Stupnice vzdálenosti pro objektiv Canon 50 mm/1,8 II

Návod na výrobu této užitečné pomůcky

Vzhledem k tomu, že mi chyběla daná stupnice a nedokázal jsem odhadnout hloubku ostrosti, tak jsem jednoho večera postavil foťák na stativ, vzal jsem metr, na objektiv pomocí izolepy přichytil pásek papíru a začal měřit vzdálenosti zaostření. Den předtím jsem modelářskou barvou na kity “vylil” jeden vroubek na přední přírubě za použití špendlíku, abych měl přijatelný vztažný bod.

Papírek s načmáranými čarami skončil druhý den ve scanneru, scan v měřítku 1 : 1 sloužil jako podklad pro stupnici, kterou jsem přes něj nakreslil v CORELu. Po vytištění na samolepící štítek vypadá přijatelně, a na daný plasťák ji lze bez problémů použít.

Největší rozdíl v otáčení přední příruby a tím i největší přesnost umístění stupnice je při malých vzdálenostech, proto je ideální před nalepením stupnice zaostřit na bod vzdálený 40 cm (bral jsem vzdálenost od přední příruby) a na rysku příruby slícovat rysku 40 cm na stupnici. Pro přesný tisk by měla být vzdálenost mezi ryskami 40 a 350 mm přesně 35 mm pro můj objektiv.

Je to jednoduchý a uznávám, že velmi primitivní nápad, ale funguje zcela bez problémů. Ten objektiv vypadá hrozně už jen svou konstrukcí, ale kreslí velmi ostře a byl pro mě příjemným překvapením.

Stupnice vzdálenosti pro Canon 50 mm/1,8 II

Soubory ke stažení:

  • Stupnice vzdálenosti pro Canon 50 mm/1,8 II (Corel)

    Pokud si tuto stupnici upravíte pro jiný objektiv nebo v jiném grafickém programu, pošlete nám ji. Rádi ji zveřejníme i s uvedením jméne a e-mailu autora.

  • 4 komentáře u „Stupnice vzdálenosti pro objektiv Canon 50 mm/1,8 II“

    1. good job

      dobra prace, sam jsem o tomtez uvazoval, ale byl jsem moc liny, takze dekuji 😀
      mimochodem ten objektiv je svou konstrukci vskutku velmi podobny plastovemu kindervajicku, ale foti vyborne 😉

      Odpovědět
    2. Tohle jsem hledal už dlouho!

      Jak již bylo řečeno také jsem línej abych si dal tu práci. Je to blbůstka ale hodně pomůže.. Fakt dobrá práce!

      Odpovědět

    Napsat komentář