FilmLoop

Před nedávnem jsem se nechala spolu s několika dalšími členy místního fotoklubu dobrovolně naverbovat jedním naším kolegou jako pokusný králík k testování nového softwaru, či spíše internetové aplikace. Jelikož je určená hlavně ke sdílení fotografií a zaujala mě, rozhodla jsem se, že vás s ní seznámím zde na Paladixu.

Velkým hitem současné doby je šíření všeho možného po internetu – hudby, videoklipů … a samozřejmě i fotek a jiných obrázků. Vedle tradičních webových stránek, blogů a e-mailu je dalším způsobem, jak můžete po internetu sdílet s ostatními obrazové informace, tak zvaný photocasting, neboli photo broadcasting, čili vysílání fotek. FilmLoop je jedna z bezplatných služeb, které vám dovolí „fotokástovat“ vaše obrázky ostatním příslušníkům vaší rodiny, vašim přátelům a známým nebo i celému světu. (Pokud si teď říkáte, že nic není zadarmo, tak samozřejmě máte pravdu – služba je financovaná pomocí reklamy, kterou musíte přetrpět. Více o tom později.)

Na rozdíl od jiných podobných aplikací, které obvykle používají virtuální alba, obrázky vysílané prostřednictvím FilmLoop jsou organizovány do prezentací, které mají podobu pohyblivých filmových smyček (anglicky film loops – odtuď název celé služby). Smyčky si lze pouštět pomocí speciálního přehrávače – malého programu, který si nainstalujete na svém počítači. Vysílané obrázky a případně i doprovodný text a komentáře jsou uložené na centrálním serveru. Klient na vašem počítači, běžící na pozadí, se serverem pravidelně komunikuje a aktualizuje to, co vidíte u sebe, na svojí obrazovce. Prohlížené smyčky a obrázky se ukládají do cache na vašem počítači, takže je pak možné si je znovu prohlížet i bez připojení k internetu. (Prohlížené smyčky se v tom případě ale samozřejmě neaktualizují a pokud například budete posílat pozvánky k jejich shlédnutí nebo editovat nějakou svoji smyčku v době, kdy nejste připojeni, tak se všechny změny zaznamenají a provedou se, až se připojíte.)

FilmLoop - hlavní okno přehrávače smyček
FilmLoop – hlavní okno přehrávače smyček (filmový pás lze na délku libovolně roztáhnout).

Hlavní okno přehrávače má tvar dlouhé nudle a běží vám v něm stále dokola nekonečný „filmový“ pás skládající se z náhledů obrázků tvořících vámi spuštěné smyčky. Jednotlivé smyčky jsou slepené za sebe, jedna za druhou. Pás můžete v kterémkoli místě zastavit nebo ho posunout jinam. Když kliknete na některý z náhledů na pásu, zobrazí se vám obrázek v plné velikosti, případně i popisek k němu (pokud dané okénko nemá přiřazenou jednu z jiných možných funkcí a neslouží například jako link na jinou smyčku nebo stránku na webu či k jinému účelu). Jestliže to autor smyčky povolil, tak k obrázkům můžete připojovat komentáře. Můžete si sami vytvořit vlastní smyčky, a ty si buď můžete nechat jen sami pro sebe a použít je třeba jako šetřič obrazovky nebo můžete k jejich shlédnutí pozvat prostřednictvím e-mailu vybranou skupinu lidí, případně si můžete dát odkaz na ně do svého blogu či na svůj web a nebo je můžete i inzerovat v centrálním seznamu veřejně přístupných smyček. Vedle široké palety smyček vytvořených běžnými uživateli, jako jste vy, najdete na tomto seznamu i pravidelně aktualizované, komerčně vytvářené smyčky, například každodenní obrazové zprávy a smyčky informující o novinkách na různých místech na webu.

K čemu je to dobré? Jaké to má výhody oproti tomu, když si z fotek uděláte web, přidáte je do blogu nebo je někomu pošlete e-mailem? Proč se otravovat s něčím, k čemu je zapotřebí speciální přehrávač?

Za prvé, tato aplikace je určená speciálně ke sdílení obrázků a její vzhled a funkčnost jsou tomu plně uzpůsobené. Mimo jiné například umožňuje snadné prohlížení větších sérií fotek (maximální povolená délka smyčky je v současné době 200 snímků). Pokud vám někdo pošle hromadu obrázků e-mailem, tak ho nejspíš budete mít chuť roztrhnout jak hada
(speciálně, pokud fotky nechá tak, jak mu vypadly z digitálu a neobtěžuje se s jejich zmenšením). Pokud místo toho nasází fotografie do blogu, je to lepší, ale je-li jich třeba padesát, také to není zrovna ideální. Dá-li si je do svojí soukromé webové galerie, tak hodně záleží na tom, jak dobře je jeho galerie udělaná. Přehravač smyček poskytuje podobný komfort při prohlížení jako propracovaný web, kde na hlavní stránce jsou náhledy, každá fotka má svoji vlastní stránku, kde je fotka v plné velikosti, popisek k ní a případně i komentáře, navigační prvky atd., a všechny stránky jsou navzájem prolinkované, aby se mezi nimi šlo pohodlně pohybovat.

Druhou velkou výhodou je to, že vytvořit smyčku je velmi snadné. Prostě v menu přehrávače zvolíte Create New Loop>With My Photos, nějak novou smyčku pojmenujete, kliknete na OK a pak zárodek nové smyčky, který se vám objeví v přehrávači, naplníte fotkami. Buď si kliknutím otevřete seznam souborů a tam je označíte, nebo je z jiného okna do smyčky nataháte myší. Nemusíte fotky zmenšovat, aby se vešly na obrazovku, nemusíte sami generovat malé náhledy, ani nemusíte po vygenerování smyčky přesouvat žádné soubory na server. FilmLoop se o vše sám postará. (Samozřejmě ale budete potřebovat připojení k internetu, jehož rychlost je úměrná velikosti vašich obrázků.) Podobně třeba když změníte pořadí fotek ve smyčce (což se provede jednoduše přešoupáním pomocí myši) nebo doplníte k fotce popisek, případně přidáte do smyčky další fotky, tak automaticky dojde k aktualizaci na serveru. Vytvoření a udržování vlastní srovnatelné klasické webové fotogalerie dá daleko více práce, vyžaduje větší znalosti a je k tomu též zapotřebí nějaký software, který dokáže generování stránek zautomatizovat, a ten často není zadarmo, pokud si ho nenapíšete sami. Ukázat svoji smyčku ostatním je rovněž velmi snadné. Buď můžete vybraným osobám rozeslat virtuální „vstupenky“ e-mailem (buď sami ze svojí e-mailové adresy nebo přes FilmLoop) nebo můžete v přehravači vygenerovat link obsahující URL vaší smyčky, který můžete použít na svém webu, v blogu či jinde. A je tu také již jednou výše zmíněný seznam veřejně přístupných smyček.

Třetí výhodou je podle mě to, že se FilmLoop se dá použít v řadě různých situací. Na jedné straně lze vytvořit privátní smyčku pouze pro zvané, kde ostatní mohou smyčku shlédnout, ale nemohou ji už dále šířit, a na druhé straně můžete založit kolaborativní smyčku, do které mohou ostatní uživatelé přidávat nejen komentáře, ale dokonce i svoje vlastní fotky, a kterou lze bez omezení libovolně šířit dál. FilmLoop také umí spolupracovat s Flickrem a e-Bayem. Prostřednictvím smyček můžete sledovat novinky ve vašich oblíbených skupinách či tématech na Flickru nebo v nabídce vámi hledaného zboží na e-Bayi. Obsah smyčky promítané na obrazovce vašeho počítače se vám automaticky aktualizuje. Prodávající na e-Bayi si zase mohou založit smyčku s jimi nabízeným zbožím a použít ji k propagaci u sebe na webu a jinde.

Za čtvrté, je to zábavná, nová hračka. FilmLoop umožňuje prezentovat fotky (alespoň zatím) ne zcela obvyklým způsobem, který svým dynamickým charakterem upoutává pozornost. Pokud to zakladatel smyčky povolí, mají ostatní účastníci možnost aktivně participovat – mají možnost sledovat, kdo se již stal „odběratelem“ smyčky, psát komentáře, sledovat komentáře ostatních a případně i přidávat vlastní obrázky do smyčky. FilmLoop umožňuje také vygenerovat šetřič obrazovky založený na smyčce (tato funkce je dostupná zatím pouze jen ve verzi pro Windows) a nebo pohyblivou „minismyčku“ v podobě flash animace, obsahující až 30 obrázků, kterou můžete použít pro oživení svých webových stránek, blogu, inzerátu na e-Bayi atd. Tato minismyčka se sama pravidelně aktualizuje, takže se nemusíte o nic starat a stále se ukazuje to, co vaše velká smyčka, jejímž je obrazem, momentálně obsahuje.

Minismyčka – flash animace, kterou můžete použít na svém webu, v blogu a jinde. Tomu, kdo má nainstalovaný přehrávač smyček, se po kliknutí spustí přehrávání smyčky. Tomu, kdo nemá přehrávač, se nabídne jeho nainstalování. Na této ukázce je „syndikovaná“ smyčka s nejlepšími novými fotkami z PhotoBlogu.

Netvrdím, že FilmLoop je nejdokonalejší věc od vynálezu krájeného chleba. Má i celou řadu much, menších i větších. Pohybující se filmový pás je na jednu stranu oživením, na druhou stranu může být ale i iritující. Jeho nevýhodou je, že všechny náhledy mají stejnou výšku. Fotky na výšku jsou tak mnohem menší než ty, které jsou na šířku. Jednak na tak malém náhledu už není moc dobře vidět, co na fotce je, a jednak se vertikálně orientované fotky v prezentacích často poněkud ztrácí. Nejsem si jistá, zda existuje nějaké uspokojivé řešení pro tento problém – filmový pás, kde by některé fotky byly vyšší, by asi vypadal dost podivně.

Většina problémů jsou ale, doufejme, pouze dětské choroby, které se podaří časem eliminovat. FilmLoop je poměrně nový projekt. Myšlenka vznikla v roce 2004 a právě vypuštěná nejnovější verze přehrávače smyček pro Windows (kterou máte možnost vidět na připojených ilustracích) nese číslo 1.1.3. Přehrávač pro Macintosh je trochu pozadu. V současné době neexistují žádné jazykové mutace přehrávače a dokumentace k němu, pouze původní verze v angličtině.

Jako největší problém se mi momentálně jeví stávající způsob identifikace uživatelů a důsledky z toho vyplývající. FilmLoop nepoužívá uživatelská jména a hesla a místo toho automaticky rozpoznává přehrávače na základě čísla přiřazeného každému klientovi při instalaci. To má své výhody (nehrozí, že vaše oblíbené uživatelské jméno už zabral někdo jiný; nemusíte si pamatovat další, už asi miliónté jméno a heslo a při každém použití se přihlašovat, nemůže se vám stát, že je zapomenete a budete je muset pracně zjišťovat), ale má to i dost zásadní nevýhody. Používáte-li více počítačů, dojde k schizofrennímu rozpadu vaší osobnosti – na každém z nich jste jiným, zcela nezávislým uživatelem. Když smyčku založíte na jednom počítači, na jiném počítači k ní nemáte autorské právo. Tj. nemůžete ji volně editovat, moderovat diskusi apod. Život vám to může znepříjemnit, i když používáte pouze jeden počítač – v okamžiku, kdy ho budete chtít nahradit jiným nebo třeba i jen přeinstalovat operační systém, jste nahraní. FilmLoop na vyřešení tohoto problému pracuje. V některé z příštích verzí by se měla objevit možnost posílat vedle normálních „vstupenek“, opravňujících smyčku pouze shlédnout (případně i participovat v diskusi, přidávat fotky nebo šířit vstupenku dál), také speciální vstupenky, jejichž majitelé se stanou spoluautory smyčky a budou mít stejná práva, jako její zakladatel. Takže budete mít možnost pravomoci autora sdílet jak se všemi svými alternativními egy sedícími u jiných počítačů, tak i s jinými účastníky. Rozesílání těchto spoluautorských vstupenek je momentálně ve stádiu testování.

Jinou připravovanou novinkou je editor smyček. Momentálně máte možnost smyčky vytvářet a upravovat pouze přímo v nudlovitém hlavním okně prohlížeče, kde vidíte najednou náhledy pouze několika málo snímků. Pro menší smyčky je to zcela postačující, ale pokud potřebujete přeházet pořadí obrázků v delší smyčce, je to nepraktické. Vedle většího pohodlí práce bude nový editor umožňovat i jiné věci, například si budete moci vybrat, jestli ti, kdo si smyčku prohlížejí, si budou smět obrázky uložit k sobě na disk či vytisknout. Ne že by zákaz nešlo obejít jinými prostředky a vaše obrázky stejně ukrást, ale aspoň tím dáte jasně najevo, že si nepřejete, aby to lidé dělali, a také dá ukradnutí obrázků trochu více práce, což může alespoň některé zloděje odradit.

Další dětskou nemocí a nebo možná daní za jednoduchost je prakticky nulová modifikovatelnost vzhledu přehrávače. Černé pozadí a obecně celý design je sice decentní a neuráží, ale na rozdíl od webových stránek se člověk nemá možnost nijak kreativně projevit. Já osobně nemám potřebu si udělat pozadí růžové nebo si na něj přidat vzoreček, ale uvítala bych třeba, kdyby pozadí filmového pásu šlo zvětšit, aby běžící smyčka byla lépe separovaná od ostatních oken na obrazovce, nebo kdyby šla zvětšit výška okénka, kde se u zvětšených fotek zobrazují popisky k jednotlivým fotkám, aby se daly pohodlněji prohlížet smyčky s obrazovým zpravodajstvím.

Ovládání přehrávače smyček je podle mého soudu velmi dobře navržené. Člověk si na něj celkem snadno a rychle zvykne a zorientuje se v něm i bez čtení manuálu (který je k dispozici). Ovládání je poměrně intuitivní a nejběžnější úkony lze zpravidla provést několika různými způsoby. Ten, kdo přehrávač ještě důvěrně nezná, najde hledanou funkci v menu, zkušenější mohou použít pohodlné zkratky. Jedna věc, která se podle mě ale trochu nepovedla, je to, že nemůžete mít na obrazovce více oken, ve kterých by vám běžely různé smyčky. Máte k dispozici pouze jedno okno a máte-li najednou puštěných více smyček, běhají vám v něm jedna po druhé, slepené za sebou do jedné velké smyčky. To je jednak trochu nepohodlné a také je to poněkud matoucí pro novopečené uživatele, kteří často netuší, že se nejedná o jednu jedinou smyčku, a když se třeba pokusí někam přidat svoje fotky nebo „pozvat“ své známé, aby se na nějaké obrázky podívali, fotky a diváci skončí někde úplně jinde, než měli, a dotyčný nechápe proč.

Docela dobře vyřešené je upozorňování na novinky – nově přidané fotky a komentáře a nové návštěvníky smyček. Malé okénko, které vyskočí, když jsou nějaké nové zprávy, je dostatečně nápadné, ale přitom nevtíravé a můžete si mimo jiné nastavit to, za jak dlouho zase samo zmizí. Když se zavře, na nové zprávy vás dál upozorňuje změněná ikonka přehrávače. V okně se zprávami si můžete volit, za jak dlouhé období se vám mají vypisovat a typ upozornění, která chcete vidět (všechna, jen na nové fotky, jen o vámi založených smyčkách atd.) Ještě více by se mi líbil filtr, kde byste si mohli přímo vybrat jmenovitě konkrétní smyčky. Takový je k dispozici v nastaveních přehrávače pro upozornění pomocí vyskakujícího okna, na okno se zprávami ale bohužel nemá vliv. Škoda.

FilmLoop - okno se zvětšeným obrázkem
FilmLoop - okno organizování smyček
FilmLoop - okno s novinkami
FilmLoop - okno s komentáři
FilmLoop – volitelná okna (zvětšený obrázek, novinky, organizování smyček, komentáře).

Jedna z věcí, se kterou se uživatelé zřejmě bohužel budou muset i v budoucnu smířit, jsou reklamy. Firma z něčeho žít musí a většina lidí se asi raději smíří s reklamou, než aby museli platit. Pro vážnějšího fotografa, který by se rozhodl vybudovat internetovou prezentaci svého díla pomocí smyček, by ale mohla být možnost „fotokástování“ vlastních smyček za mírný poplatek bez reklam atraktivní. Jiní by si zase třeba rádi připlatili, aby reklamy neobtěžovaly je samotné. Uvidíme, jestli se někdy něčeho podobného dočkáme. Momentálně jsou reklamy přidávané jak za každou smyčku v přehrávači, tak i do ostatních oken (viz ukázky). Osobně mi nejvíce vadí ty přidávané za smyčky. Často jsou výraznější než fotografie, ze kterých se smyčka skládá, a speciálně pokud prohlížené smyčky jsou kratší, tak reklamy smyčky přehlušují a působí rušivě. V ostatních oknech reklamy nejsou tak velký problém. V oknech s novinkami a se seznamem „odebíraných“ smyček mi nevadí vůbec a v okně se zvětšenými fotografiemi je reklama ve srovnání s fotografií dostatečně malá, takže příliš neruší.

Co říci závěrem? Jde o moderní aplikaci, která má řadu atraktivních rysů. Zatím je ještě tak trochu v plenkách a má své mouchy, ale určitě stojí za vyzkoušení. Nedivila bych se, kdyby časem došlo k jejímu masovému rozšíření. Prozatím se ukázala více populární, než se očekávalo, takže v posledních týdnech se servery poněkud zadýchávaly. To by ale mělo být brzy vyřešeno. Je to sice věc zaměřená hlavně na dav cvakající digitálními kompakty a mobily, ale může se hodit i jiným, „menšinovým“ uživatelům, jako jsou vážnější fotoamatéři nebo i profesionálové. V našem fotoklubu se rychle uchytila – ukázat si navzájem fotky ze společné akce, vytvořit prezentaci z vítězných fotek v klubové soutěži nebo uspořádat společný projekt na dané téma, s možností diskutovat nad fotkami, je s pomocí FilmLoop velmi snadné.

7 komentářů u „FilmLoop“

  1. FilmLoop-2

    Provedl jsem pár zkoušek a vypadá to velmi slibně. Poslal jsem adresu synovi do CH a jsem zvědav, jak to bude (či nebude) fungovat.

    Odpovědět
  2. FilmLoop-3

    U syna ve Švýcarsku to také funguje “as advertized”! Teď už jen záleží na uživatelích. Ještě jednou děkuji za článek.

    Odpovědět
  3. …a znáte flickr?

    Tak ten článek působí, jako když soudobé možnosti sdílení a prezentace fotek jsou uvedené “z fotek uděláte web, přidáte je do blogu nebo je někomu pošlete e-mailem”.

    “set” na flickru samozřejmě také lze uspořádat a také se dá zobrazit jako slideshow. Druhou samozřejmostí je, že tvorba náhledů, stránek, správa komentářů atd. se samozřejmě děje automaticky. Třetí samozřejmostí je, že se dají vytvářet soukromé skupiny.

    Rozdílem je bod 4 – flickr je vyzkoušená odlaďená služba, skladující odhadem desítky milionů fotografií pro stovky tisíc, možná miliony uživatelů. Funguje identifikace uživatelů, takže při přeinstalaci počítače nezůstavají fotografie viset ve vakuu, mimo jiné bez možnosti je smazat.

    Z dalších výhod … fotky se dají označovat tagy, takže se v nich dá vyhledávat. Reklama se zobrazuje nenásilnou textovou formou nerušící fotky. flickr funguje kdekoli, nejen na windows.

    Odpovědět
  4. Moc pekne

    Opravdu pekny software na sdileni fotek. Hned jsem si to stahnul, vyzkousel a zacal pouzivat 🙂 Moc se mi libi a pokud se nezastavi vyvoj, bude mit velkou sanci u siroke verejnosti.

    Odpovědět

Napsat komentář