kontrola gamutu

tomáš

Dobrý den,
nevím, co je znamená gamut teoreticky, vím jen , k čemu se používá.
Prosím o objasnění:
Jsou dvě fotografie s dosti modrou oblohou.
Na monitoru vypadají modré jako tmavší a světlejší. Při kontrole gamutu jedna ukazuje bezproblémový výtisk, druhá označí celou plochu oblohy jako problémovou. Výtisk fotografie se skutečně nepovedl.
Znamená to tedy, že nejsem schopem přenést na papír podzimní barevnost snímku v té modré, jakou jsem se domníval, že vidím ?

Děkuji

1 komentář u „kontrola gamutu“

  1. Odpověď redakce

    Ano, přesně tak. Žádné výstupní zařízení není schopno zreprodukovat úplně všechny viditelné barvy. Každé má svůj vlastní gamut – tj. množinu barev, které je schopno vyprodukovat. Gamuty různých zařízení se navzájem liší. Tiskárny používající subtraktivní systém míchání barev, kde základními barvami jsou azurová, purpurová a žlutá (plus se v praxi přidává černá) obecně nejsou schopné vyprodukovat tak sytou modrou jako monitor, který používá aditivní systém, kde modrá je jednou ze základních barev (spolu s červenou a zelenou). Monitory naopak zase třeba neumí tak sytou žlutou. Pokud digitální obraz obsahuje nějaké barvy, které jsou mimo gamut zařízení, je potřeba při reprodukci nejprve obraz transformovat tak, aby se do gamutu zařízení vešel. To lze udělat různými způsoby a výsledek může vypadat různě dobře. Nejčastěji se barvy mimo gamut jednoduše “ořežou”, neboli nahradí nejbližší barvou, která je v gamutu. To však ale nemusí vypadat nejlépe, zvlášť pokud je na obrázku barev mimo gamut hodně. Navíc u některých barevných tónů může docházet k nepříjemným barevným posunům (typický je např. posun modré do fialova). Proto se někdy používají jiné metody, jako např. celkové snížení saturace barev. Pokud se vám nelíbí výsledek automatické konverze barev mimo gamut při tisku, pak se buď můžete snažit tuto automatickou konverzi ovlivnit (např. použít jiný color management engine) a nebo předem manuálně obrázek transformovat tak, aby pokud možno neobsahoval barvy mimo gamut (třeba snížením saturace modré apod.).

    Odpovědět

Napsat komentář