Zoner Photo Studio 7/8 – Kouzlo digitální fotografie

Recenze dvou knih vztahujících se ke stejnojmennému programu.

Úvod

Zoner7-8
Protože na tuhle knížku jsem poněkud zapomněl, dostáváte rovnou recenze dvě, tj. také její novější variantu týkající se programu Zoner Photo Studio s pořadovým číslem 8. Takže hlavní text se týká staršího vydání, v doplňujícím textu v závěru pak proberu pár doplňků z nového vydání.

Program Zoner Photo Studio 7 ve verzi Professional mám (nyní již ve verzi 8) a jsem s ním nadmíru spokojen. A protože ho znám, knížka mě velice příjemně překvapila hlavně tím, že ve skutečnosti není jen vylepšeným manuálem, ale docela slušnou učebnicí věcí s digitální fotografií souvisejících. Přesto, že kniha vztahující se k Zoneru 7 je již nějakou dobu na trhu, není na její recenzi pozdě. Lze totiž předpokládat, že společnost Zoner, která právě představila novou verzi programu, poskytne „starší“, ale stále vynikající verzi za příjemný peníz. Nakonec, momentálně lze sehnat Zoner 6 za směšných 50,- Kč a program je pro řadu fotoamatérů zcela dostačující.

Obsah neboli kapitoly

Začínáme

Patří k úvodu knihy a zpočátku se vůbec nezabývá programem Zoner. Naopak, zasvětí čtenáře do úvah kolem typů souborů (JPEG, TIFF, RAW), barevného prostoru, nastavení ISO, vyvážení bílé, katalogizace a archivace snímků. Jinak řečeno, kniha začíná pro řadu laičtějších uživatelů tím nejpodstatnějším, totiž způsobem používání digitálního fotoaparátu z pohledu fotografování, zpracování digitálního snímku, archivace atd., pak teprve navazuje část zabývající se vlastním programem. Za stránku s nadpisem „Optimální expozice“ u mě má Zoner jedničku s hvězdičkou, je zde totiž podrobně popsán histogram, pod- a přeexpozice a také „obtížná expozice“, kdy rozložení jasů je takové, že nic nepomůže a musíte se rozhodnout, co ze snímku obětujete, zda detaily nejtmavších nebo nejsvětlejších míst. To jsou základní stavební kameny digitálního snímku, které řada jiných knih vypouští.

Další text se věnuje instalaci, popisu prostředí, ovládacích prvků a řadě uživatelsky nastavitelných parametrů prostředí (a je jich opravdu požehnaně). Rovněž je zde popsán optimální pracovní postup, který začátečníkům může napovědět.

Práce se soubory

Tady už se pohybujeme v praktické oblasti. Nejde jen o to získat snímek, ať už ze skeneru nebo digitálního fotoaparátu, spíše bychom ho měli následně dokázat mezi stovkami či tisíci jiných najít. Kapitola se zabývá klíčovými slovy, zvukovými či textovými poznámkami a na nich postavenými metodami vyhledávání, filtrování, vytváření archivů a vyhledávání v nich. Závěr se věnuje vytváření virtuálních (či jak to nazvat) alb.

Editor – pracovní nástroje

V této kapitole je mi sympatický už začátek, než se vrhnete do až nemožných úprav digitálního snímku, naučíte se pracovat s různými způsoby výběrů, jejich kombinacemi a nastaveními příslušných parametrů. Řada příkladů doplňuje text. Následují červené oči, razítko. Celá tato kapitola nehovoří ani tak o úpravách jako o přípravě k úpravám ve formě správného výběru, což je klíčové a logické.

Základní úpravy

Zde najdete obecný a téměř vyčerpávající přehlede běžných korekcí digitálních fotografií, které v podstatě používá každý z nás. Opět je velmi připomenut histogram, témata jsou volena podle běžně se objevujících drobných chybiček (soudkovitost, srovnání horizontu, ořez, změna velikosti, základní barevné úpravy, …).

Další úpravy a efekty

Tato kapitola navazuje na předchozí, zabývá se již zásadnějšími zásahy do obsahu snímku, jako je šum, doostření, odstranění hlavně optických vad objektivů (vinětace, chromatická vada, …). Závěr je věnován drobnostem, jako je umístění textu do obrázku apod.

Příklady úprav obrázků

I zde mají autoři mé sympatie, neboť napřed dávají několik rozumných rad, včetně poznámky o soudnosti ve vztahu k počtu „napráskaných“ snímků a teprve poté následuje praktická část. Ta nahrazuje předchozí vysvětlovací kapitolky ukázkami komplexních úprav řady snímků. Výběr úprav opět pokrývá nejčastější korekce snímků, které může uživatel udělat, rovnání svislic či horizontu, digitální „nadržování“, zásah do histogramu, nastavení černého a bílého bodu.

Prezentace a publikace

Tato kapitola je pro mě bohužel nejslabší. U ní nevím, zda autorům došel dech nebo je již tlačil čas. Daná problematika tisku je totiž docela složitá a řadě uživatelů dodnes dělá problémy. Rovněž jediná dvoustrana věnovaná vytváření webových galerií mě nenadchla, program totiž používá takové množství parametrů a nastavení, že by jim přece jen stálo za to věnovat trochu více místa a času. Jinak řečeno, z těchto oborů se toho moc nedozvíte. Vzhledem k tomu, že vytvářím webové galerie v Zoneru a vím, jak jsem s prvotním nastavením parametrů zápasil, je to škoda.

Několik vybraných pojmů:

V krátkém rozsahu popisuje ryze fotografické pojmy, které jsou méně známé nebo mají uživatelé nejasnost v tom, co znamenají. Např. barevná hloubka, expoziční hodnoty, gamut, hloubka ostrosti, převzorkování a velikost, RAW, RGB a CMYK, rozlišení, ztrátová komprese. Knížku uzavírá menší galerie fotografií, podle mého názoru není jejich výběr příliš šťastný, na druhou stranu je to prostě malinkatý bonus navíc, nic víc.

Odlišnosti v novém vydání pro Zoner 8

V podstatě se jedná o knihu navazující na předchozí (věnovanou Zoneru 7) a plně z ní vycházející. Jsou samozřejmě doplněny části věnované novým funkcím Zoneru 8, je částečně změněno třídění kapitol, z původní kapitoly Základní úpravy se oddělila část věnovaná barevným úpravám s názvem Tón a barvy. Obecné texty jsou rozšířené a doplněné, zjednodušeně řečeno, knížka se rozrostla o dalších 60 stran. Některé fotografie použité v příkladech jsou shodné s předchozím vydáním, řada je nových. Závěrečný slovník vybraných termínů je rozšířen s ohledem na nejčastější dotazy laiků, což sám mohu potvrdit, neboť se téměř přesně kryje s nejčastějšími dotazy v poradně Paladixu.

Zhodnocení

Jak jsem uvedl v úvodu, nejsem nezaujatý pozorovatel. Sám program mi více než sedí a nikdy jsem nezalitoval financí, které jsem do něj investoval. Vzhledem k tomu, že nejsem počítačově negramotný uživatel, neměla by pro mě koupě této knížky příliš velký smysl. Jenže nejen pro počítačově méně znalé uživatele, ale hlavně pro uživatele začínající s digitální fotografií, je knížka vynikající učební pomůckou. Dokonce natolik vynikající, že bych ji klidně doporučil jako drobnou učebnici zabývající se digitální fotografií. K řadě funkcí totiž doplňuje přímé vysvětlení, k čemu jsou, jak fungují a jaký mají vliv na výslednou fotografii. Je zde například dopodrobna rozebírán histogram, který je v podstatě základním kamenem nejen při úpravách fotografií, ale také může napomoci ke kvalitnímu výsledku již při samotném fotografování (pokud ho fotoaparát umí zobrazit – což dnes umí téměř všechny).

Zoner7-8
Dalším příjemným prvkem, prolínajícím celou knížku, jsou barevné kopie obrazovek s jasným znázorněním popisovaných funkcí či parametrů. To je drobnost, kterou ocení hlavně počítačový začátečníci, pro které je klasický textový popis nesrozumitelný. A také ti, co neznají všechny možnosti programu a chtějí se v jeho nabízených možnostech více orientovat.

Jedinou negativní poznámku mám k části věnované vytváření webových galerií, ta je opravdu slabá a nedostatečná. To je totiž jedno ze silných míst programu, nakonec právě z tohoto důvodu jsem ho původně zakoupil, kde je možné nastavovat a měnit desítky parametrů. Pokud do toho nechcete jít metodou pokus – omyl, máte smůlu. Jak jsem si u Zonerů majlově potvrdil, většina uživatelů nechává původní šablony pro galerie v naprosto nezměněné podobě, možná právě proto se jejich možnostem v knížce nevěnuje téměř žádný text.

Celkově je knížka výrazným rozšířením manuálu standardně dodávaného s programem (ovšem pouze ve formátu pdf). Navíc je manuál výhradně textový, bez grafických prvků či znázornění parametrů funkcí. Pro zkušené počítačové matadory je zcela postačující, naopak pro začínající digitální fotografy a zároveň laiky v používání počítače je málo srozumitelný. Pro ty je knížka neocenitelným pomocníkem. A proto bych ji pro tyto případy a pro rozumnou cenu doporučil. Jinak řečeno, přijde mi zcela logické si ji s programem Zoner rovnou zakoupit.

Zoner Photo Studio 7
Autor: Pavel Kristián a kolektiv
Vydavatel: Zoner Press 2004
Přibližná cena: 200,- Kč
Rozsah: 180 stran
ISBN: 80-86815-16-1

Zoner Photo Studio 8
Autor: Pavel Kristián a kolektiv
Vydavatel: Zoner Press 2005
Přibližná cena: 240,- Kč
Rozsah: 240 stran
ISBN: 80-86815-29-3

Mimořádná nabídka pro naše čtenáře!
Nabízíme vám jedinečnou možnost získat tyto knihy za vyjímečnou cenu!
Tato nabídka je určena pouze vám, našim čtenářům.
Kniha Zoner Photo Studio 7 – Kouzlo digitální fotografie 165,- Kč s DPH odkaz na zboží
Kniha Zoner Photo Studio 8 – Kouzlo digitální fotografie 199,- Kč s DPH odkaz na zboží
Zoner Photo Studio 8 Home (plná verze) 820,- Kč s DPH odkaz na zboží
Zoner Photo Studio 8 Professional (plná verze) + kniha 2050,- Kč s DPH odkaz na zboží
Zoner Photo Studio 8 – ostatní verze, upgrade, apod. SLEVA 8% odkaz na zboží
Pokud máte o uvedené zboží zájem, stačí kliknout na odkaz a přidat zboží do Vašeho nákupního košíku v našem on-line obchodě. V poznámce u objednávky pak ale nezapomeňte uvést kód pro slevu “SLEVA PALADIX“, jedině v takovém případě to můžete získat za výše uvedené ceny.

Z těchto cen už nelze poskytovat žádné další slevy.

Děkujeme Vám, svými nákupy v našem obchodě podporujete provoz a další rozvoj našeho magazínu.

2 komentáře u „Zoner Photo Studio 7/8 – Kouzlo digitální fotografie“

Napsat komentář