Tiské stěny

Naše země sice nemá moře, ale měla ho a zůstaly nám tu po něm alespoň zajímavé památky. Je to mimo jiné pískovec a z něj erozí vzniklá skalní města. I když mezi nejznámější patří Prachovské skály a Adršpach / Broumov, mým favoritem jsou Tiské stěny.

Tiské stěny

Důvodů je několik.

Především se Stěny dělí na Malé a Velké, přičemž každé mají trochu jiný charakter. V komornějších Malých stěnách naleznete množství poměrně bezpečných průchodů, průlezů i schovávaček a zákoutí pro děti i fotografy, což z nich dělá takřka ideální cíl fotograficko-rodinného výletu. Až si jich dosyta užijete, dorazíte se procházkou kolem těch Velkých. Přesněji řečeno kolem vede jen první polovina okruhu, ta druhá jde po jejich vršku. Jedná se o běžnou lesní cestu, malé děti tu ale nenechávejte bez dozoru. Pár metrů od cesty je okraj skal s lákavým vyhlídkami.

Tiské stěny jsou sice na úplném severu, ale jen pár minut od dálnice D8; tedy celkem dobře dostupné.

A nakonec to nejlepší. Tiské stěny obvykle nemají masovou návštěvnost a navíc v sobě hravě utopí všechny návštěvníky, i když budou v obci plná parkoviště. Fotograf tu nemusí nikdy čekat na volnou vyhlídku nebo až konečně zmizí že záběru osoba v červeném triku. Nanejvýš tak narazíte na skupinku skálolezců, ale ti se vám po několika metrech ztratí za zatáčkou.

Tiské stěny - mapka

Pro návštěvníky jsou k dispozici parkoviště u obou vstupů. V Tisé je samozřejmě několik hotelů i restaurací. Příjemná restaurace se nachází i u východního vstupu do stěn. Přímo u parkoviště je pak bufet s výbornými langoši – tím myslím, že odpovídají tomu, co si pamatuji že Slovenska.

Vstupné je 30 Kč pro dospělé a 15 Kč pro děti. Parkovné – pokud si pamatuji – je také pár desetikorun. To za návštěvu stojí. Navíc hlavním nákladem bude bezesporu doprava.


Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

Tiské stěny

1 komentář u „Tiské stěny“

Napsat komentář