Přidávání komentářů – jen pro přihlášené

Doba nás přinutila jednat. Jednáme ale v zájmu kvality a čistoty našich komentářů.

Poslední dobou náš server čelil dvěma typům útoků. Ani jeden z nich není v souladu s tzv. netiketou (viz např. související odkazy). Ten první z nich mají na svědomí sami uživatelé tohoto serveru, když používali diskuse pod články k osobním a často i hrubým výpadům vůči ostatním, bez jediné špetky slušnosti a ohleduplnosti. Pokud se dotyčný nemusel pod svůj příspěvek podepsat, tak mu samozřejmě “nic nehrozilo” a mohl se odvážit i k formulacím, které by osobně zřejmě nepoužil (zde mi připadá vhodná analogie k zamaskovaným demonstrantům rozbíjejícím výlohy obchodů, což by jako “unmasked” zřejmě neudělali). Anonymita je holt pro někoho příliš velkým lákadlem, někteří takové břímě ale bohužel nedokážou unést.

Druhým typem útoků jsou spamovací roboti, které ale také musel někdo ručně naprogramovat, aby šli po našem serveru. Tito roboti byli v posledních dnech schopni přidat i více než deset příspěvků za minutu. Naštěstí velkou většinu z nich zachytil náš anti-spam filtr, nicméně i jeho neustálá aktualizace, kontrola a vymazávání naprosto nesmyslných příspěvků nás jen zbytečně zatěžovala.

Výše uvedené okolnosti nás donutily přistoupit k radikálnějšímu řešení a omezili jsme funkčnost přidávání komentářů ke článku pouze pro přihlášené (tj. i registrované) uživatele. Věřím tomu, že slušným lidem nebude ten jeden krok navíc vadit a neslušné to odradí.

Vím o tom, že existují i další možnosti, jak se výše uvedeným problémům pokusit zabránit, je teoreticky možné, že k některé z nich časem také přistoupíme, ale momentálně jsme zvolili toto řešení.

Věřím, že to pochopíte a že zůstanete dále našimi příznivci.

Pokud jste už registrovaným uživatelem a zapomněli jste heslo, není nic jednoduššího, než si ho nechat poslat e-mailem: http://www.paladix.cz/setup.php?dsw=sl.

20 komentářů u „Přidávání komentářů – jen pro přihlášené“

  1. Přihlašování

    Přišel mi dnes mailem tento příspěvek:

    “to ze jste zavedli prihlasovani se pochopitelne spouste lidi nezamlouva. Jako napriklad mne. Ale jelikoz jste uz diskusi pod tim oznamenim udelali prihlasovani, ti co se prihlasovat nechteji a nebudou, jaksi v diskusi nebudou a tudiz budete mit dojem, jak si to vsichni pochvaluji 🙁 TAk pisu proto, abyste tento dojem nemeli 🙂 Ja uz mam asi milion hesel vsude mozne a dalsi uz nechci. Stavet na duvere v lidi je sice cesta obtizna, ale jedina spravna. BTW, lidi co se chtej chovat jako debilove se klidne zaregistruji pokazde znova, takze to ne vzdy pomuze. Paladix navstevuju uz od zacatku, diky za nej, ale od ted uz budu jen ctenar 🙁
    Pavel”

    Víte, co je na celém tom příspěvku nejzajímavější? Že byla uvedena neexistující e-mailová adresa! Ten Pavel (ne, nejsem schyzofrenik :-)) se ani mně osobně neodvážil uvést svoji e-mailovou adresu, abych s ním mohl příp. diskutovat. To jen potvrzuje moje přesvědčení o tom, že jsme udělali správnou věc. Možná to byl jeden z těch, kteří pod rouškou anonymity zamořovali naše diskuse nesmyslnými příspěvky. Takže díky, Pavle, přesně kvůli takovým lidem jsme to zavedli.

    Jinak je nám samozřejmě jasné, že jsme se nemohli zavděčit všem. Tak, jako se některým nelíbila vulgarita a nesmyslnost stávajících příspěvků, tak se jiným zase nebude líbit povinná registrace. Nám se taky už nelíbilo neustále odrážet útoky spammerů. Prostě každý má holt jiné potřeby a plní si je jak umí. Nezavděčíme se lidem všem.

    P.S. Pokud byste někdo se mnou chtěl na toto téma diskutovat, tak není nic jednoduššího: http://www.paladix.cz/mailto.php?auid=1. Jen prosím uveďte e-mailovou adresu, na kterou lze odpovídat.

    Odpovědět
  2. robot

    Robota nikdo nemusel programovat na míru tohodle serveru. Je možné ho napsat tak aby zkoušel náhodně vyplnit formulář a odeslat ho. Není na tom nic složitého. Bohužel v tom není paladix sám, třeba na abclinuxu.cz máme ty samé problémy. Robot poslal za pár mitu třeba 200 komentářů s odkazama na casina a tak podobně.

    Problém s hulvátama řeší přihlašování jen částečně. Když je někdo hulvát, tak jím zůstane i přihlášený (zase zkušenost z abclinuxu.cz)

    Odpovědět
    • robot

      S těmi roboty to není tak docela pravda. Máme na webu spoustu různých formulářů a tam se nikdy nepokusil je odeslat s nesmyslným SPAMem. Takže někdo ručně musel nastavit, aby zkoušel jen ten jediný, který se okamžitě zobrazuje.

      Jinak jsem si vědom toho, že to není řešení, které by řešilo 100% všechny problémy, nicméně je to jedna z variant, jak ty problémy přinejmenším zmírnit. Je samozřejmě pravda, že anonymní e-mail si můžu založit během pár minut a další alter-ego je na světě. Ale už je to práce navíc.

      Odpovědět
      • robot

        Doplnil bych Pavla o to, že se opravdu nezdá, že by šlo o zcela náhodný postup. U mých článků se jasně nejvíc spamů objevovalo u článků o Canonech, v obecných (byť daleko vášnivěji debatovaných) článků typu “Sbohem filmy” nebylo snad vůbec nic (co by prošlo filtrem). Takže ona tam nějaká logika hledání atd. určitě je…
        Jinak bych podotkl, že moje osobní zkušenost z blogu je, že sice ochrana je možná i bez loginu, viz třeba opis textu z obrázku jako má blogspot.com, jenže s ohledem na to, že roboti už užívají i OCR musí být text natolik pomrvený, že někdy sám bádám, co je které písmenko zač a myslím si, že přihlášení obtěžuje v důsledku daleko méně, než tyto zdánlivě anonymní postupy.

        Odpovědět
        • ***

          Také bych podpořil Pavla a Tomáše – mám podobnou zkušenost. Nesmyslné příspěvky (vesměs různé reklamy a odkazy na on-line sázení) se objevovaly prakticky jen u článků o Olympusech OM-1 a OM-2, na jiný případ u mých článků si nedokážu vzpomenout. A myslím, že přihlašování není na podobných serverech až taková výjimka, aby si na to lidé nezvykli…

          MS#

          Odpovědět
  3. no dobrá tedy…

    … tak se budeme přihlašovat jako když chceme vložit inzerát… mimochodem nenažel jsem zatím v česku lepší inzertní server… a asi se nám žíli nezkrátí. Bude zajímavé sledovat, k jakému posunu v diskusích dojde… teď by to chtělo nějaký výživný článeček! Sem s ním! Díky.

    Odpovědět
  4. Nebyla to dobra zmena…

    No ja bych spis souhlasil s “anonymnim” Pavlem. Pane Pola, mel jste nekdy problemy se spamem ve sve soukrome schrance? Kazde zverejneni emailu tomu jen napomaha. Zverejneni na webu… Nebo kdyz nejaky “chytrak” nastrka par lidi do “To:” a mail posle…

    To, ze u 90% serveru, kde vyzaduji prihlaseni zadam nesmysly je zase pro zmenu MOJE ochrana.

    Nehlede na to, ze si zkuste predstavit, ze kazdy server, ktery ctete bude vyzadovat VLASTNI login. Kolik jich ctete? Kolik budete mit loginu? V kolika pripadech bude jmeno uz obsazene a budete muset pouzit “Pave142”? Je to otrava. A udrzovat si evidenci vsech loginu o to horsi.:-(

    Chapu to u inzeratu, kde jde o penize. To je taky duvod, proc mam na Paladixu “pravy” login. Jinak bych ZCELA SAMOZREJME pouzil fake mail adresu, jako to delam skoro vzdy.

    Prihlaseni nezaruci nic – identita je to pouze VIRTUALNI a jako takova nemusi mit s realnou nic spolecneho. Kdyz se nekdo chce chovat jako hovado, muze tak cinit i pod jmenem “Pepik z Horni-dolni” a nikdo nezjisti, ze je to pan manazer z vedlejsi kancelare.

    Btw, nemel jsem pocit, ze by zrovna Paladix mel nejake velke problemy s chovanim uzivatelu… Prislo mi, ze diky zamereni jsem chodi spis lide, co to maji v hlave alespon trochu srovnane…

    Odpovědět
    • nebyla to dobra zmena…

      Ano, mám problémy se SPAMem, nicméně e-mailová adresa odesilatele se zobrazuje pouze v titulku, není klikatelná. Pokud dotyčný nechce e-mail sdělit, může ho z formuláře pro přidání příspěvku do diskuse úplně vymazat. Tomu druhému případu nezabráníte ani sebelepším systémem – tam to je jen o lidech.

      Ad ten login – není jednodušší varianty, než si na to vymyslet vlastní systém. Např. dát před ten svůj jedinečný login jméno serveru, kam se hlásím. Pravděpodobnost, že bude obsazen login “paladix-pavel” se limitně blíží nule. A čím “unikátnější” systém se vymyslíte, tím líp pro vás.

      To přihlášení má svoje výhody i nevýhody. Jistě, že Pepíka nedokážu 100% odhalit, ale zase na druhou stranu ho nutím, aby se minimálně registroval. Zatím se může registrovat i s neplatnou e-mailovou adresou, takže argumenty proti SPAMu jsou zatím zcela liché, ale musí vyplnit těch pár údajů navíc.

      Ona ta primární motivace a zásadní impuls zavedení byl spíš proti robotům, kteří nás v poslední době atakovali dost agresivním způsobem. Takže to bylo nejrychlejší a nejjednodušší řešení, jak se tomu bránit.

      Odpovědět
    • nebyla to dobra zmena…

      Kolik jich ctete?

      Spravna otazka by mela znit “Na kolika z nich prispivate do diskusi?”.

      Odpovědět
  5. ano

    Souhlasím a osobně bych zašel ještě dál-zobrazovat vedle nicku i jméno uživatele. Domnívám se, že jestli někdo chce ostatním sdělit svůj názor, tak není žádný důvod skrývat se v anonymitě. Já za svými názory stojím a klidně se pod ně podepíšu vlastním jménem.

    Odpovědět
  6. Přihlašování

    Vypadá to, že přihlašování bude mít i svoje slabiny – sice celkem úspěšně vyloučí roboty, ale asi i dost lidí odradí od vložení příspěvku. Osobně s tím problém nemám, Mozilla si heslo pamatuje dobře a za mne 🙂

    Od zavedení dohoto systému vyšly prozatím dva články (plus tento) a pod oběma není zatím ani jeden komentář – to se tu nestávalo zrovna často, ale uvidíme při dlouhodobějším nasazení, třeba je to jen dané tématy oněch článků.

    Co se týká ochrany proti spamu, tak stále častěji používaný systém je použití kódu v obrázku, který uživatel opíše do příslušného pole. Tohle mi připadá jako “přítulnější” pro uživatele a umožňuje to vkládání bez zbytečných obstrukcí.

    Co se týká ochrany proti lidské blbosti, tak se obávám, že přihlašování mnoho nezmění – kdo chce prudit, bude, kdo chce být anonymní, také bude – nikdo a nic uživatele nedonutí zadávat pravdivé údaje a hezkých jmen jsou plné Zlaté stránky 🙂

    Takže mám ten dojem, že se sice výrazně omezí provoz od mailových robotů, ale současně se značným poklesem komentovanosti článků… Bohužel čtenáři jsou líní a jakákoli akce vyžadující více než jedno kliknutí je vnímána jako obtěžující, a s tím asi nikdo nic nenaděláme – proto se mi nezdá zvolené řešení jako nejšťastnější.

    Pavel

    Odpovědět
    • přihlašování

      Něma problema. Alespoň se omezi flame. Ostatně, prvni dva članky nijal ke komentovani nelakaji. Ale možna by šlo nastavit system tak, aby člověk zustal zalogovany třeba tyden.

      Odpovědět
      • přihlašování

        Tak nějak – kdyby někdo napsal článek “Analog je shit”, tak bude příspěvků až dost i s povinným přihlášením 🙂
        Je to jen o odchytání detailů – třeba autologon s cookies atd.

        Jinak doporučuju podívat se do aktualit na http://www.fotolovy.cz – Rosťa Stach taky musel zrušit komentáře k fotu týdne, protože ho prostě SPAM udolal, je to bohužel smutná realita současného internetu :-((((

        Odpovědět
  7. Každé řešení dobré.

    Sám provozuji server s komentáři a knihou návštěv a je mi jasné, jak nepříjemné je donekonečna mazat spam. Pořád se vymýšlí nové filtry, které se v zápětí ukáží jako neúčinné.
    Jiná řešení by sice možná byla k uživatelům vstřícnější, ale hlavní je, že Paladix nějak reaguje a přispěje to k větší pohodě v redakci a v tom, aby se Pavel a ostatní mohli soustředit na obsah a ne na tu šílenou práci, kterou nakonec čtenář nevidí. Takže nakonec každé řešení IMHO pro nás dobré. Dík.

    Odpovědět
  8. Registrace

    Registrace je spravny krok v mnoha smerech (pokud samoucelne neslouzi k ziskavani “materialu” pro marketingove kampane).

    Argument, ze je nekdo liny se registrovat, dle meho nazoru, neobstoji. Bud chci diskutovat nebo ne. A nevidim duvod proc by vse melo jit samo, krasne, hladce a automaticky :-).

    Mam-li neco na srdci v diskuzi, pak se snad za to nemusim stydet, ze? Pokud bych za to stydet mel, pak je dobre, ze se musim zaregistrovat …

    Shrnuto – podtrzeno: pochybuji, ze zavedeni registrace nekomu opravdu ublizi.

    (na druhou stranu mam obavy, ze na dlouho to stejne nepomuze :-()

    Zilwar

    Odpovědět
  9. Souhlas

    S poviným přihlášením souhlasím. Zbralo mi to asi tak 10 s. Takže mi ani neupadli ruce ani mi neutekl zbytečně drahocený čas. 🙂 Přeji Paladixu, aby se opatření proti spamu osvědčilo a spoustu dobrého světla.

    Odpovědět
    • souhlas

      Taky souhlasím. Třeba díky nutnosti přihlášení stačí vychladnout některé názory psané “horkou jehlou”.

      Odpovědět
      • souhlas

        I ja souhlasim – nevidim v tom naprosto zadny problem a dokonce to primo vitam, ostatne jako vse co alespon trochu omezi hulvatstvi a agresivitu, ktera se bohuzel dostala uz i mezi nas fotografy ….

        Odpovědět

Napsat komentář