motiv

seriál


hledej v článcích

Capture One efektivně 14: převod do černobílé, filmové zrno, zřetelnost a vinětace

V dnešním dílu se budeme věnovat především převodu fotografií do černobílé a také efektům, jako je emulace filmového zrna, zřetelnost (Clarity) a vinětace.
Příspěvek k článku:
 Clarity a Structure
Petr Dorazil4.12.2015, 12:20odpověď
Já bych možná zdůraznil, že oba nástroje, Clarity i Structure, při úpravě lokálního kontrastu pracují s barevnou informací. U Clarity je to z uvedené ukázky patrné. V extrémních hodnotách s volbou Classic snímek připomíná přehnanou HDR úpravu s výrazným halo efektem, zejména na linii horizontu. U nástroje Structure, který je mnohem jemnější, to není na první pohled až tak zřejmé, ale i on ovlivňuje kontrast v barevných kanálech. Není tak problém při vylaďování srsti nebo peří dosáhnout nechtěného zvýšení sytosti např. očních duhovek. Na to je třeba brát zřetel. Dosáhnout přehnané úpravy je pro mě velmi snadné a tak je lepší účinek nastavení Clarity i Structure neustále porovnávat se stejným snímkem bez těchto úprav. Abych použil příklad. Když jsem na snímku bílého králíka s téměř bezbarvými modrošedými duhovkami použil nástroj Structure nastavený na nějakých 20-30%, srst se sice krásně prokreslila, prohloubili se ovšem i zabarvené stíny na srsti a oční duhovky už získaly nepřirozeně sytý modrý odstín. Takže buď musím ubrat v nastavení nebo najít nějaký postup, jak dodatečně stáhnout sytost modrého odstínu v oku. Škoda, že nejde Clarity a Structure omezit pouze na jasovou složku obrazu. Ale i tak hodnotím oba nástroje pozitivně.

reagovat

 

Další příspěvky k článku:
Petr Dorazil4.12.2015, 12:20odpověď
Michal Krause4.12.2015, 12:51odpověď
Petr Dorazil4.12.2015, 22:37odpověď
Michal Krause6.12.2015, 22:27odpověď

přidat příspěvekpříspěvky e-mailemzobrazit vše stromovězobrazit vše podle data


aktuální akce

aktuální články

bazar nabízí

 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace