Wildlife Photographer of the Year

V dubnu tohoto roku přichází do České republiky renomovaná soutěž Přírodovědného muzea v Londýně Wildlife Photographer of the Year. Poprvé ve více než čtyřicetileté historii soutěže se u nás představí přehlídka nejlepších fotografií přírody. Výstavu více než stovky zarámovaných vítězných fotografií (vybraných z 32 000 zaslaných snímků) doprovodí projekce vítězných fotografií minulých ročníků.

Výstavu obohatí i samostatná doprovodná kolekce obrazově atraktivních velkých zvětšenin vědeckých makro- i mikrofotografií z fluorescenčního a elektronového skenovacího mikroskopu, které představují práci Přírodovědné fakulty UK.

Přehlídka fotografií Wildlife Photographer je protiváhou dramatických – často válečných a krvavých – záběrů dnešního světa. Je jakýmsi protipólem známé novinářské přehlídky World Press Photo a věřím, že si vybuduje přinejmenším stejnou pozici jako její reportážní „kolega“ a najde i u nás svoje publikum.

Wildlife Photographer of the   Year - Karolinum 29.4.-30.5.08

Historie soutěže

Historie soutěže Wildlife Photographer of the Year se začala psát v roce 1964. Britské přírodovědné muzeum v Londýně a časopis BBC Wildlife Magazine, pořadatelé soutěže, tehdy obdržely šest set snímků. V posledním ročníku už vybírala mezinárodní porota nejlepší snímky v několika kategoriích mezi rekordními dvaatřiceti tisíci snímků. Vítězem celé přehlídky v r. 2007 se stal Ben Osborne, fotograf, ale i tvůrce poetických dokumentárních filmů z přírody. Vítěze čeká nejen sláva a respekt kolegů, ale i příjemný „benefit“ v podobě zhruba půlmilionového šeku a jistoty podstatného zvýšení ceny na přeplněném fotografickém trhu.

Výstava v Karolinu

Zatím poslední přehlídka, která se vydala na pouť po evropských metropolích, se poprvé představí také v Praze, a to od 29. dubna do 30. května letošního roku v Karolinu (Ovocný trh 5, Praha 1). Kolekci 108 zarámovaných vítězných a oceněných fotografií Wildlife Photographer of the Year 07 – s oprávněným podtitulem „Nejlepší fotografie přírody“ – doplní projekce vítězných fotografií z předešlých ročníků. Výstava je otevřena denně od 10 do 18hodin.

Doprovodná výstava

Výstavu Wildlife Photographer of the Year obohatí samostatná doprovodná kolekce vědeckých mikrofotografií z elektronového a fluorescenčního mikroskopu pořízená v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Obrazově atraktivní, nevšední a působivé mikrofotografie vám přiblíží rozmanitý a naprosto dokonalý mikrosvět, který vás denně obklopuje, ale běžným okem je neviditelný. Víte třeba, kdo obývá půdu vašeho domu? Jak vypadá larva kraba z moře, u kterého trávíte dovolenou? Nebo jak vypadá jazyk plže z vaší zahrádky? Třírozměrné efekty „magického oka“ vás zavedou do iluzorního prostorového obrazu ze života buňky. Věda je totiž především dobrodružství.

Srovnání

Již umístěním v pražském Karolinu se nabízí srovnání přehlídky Wildlife Photographer a dalších dvou, zde pravidelně konaných fotografických přehlídek – World Press Photo a výstav National Geographic. V novinářské WPP je fotografii přírody věnován jen velmi malý prostor, vítězí fotografie odrážející aktuální problémy, často drastické události. Výstavy National Geographic, které si našly v České republice již své stálé místo, jsou většinou tematicky zaměřené, s větším edukativním dopadem, vícežánrové. Wildlife Photographer nabízí přehlídku krystalické, výtvarné přírodní fotografie, která nemá v současnosti sobě podobnou konkurenci a která jistě obohatí nabídku špičkové světové fotografie v České republice.

Výstava se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

6 komentářů u „Wildlife Photographer of the Year“

  1. Super

    Včera jsem na výstavě byl a všem bych ji chtěl doporučit. Opravdu je k vidění mnoho povedených snímků.

    Odpovědět
  2. Úžasná práce PR oddělení….

    Výstavy national geographic, které si našli v české republice již své stálé místo jsou většinou tematicky zaměřené, s větším edukativním dopadem, vícežánrové.

    Odpovědět
  3. WPY

    Nadšení se nějak nestačilo dostavit. Má to být světové nej…, ale jaká je skutečnost ? Dvě holky za překližkou, kromě lístku skoro nic navíc, žádné publikace, materiály, informace (a že jich BBC k tomu vydalo za léta tuny). Fotografie pouze cca 30*45 v jednoduché paspartě, dosti nehodné pro výběr top oceněných fotografií z celého světa. I výběr samotných fotografií byl někdy dosti zvláštní, pověřená fy. Frey to nedokázala převést jak by se slušelo. čekali jsme víc…:-(

    Odpovědět
    • wpy

      Ja som vystavu WPY videl pred par rokmi v Londyne, a tam sa mi velmi pacila. Instalacia bola v prijemne nasvietenej miestnosti, kde boli v strope umiestnene reproduktory, ktore nevtieravo prehravali zvuky prirody (uvedomil som si ich az po chvili).

      Nepamatam si uz presne rozmer vystavenych fotografii, ale kazdopadne v Anglicku su vstupy do muzei zdarma, takze NHM bolo plne rodin s detmi na prasknutie, a spoplatnena WPY v samostatnej miestnosti bola uzasnou oazou ticha. 🙂

      Odpovědět
  4. Výborné!

    Na výstavě jsem byl dnes a mohu říci, že nezklamala. Ostatně dle očekávání. Škoda jen, že se zároveň neprodává i “doprovodná” publikace (tj. kniha nejlepších fot toho roku) stejně jako “výroční” kniha toho nejlepšího v historii. Dozfám, že tato výstava bud mít pravidlenou zastávku v Praze i v dalších letech.

    Doprovodná výstava (Uzemí liliputů) je velmi záslužný počin. Osobně mně trochu zklamaly fotografie z konfokálního mikroskopu (viděl jsme i výtvarně podstatně zdařilejší) a vysloveně mně nesedly barevné “omalovánky” z elektronového mikroskopu. Ale jinak ČB fota byla skvělá!!!

    Odpovědět

Napsat komentář