Proč fotografovat infračerveně?

Většina fotoamatérů považuje infračervenou fotografii za něco velmi obtížného, speciálního, vysoce odborného a s prakticky žádným využitím pro obrazovou fotografii. Seriál, jehož první díl právě čtete, by vás měl přesvědčit o opaku.

Kdysi mě při prohlížení jedné fotografické knížky zaujala zvláštní fotografie. Na první pohled z ní čišela prapodivná atmosféra. Při pozorném prohlížení bylo možné odhalit několik výtvarných prvků, které se o navození té zvláštní atmosféry postaraly: dramaticky temné nebe, zářivá oblaka, svítivě bílá vegetace… to vše vytvářelo jinak nenapodobitelný styl, který mě velmi zaujal. Popiska fotografie suše konstatovala že, snímek byl pořízen na infračervený materiál. Moc informací to nebylo, nicméně to stačilo k tomu, abych se o fotografii v infračervené oblasti začal více zajímat.

ir krajina 1
Stará Vrba. Kodak High Speed Infrared, červený filtr.
ir krajina 2
Mrtvý luh. Kodak High Speed Infrared, červený filtr.

Lidské oko vnímá elektromagnetické záření přibližně v rozsahu vlnových délek 400 – 700 nm. Tento rozsah vlnových délek jsme si nazvali světlo a pomocí něho vidíme svět kolem nás. Jenže Slunce na nás denně vrhá záplavu záření v podstatě na všech myslitelných vlnových délkách. Nenapadlo vás někdy, jak by vypadal svět pozorovaný v jiném než viditelném spektru? Infračervená fotografie nám toto umožní, a navíc takto pořízené obrazy nabízejí úplně nové výrazové prostředky.

Je pravdou, že infračervená fotografie klade na fotografy, jejich techniku a znalosti určité speciální požadavky. Těch se však rozhodně není třeba obávat. Pokud máte zkušenost s klasický černobílým negativním a pozitivním procesem a jste ochotni se naučit něčemu novému, bez problémů zvládnete i focení na infračervené materiály.

ir krajina 3
Jezírko na Kačení louce. Kodak High Speed Infrared, červený filtr.
ir krajina 4
Močál u Moravičan. Kodak High Speed Infrared, červený filtr.

Tento seriál se bude věnovat výhradně černobílé infračervené fotografii. Existuje i barevná infračervená fotografie, která produkuje obrazy ve „falešných“ barvách. Ta je ale podle mého názoru opravdu již spíše vědeckého charakteru bez většího významu pro fotografy. Barevně „rozladěný“ snímek lze dneska vyrobit kliknutím myši ve Photoshopu a není třeba si kvůli tomu pořizovat speciální vybavení.

Pokud vás tedy zaujaly ukázkové fotografie a chtěli byste infrafotky zkusit, dovolím si vás pozvat k dalšímu dílu. Ten bude věnován (jak jinak) nutným teoretických základů, pak se ale už dostaneme k samotnému focení.

31 komentářů u „Proč fotografovat infračerveně?“

  1. Díky!!!

    Vynikající téma. Už se těším. Mám rád techniké záležitosti okolo fotografie, takže doufám, že najdu návod jak experimentovat.

    Díky ještě jednou.

    David H.

    Odpovědět
    • RE: Díky!!!

      Aj mna zaujimaju najma “technicke” zalezitosti okolo fotografovania. Nechcem aby to bolo na ukor samotnej fotky – teda nametu, kompozicie a pod., ale technika fotky ma fakt moc zaujima. Preto ma tu potesili clanky o teorii (najma od radky – tam som sa nabazil informacii ;-). Taketo veci povazujem za mimoriadne zaujimave.

      Ja viam, som blazon… 😀

      Odpovědět
  2. podpora

    Jojo, nechci tady opakovat to co ostatni, ale zdilim to nadseni, muze to byt velice zajimave a pisu to sem proto, aby mel autor vetsi chut se do toho pustit 🙂 Je to takova podpora 🙂 Tesime se! fk

    Odpovědět
  3. ale no tak!

    Barevně „rozladěný“ snímek lze dneska vyrobit kliknutím myši ve Photoshopu a není třeba si kvůli tomu pořizovat speciální vybavení.

    ale no tak, to znamena, ze specialne vybavenie netreba vobec, rovnake efekty sa predsa daju urobit vo photoshope aj s ciernobielymi snimkami

    Odpovědět
    • RE: ale no tak!

      ale to neni tak uplne pravda, infracervene fotografie maji specificke rozlozeni odstinu, ktere ve photoshopu se ve photoshopu jen tak nevykouzli

      Odpovědět
        • RE: RE: RE: ale no tak!

          No, mam docela slusne skusenosti s graf. editormi a opravdu nimi lze lehce vytvorit neuveritelne mnozstvi zajimavych umeleckych efektu, avsak dosti casto “nahodnym” pocinem. Horsi uz to je, pokud chcete vytvorit “prave takovou” upravu fotografie. Taky me po zhlednuti fotografii zahy napadla myslenka, ze posun odstinu udelam v pocitaci, ale take me rychle opustila pri predstave, jak to realizovat. Schvalne, skusme to vsichni udelat v pocitaci a pak si to poslat ne emaily a muzem vzajemne porovnat a pak take se skutecnou infrared fotografii :)) On ten posun tonu je docela originalni… A okrem toho, kdyz to tak vezmu, tak v extremnim pripade dokazu v pocitaci (normalni) fotku i nakreslit (trosku prehanim, ale kolaze zvladam docela padelatelsky dobre;), ale ve skutecnosti me bavi FOTOGRAFOVANI, takze ja si chci pohrat s infrared materialem a ne s photoshopem 🙂 fk

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: ale no tak!

            Zatímco jsem jezdil myší ve Photoshopu ve snaze nasimulovat efekt infračervené fotografie, abych měl čím ilustrovat svůj názor, Filip mě předběhl a napsal v podstatě totéž, co jsem měl v úmyslu napsat já: Je to o jedné fotografické technice, o námětu k vyzkoušení a tvůrčímu uplatnění málo využívané možnosti. Názor, který zde uvedl Slavo, preferuje cíl a ne cestu, která je pro mnohé minimálně stejně důležitá. Je to jako říct muzikantovi, že se nemá učit hrát na klavír, protože totéž dnes zvládne počítač.
            Aby má snaha s “čudlíky” nevyšla úplně naprázdno, zde máte výsledek pětiminutových úprav jedné fotky ve Photoshopu: http://www.zzz.cz/gallery/post/test/IRtest.jpg . Jsem přesvědčený, že to jde udělat lépe, k nerozeznání od skutečného IR. Ale přesto si ten film koupím a vyzkouším.

          • RE: RE: RE: RE: RE: ale no tak!

            Pak je tu jeste jeden duvod, proc pouzit infrafilm a ne Photoshop, mlhu a opar v pocitaci tezko odstranim.

          • RE: RE: RE: RE: RE: RE: ale no tak!

            TAk jsem si i ja pohral v paint shop pro, i kdyz moc casu jsem tomu nedal. Skoda, ze vysledny snimek klicka.szm.sk/pokus2.jpg nema hezci oblohu – vice kreseb v mracich. Kazdopadne se to neda porovnat se snimky autora clanku (i kdyz rekl bych, ze by se dalo tvorit v pocitaci dele a lepe), ale co je podstatne, u kazdeho snimku je posun odstinu individualni, protoze napodobovani infrared fotografie posunem barev jednoduse nejde univerzalnim postupem (logicky). Takze, mam opet na vyber, bud moc manualni PC prace, nebo moje oblibene foceni. Vybiram si druhoumoznost :))) fk

          • ale no tak!

            Achjo, tak zas par zacatecniku co si mysli, ze v PS dokaze zazraky si nedokazalo odpustit hypovani schopnosti grafickych programu… v PS neni zadna sance se priblizit kvalite IR fotografii, maximalne lze docilit podobnemu efektu a to i presto vzdalene, s Photoshopem mam rekneme.. dlouhou praxi, hlavne co se adjustaze fotografii tyce.. mimochodem, existuje specialni sada filtru nik color efex pro 2.0, ktere nabizi primo prevedeni do IR fotografie (stejne tak relativne efektivni simulace ND filtru, polarizacniho filtru, sunlight filtru atd atd) ale zadny byt by kvalitnejsi filtr nemuze nahradit to co dokaze skutecny filtr, vzdycky ztratite bud prechody, nebo zvysite sum atd.. ale co se IR konkretne tyce, tak tam opravdu neni sance dosahnout kvality pravych IR fotek pouhym prevedenim… jinak me to fakt pobavilo 🙂

  4. díky za skvělý tip

    Také už se těším na další díly. Velmi mně to zaujalo z hlediska mého dalšího tvůrčího posunu a vyjádření se. Hned večer jsem to rozebírali ve fotoklubu a celá diskuse se nesla v podobném tónu jako předchozí přispěvky. Věřím, že od slov přejdeme k činům a tento seriál nám bude velmi nápomocen.

    Odpovědět
  5. Poctivá fotografie nepotřebuje takovéto kejkle

    Kdo má oko tomu stačí běžný film.
    Kdo nemá oko potřebuje infrafilm a filtry.

    Odpovědět
    • RE: Poctivá fotografie nepotřebuje takovéto kejkle

      🙂

      (…smejem sa hlasno. Raťafák Plachta.)

      Tvorba nie je len:
      prídem – vidím – komponujem – exponujem.
      ale povedzme AJ toto:
      prídem – vidím – komponujem a myslím tvorivo – exponujem.

      Možno sa mýlim, ale najprv mi to moje musí niekto vyvrátiť.

      🙂

      -F-

      Odpovědět
      • RE: RE: Poctivá fotografie nepotřebuje takovéto kejkle

        NO fotografie pro mne znamena umeni. A umeni je predevsim sebevyjadreni, nebo vyjadreni neceho dalsiho. Je to muj spusob komunikace s cilovym “zakaznikem”, kteremu chci ukazet neco krasneho, navodit atmosferu, sprostredkovat pribeh, ci vyvolat cit. A IR foto si myslim, ze muze byt jedna z cest, ktera se prave hodi na “konkretni” vyjadreni. Muze se Vam nelibit a taky spuste “cilovych zakazniku”, ale pokud Vam pomuze vyjadrit presne to, co jste chteli, nebo oslovit stejne myslici/citici lidi, je to umeni a ma to smysl. Mne se spousta moderniho umeni nelibi, ale to je moje vec, Vam se nelibi IR, je to vase vec. JEdiny podvod v umeni je ten, kdyz autor nehodlal nic vyjadrit, jen dodrzel postupy. A jeste bych dodal: nechci nove veci ignorovat, ale nejdriv si s nemi pohrat a pak zjistit, jestli mi “sedi” na to, co chci jinym svym umenim (doufam, ze jednou to umeni bude;) rrikat 🙂 fk

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: Poctivá fotografie nepotřebuje takovéto kejkle

          Z RE: RE: Filipa Kličku mi nejak vyplynulo, že reakcia sa vzťahuje na moju poznámku, tá však bola reakciou na Rozumný přístup, nie na IR fotografiu.

          Zastávam Filipov názor – áno, IR je jedným z nástrojov vyjadrenia sa, IR sa mi páči. Hoci som s ňou nikdy neexperimentoval, mám k nej kladný vzťah, lebo je iná, prináša divákovi niečo iného, tvorivého. Rozumný přístup by asi namietol, že je to iba filter, ale tým že ho nie bezhlavo použijem, vykázal som určitý stupeň tvorivosti.
          A tu nestačilo vidieť iba očami, bolo treba si obraz predstaviť v IR. Podobne ako ČB.

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: Poctivá fotografie nepotřebuje takovéto kejkle

            Nie nie, Fero 🙂 BOla to reakcia na “anonyma” pred tebou 😉 V podstate som hajil Tvoj nazor, len rozvlacnejsie ;)) fk

    • RE: Poctivá fotografie nepotřebuje takovéto kejkle, RE: editace v PC

      Vazeni, nejsem vubec zadny odbornik, ale dovolim si tvrdit, ze Vase pokusy o napodobeni IR fotografie pomoci PC jsou velmi nedokonale. Chapu, ze s pomoci
      dobrych editoru lze dokazat lecos, ale zatim jste mne Vasimy pokusy nepresvedcili, ze IR fotografii dokazete
      udelat v PC.
      A na clanek od “rozumneho pristupu”
      Proc jsou maliri, kdyz lze vse vyfotit a je to dokonalejsi?
      Proc vsichni nechodi jen v jednom druhu a barve obleceni?
      Proc jsou sochari, proc se hraje divadlo, proc …?
      Nechci na to odpovedi. JA je znam. A nejsem sam.

      Odpovědět
  6. Pěkné

    To vypadá fakt pěkně. Jsem zvědavý, jestli bude pokračování nějak podnětné i pro takového amatéra jako já – fotím na barevné materiály a nechávám vyvolávat, vlastní komoru nemám. Je možné dát tyto IR filmy k vyvolání např. do Kodaku?
    Jinak držím palce, těším se na pokračování (ať už to pro mě dopadne jakkoli :-)) )

    Odpovědět
    • RE: i EOSy?

      Vraj bude iba kusok filmu hore na policku poskodeny tj asi 1 mm, neskusal som to ale nebude to tragedia. uz sa tesim ked to vyskusam.

      Odpovědět
  7. Photoshop a IR

    Peter pise:Barevně „rozladěný“ snímek lze dneska vyrobit kliknutím myši ve Photoshopu a není třeba si kvůli tomu pořizovat speciální vybavení.

    …..ale nezabudajme,ze kliknutim mysi v PS je mozne urobit i B&W IR 😉 Ale to len tak pre uplnost.

    Odpovědět

Napsat komentář