Představení produktů Nikon D810 a Nikkor 400/2,8E

Na včerejší tiskové konferenci společnost Nikon představila nástupce „sourozenecké“ dvojice veleúspěšných modelů digitálních zrcadlovek D800 a D800E. Nový fotoaparát s označením D810 se po prvním krátkém seznámení zdá být správným krokem směrem k vyšší univerzalitě.

Nikon D810

Nikon D800 a jeho souputník bez low pass filtru D800E vytvořili v nabídce Nikonu zcela novou třídu fullframe fotoaparátů s extrémně vysokým rozlišením 36,3 megapixelů. Jejich příchod na trh provázely spekulace o tom, zda snímač s takovouto hustotou pixelů dokáže produkovat dostatečně kvalitní fotografie. Tyto obavy se nepotvrdily a je jasné, že oba modely patří v obrazové kvalitě ke špičce napříč všemi platformami. Nový model D810 má tedy rozhodně na čem stavět, ale zároveň to pro něj bude i trochu těžší, protože laťka byla nastavena opravdu vysoko. Pojďme se podívat, co nového pro nás inženýři Nikonu přichystali.

Nikon D810 (zepředu)
© Nikon

Evoluce nebo revoluce?

Na první pohled je zjevné, že změny se odehrály spíš uvnitř fotoaparátu než na vnější konstrukci těla. D810 zde viditelně navazuje na předchozí model a těch několik menších změn byste na první pohled možná ani nezaznamenali. Patří mezi ně změna tlačítka AE-L/AF-L a přidané tlačítko <i> na zadní straně, přesun tlačítka bracketingu z horního kruhového voliče nebo pozměněný grip a dvířka slotů paměťových karet. Jakmile se ale podíváme novému fotoaparátu takzvaně pod kapotu, zjistíme, že zde nezůstal na kameni kámen.

Nikon D810 (zezadu)
© Nikon

Zcela nová je závěrka z uhlíkových vláken a kevlaru dimenzovaná na 200 000 pracovních cyklů. Inovované byly všechny části včetně motorků, a podobně je na tom i konstrukce zrcátka – to vše s cílem potlačit vibrace fotoaparátu způsobené pohyblivými prvky. Ruku v ruce s těmito úpravami jde funkce nazývaná snímaní s elektronickou první lamelou. Jedná se v podstatě o vylepšení předsklopení zrcátka (funkce je dostupná jen v tomto režimu) o otevření závěrky, kdy samotné snímání světla je pak aktivováno elektronicky. Nedělal jsem žádné exaktní srovnání, ale zvuk závěrky a zrcátka při fotografování působil opravu příjemně a tiše.

Závěrka Nikonu D810
Závěrka Nikonu D810 (© Nikon)

Snímač si zachoval rozlišení 36,3 megapixelu a podobně jako u D800E není vybaven optickým low pass filtrem. Jinak se ale jedná o Nikonem nově zkonstruovaný senzor s mikročočkami bez mezer (gapless) a novou generací světlocitlivých prvků s vyšším ziskem. Uvidíme, co ukáží podrobnější recenze, ale obojí by mělo přispět k vyšší citlivosti snímače. Rozsah citlivosti je 64 až 12800 s možností rozšíření na 32 až 51200 ISO.

Rychlost a univerzálnost

Nikon D810 má jako jednu z ambicí vylepšení rychlosti fotoaparátu s cílem vyjít vstříc například sportovním fotografům. Procesor EXPEED 4 by měl většinu operací urychlit zhruba o 30 % a kromě toho se postarat i o kvalitnější redukci šumu a zpracování barev. Rovněž sériové snímání doznalo vylepšení, takže bez gripu nyní dosahuje 5 snímků za vteřinu (oproti čtyřem u D800), a s bateriovým gripem pak až 7 snímků za vteřinu v režimu DX (15,3 megapixelů).

Automatické ostření je i nadále postaveno na osvědčeném modulu Multi-CAM 3500FX, který nabízí velmi solidní pokrytí obrazu 51 ostřícími body. Inženýři prý ale výrazně zapracovali na vyladění ostření pro potřeby D810 a jeho rychlost a přesnost se má velmi blížit tomu, co nabízí vlajková loď Nikonu D4s (kromě toho s ním sdílí také novou funkci Group Area AF). Když jsem po prezentaci tělo krátce zkoušel, zdálo se mi ostření opravdu velmi povedené – reakční doba byla výborná a fotoaparát se pěkně chytal tam, kam jsem chtěl. Do přímého srovnání s D800 bych se zde ale nerad pouštěl, už jen proto, že tu jsem nejvíc používal s dlouhým teleobjektivem, zatímco na D810 byl nasazen zoom 24–70/2,8.

AF modul Multi-CAM 3500FX
AF modul Multi-CAM 3500FX (© Nikon)

Směrem k vyšší univerzálnosti fotoaparát posouvá funkce sRAW (případně RAW S), tedy záznam RAW souboru s menším rozlišením. K té zatím nebyly přesnější informace, než že by se mělo jednat o 12bitová obrazová data, pravděpodobně polovičního rozlišení (tedy čtyřnásobně menšího počtu pixelů v ploše – cca 9 megapixelů).

Z dalších dílčích vylepšení (především v rovině softwarové) stojí za zmínku například režim měření expozice se zohledněním nejsvětlejších míst snímku, nebo nová funkce split screen, která umožňuje v živém náhledu kontrolovat současně ostrost v levé a pravé části snímku, což oceníte při požadované rovnoběžnosti se snímaným objektem. Parametry obrazu jako např. doostření půjde nyní nastavovat v jemnějších krocích a přibyla možnost nastavit Clarity (česky nazývanou „Zřetelnost“). Příjemná je možnost doladit vyvážení barev displeje fotoaparátu po vzoru D4s.

Video

Natáčení videa je dnes nedílnou součástí výbavy digitálních zrcadlovek, takže inovace se odehrály pochopitelně i zde. D810 je především schopna zaznamenávat FullHD video při snímkové frekvenci až 60p. Během natáčení lze měnit clonu, čas a i v manuálním režimu je možné používat funkci automatické volby ISO. Pro lepší dohled nad expozičními parametry je možné aktivovat tzv. zebru, tedy označení přepálených míst. Profesionálové ocení možnost souběžného záznamu videa na kartu a externí zařízení přes nekomprimované HDMI. Fotoaparát by měl být znatelně méně náchylný ke vzniku nežádoucích jevů v obrazu při švenkování.

Software

Jednou z otázek, na kterou zatím neznáme odpověď, je podpora Nikonu D810 v Capture NX2. Nový Capture NX-D a potažmo ViewNX 2 by si s jeho RAWy a sRAWy při zahájení prodeje poradit měli. Podpory se pochopitelně dočkají i produkty Adobe.

Objevit by se měla i nová verze Picture Control Utility, která umožní do D810 nahrávat vlastní profily.

Zápory

Z mého pohledu je hlavním záporem nového fotoaparátu nulový posun v oblasti síťové konektivity. Nevyčítal bych Nikonu absenci ethernetového portu, ale WiFi, které se dnes objevuje i v řádově levnějších kompaktech, podle mě chybí. Oficiálně doporučovaná varianta kombinace adaptérů UT-1 a WT-5 je jednak nepraktická a jednak absurdně drahá.

Na cestách bych také ocenil vestavěnou GPS.

Závěr, dostupnost a cena

Jak vidno, seznam vylepšení je celkem dlouhý. Na své si přijdou jak fotografové, tak tvůrci videa. Osobně většinu změn vítám a chápu je jako krok správným směrem. Vylepšení AF, zlepšení citlivosti snímače (pokud se potvrdí v praxi), rychlejší odezva, ale také třeba snížení spotřeby, které umožňuje pořízení až 1 200 fotografií na jedno nabití (dle standardu CIPA), to jsou vše vylepšení nepochybně posouvající technické možnosti fotoaparátu zase o kus dál. DSLR s pověstí spíše studiového přístroje má nyní určitě možnost dobít další mety v jiných žánrech. Škoda jen absence vestavěné WiFi konektivity.

Nikon D810 se bude prodávat pravděpodobně od druhé poloviny července a předpokládaná cena je 81 990 Kč, tedy o 2 000 Kč víc, než současná obvyklá prodejní cena Nikon D800E.

AF-S Nikkor 400mm/2,8E FL ED VR a TC-14E III

AF-S Nikkor 400/2,8E FL ED VR
© Nikon

Špičkový teleobjektiv zatím do tuzemska ještě nedoputoval, takže představení proběhlo spíše v teoretické rovině. Uvidíme, jestli bude časem příležitost přesvědčit se o jeho výjimečnosti na vlastní oči, prozatím se musíme spokojit s některými parametry:

  • označení „E“ u světelnosti říká, že objektiv má elektromagneticky ovládanou clonu
  • zkratka „FL“ sděluje, že při konstrukci objektivu byly využity členy z fluoritového skla – zde konkrétně 2 prvky
  • optická stabilizace nabízí nový režim Sport, který by měl lépe rozpoznávat panning
  • oproti svému předchůdci „shodil“ nový objektiv z 4,6 kg na 3,8 kg
  • novinkou je rovněž fluorinový potah vnějších čoček, který zabraňuje usazování prachu a ulpívání nečistot. Ukázky této technologie můžete shlédnout v poměrně zajímavém demonstračním videu (na objektivu bych nic z toho nezkoušel 🙂
AF-S Nikkor 400/2,8E FL ED VR - schéma
AF-S Nikkor 400/2,8E FL ED VR – schéma (© Nikon)

Současně s objektivem dorazil na trh i nový konvertor TC-14E III s prodlužovacím faktorem 1,4× a stejnou povrchovou úpravou čoček.

AF-S telekonvertor TC-14E III
AF-S telekonvertor TC-14E III (© Nikon)

Napsat komentář