Představení produktů Nikon D750 a AF-S Nikkor 20/1,8G ED

Nikon v úterý v Praze předvedl naživo novinky z letošní Photokiny – novou FX zrcadlovku výbavou mířící mezi D610 a D810 a vysoce světelný širokoúhlý objektiv s ohniskovou vzdáleností 20 mm.

Nikon D750

Na rozdíl od nedávného představení D810 jsou parametry nového fotoaparátu už nějakou dobu známé a účastníci veletrhu Photokina si jej dokonce mohli i osahat, nicméně krátká rekapitulace neuškodí.

Nikon D750
Nikon D750 s objektivem 20mm f/1,8

Nové tělo je vybaveno FX CMOS snímačem s rozlišením 23,4 megapixelu a jeho srdcem je aktuálně nejvýkonnější procesor společnosti EXPEED 4. O automatické ostření se stará modul Multi-CAM 3500 II s 51 ostřícími body. Fotoaparát zvládá fotografovat rychlostí 6,5 snímků za vteřinu a natáčet FullHD video v režimu 60p. Potěšující jsou dva sloty pro SD karty a vestavěná WiFi konektivita. Tělo je tvořené kombinací hořčíkových slitin a karbonových prvků. Novinkou ve vyšší řadě (a u FX DSLR) je výklopný displej.

Nikon D750 spadá cenou i výbavou do prostoru mezi základním FX modelem D610 a poloprofesionální D810. Druhému jmenovanému je ale po stránce výbavy blíže a troufám si říct, že zájemcům o pokročilejší fullframe zrcadlovky určitě nasadí brouka do hlavy. Pokud pomineme nižší rozlišení snímače, najdeme ve vnitřní výbavě řadu shodných nebo velmi podobných prvků.

S D810 sdílí D750 stejný procesor EXPEED 4 a RGB modul s 91 tisíci body, který řeší měření expozice, pomáhá s vyvážením bílé nebo se sledováním objektů. Velmi podobně na první pohled vypadá AF modul s 51 body, z nichž 15 je křížových a 11 podporuje ostření při cloně 8, najdeme u něj ale i jednu velmi užitečnou inovaci: oproti D810 ostří při nižší hladině osvětlení odpovídající -3 EV.

Shodný je zadní displej velikost 3,2 palce s rozlišením 640×480 pixelů, maskou RGBW a možností barevné korekce. Rozdíl je v jeho uchycení, které, jak už bylo řečeno, umožňuje vyklápění nahoru a dolů (nikoliv však otáčení nebo naklápění do stran). Kloub je velmi bytelný a nezdá se, že by bylo třeba se jeho trvanlivosti obávat. Ostatně, celé tělo je konstruované pro náročnější využití a je kompletně utěsněné proti pronikání prachu a vlhkosti.

Nikon D750 s výklopným displejem
Displej je výklopný nahoru a dolů

Příznivci videa se také mají na co těšit: nechybí podpora režimu FullHD 60p, plné manuální řízení expozice včetně plynulé změny clony, dva mikrofony pro stereo záznam zvuku a konektor pro připojení externího mikrofonu i sluchátek, možnost nekomprimovaného záznamu přes HDMI či „zebra“ upozorňující na displeji na maximální jasy.

Ani po softwarové stránce nenajdeme oproti D810 mnoho rozdílů – nechybí například funkce virtuálního horizontu, velmi podobné jsou možnosti vlastního nastavení některých tlačítek (Fn, náhled hloubky ostrosti, AE-L/AF-L, střední tlačítko křížového ovladače). Nechybí nové možnosti Picture Control s jemnějším nastavováním, funkcí clarity a režimem Flat. Co naopak v D750 nenajdete je režim rozděleného obrazu v živém náhledu, který umožňuje kontrolu ostrosti u obou okrajů fotografie, což oceňují například fotografové architektury.

V čem se naopak D750 od D810 odlišuje, je ovládání, které vychází spíš z D610 nebo D7100. Na první pohled zřejmou odlišností od (polo)profesionální řady je nahrazení kruhové očnice klasickou výměnnou lichoběžníkového tvaru. Na druhý pohled si všimneme absence některých tlačítek (např. AF-ON) či použití tradičních ovládacích prvků z nižších modelů – především otočného voliče režimů.

D750 – zadní strana
Ovládání D750 vychází spíš z D610

Poměrně překvapivá je přítomnost low-pass filtru snímače, který jinak absentuje jak v D810, tak v prozatím poslední DX zrcadlovce D7100. Oficiálním vysvětlením je souvislost mezi hustotou buněk snímače a vznikem moiré, kdy 24 megapixelů na FX má údajně k nežádoucím artefaktům bez filtru větší tendence než hustší snímač D810.

Od většiny současných modelů se D750 liší také tvarem těla, a nutno říct, že je to změna pozitivní. Designéři Nikonu přepracovali grip tak, aby byl hlubší, a i když je tělo celkově poměrně malé, drží se velmi dobře i větší rukou, což mohu potvrdit z vlastní krátké zkušenosti. Tato zdánlivě nevelká změna si vyžádala řadu úprav uvnitř fotoaparátu a navenek se projevuje mimo jiné také tím, že stavový displej dostal užší a podlouhlejší profil a slot baterie je otočený o 90°. Když už jsme u baterie, používá se typ EN-EL15 – stejný jako u D600, D610, D800/D800E, D810, D7000 a D7100, což je jistě potěšující zpráva.

Hlubší grip
Hlubší grip ovlivnil i tvar stavového displeje

Novinkou je vestavěná WiFi konektivita s funkcemi odpovídajícími externímu modulu WU-1b. Slouží tedy „pouze“ ke spojení s iOS nebo Android aplikací pro funkci živého náhledu, nastavování parametrů snímání a fotografování, případně stahování nafocených snímků. Studioví fotografové a reportéři bohužel nemohou počítat s funkcí nahrání snímků na FTP server nebo jinou formu propojení s počítačem – k tomu je třeba adaptér UT-1 pro ethernetové připojení, kombinovaný případně s bezdrátovým modulem WT-5, což je bohužel řešení s velmi nepříznivou cenou.

Nikon D750 je nepochybně zajímavé tělo a soudím, že rozhodování zejména mezi ním a D810 bude pro řadu fotografů relativně složité. Leckdy to pochopitelně vyřeší cena, která je momentálně stanovena na 54 990 Kč za tělo, 67 990 Kč za set s objektivem 24-85 mm a 71 990 Kč v případě setu s objektivem 24-120 mm. Pomoci by vám při výběru mohly také postřehy z používání obou fotoaparátů v praxi, které postupně přineseme.

Oficiální stránka Nikonu D750

AF-S Nikkor 20 mm f/1,8G ED

Další novinkou z veletrhu Photokina je širokoúhlý monofokální objektiv s ohniskovou vzdáleností 20 mm a nadprůměrnou světelností f/1,8. Spekulace o parametrech tohoto objektivu provázely občas obavy z jeho velikosti, které se ale dle mého názoru nenaplnily. Je pravda, že filtrový závit o průměru 77 mm asi uživatele z řad amatérských fotografů nepotěší, ale na druhou stranu jde o de facto standard většiny profesionálních skel Nikkor, kdy shodný průměr filtrů je i přes vyšší pořizovací cenu výhodou.

AF-S Nikkor 20 mm f/1,8G ED
AF-S Nikkor 20 mm f/1,8G ED

Hmotnost objektivu je ucházejících 355 gramů. Celkově působí poměrně kompaktně, zvláště pak pro uživatele zvyklé na širokoúhlé zoomy, které jsou obvykle mnohem těžší a mohutnější. Délka objektivu umožňuje pohodlné držení, a to i s většími těly.

Nikkor 20/1.8 MTF křivky
Nikkor 20/1.8 MTF křivky

Ačkoliv se jedná o objektiv pro formát FX, lze předpokládat, že se mu dostane také pozornosti od uživatelů DX zrcadlovek, neboť i přepočtených 30 mm může být stále zajímavých – společně s vynikající světelností je to například vhodný kandidát pro reportážní fotografy.

Cena objektivu je stanovena na 19 990 Kč.

Oficiální stránka objektivu

Blesk SB-500

Pro úplnost zbývá doplnit, že poslední novinkou (mimo kompaktu S6900 zaměřeného na selfie fotografie, jehož představení nechávám na jiných) je blesk SB-500. Jedná se o jednoduchý systémový blesk s jednou zajímavou inovací: obsahuje (u Nikonu vůbec poprvé) trvalé světlo pro natáčení videa, o které se starají 3 LED diody s intenzitou 100 luxů.

Blesk SB-500
Blesk SB-500

Z pohledu fotografického blesk disponuje směrným číslem 24, pokrytím ohniska 24 mm, otočnou (180°) i výklopnou (0 – 90°) hlavou a podporou CLS systému v podobě řídící i ovládané jednotky.

Po konstrukční stránce překvapí určitě absence displeje. Ovládání blesku je nicméně poměrně zajímavě vyřešeno tak, že po jeho připojení se objeví nová položka v menu fotoaparátu. V principu se pak blesk nastavuje stejně jako ten vestavěný.

Blesk SB-500
Blesk SB-500 nemá displej

Cena blesku SB-500 je 6 290 Kč.

Oficiální stránka blesku SB-500

5 komentářů u „Představení produktů Nikon D750 a AF-S Nikkor 20/1,8G ED“

  1. Blesk

    Na první pohled vypadá jako aspoň infračervená (když pořád není rádiová) řídící jednotka pro profesionální těla (D3, 4). Chyba lávky. Jak se píše na stránkách Nikonu: ” … blesk SB-500 lze v kombinaci s fotoaparáty, které jsou vybaveny vestavěným bleskem s režimem řídicí jednotky, používat jako blesk Master a ovládat jím více blesků umístěných mimo fotoaparát.”
    Takže je to vlastně led lampička a trochu silnější, ale zase méně skladná a praktická náhrada vestavěného blesku u těl typu D600, D800 apod. Bez displeje. Za 6300 s daní. Ehm … tude ne, přátelé.

    Odpovědět
    • blesk

      Nejsem si jist, jestli to není chyba překladu. Pokud se dobře dívám, na US stránkách se píše o vestavěném blesku jen v souvislosti s tím, že může coby commander řídit SB-500 v režimu remote. Navíc na tiskovce padla zmínka o tom, že SB-500 by měl jít použít jako commander na Df, který vestavěný blesk nemá. Funkčnost by ale teoreticky mohla záviset na aktualizaci firmware starších modelů, protože pokud nemají vestavěný blesk, nemají asi ani odpovídající položky v menu pro nastavení řízení (režim remote naopak jde nastavit voličem na blesku). Položím dotaz do Nikonu a kdyžtak sem informaci doplním.

      Odpovědět
      • blesk

        Tak bohužel nemám úplně dobrou zprávu: na můj dotaz Nikon potvrdil, že zmínka o Df nebyla správně a v tuto chvíli funguje režim commander opravdu jen na D810 a D750. Je to asi do jisté míry logické, protože ty už mají ve firmware jeho podporu. A aktualizací starších těl by to mělo jít řešit, ale o té se dá v tuto chvíli jen spekulovat, potvrzené není nic.

        Odpovědět
    • waterproof?

      Ano, displej je utěsněný proti prachu i vodě, stejně jako vše ostatní na tomto těle. Pokud vím, nezáleží na tom, jestli je ve výchozí pozici nebo vyklopený.

      Odpovědět

Napsat komentář