nepočte). Pro běžného konzumenta je tato publikace snad až příliš všednodenní, pro snoba málo senzační a pro estéta zase málo artistní. Ani nápad vydat knihu tohoto ražení není nijak originální – před dvěma lety stačil na Frankfurtském knižním veletrhu jen letmý pohled do regálů vydavatelů ze všech koutů světa a bylo jasné, kolik zbytečných knih u příležitosti konce století (a tisíciletí) vzniklo. Česká Poslední kniha století jde naštěstí částečně proti proudu. Zcela vědomě při tom využívá konceptu amerického vydavatelství Life, které před několika lety vydalo titul A Day In The Life Of America (Den v životě Ameriky), a přenáší jej do našich podmínek – tedy žádné senzační události a milníky století a tisíciletí, ale jeden jediný všední den v životě České republiky, navíc náhodně vybraný. A zde už patrně zapracovala další náhoda: 10. říjen 2000 byl den nejen krásný, ale svým způsobem i neobyčejný – stalo se totiž i to, co se každý jiný den nestává: byl spuštěn Temelín.

Proč vlastně Poslední kniha století vznikla? Její hlavní ambicí je svědectví o čtyřiadvaceti hodinách v životě našeho národa pokud možno v celé pestrosti, tedy ve “štěstí i neštěstí, obyčejnosti a zvláštnosti, nudě i zábavě patřící ke všednímu dni této země”. A není třeba zvlášť zdůrazňovat, že svědectví podávají ti, jejichž hlavní ambicí je “vidět” – tedy fotografové.

Poslední kniha století - Jiří Menzel
V této souvislosti jsou na Poslední knize století pozoruhodné i další dvě věci. Zaprvé, mezi autory zmíněných 217 fotografií je nejen řada fotografů známých ze samostatných výstav, publikací, časopisů, deníků a agentur, ale i úplných amatérů. To je podle mě jednoznačné plus přispívající k pestrosti knihy, protože řada profesionálů má přece jen své zaběhnuté fotografické rituály. Při podrobnějším zkoumání jednotlivých fotografií je sice zřejmá i rozdílná úroveň použité techniky jednotlivých autorů, ale nedostatky některých (ať tematicky zajímavých) fotografií byly docela dobře zmírněny malým zvětšením – jinými slovy, na celou stranu nebo dokonce dvoustranu byl bez výjimky zvětšován jen dokonalý snímek. Druhou zajímavou věcí je nefalšovaná snaha postihnout dění v celé České republice: u každé fotografie je malá mapka s lokalizací snímku, což zvlášť ocení čtenář-cizinec (celá kniha je česko-anglická, včetně potahu a přebalu). Velmi prospěšné celé věci je i to, že se autoři programově bránili tzv. pragocentrickému pojetí a preferování celebrit. A tak před sebou máme pestrý kaleidoskop fotografií ze všech koutů České republiky – a v souvislosti s tím, že kniha chce postihnout život naší země v co největší šíři, jsou tu zastoupeny snad fotografické žánry od reportáže v pravém slova smyslu přes portréty, sportovní záběry, snímky krajiny a architektury až po fotografie spadající do oblasti reklamy. Celému projektu prospělo nejen vyvážené střídání černobílých a barevných fotografií, ale i to, že jednotlivé snímky nejsou opatřeny jmény autorů. I když je lze samozřejmě bez větších problémů vypátrat v seznamu na konci knihy, přece jen omezují prvoplánově snobské hodnocení fotografií podle věhlasu zúčastněných.

Poslední kniha století - manželé Havlovi
Přestože publikace, při jejíž přípravě bylo vyfotografováno asi 2 200 filmů, “funguje” především jako celek, některé fotografie přece jen vynikají bravurně zvládnutým fotografickým řemeslem i přesným vystižením okamžiku. Znamenité jsou například oba černobílé záběry zachycující “polidštěnou” pohodu Václava Havla, barevné snímky z psychiatrické léčebny v Bohnicích, nemocniční portrét režiséra Menzela, skvělý reportážní záběr z domova důchodců v Českém Krumlově, dokonalá barevná fotografie z kláštera v Oseku, kavárenský portrét Martina Mejstříka, záběry krajin na Šumavě, v jižních Čechách i na jižní Moravě, minimalisticky pojatý kříž u Chotěšic, reklamní záběr z karlovarské Becherovky… a tak by se dalo pokračovat. Zato seznam nedostatků Poslední knihy století by nebyl vůbec dlouhý: vypustil bych některé malé, “postranní” fotografie, jejichž výpovědní hodnota není příliš velká, vyhnul bych se opakovaným záběrům souvisejícím s aktivitami jedné osoby (dva záběry z prodejny Ford Charouz v Žebráku, pan Charouz coby závodník na okruhu v Brně a navíc ještě “Charouzův” závodník Tomáš Enge), které nepřispívají k rovnováze zachycených témat. Jako redaktor knihy bych se snažil fotografa a autora projektu Adolfa Ziku přesvědčit, aby ze svého textu vyškrtl třetí odstavec, v němž zbytečně agituje a ovlivňuje tak vyznění celého projektu: “Je to kniha o lidech, kteří, aniž by příliš chtěli, účinkovali v jedné z nejtrpčích tragikomedií, jaká kdy byla historií napsána”. S tím se nedá souhlasit ze dvou důvodů: jednak to budí zdání, že je kniha výhradně věnována lidem postiženým komunistickým režimem (pamětníků starších dob je v knize zachyceno velmi málo), což samo o sobě je velké zjednodušení, jednak – a to především – dějiny psaly a stále píší mnohem trpčí tragikomedie než byla a je ta naše. A “přestávka”, v níž se nyní nacházíme? Nedělejme si falešné iluze o politice – připomeňme slova protagonistů filmových Samotářů, která dost dobře rezonují se skepsí obyčejných lidí: “Ale určitě je tahle země pěkně zkurvená.” – “No tak to každopádně. Ostatně jako jakákoliv jiná země.”

Poslední kniha století / The Last Book Of The Century
Jeden den v životě České republiky. 10.10.2000
Vydavatel: Adolf Zika – Zipo Film s. r. o. 2000
Přibližná cena: Původní 1190 Kč, nyní 299 Kč
Formát: 26 x 36 cm
Vazba: Pevná s potištěným potahem a přebalem
Rozsah: nestránkováno, 217 fotografií + doprovodné texty

2 komentáře u „Poslední kniha století / The Last Book Of The Century“

  1. Jeste jeden nedostatek…

    Me ta knizka zas tak profesionalne udelana neprijde. Jo, fotky jsou tam pekne, ale prave ty nejpeknejsi mely tu smulu, ze byly vybrany ke zvetseni na celou dvoustranu. Mam z toho pocit, ze grafik jaksi nepocital s tim, ze je na knizce hrbet. Fotky jsou tak proste dost brutalne pretnuty bud v pulce a nebo rovnou ve zlatem rezu (priblizne). Samotne pretnuti by mi zas az tolik nevadilo, ale to, ze kus te fotky neni videt me docela dost stve. Tech fotek je mi vylozene lito. Verim, ze az bude koncit dalsi stoleti, tak si na to da pan Zika pozor.

    Odpovědět
  2. Poslednich par kousku

    Vcera jsem si knihu kupoval v Tescu na Zlicine (Praha) a meli tam posledni 3 a ve skladu uz zadny nejsou, tak si pospeste. Vecer jsem si knihu prohlizel a skutecne je tam rada velice peknejch fotek. Diky autorovy clanku za skvelej tip!

    Mirek

    Odpovědět

Napsat komentář