Fotosoutěž „Zvířecí portrét“ a workshop v zoologické zahradě

Nedávno jsme pro vás připravili soutěž spojenou s malým workshopem focení masopustního veselí. Nejednalo se rozhodně o věc nahodilou, rádi bychom pro vás průběžně pořádali podobné akce na nejrůznější témata. A proto je tu nyní další pozvánka – tentokrát do zoo.

Zoologické zahrady mají za sebou překvapivě dlouhou historii – první doklady o chovu zvířat v chrámových a palácových zahradách pocházejí ze starověkého Egypta z třetího tisíciletí před naším letopočtem. Tehdejší motivace byla samozřejmě relativně přízemní – šlo čistě o potěchu a reprezentaci mocných tehdejší doby. Asyrští králové o něco později přiblížili tuto zábavu prostému lidu, když občas své zvěřince předváděli poddaným. Chov divokých zvířat v zajetí existoval i v dalších částech světa – například v Číně, Indii či Aztécké říši.

Muselo samozřejmě uplynout ještě mnoho století, než vznikly první moderní zoologické zahrady. Za nejstarší je považována vídeňská, která byla otevřena v roce 1752 (ovšem nikoliv pro veřejnost). Již v 18. století šlo o zařízení, jejichž cílem byla i vědecká práce. Mimochodem, termín zoologická zahrada byl použit až o pár desetiletí později – konkrétně roku 1828 pro londýnskou zoo. Označení těchto zařízení za moderní je samozřejmě třeba chápat v kontextu doby – z dnešního pohledu byly podmínky pro zvířata krajně nevyhovující. Revoluční změny zavedl až obchodník se zvířaty Karl Hagenbeck, který v roce 1907 při budování hamburské zoo vytvořil volné výběhy, stavěl umělé skály a budoval velké ptačí voliéry.

Londýnská zoo nedlouho po svém otevření v roce 1835
Londýnská zoo nedlouho po svém otevření v roce 1835

Ve 20. století se pak postupně změnilo poslání zoologických zahrad – dnes plní nejen funkci rekreační a vzdělávací, ale většina z nich aktivně přispívá k záchraně a rozmnožování ohrožených druhů a pomáhá jejich návratu do volné přírody.

(Zdroj informací: Wikipedie)

Workshop v Zoo Praha

Nás ale budou zoologické zahrady tentokrát zajímat především z pohledu fotografického. Skýtají totiž řadu možností k pozorování a fotografování zvířat, která v přírodě jen tak nepotkáme (a bohužel, v některých případech už vůbec), cestování za nimi je nákladné či jinak komplikované nebo jejich focení v přirozeném prostředí nesnadné až nemožné. I pro fotografy, kteří se na expedice za divokou přírodou vydávají, může být zoologická zahrada příležitostí k experimentování, tréninkovým prostorem, místem k realizaci speciálních projektů či výzvou k překonávání nečekaných překážek. Pocit, že fotografování v zoo je snadné, protože zvíře dostaneme naservírované až pod nos, je totiž většinou dosti vzdálen skutečnosti. Komplikací, se kterými se při tom setkáváme, je dost a dost.

Holub zelenokřídlý (Chalcophaps indica) – Zoo Praha
Holub zelenokřídlý (Chalcophaps indica) – Zoo Praha

Náš malý workshop proběhne v Zoo Praha a je určen spíše fotografům, kteří s fotografováním zvířat nemají velké zkušenosti, byť uvítáme každého zájemce. Cílem bude seznámit se s nejčastějšími překážkami a samozřejmě také se způsoby, jak je překonávat. Řekneme si něco o focení zvířat obecně, o specifikách některých druhů, naučíme se hledat zajímavé záběry, eliminovat rušivé prvky v různých prostředích a typech výběhů a občas dokonce i využívat omezení ve svůj prospěch. Pár slov jistě padne i postprodukci.

Celý den by měl být nejen poučným, ale také zábavným setkáním příznivců fotografování. Proto jej v případě zájmu zakončíme v nějakém příjemném salónku, kde bude prostor k dalšímu povídání a případně i shlédnutí vzniklých fotografií na větším displeji a diskusi nad nimi.

Vycházka se bude konat v poněkud neobvyklém zimním termínu. Důvodem je jednak fakt, že v zoo je v tuto dobu přeci jen volněji, a jednak i to, že zimní období poskytuje lepší světelné podmínky a s trochou štěstí se může objevit i zpestření v podobě sněhové pokrývky (i když se obávám, že současný vývoj počasí to prakticky vylučuje). Počasí vám nicméně slíbit nemůžeme – počítejte se všemi možnostmi, neboť vyrážíme za každých povětrnostních podmínek. Přizpůsobte tomu své oblečení, u kterého by vám navíc nemělo vadit, když si v něm občas sednete nebo i lehnete na zem. Bude-li mráz, strávíme den venku, jakkoliv to možná zní nelogicky – důvodem je, že technika se po přechodu do tepla nekontrolovatelně rosí. Naopak slunečné počasí nás možná nažene do pavilonů, protože ostré slunce venkovnímu focení příliš nesvědčí.

Kozorožec kavkazský (Capra caucasica) – Zoo Praha
Kozorožec kavkazský (Capra caucasica) – Zoo Praha

Pokud jde o fotografickou techniku, potřebovat budete objektiv s ohniskovou vzdáleností odpovídající nejméně 200 až 300 mm (po přepočtu na kinofilm) – uplatnit se může i delší. Lepší světelnost se hodí, ale poslouží i sklo s obvyklou hodnotou 5,6. Stejně tak je příjemná optická stabilizace a výhodou je rozhodně možnost ostření na kratší vzdálenost. Pokud máte jiné oblíbené objektivy, nenechávejte je doma, v zoo se často může využít i ohnisko ne zcela typické pro focení zvířat. U fotoaparátu pomáhá schopnost zvládat se ctí vyšší ISO, výhodou je tedy (bez)zrcadlovka s větším snímačem, ale jinak na něj žádné velké nároky kladeny nejsou. Stativ se může hodit, ale rozhodně budeme brát ohledy na ostatní návštěvníky a jejich možnost volného průchodu kolem naší skupinky.

Workshop – fotografování zvířat v zoo:

Počet účastníků: maximálně 10 fotografujících osob
Termín: 13. 3. 2016 v 9:05
Sraz: Zoo Praha – před vzdělávacím centrem (příchozí hlavním vchodem sejdou za turnikety schody vlevo, automobilistům doporučuji parkovat u jižního vchodu a následně projít okolo orlů, supů a tučňáků) – mapa

Přihlášky na workshop posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Pro udržení únosného počtu lidí je bezpodmínečně nutné být na workshop dopředu přihlášen!

Fotosoutěž

Ať už se workshopu zúčastníte či nikoliv, můžete se zapojit do naší fotografické soutěže. Její téma na workshop samozřejmě navazuje. Půjde nám o portrét zvířete v (zdánlivě) přirozeném přírodním prostředí. Aby nedošlo k omylu, vymezím v několika bodech, co máme na mysli:

  • jde nám o fotografie skutečných a živých zvířat – muzejní vycpaniny, plyšová zvířátka a další hračky nechte tentokrát odpočívat
  • fotografie domácích mazlíčků v domáckých podmínkách nebudeme do soutěže přijímat, i kdyby se dal gauč třeba stokrát prohlásit za jejich přirozené prostředí 🙂
  • totéž platí i o snímcích domestikovaných a hospodářských zvířat
  • fotografie ostatních živočichů chovaných v zajetí jsou přípustné, pokud budou zasazené do zdánlivě přirozeného prostředí
  • i u fotografií volně žijících zvířat chceme zachytit jejich ideální životní prostředí – nikoliv tedy třeba divokého medvěda vybírajícího popelnici nebo batoh turistů 🙂

Skutečnost, jestli fotografie vznikla ve volné přírodě nebo se zvířetem chovaným v lidské péči, nebudeme v hodnocení zohledňovat – jde nám pouze o to, jak výsledná fotografie působí. Rozhodující slovo ohledně naplnění tématu a případně odmítnutí fotografie má redakce.

Podmínky soutěže:

Téma: Portrét zvířete v (zdánlivě) přirozeném přírodním prostředí
Počet fotografií: maximálně 3 fotografie, nebo 1 série do max. 5 fotografií
Velikost fotografií: maximálně 1024×768 bodů ve formátu JPEG
Uzávěrka soutěže: neděle 20. 3. 2016 23:59:59

Fotografie posílejte na adresu ukoly@paladix.cz s předmětem Zvíře

Na vaše snímky se už teď v redakci těšíme. Věřím, že bude co hodnotit, vyhodnocovat a odměňovat. Na autora nejlepších fotografií čeká Zoner Photo Studio 18.

Člunozobec africký (Balaeniceps rex) – Zoo Praha
Člunozobec africký (Balaeniceps rex) – Zoo Praha

Napsat komentář