Představení produktů Nikon – DSLR D3400, objektivy AF-P 70-300 a AF-S 105/1.4

Společnost Nikon představila v Praze naživo několik nedávných i zcela aktuálních novinek. Většina produktů cílí spíše na začínající fotografy, ale nechybělo ani něco pro profesionály – extrémně světelný portrétní objektiv s ohniskovou vzdáleností 105 mm a světelností 1,4.

Objektiv AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED

Bezpochyby největší pozornost poutal právě tento profesionální portrétní objektiv, i když jeho oficiální oznámení proběhlo již před pár týdny. Nikon jím rozšířil svou top řadu AF-S objektivů se světelností 1,4 na celkem 5 modelů – 24 mm, 35 mm, 58 mm, 85 mm a nyní tedy i 105 mm. Hlavní důraz při jeho návrhu byl kladen na co nejlepší kresbu v celé ploše snímku (vysoce světelné objektivy mívají tendenci dosahovat nejlepšího výsledku jen ve střední části obrazu) a maximální potlačení optických vad, jako je sagitální koma či vinětace. Vysoká světelnost společně s kruhovou 9lamelovou clonou poskytuje velmi dobrý bokeh. Clona je ovládána elektromagneticky pro dosažení vysoké přesnosti. Minimální zaostřitelná vzdálenost je 1 metr.

Objektiv AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED
Objektiv AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED

Po stránce konstrukce dostal objektiv do výbavy antireflexní nanovrstvy, fluorinovou ochranu zabraňující ulpívání nečistot na předním a zadním elementu, tři ED prvky (sklo s nízkým rozptylem) a samozřejmě rychlé a tiché AF-S ostření. Bohužel, vysoká světelnost si vyžádala použití filtrového závitu o průměru 82 mm a podepisuje se samozřejmě i na velikosti a hmotnosti objektivu, která dosahuje 985 g.

Konstrukce objektivu
Konstrukce objektivu

Z krátkého testování po tiskové konferenci mohu říct, že se podle všeho jedná o opravdu mimořádný objektiv. Daní za unikátní parametry nicméně není jen zmíněná hmotnost a rozměry, ale také cenovka přesahující 62 000 Kč.

Nikon D3400

Od techniky mířící do profesionálního segmentu se nyní přesuneme naopak k fotografům začátečníkům – především jim je určen další pokračovatel základní řady digitálních zrcadlovek s označením D3400. Ta je spíše evolucí, která přináší obdobné parametry, jako její předchůdce D3300. Mírně přepracované tělo po stránce vnitřního vybavení disponuje snímačem s 24,2 megapixelů formátu DX bez low pass filtru. O zpracování fotografií se stará procesor EXPEED 4. To umožňuje využít o jeden stupeň vyšší citlivosti, kde horním limitem je nyní hodnota ISO 25 600. Pozitivní změnou je rozšíření schopností fotoaparátů při sériovém snímání. To pracuje rychlostí 5 snímků za vteřinu a díky větší interní paměti zvládne tímto tempem sekvenci 16 fotografií ve formátu RAW nebo více než 50 ve formátu JPEG. Překvapivá je absence ultrasonického čištění snímače, které již bylo možné považovat za standardní výbavu všech fotoaparátů s výměnnými objektivy.

Nikon D3400
Nikon D3400

Novinkou je integrace technologie SnapBridge, která slouží ke komunikaci s mobilními telefony nebo tablety s operačním systémem iOS* a Android. V případě nejnižší řady se objevuje vůbec poprvé a je nutné říct, že obsahuje pouze komunikační technologii Bluetooth low energy, která v případě SnapBridge zařizuje přenos fotografií v náhledové kvalitě do mobilního zařízení, synchronizaci času ve fotoaparátu a záznam geolokačních informací z GPS telefonu do EXIF dat fotografií. Pozitivem je nízká energetická náročnost, ale absence Wi-Fi znamená nemožnost fotoaparát na dálku ovládat – k tomu je případně třeba dokoupit samostatný adaptér.

* Aplikace SnapBridge pro iOS by měla být snad konečně k dispozici tento měsíc

Zaměření fotoaparátu na začínající fotografy podtrhuje zjednodušené menu a funkce průvodce, který pomáhá uživatelům zvládat různé fotografické či filmařské situace.

Zrcadlovka D3400 bude dostupná samostatně, v setu s objektivem 18-55 mm AF-P nebo v dvojsetu s dalším objektivem 70-300 mm AF-P.

Objektiv AF-P DX NIKKOR 70–300 mm f/4,5–6,3G ED

Právě objektiv s rozsahem ohniskových vzdáleností 70–300 mm a zaostřovacím motorem AF-P byl další dnešní novinkou. Jedná se o levnější telezoom, který bude dostupný ve dvou variantách – s optickou stabilizací (VR) a bez ní. Objektiv je navržen jako logický doplněk k již zmíněnému základnímu zoomu 18-55 mm, který byl ve variantě s motorem AF-P představen na začátku roku, i když na něj přímo ohniskovou vzdáleností nenavazuje. Technologie AF-P pracuje s krokovými motory, které by měly poskytovat rychlou odezvu ostření a tichost, kterou ocení mimo jiné i uživatelé, kteří se věnují videu. Stabilizace poskytuje účinnost až 4 stupně.

Objektiv AF-P DX NIKKOR 70–300 mm f/4,5–6,3G ED VR
Objektiv AF-P DX NIKKOR 70–300 mm f/4,5–6,3G ED VR

U obou objektivů (tedy ve variantě se stabilizací i bez ní) potěší minimální zaostřovací vzdálenost 1,1 m, díky které lze už fotit poměrně zajímavé detaily. Příjemné jsou kompaktní rozměry a nízká váha, která se pohybuje okolo 400 g. Naopak o něco méně radosti přináší světelnost, která se na delším konci propadla z obvyklých 5,6 na 6,3. Velikost filtru je 58 mm (a není tedy shodná s objektivem 18–55 mm).

AF-P objektivy postrádají ovládací tlačítka pro vypnutí optické stabilizace – ta se u nich ovládá z menu fotoaparátu, což je poněkud složitější, ale možná nebudu daleko od pravdy, když si tipnu, že cílová skupina uživatelů tím nijak zásadně nebude trpět. Zároveň je třeba počítat s tím, že kvůli novému systému zaostřování jsou objektivy kompatibilní pouze s některými DSLR, a to konkrétně s modely D3300, D3400, D5200, D5300, D5500, D7100, D7200 a D500 (může být nutná aktualizace firmware).

Nikon Coolpix W100

Poslední představenou novinkou je odolný kompakt Nikon Coolpix W100. Nové označení začínající písmenem „W“ je vyhrazeno právě fotoaparátům určeným do náročnějších podmínek. Model W100 má v tomto směru sympatické parametry – vydrží ponoření až do 10 m, mráz až do -10 stupňů Celsia a pád z výšky 1,8 metru. Prachutěstnost asi není za těchto okolností třeba zmiňovat. Zajímavá je konstrukce fotoaparátu, kdy jde vlastně o menší fotoaparát ve velmi odolném (nesundavatelném) pouzdře, díky čemuž bylo možné použít standardní řešení objektivu s trojnásobným zoomem a optickou stabilizací VR. Snímač je CMOS s 13,2 megapixely. V této řadě je rovněž novinkou zařazení technologie SnapBridge pro komunikaci s mobilním zařízením – stejně jako u DSLR D3400 nicméně i zde pracuje pouze prostřednictvím Bluetooth low energy a tudíž nedovoluje dálkové ovládání fotoaparátu.

Nikon Coolpix W100
Nikon Coolpix W100

Jinak se jedná o model určený spíše pro rodinné focení či do dětských rukou (pro ně je zde dokonce samostatné zjednodušené menu), čemuž odpovídá i cena, která by se měla pohybovat lehce přes 3 000 Kč.

Na závěr mi zbyla ještě jedna špatná zpráva pro všechny, kdo čekají na prémiové kompakty Nikon DL – bohužel je poměrně pravděpodobné, že se na trh nedostanou dříve než v příštím roce.

2 komentáře u „Představení produktů Nikon – DSLR D3400, objektivy AF-P 70-300 a AF-S 105/1.4“

    • 50/1.4

      Díky za doplnění, určitě jde o dobrou volbu – v článku jsem se držel řady objektivů, se kterými nové sklo spojuje ve své prezentaci přímo Nikon.

      Michal Krause

      Odpovědět

Napsat komentář