Ochrana fotopříslušenství v nepříznivých podmínkách

Když máme na treku “štěsti” na šeredné počasí, jsou tu hned dva důvody ke starosti: chránit sebe a chránit naší fotovýbavu.

Rosa v trávěStručně řečeno, všechna opatření k zachování našeho organismu ve funkčním stavu lze aplikovat i na fotoaparát a objektivy, totiž zůstat jakžtakž v teple a suchu.

Chlad

Hlavním problémem v zimě jsou baterie, které mají při nízkých teplotách tendenci rychle umírat a naše automatické aparáty proměnit v přívěsky kolem krku nebo nepoužitelnou zátěž v batohu. Snažte se dopřát bateriím teplotu vašeho těla: po cestě je mějte v kapse u košile, kalhot nebo třeba v rukavici a do aparátu je vkládejte jen když je to nutné. Náhradní baterie pro fotoaparát a blesk by měly být samozřejmostí v jakémkoliv počasí, ale znovu opakuji, i tyto rezervní baterie musí být uchovávány blízko těla – ne v batohu nebo fotobrašně. Pokud je to jen trochu možné, vypínejte energeticky náročný autofokus a šetřete baterie na měření expozice a převíjení filmu.

Ledové pole na hoře Mt. TomuraushiPakliže se chystáte fotografovat v těch nejnemilosrdnějších podmínkach, na bateriích nezávislý fotoaparát jako třeba Nikon FM2 vás ušetří mnoha zoufalých situací a neslušných výrazů.

Druhý potenciálně nepříjemný problém v chladu je kondenzace vlhkosti na objektivu. To se stává obzvláště otravné, když vstupujeme z mrazivých venkovních teplot do vyhřáté místnosti – ne naopak – a naše objektivy nabudou vzezření a použitelnosti zpocené (ale prázdné) plechovky od piva.

Abyste tomu předešli, zkuste následující trik: zatímco jste ještě venku, vložte fotoaparat do plastikového sáčku. Teď už se bude vlhkost srážet zevnitř na igelitu a zanechá váš poklad téměř nedotčený. Nemáte-li plastikový sáček zrovna po ruce, je dobré nechat fotoaparát zahřívat pozvolna. Uzavřete jej do fotobrašny a nechejte na parapetní desce nebo v nevytopené místnosti dokud si nezvykne na pokojovou teplotu.

Aby toho nebylo málo, je tu ještě jedna věc trápící outdoor fotografy v chladu, a to statická elektřina. Při převíjení nebo zpětném navíjení filmu v oblastech s nízkou vlhkostí, a chladné počasí vždy znamená nízkou vlhkost, můžete vytvořit dostatečné množství statické elektřiny k tomu, aby uvnitř aparátu přeskočila jiskřička a zanechala světelné stopy na filmu. Nestává se to často, ale přece. Takže pokud se nechcete chlubit nevysvětlitelnými UFO čmouhami na vašich fotografiích, doporučuji převíjet film pomalu. U automatických fotoaparátů snímejte vždy jen po jednom snímku a modlete se při převíjení filmu zpět do kazety.

Déšť

Kytky a rosa, národní park DaisetsuzanPokud vás při fotografování přepadne déšť, nenechte se odradit; kapky vody mohou dodat fotografii zcela nepředvídaný rozměr. Pakliže ale zrovna nemáte fotoaparát na jedno použití, stává se ochrana fototechniky před vodou problémem.

Nejdříve postavte stativ (ten může klidně zmoknout), potom přikryjte fotoaparát a objektiv igelitovým sáčkem nebo sprchovací čepicí (dobře mi slouží i náhradní návlek) a připevněte jej na stativ. Zvolte kompozici a expozici, a když přijde ten správný okamžik, odkryjte jen přední část objektivu a zmáčkněte spoušť.

Sluneční clona nebo UV filtr poslouží jako ochrana předního členu objektivu, drátěná spoušť v dané situaci výrazně usnadní obsluhu závěrky.

2 komentáře u „Ochrana fotopříslušenství v nepříznivých podmínkách“

  1. Re: Dážď

    Mám jednu zásadnú pripomienku k poslednému odstavcu “Déšť”:

    Minulú nedeľu tak lialo, že som sa nechal uniesť náladou a vzal som psa von, mojím cieľom bolo zachytiť náladu počasia a saturáciu farieb, keďže dážď všetko pekne umyl…

    Môj pes vie veľmi veľa o fotografovaní a vyhýba sa situáciám, kedy ho možno zachytiť (asi nemá rád paparazov:-)) a tak som po dvoch hodinách skončil s mokrým foťákom a premočenými čižmami.

    Aby som sa dostal k jadru: igelitový sáčok NIE! Cez igelitový sáčok nevidieť cez hľadáčik nič. Sáčok zvlhne a zarosí sa aj zvnútra. Vezmite si VEĽKÝ dáždnik a niekoho – niečo, čo vám ho bude držat…

    Odpovědět
  2. ZIMA

    Mám jednu zásadní připomínku ke kondenzování vlhkosti. po vstupu do místnosti, kondenzuje voda nejen na skle objekivu, ale i v podstatě po celém povrchu fotoaparátu a aby toho nebylo málo i U VNITŘ!!! vašeho přístroje. Pokud takový přístroj okondenzuje dopoučuji nechat jej již v teple s vyndanými bateriemi a nechat dost dlouho vyschnout, ideální je do druhého dne. Může se totiž stát, že v momentě kdy vám fotoaparát oschne jakoby z venčí vlhkost zůstane uvnitř a na mraze začne pomalu konat námraza svoje dílo. Potažmo koroze a oxidace elektrickýjch částí. Nemyslím tím, že by byl přístroj po té hned na vyhození, ale výrazně si zkracujete životnost svého přístroje.

    Odpovědět

Napsat komentář