Výtvarnále 2009 – železo, železo, železo – Lanškroun, Mladějov

Po roce nám v poště přistála pozvánka od Lanškrounských fotografů na Výtvarnále. Krásná kniha z Kuksu a příjemné vzpomínky na minulý ročník jasně velí napsat kladnou odpověď a těšit se na druhý prodloužený víkend v květnu.

V železničním muzeu

Čtvrtek 7. května je tady, fotovybavení je v autě, povinné fotografie pro vlastní prezentaci taky, tak můžu vyrazit pro kluky z klubu a hurá do Lanškrouna. V očekávané koloně nás ještě napadá, že se můžeme zastavit na Svazu Českých Fotografů, vyzvednout si fotografie z letošní Prahy fotografické a rozšířit tak kolekci fotografií pro večerní ukázky. Cesta nakonec probíhá naprosto v pohodě a večer přistáváme v nejmenovaném letním středisku u Lanškrouna a vítáme se s náčelníkem akce. Postupně přijíždějí i ostatní účastníci workshopu a začíná být pěkně veselo. S mnohými se již známe z jiných akcí a s těmi, co neznáme, se rychle seznamujeme.

Naše diskuze přerušuje až Vladimír se svým večerním programem. Po základních informacích o víkendovém pobytu nám představuje železničního a důlního nadšence, pana Kolomého, který nás seznamuje s kompletní historií
Mladějovské průmyslové dráhy a s dolováním lupku na Hřebči. Pan Kolomý je chodící encyklopedie a jeho vyprávění je opravdu podrobné a teoreticky nás vybavuje na zítřejší celodenní fotografování.

výtvarnále

Večer ještě zbývá trochu času na představení některých fotografických prací. Hned jako první se na stole objevují pinhole fotografie a nám poprvé padají čelisti směrem ke kolenům. To se ostatně stane za víkend ještě několikrát. Představují se i mladí členové Lanškrounského týmu, ale každopádně to neznamená sníženou kvalitu obrazu na předváděcím stole. Bohužel ochota a podnikatelský duch majitele rekreačního střediska nás vyhání v jedenáct hodin ze společenské místnosti a nám nezbývá nic jiného, než vyrazit směrem k našim chatkám. Ani ledová květnová noc nás ovšem nezastavuje a před “dvojkou” se rozjíždí velký diskusní kroužek, kde se do pozdních (nebo to byly již brzké?) hodin probírají různá fotografická i nefotografická témata.

Těžká je práce fotografova ;-)

Budík na sedmou ráno nepůsobí moc příjemně, ale vidina pěkného dne nás přeci jenom vyhání na snídani a rychlý přesun do Mladějova. Již při průchodu branou železničního muzea je jasné, že bude co fotit. Ochotní nadšenci Mladějovské průmyslové dráhy nám vycházejí maximálně vstříc a jediné zákoutí, dílna či kůlna nám není zapovězena. Po krátkém briefu se rozprcháváme do všemožných koutů muzea a užíváme si industriální
a technické fotografické orgie. Teprve po čtyřech hodinách focení nás zmáhá vedro. Stejně jako loni na Kuksu není počasí a světlo zrovna fotografické, ale je to teprve druhý ročník, tak věříme, že se pořadatelé již poučí a příště objednají něco rozumnějšího :-). Po ujištění se, že máme nafoceno již “opravdu všechno”, vyrážíme do města na zasloužený oběd.

Kontrasty pod Hřebčí

Není kam pospíchat, neboť na Hřebči potřebujeme co nejnižší či nejlépe žádné Slunce. To se nám ale bohužel nesplňuje, a tak budeme muset ukázat, co se v nás skrývá a co dokážeme vyrobit i v tomto nepříznivém počasí. Měsíční krajina nad Moravskou Třebovou je natolik úchvatná, že světlo nesvětlo, lezeme po haldách jako v transu a hledáme ten správný úhel záběru. Teprve nekompromisní hodinky nás o půl páté vracejí zpět do auta a směřují do Lanškrounské galerie, kde máme naplánované kulturní intermezzo v podobě výstavy Radka Lepky. Po cestě ještě zvládáme krátkou zastávku u oranžového potoka, kde vznikají dnešní poslední fotografie.

To že je Radek výborným fotografem a grafikem jsme věděli všichni, ale to, co bylo možné spatřit v galerii, asi nejlépe vyjádřilo temné zahučení v sále po našem vstupu. Parádní fotografie, dokonale adjustované na “bronzových plátech”, vyvolávají okamžitě vzrušené debaty a Radek je zasypán velkým množstvím otázek, na které ochotně odpovídá a dokonce přislibuje, že nám večer předvede na pár příkladech, jak jeho fotografie vlastně vznikají. Po dlouhém a náročném dni je to velice milé zakončení naší “pracovní” části.

Jazzové duo v Rudoltickém sklepení

Po příjezdu ještě musíme vybrat dvě fotografie pro zítřejší výstavu. Z toho naexponovaného množství to není jednoduché a zabere to dvě hodiny z večera. Pak se již můžeme vrhnout na fotografie, kterých je dnes opravdu hodně. Kvantita ovšem nenahrazuje kvalitu, takže je až do nočních hodin na co koukat a o čem povídat. Od místních borců vidíme i fotografie z hald za deštivého počasí a za měkkého světla, které jsou asi lepší než ty, co jsme vyrobili dnes se zničujícím sluncem nad hlavou, ale i tak jsem s dnešním dnem spokojen a mám i dobrý pocit ze záběrů, které jsem přes den ulovil. To, co se opět povedlo majiteli rekreačního zařízení, se nedaří ani dešťové přeháňce, a tak dnešní diskuse opět vedeme před chatkou do ranních hodin. Jediná změna je, že se skupina diskutujících přesouvá před “trojku”.

Máma (Vladimír Skalický) Výtvarnále na zahájení výstavy z našich prací

Sobota, poslední půlden letošního Výtvarnále je ve znamení vernisáží a výstav. Přesouváme se na
zámeček v Rudolticích a připravujeme vlastní výstavu z fotografií vzniklých včera v železničním muzeu a na Hřebči. Nejprve nás však čeká temná a tajemná vernisáž Maximální fotografie ve sklepeních zámečku. Ani téměř 100% vlhkost a teplota kolem 7°C neubírá nic na dobrém nápadu organizátorů. Po obrovských (mluvím v řádech metrů čtverečních) zvětšeninách, vytištěných na plachtách a zavěšených v prostoru tak zvesela stékají proudy vody a odkapávají na naše zakloněné hlavy. Celým sklepením se nesou jazzové melodie, které se snaží navodit příjemnou atmosféru i v těchto neútulných, ale o to zajímavějších prostorách.

Maximální akt

Tělo už hlásí značnou prochladlost, a tak stoupáme o cca 100 schodů výše, do prosluněných prostor druhého patra zámečku, kde je již připravena naše výstava. Stejně jako loni, vytištěné fotografie 10×15, adjustované na černých kartonech vypadají pěkně a “nevýstavní” velikost nic neubírá na jejich zajímavosti. Když se 25 lidí-fotografů pohybuje na poměrně úzce vymezeném prostoru, očekává se, že bude hodně stejných či podobných fotografií. Všichni jsou tady ovšem velké individuality a je patrné, že každý má jiný úhel pohledu na daný
prostor. Na zdech tak visí 25 rozdílných dvojic fotografií, které spojuje jedno téma a jedna akce. Už se těším na další knihu, která bude věnována tomuto výtvarnále.

Zbývá již jen táborák, buřty, rozloučení s kamarády a odjezd domů. Povedená akce. Díky organizátorům.

výtvarnále
Zájezd se opravdu vyvedl
Zájezd se opravdu povedl 🙂

Napsat komentář