Sýrový trh v Alkmaar

Sýrový trh v Alkmaar v regionu Noord-Holland v Nizozemí se za 750 let své existence postupně proměnil a přesunul z trhu na náměstí ke kulatému stolu. Z tradičního způsobu uzavírání obchodu na náměstí pod širým nebem, kdy se jednotlivé bochníky pečlivě váží a následně se smluvně určuje jejich cena, se stala show pro turisty.

Místo a obsazení

Každý pátek od dubna do září se v dopoledních hodinách od 10:00 do 12:00 na malebném náměstí Waagplein odehrává divadlo, které přítomné částečně přenese do věků dávno minulých.

Herci jsou po staletí stále stejní – nosiči v bílých uniformách a slaměných kloboucích odlišených barevnými stužkami, prodávající a kupující hrající své role na pozadí kulisy, majestátné vážní budovy s oficiální váhou, dnes muzea sýru.

Náměstí Waagplein Sýrový trh

Děj pátečních představení

Hra má jen jedno dějství bez přestávky. Na scénu z obřích železných vrat vážního domu, kde se od 14. století váží sýr, vyběhnou vždy dva nosiči sjednoceným houpavým krokem v řízném tempu nesoucí mezi sebou zaoblené troky, nosítka připomínající obří sáňky, s pečlivě odváženým nákladem sýra. U přistavené káry odloží troky na zem a v nezvolněném tempu překládají žlutozlaté bochníky Goudy o váze dvou či čtyř kilogramů. Jen co sýr naloží, popadnou troky a rychle pro další náklad. Jakmile je na káru navršeno potřebné množství sýrů, odveze je další z pomocníků do postranní uličky, kde na náklad čeká přistavená dodávka. Na vymezeném plácku se tak střídá na pět šest dvojic nosičů, kteří stále v nepovolujícím závodním tempu přinášejí další a další náklad odvážených zlatavých bochníků a celý proces se opakuje tak dlouho, dokud přistavená dodávka není naplněna objednaným množstvím.

Překládka sýru z troků na káru Nakládání na káru Nelehká práce sýrových dělníků

Vedlejší postavy

Hlavním dodavatelem velkým žlutých kulatých bochníků Goudy jsou dvě sýrárny z okolí Alkmaar – Camping v Luthebroek a Beemsterkaas v Beemster. Bohužel z hygienických důvodů není možné navštívit výrobnu. K návštěvě jsou určeny malé soukromé výrobny, které se snaží nalákat přítomné ochutnávkou různých druhů a lákavým balením malých čtvrtkilových bochníčků. Sýr se v celém Holandsku vyrábí na více než 600 farmách, některé zdroje uvádí, že jich je v celém Holandku na sedm tisíc.

U složených, ještě nenaskládaných, sýrů na dlažbě náměstí se dojednává obchod ve velkém. Diváci se sice nemohou účastnit jednání o ceně, ale pokud mají štěstí, mladá žena v tradičním šatu i jim nabídne k ochutnání ždibíček sýra. V případě zájmu si pak návštěvník odnáší igelitovou tašku s bochníčkem sýra jako originální suvenýr.

Detail 1 Detail 2 Kupte si sýr!

Závěr představení

Po vymezeném čase herci bez úklony odchází ze scény a diváci se vrhají ke stánkům s občerstvením a suvenýry. Končí 752. repríza. Zvonkohra z věže odbíjí poledne.

Ochutnávka Tradiční holandské dřeváky jako suvenýr Něco pro ty, co sýry nemusí

Doporučení

Tradiční sýrový trh – i když už přeměněný spíš v turistickou atrakci – nabízí vnímavému oku mnoho námětů na fotografování, od reportážních snímků po umělecky laděné detaily. Zvolit vhodné místo je ale obtížné. Náměstí je malé a diváci v podobě organizovaných turistických skupinek zaplňují náměstí již krátce po deváté hodině. Nejlepší místo jak pro fotografování detailních záměrů, tak pro zachycení atmosféry, se hledá obtížně. Výhodné je postavit se spíše ke vzdálenějším bariérám vymezujícím prostor; odtud se nabízí pohled na celou scénu. A pokud máte nefotografující doprovod, využijte jej jako „bodygárda“, který odrazí atak tlačícího se davu či natahující se ruku fotící mobilním telefonem. Trh se koná před polednem, a proto je ve slunných dnech velmi obtížné fotit bez přepalů, pokud se vám na scéně pohybují nosiči v bílých overalech manipulující bochníky sýra lesknoucími se v poledním slunci.
Rozhodně je vhodné se vybavit pro tyto kontrastní scény šedým přechodovým filtrem.

Použitá fototechnika: kinofilmová zrcadlovka Canon EOS 300, objektivy Canon EF 28-90mm a EF 75-300mm, barevný negativní film Fuji Superia 200

3 komentáře u „Sýrový trh v Alkmaar“

  1. Po dovolenke

    Škoda, že už mám po dovolenke. Myslím, že je vhodnejšie fotografovať pri oblačnom počasí, aj keď pri turistickej návšteve si jeden nevyberie 🙂

    Odpovědět
  2. poutavě napsaný článek

    Poutavě napsaný článek, hezké foto, co dodat víc ? :o) Snad jen to že se těším na další příspěvek…

    Odpovědět

Napsat komentář