Rada kronikáři

Pavlína

Dobrý den, fotím asi 20 let. Posledních 10 let OLYMPUSem SP-510UZ, mezitím jsem se stala kronikářkou obce a potřeba pořízení nového přístroje se stala akutní. Fotím všechny možné scény, krajinu, reportáže, zvířata, sporty…po neskutečném maratonu hledání a čtení na internetu, po mnoha diskusích se zasvěcenými či radách odjinud jsem došla k nějakému závěru, který bych velmi ráda zkonzultovala i s Vámi. Ještě je důležité říci, že foťákem nemůžu rodinu finančně zatěžovat každý rok, nechci tedy šlápnout vedle. Později bych ráda už jen “dokupovala”.
Takže vybrala jsem, doufám, kvalitní tělo NIKON D7200 a nyní nastává otázka, jaký objektiv, aby co nejvíce obsáhl mé potřeby kronikáře.
1. Byl mi navržen překvapivě setový NIKON 18-55mm, i když nemá patřičné přiblížení, které potřebuji, ale je snad kvalitnější, než 18-105mm /dle různých recenzí to je asi pravda/. Později bych si pořídila teleobjektiv např. TAMRON 70-300 /je méně fin. náročnější/
2. Nebo padla další rada na objektiv Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR, který mě dle recenzí majitelů či obchodů hodně nadchnul, má skvělý rozsah zoomu a pokud si začínám sestavovat své “pracovní nářadí” i vášnivé samozřejmě, pak právě tento “širokáč”, jak mu říkají, by byl pro mě skvělým odrazem, pak bych již zvyšovala vyšší zoom dalším nákupem. Nyní jsem dokonce nalezla ve Vašem bazaru nabídky na tento objektiv za poloviční cenu…
Prosím, můžete mi pomoci? Jsem již dosti bezradná, sama jsem zrcadlovku držela v ruce asi 2x, ale jsem připravena se učit a těším se na to. Fotit opravdu miluji, jsem také připravená nosit tašku s objektivy s sebou, pro krásné záběry udělám maximum. Prosím o Váš názor nad mými úvahami. Děkuji Vám moc za radu. Pavlína.

1 komentář u „Rada kronikáři“

  1. Odpověď redakce

    Dobrý den

    Při výběru fotoapátu si musíte zodpovědět několik otázek – co chcete fotit a na jaké úrovni, kolik si můžete dovolit utratit za celou výbavu a kolik jste toho ochotna tahat. V tom už máte, jak je vidět, celkem jasno (i když co se tahání forotobrašny týče, budou chvíle, kdy se promění v těžký a neforemný bazmek :-).

    D7200 je určitě dobrá volba, je u něj vysoká pravděpodobnost, že nikdy nebudete mít potřebu přemýšlet o vyšším či novějším modelu. Má kvalitní autofokus i měření expozice a je vybaven systémem bezdrátového řízení blesků. Navíc podporuje použití starých manuálních objektivů (těch nejstarších s drobnou úpravou (těch objektivů)), což znamená přístup k velkému množství zajímavých a levných skel. Z nejnovějších technologií nemá toliko rádiové řízení blesků. Blesk Vám navíc nakonec ani nemusí chybět, snímač zvládá i vysokou citlivost s přijatelným šumem.

    Co se týče setových objektivů, tak u nich nastal kvalitativní skok už někdy v dobách poslední generace kinofilmových zrcadlovek. Došlo k tomu díky posunu v oblasti počítačových návrhů i výroby čoček. Ten umožnil sériové nasazení asférických členů, tedy čoček, jejichž povrch není kulovitý.

    Z vašeho dotazu mám dojem, že už jste si objektivy předtřídila s ohledem na potřeby a možnosti, proto tu nebudu rozebírat další možnosti, které jsou sice zajímavé, ale nejméně dvakrát dražší.

    I já bych Vám doporučil objektiv 16-85. Jeho optická kvalita je ověřena ohlasy uživatelů a je zřejmá i z testů. Objektiv kreslí velmi dobře už plně odcloněný, jen na nejkratším a nejdelším konci je pro zlepšení kresby v rozích vhodné jednu clonu přiclonit, pokud plánujete snímek více zvětšit.

    Rozhodující pro doporučení je v tomto případě širší úhel záběru. Ty dva milimetry na širším rozsahu jsou opravdu znát a protože práce kronikáře znamená často akční reportážní fotografii, nepochybuji, že je využijete. Osobně jsem přesvědčen, že kdybyste pořídila objektiv začínající na 18mm, začala byste brzy hledat objektiv s kratším ohniskem. A tam jsou právě ty další vysoké náklady.

    Stejně tak na delším konci získáte dostatečný rozsah. Odpovídá téměř 135 mm na kinofilmový formát. Takový objektiv mám a je nejdelší, který používám častěji. Delší už používám skutečně naprosto výjimečně. Navíc se nemusíte rozpakovat snímek silně oříznout, pokud budete potřebovat větší detail. I když použijete jen čtvrtinu políčka, pořád byste měla být schopna zvětšit snímek na formát A4 (20×30 cm) v přijatelné kvalitě (pro kroniku určitě). Já sám mám zvětšeniny A3 (30×40) z 3Mpx výřezu a určitě to není něco, co bych se bál ukazovat.

    Potřeba teleobjektivu tak nebude bezprostředně naléhavá a to vám poskytne čas zjistit, jak moc jej skutečně potřebujete. Buď velmi, ale stále budete mít čas našetřit si. Případně se ukáže, že jen v malé míře a pak můžete zvážit i nákup levného staršího kusu i ještě z dob kinofilmu. No a samozřejmě se může stát, že Vám teleobjektiv nebude chybět vůbec. Místo něj pak můžete uvažovat například o bleku či o stativu.

    Odpovědět

Napsat komentář