Vzpomínky mladistvého starce

Fotograf Jan Saudek v letošním roce překročil sedmdesátku. K výročí mu jeho blízcí uspořádali „tajnou“ retrospektivní výstavu a zároveň mu vyšla po všech stránkách velkolepá knižní monografie. Fotografiím Jana Saudka lze však stěží dobře porozumět bez přečtení fotografových vzpomínek nazvaných Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec.

Saudek obálka

„Ještě něco si vzpomínám – vždyť nejsou toto vzpomínky starochovy?“ Těmito slovy začíná jedna z kapitol knihy Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec, kterou v roce 2000 vydalo nakladatelství Slovart a která se nedávno na knihkupeckých pultech objevila znovu v podobě levného paperbacku. Neúprosné plynutí času, neodvratitelné stárnutí je jedním z motivů, kterými jsou Saudkovy memoáry, dá-li se text knihy tak vůbec pojmenovat, protkány.

Z knihy zcela jasně nevyplývá, zda na nápad napsat vzpomínkovou knihu přišel s přibývajícím věkem sám, anebo ho k tomu někdo popostrčil. Pokud však někdo čekal, že napíše něco jako „historky z natáčení“, které před nedávnem doslova zaplavily český knižní trh, pak nejspíš splakal nad výdělkem. Ve vzpomínkách Jana Saudka žádní „slavní“ lidé nevystupují: „Nikdy za celý svůj dlouhý a sladký život jsem nikoho slavného nepotkal,“ říká k tomu s dávkou ironie Saudek v úvodu ke své knize, ale pak si přece jen vzpomene a vypravuje příhodu ze svého nejútlejšího dětství, kdy ve Stromovce potkal vznešeného starce na koni. Matka mu později řekla, že to byl Tomáš Masaryk.

Úsvit
Jan Saudek: Úsvit. © Jan Saudek

Jan Saudek dobře ví, že není žádný literát, a dobře ví, že napsat knihu – a dobrou zvlášť – je docela oříšek. A protože ví, že se pohybuje na „nevlídné domácí scéně“, od počátku nenechává nikoho na pochybách, že do literatury vůbec nepatří: je jen „literát“ Jenda, který ironicky říká: „Kdekdo už dnes popisuje papír! Proč to také nezkusit? Stejně to nikdo nebude číst!“ Ostatně sebeironie a sebeponižování je dalším frekventovaným motivem knihy. Snad v každé kapitole se napůl vážně, napůl ironicky obrací sám k sobě a nenechá na sobě nitku suchou: kriticky glosuje svůj vzhled, vzdělání, mužnost, ale i své „obrázky“, prostě všechno. Po přečtení několika kapitol i průměrně bystrý čtenář zpozorní a řekne si, že tu něco nehraje. A když zjistí, že Saudek kriticky vidí – s několika málo výjimkami, k nimž se vrátím níže – nejen svůj téměř celý dosavadní život, ale celý svět, nejspíš pochopí, že proslulý fotograf není nadutý suverén s bezbřehým sebevědomím, ale spíš citlivý člověk s chabou sebedůvěrou, který celý život se světem vnitřně bojuje.

Muž-madona.
Jan Saudek: Muž-madona. © Jan Saudek.

Sebevědomí a sebedůvěra každého z nás má své kořeny v dětství. Saudek se svou knihou vyrovnává mimo jiné právě se svými rodiči a svým dětstvím. Zatímco otec Gustl, který prožil mládí jako Rakušák a „jen obtížně se pak v mladé republice učil česky“, je v knize jedním z mála opravdu světlých bodů, necitlivá a netaktní matka, která synem celý život víceméně pohrdala, v knížce hraje sice okrajovou, ale přece jen výrazně negativní roli. Saudek svůj vztah k rodičům již na začátku knihy výstižně pojmenovává slovy: „Kdybych však dnes já umíral v bolestech na válečném poli a s životem nenaplněným, dojista nevolal bych maminku jako ostatní hynoucí – snažil bych se zavolat jej. Víc než kdokoli jiný v mém dlouhém a sladkém životě mi ukázal cestu!“ Samozřejmě má na mysli svého otce, který kvůli své židovské krvi strávil část druhé světové války v koncentračním táboře. To, stejně jako svůj pobyt v internačním táboře, však Saudek ve své knížce zmiňuje jen letmo, a věnuje se povětšinou létům pozdějším.

Vraťme se však ke vztahu mladého Jana Saudka k vlastní matce. Kdyby se knihou Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec prokousal psycholog, nejspíš by nám potvrdil, že nepříliš harmonický vztah syna k matce v tomto případě zformoval i jeho další vztah k ženám. A ten je u Saudka opravdu komplikovanou směsí mimořádné touhy a pohrdání. Možná by také vysvětlil jeho zálibu v neforemných, barokně tvarovaných ženských tělech, jejichž fotografie tvoří jednu z nejpodstatnějších linií Saudkovy tvorby.

Chrlič
Jan Saudek: Chrlič. © Jan Saudek

Knížka Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec však není jen o ženách, s nimiž se Jan Saudek během svého života oženil a rozvedl, a o mnohých dalších, které „miloval“ a fotografoval. Je to i velmi subjektivní svědectví o životě v naší zemi v druhé polovině 20. století. A v neposlední řadě je to i kniha o fotografování. Saudek tu přerývaně vzpomíná na své fotografické začátky v 60. letech a na své první pokusy prorazit na tehdejší fotografickou scénu. Vzpomíná na důležitý rok 1963, kdy vyfotografoval svou první významnou fotografii (dítě na nahé mužské hrudi), která později obletěla celý svět, a na dusné období tzv. normalizace, která se pro něj paradoxně stala nejplodnějším fotografickým obdobím. V roce 1983 totiž Saudek odchází po třiceti letech z „fabriky“ a stává se fotografem na volné noze. S tím, jak se v „kapitolách ze svého života“ postupně blíží ke konci tisíciletí, se do jeho textu dostává víc a víc něhy. Kniha sice nekončí vyloženým happy-endem, ale přece jen pozitivně. „Nikdy, ach nikdy, za celý můj život mě tohle nepotkalo: nedokázal jsem se zamilovat…. Má role byla prostinká: chtěl jsem hrát nenáročnou roli povzneseného, chladného přezíravce.“ Ale láska přece jen přichází a působí doslova očistně.

Už se vám někdy stalo, že si k vám v hospodě čtvrté cenové skupiny přisedl opilý muž, aby vám svěřil všechny bolesti svého života? Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec svou přehnanou dikcí, vybuzenou kritičností i spoustou „fekálního“ humoru takovéto zpovědi místy připomíná. Saudkův bohémský, neurovnaný, ale i mimořádně tvůrčí život je však tématem, které za určité úsilí, jež přečtení tohoto „neučesaného“ textu vyžaduje, rozhodně stojí.

Jan Saudek opravdu není žádný literát a jeho vzpomínková knížka není žádný literární skvost: každopádně však dokládá nejen fakt, že k vytvoření originálního uměleckého rukopisu vede dlouhá cesta, ale také starou známou pravdu, že umělecká díla často nevznikají v blahobytu, ale spíše v nedostatku a nepohodě. Pro pochopení Saudkova díla má Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec opravdu nezanedbatelný význam.

10 komentářů u „Vzpomínky mladistvého starce“

  1. Fotograf Jan Saudek

    je v soucasne dobe jediny Cech (zijici v Cechach), ktery je znamy i dal “za Sumavou”.
    Co k tomu rici? Bravo pane Jene Saudku!
    A nebo chceme rici: proc tak malo? Srovnatelne velky/maly narod jsou napriklad Madari. A pocet svetove slavnych uznavanych fotografu je tam nesrovnatelne vetsi…
    V cem je pricina vseobecneho kulturniho upadku v kotline ceske? Je to dusledek normalizace, kdy ohybani hrbetu bylo nesmirne vyhodne a svou setrvacnosti zlikvidovalo schopnost samostatne kreativity jako takove? Nevim, ale ze soucasne narodni dekadence zatim nevidim ani svetylko v tunelu.
    Tolik uvaha….

    Odpovědět
    • fotograf jan saudek

      Je skoda, ze nejsou tak znami, jak bychom si mozna prali, ale rozhodne se nemame za co stydet – Sudek, Drtikol, Sibik,…

      Saudkovsky kyc (je mi lito…) zrovna neni muj vkus, ale prvoplanova provokace byla (a bohuzel je) vzdycky vic slyset.

      Odpovědět
      • fotograf jan saudek

        Tak ja se za nikoho nestydim; a upadek v soucasne dobe tady v Cechach by mel prave vyprovokovat ke zvysene tvurci aktivite dalsi adepty umeni a umoznit zaplnit prazdny prostor – k cemuz k memu udivu vubec nedochazi, a nevim stale proc. A pan Sibik co by umelec? Trochu vaham… Je to dobry reporter, jeho dilo neni snad spatne a asi je v soucasne dobe na dobre ceste. Ale srovnejte prosim napr. s Henri Cartier – Bressonem. Nebo Robertem Capou. V jejich dilech je patrne, ze je to necem trochu vetsim, nez jenom o reportazi, ktera je v Sibikovych fotografiich hlavne okorenena krvi .
        Tema kyce – to je velmi zajimave! Z historie se vi, ze dilo tehdejsich zijicich umelcu bylo oznamkovano prave touto etiketou, nez se po smrti stali opravdu slavnymi. Ze by predstupen pro J. Saudka do sine slavy? Jeste drobnost, Mistr Saudek malo o sobe vypravi, ale zkuste si zjistit, co delal v dobe burtoveho socialismu! Mozna, ze pochopite i vice..

        Odpovědět
        • fotograf jan saudek

          Pan Sibik samozrejme neni z kategorie umeleckych fotografu, je to reporter, ale dobry! Krev ve svych fotkach ma, ale podava to tak, ze mi to nevadi. Ukazuje veci, jake jsou a dela to tak, ze necitim, ze by to prekracovalo hranice etiky a senzace.

          To ze se neshodneme na (ne)kycovitosti pana Saudka je v poradu. Je to muj nazor, jen jsem se s nim podelil a nikomu ho nevnucuju. Musim s Vami ale souhlasit, ze pocatky jeho tvorby jsou mnohem zajimavejsi.

          Odpovědět
        • fotograf jan saudek

          Vím toho o panu Saudkovi docela dosti,ostatně nikdy se tím,co dělal a jak žil,netajil.Vážený,vykašlete se prosím na nějaké jinotaje a prozraďte nám nepoučeným něco o tom ,co dělal v buřtsocíku.Pokud ho chcete vložit do šablonky kde máte ostatní občany,je to neproveditelné.

          Odpovědět
  2. Vystava pekna

    Na vystavu jsme zašel, je skutečně výživná. Nicméně saudkovo rané období je takové nějaké šťavnatějš

    Odpovědět
  3. Knihy

    Můžu říct,že výstava je doopravdy fantastická,spoustu fotografií jsem bohužel viděla poprvé,ale proto to asi stálo za to.
    Chtěla sjem se zde zeptat zda mi nemůžete dát kontakt nebo adresu kde se dají sehnat pana Saudka knihy.Nějak nemám to štěstí je sehnat(myslím ty starší).Díky Julie

    Odpovědět
  4. Obrazy

    Prosím, zda by jste mi někdo mohl sdělit, ve které knize jsounejen fotografie, ale i obrazy Jana Saudka a zda obsahuje portrét “Dvě tváře mé přítelkyně”.
    Moc děkuji.
    Saša

    Odpovědět

Napsat komentář