Mimořádný domácí úkol: expozice na sekundu přesně

Nedávno mě známý upozornil na velmi zajímavou shodu čísel v datu a času. Tak mě hned napadlo této situace využít a zjistit, co budete v přesně danou dobu dělat. Resp. co budou dělat vaše fotoaparáty. A od nápadu nebylo daleko k mimořádnému domácímu úkolu.

Možná jste si toho taky všimli. Zanedlouho nás čekají dva datumy, které jsou opravdu vyjímečné. Posuďte sami:

1 hodina 2 minuty 3 sekundy dne 4. května 2006
01:02:03 04.05.06
a
6 hodin 6 minut 6 sekund dne 6. června 2006
06:06:06 06.06.06

Napadlo mě, že by se toho dalo využít. Získat fotografie, z různých míst od různých autorů, které jsou exponovány na sekundu přesně. A ještě k tomu v takto pěkném časovém rámci. Takže zadání tohoto mimořádného domácího úkolu je nasnadě:

Téma úkolu: Expozice na sekundu přesně

Počet fotografií: 2 (jedna pro každý termín).

Formát fotografií: JPEG o rozměrech maximálně 800×600 bodů a do 200 kB.

Fotografie posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Uzávěrka úkolu: 30.6.2006 24:00

Fotografie tedy musí vzniknout přesně v uvedený okamžik (no dobře, povolíme toleranci v rámci jedné minuty :-)). Majitelé digitálních fotoaparátů tady mají jednoznačný důkaz: EXIF informace. Ano, já vím, dají se falšovat, ale co na tom? Děláme to přeci pro zábavu. U snímků vzniklých analogovou cestou to stejně nejsme schopni poznat, takže je klidně pošlete taky, nikdo to stejně nebude kontrolovat… 🙂 Výhodu samozřejmě mají majitelé multifunkčních stěn, “chytrých” dálkových spouští nebo inteligentních fotoaparátů, které mají možnost nastavení expozice v přesně danou dobu. Takže teoreticky můžou v klidu spát, večer nakomponovat a pak jen nechat, ať si v noci poradí sám jak nejlépe umí. Jen pozor, aby vám nedošly baterky… 🙂

Takže teď posílejte klidně vtipné kompozice, nebudeme hodnotit primárně umělecký dojem, ale spíš vtip a ztvárnění tohoto mimořádného úkolu. Vyfoťte, jak jdete spát, vyfoťte, jak ráno vstáváte. Vyfoťte, jak jdete z hospody (nebo tam ještě sedíte), vyfoťte, jak už čekáte na čerstvé kafe v práci. Prostě zvedněte hozenou rukavici a vymyslete něco vtipného. Pokud k fotografiím připojíte i nějaké vtipné povídání o okolnostech vzniku nebo způsobu řešení tohoto netradičního problému, tak budeme rádi a vaše povídání možná i zveřejníme.

A pokud chcete mít jistotu, že máte správně nastavené hodinky, tak zkuste využít např. tuto informační stránku: http://www.presnycas.cz. Tak vzhůru do toho.

4 komentáře u „Mimořádný domácí úkol: expozice na sekundu přesně“

  1. Samé šestky?

    Samé šestky u druhého data jasně poukazují tuto úlohu do žánru satanismu či jiného hororu. Ostatně – pokud by mě někdo v tuto hodinu vzbudil, byly by mé myšlenky jedině ponuré…

    Odpovědět
  2. am/pm

    Staci si prepnout do 12 hodinoveho zobrazeni a hned jsou ty krasne casy dva na den. A pokud navic clovek pristoupi na ten sileny zpusob psani datumu jaky pouzivaji americani, tak je jich jeste dvakrat vic.
    P.S. Kdy mam fotit ve stejnou vterinu, kdyz mam cas o 9 hodin posunuty 🙂
    P.S. II Cas je relativni. Ted uz vime jak na to Albert prisel 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář