Tisková zpráva – PhotoExtract.com zahájil plný provoz

19. dubna zahájil plný provoz fotoweb PhotoExtract.com, který umožňuje českým i zahraničním uživatelům vkládání fotografií a následnou diskuzi a hodnocení, při kterém je každá fotografie hodnocena zvlášť z hlediska technické kvality, kompozice a emotivního náboje.

Hodnocení konkrétní fotografie je možné pouze před zhlédnutím hodnocení a komentářů ostatních uživatelů. V důsledku toho je každé hodnocení naprosto nezávislé na hodnocení ostatních uživatelů a díky této vlastnosti získají autoři vložených fotografií jedinečnou zpětnou vazbu od ostatních – každé hodnocení i komentář jsou unikátní.

Výše popsanými vlastnostmi se PhotoExtract.com odlišuje od podobně zaměřených českých webů, které fungují tak, že v komentářích dochází často pouze k bezduchému „opisování“ bodů nebo myšlenek jiných hodnotících.

Fotogalerie PhotoExtract.com má českou i anglickou část a jedná se vlastně o weby dva, protože čeští fotografové mohou své fotografie najednou publikovat do českého i anglického rozhraní, ale následné diskuze již běží v každé jazykové mutaci samostatně.

Již během ověřovacího provozu (od ledna 2006) si server získal přízeň několika set českých i zahraničních fotografů, kteří na něm oceňují především výše zmíněný způsob hodnocení.

Administrátory serveru jsou Jaromír a Ladislav Klimkovi. Oba jsou aktivními fotografy a internetovými nadšenci. Jaromír má bohaté zkušenosti s tvorbou webových projektů a je specialistou na PPC reklamu. Ladislav studuje informatiku na Slezské univerzitě.

Kontaktní informace:
Jaromír Klimek
Tel: 544 223 578; 777 023 578
e-mail: info@photoextract.com
PhotoExtract.com

25 komentářů u „Tisková zpráva – PhotoExtract.com zahájil plný provoz“

  1. Ach jo…

    Ďalšie úplne zbytočné skladisko prevažne mizerných fotografií pre ľudí, ktorých na fotografiách zaujíma najmä to, akým modelom fotoaparátu boli urobené a koľko získajú bodov. Des a hrôza.

    Odpovědět
    • ach jo…

      ale proc ten smutek. Urcite se tam najde spoustu dobrych kousku 😉

      Jen doufam, ze fotka se muze davat max. 1x tydne, jinak to pujde do kytek jako photopost.cz :´-(

      Odpovědět
    • ach jo…

      Víte, ve skladišti leží haldy věcí kolem kterých se pohybuje pouze personál, kterému jsou ty uskladněné věci naprosto šumafuk.

      Věřte nebo ne, ale komunitní servery nikdy nebudou skladištěm, protože stále ještě existují lidé, pro které není fotografie něčím mrtvým, ale něčím, čím se snaží oslovit ostatní a o čem rádi s ostatními diskutují.

      Jistě, dá se diskutovat o kvalitě vložených fotek, dá se diskutovat o kvalitě slovního hodnocení, dá se diskutovat o kvalitě bodovacího systému, ale garantuji vám, že nejde o skladiště děsu a hrůzy.

      Mohl bych vám uvést příklady konkrétních lidí, kteří s tímto fotowebem dělají své první fotografické krůčky. Ano tápou, publikují výcvaky, ale mají chuť se učit a růst. Zvenku můžete vidět jejich fotografie jako mizerné, ale pro ně je každá z nich krokem dál.

      Na druhou stranu tam nejsou jen začátečníci, ale i zkušení fotografové, kteří publikují zajímavé fotky.

      Odpovědět
    • ach jo…

      Ale no tak… O mě je docela známo, že se k internetovým galériím stavím laxně a nemám je moc rád. Nicméně PhotoExtractu musím uznat jisté klady.
      Dobré je, že se narozdíl třeba od FA odhodlal k skrývání hodnocení aby nebyli hodnotící ovlivňováni. Dobrý pokus je i rozdělení celkové známky na 3 díly (TK,kompo, emoce). Kladně hodnotím i to, že se provozovatel odhodlal k jistému “kastování” a zvýraznění příspěvků od těch zkušenějších (tady jsem ale možná zaujatý, neboť jsem tuto kategorii dostal taky, ač jsem o ní nežádal).

      Průser je ovšem v tom, že to zatím moc nefunguje a prozatím jsou vidět v hodnocení ještě větší úlety než na FA. Zejména bych provozovatelům doporučil zastřelit uživatelky Hanu a Denisu, ti kdo se na PhotoExtract občas vyskytnou jistě na zbytek jména přijdou sami :-))))

      Každopádně teď záleží jen na provozovateli, pokud si zachová odvahu dělat kroky pro udržení jisté kvality – například omezení počtu nejvyšších bodů a počtu vložených fotek, případně i jistá snaha o usměrňování uživatelů atd., tak to bude zajímavý projekt. Pozici má určitě snažší než třeba FA, kde už je galérie a setrvačnost uživatelů tak obrovská, že říznout do toho asi ani nejde. Pokud se toto ale podcení či se bude cíleně preferovat vysoká návštěvnost, tak to půjde do stejných sr…k jako jiné galérie.

      Osobně jsem otevřeně řečeno dost skeptický, ale kdoví, třeba budu pro změnu jednou překvapen příjemně…

      Ahoj TomasHr

      Odpovědět
      • Spresnenie k “ach jo…”

        Vidim, ze som sa nevyjadril presne. Mne na takychto serveroch nevadi ta nizka kvalita fotiek, ale celkova koncepcia takychto serverov, ktora dava zacinajucim zaujemcom o fotografiu absolutne skreslenu predstavu, o com je kvalitna fotografia. Tento novy server ma mozno niektore drobne vylepsenia oproti tym desiatkam uz existujucich, ale cela zakladna na hlavu postavena filozofia je nezmenena, a to je to, co mi na tom najviac vadi. Aby som bol konkretny:

        1) Skutocna, kvalitna fotografia nie je o solo fotkach, je o spracovani tem. Prezentovat svoju tvorbu solo fotkami mi pride rovnako absurdne, ako keby sa spisovatelia prezentovali jednotlivymi vetami.

        2) Prezentovat v galerii pomiesane fotky zo vsetkych zanrov bez ladu a skladu je nezmysel (akt, vedla makro, vedla dokument, vedla zatisie, vedla krajina).

        3) Bodovanie fotiek (akokolvek sofistikovane) je uplny nezmysel.

        4) Skutocna, kvalitna fotografia je o obsahu, nie o fotoaparatoch. Pozrite si na novom webe sekciu “Forum”, ake su tam temy diskusii. Technika, technika, technika. Ti ludia budu vediet vsetko o filtroch a stativoch, ale nikdy sa nedozvedia, ze fotografia NIE JE sutaz v tom, co kto dokaze s fotoaparatom, ale ze je o osobnej autorskej vypovedi vztahujucej sa k nejakemu konkretnemu obsahu. A tie stativy a filtre su pritom uplne nepodstatne.

        Suma sumarum, moj dojem z tohto webu a z desiatok jemu podobnych je ten, ze ho spravuju programatori, ktorych bavia fotoaparaty, ale ktori vedia velmi malo o skutocnej podstate fotografie. Dovolte mi skoncit vyzvou, aby ste si skusili predstavit, ze by vznikol podobny web pre mladych zacinajucich spisovatelov. Kazdy uzivatel by mohol do galerie poslat denne 1 vetu (max. 20 slov, 200 pismen), zaner nerozhoduje. Takze v galerii by vedla seba boli vety z detektiviek, z kucharskych knih, z historickych romanov, z erotickych poviedok atd. Tie vety by ostatni bodovali. Vo fore by sa diskutovalo o tom, ako pisat vety vo Worde, ake pouzivat ceruzky, ake gumy, ako si kontrolovat pravopisne chyby. A mnohi uzivatelia by prispievali kazdy den vetou z ineho zanru. A nikty by im nevysvetlil, ze pisanie nie je o vetach, ale o vacsich zmysluplnych celkoch. Ze nie je podstatne, akym perom pisu, ale co pisu. Ze nemozu pisat v pondelok detektivku a v utorok cestopis, lebo sa to nikdy nenaucia, musia sa vzdy aspon chvilu drzat temy. Atd, atd. Je pre vas takato predstava dostatocne absurdna? Ak ano, tak uz mi budete rozumiet v mojich nazoroch na podobne fotoservery.

        Odpovědět
        • spresnenie k “ach jo…”

          Děkuji za upřesnění, které mi pomohlo porozumět i té Vaší první zkrácené reakci. Dovolím si Vaše připomínky okomentovat ze svého úhlu pohledu:

          ad 1) Ano, s těmi tématy máte pravdu. Ale nesouhlasím s Vámi v tom, že je na PE autor nucen k tomu, aby se prezentoval jen solo fotkama. Jistě na hlavních stránkách galerie jsou fotky přidávány chronologicky. Ale (kromě klasických kategorií) autorovi nic nebrání v tom, aby prezentoval celá témata. Ke každé fotografii lze přidávat klíčová slova a obsah pod nimi obsažený lze prolinkovat. Takže např. pokud si autor ke každé z fotek v určité sadě přidá např. klíčové slovo “Sada Kuchyňská zátiší”, k další fotkám “Sada noční Brno” atd., tak mu nic nebrání tyto sady uvést ve svém profilu a prezentovat
          svou tvorbu přesně dle Vašich představ 🙂

          Pokud se to začne v tomto smyslu používat, tak nám pak nic nebrání v tom, abychom vyhradili místo pro prezentaci těch sad.

          ad 2) Fotky jsou v hlavní galerii prezentovány chronologicky. Komu nevyhovují všechna témata, může si na stránce http://www.photoextract.com/cs/foto/kategorie.html vybrat jen svou oblíbenou kategorii a tu navštěvovat. Komu by se to zdálo příliš hrubé dělení, může jít až na úroveň jednotlivých slov, které uživatelé k fotkám přiřadili: http://www.photoextract.com/cs/tagy/ .

          Ad 3) Ano, bodování je vždy problematické, ale přesto si myslím, že jako určitá forma komunikace svou úlohu má.

          Ad 4) Moc se těším na maily, kdy si budou uživatelé o ty nové kategorie psát. Není problém je přidat.

          Ad (moj dojem z tohto webu … je ten, ze ho spravuju programatori, ktorych bavia fotoaparaty, ale ktori vedia velmi malo o skutocnej podstate fotografie.)

          Ano máte pravdu, že webu rozumím více než focení. Ale díky tomu jsem schopen navrhnout a zrealizovat web s takovými vlastnostmi, které budou i fotografům výrazně lepším než jsem já, dávat možnost se rozumně prezentovat. A pokud mi řeknou “Hele, chybí nám tam to a to”, tak není problém to tam doplnit.

          Odpovědět
          • spresnenie k “ach jo…” – pro jk

            Mimochodem když už tady je jeden z autorů, tak bych doporučil jeden z námětů, které tu nepřímo uvedl bubus jako téma k zamyšlení.

            Jde o ty série – ono to není nemožné – viz třeba neveřejný fstop, kde se dá nahrát nejen snímek, ale i několik najednou a v galérii se pak otevřou najednou jako jeden celek. To dává možnost přeci jen vypublikovat i sérii. Doporučuji tohle zvážit, pokud to myslíte s jistým odlišení od klasických galérií vážně, tak toto je jedna z cest…

          • spresnenie k “ach jo…” – pro jk

            Ano, Tomášův návrh podporuju všemi deseti! Ne, dvaceti!

        • spresnenie k “ach jo…”

          Hele, víš že s tebou v tom bodu 1 moc nesouhlasím? Tedy přesněji obecně souhlasím, taky mám daleko raději série, ale ty z toho ve svých vyjádřeních děláš vyložený kult. Podívej se třeba na článek http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-7893-8285 na tu první fotku – pro mě je to naprosto geniální vyjádření a výpověď o jisté věci v této jediné fotce a dokonce bych se nedivil, kdyby ve větší sérii na účinku poněkud ztratila. Naopak jsou opačné příklady – já sám mám třeba jednu sérii z hnízdění ptáka, která je podle mě velice poučná a vypovídající, ale naopak dávat jednotlivé fotky do nějaké galérie je o ničem, význam mají jen v cyklu. Prostě je možné oboje a nemyslím si, že toto je samo o sobě argument proti galériím.

          Za mylný pak musím brát tvůj argument 2, sorry. Ono je tam totiž takové triviální klikátko, kterým se jaksi kategorie filtrují a hned se to zpřehlední… Já sám to užívám hodně, protože body a komentáře dávám jen ke kategoriím, makro, zvířata, příroda, atd., tedy k věcem, kterým snad poněkud rozumím, naopak třeba akty komentuji zcela minimálně, protože se v tom necítím moc kompetentní.

          V bodě 3 s tebou opět souhlasím tak napůl. Ano, body nutné nejsou, viz třeba http://www.naturephotographers.net , kde se neboduje a kvalitě fotek to tedy určitě neškodí, naopak. Na druhé straně se ale přiznám, že mě někdy to bodování zajímá jako vyjádření toho, co působí nejvíce – beru to spíš jako jakýsi sociologický průzkum a někdy je to docela dost poučné (samozřejmě ne vždy). Sečteno body beru celkem neutrálně.

          Ad 4 – fajn, a proč jsi tedy nacpal odhadem něco k půl miliónu do fotovýbavy, když je to prý úplně zbytečné? Jistě, moc dobře ti rozumím a vím co odpovíš – že je třeba přemýšlet o tom, co chceš fotit a pak tomu optimalizovat výbavu. Ale přišel jsi na tohle hned anebo ti to taky pěkně dlouho trvalo? Spíš to druhé, co?
          A tady máš pro změnu odpověď na to, proč mi tvé komentáře někdy trochu vadí – přijde mi že jsi prostě trochu moc zahleděný do svého úhlu pohledu a řekněme “levelu”, ve kterém jsi sám a na ty, kteří jsou níže jsi někdy až poněkud ošklivý. Odpusť mi tuto upřímnost, ale fakt to tak je. Já bych už taky mohl v lecčem pořádně machrovat, ale nějak mi nedělá takový problém se řekněme vcítit do pozice začátečníka. Třeba zrovna dnes jsem se v komentáři pokusil té Denise, do které jsem se předtím opřel, vysvětlit, v čem je její poslední fotka špatná a v čem je prostě mimo. Jestli to pomůže nevím, ale jistá šance tu je. Co ale děláš v tomto směru ty?

          Toť asi můj pohled na věc. Já si prostě myslím, že tyto galérie a fóra nejsou zázrakem, ale v jisté fázi to může fotoamatérovi pomoci. Na co by se měli zkušenější zaměřit je spíš ovlivňování tím směrem, aby člověk s hlubším zájmem o focení na úrovni podobné galérie neustrnul a v pravý čas se začal zajímat o další alternativy…

          Odpovědět
          • Odpoved Tomasovi (thr)

            Tak to vezmem po poriadku:

            1) Ja som netvrdil (a ani si to nemyslim), ze niektora solo fotka nemoze byt silna aj sama osebe. Ide mi len o to, ze by bolo dobre viest mladych nadejnych adeptov fotografie k tomu, aby sa snazili vzdy si vybrat nejaku temu a tu sa pokusili nejako hlbsie fotograficky spracovat. Mozno ze vysledkom bude nakoniec iba 1-2 fotky, ale podstatne je, aby tie fotky boli vybrane z niekolkych desiatok, ktore vznikali nejaky cas. A nie tak, ze v pondelok odfotim lietadlo, v utorok makro, v stredu zapad slnka a pod. To potom vedie k hroznej povrchnosti (ktoru ma, zial, dnesna doba tak rada). Cize: ano, niektore solo fotky samozrejme mozu byt silne, ale praca fotografa by mala byt systematickejsia. Tend doraz na solo fotky na vsetkych tychto serveroch totiz potom vedie k tomu, ze ked sa ludom predlozi ucelene spracovana tema, myslia si a ocakavaju, ze kazda jedna fotka v tej serii musi byt taka silna ako “solovka” a mnohe fotky kvoli tomu nechapu, ci nevedia ocenit.

            2) O moznosti zobrazit v galerii iba istu kategoriu viem, ale aj tak sa obavam, ze vacsina uzivatelov vacsinu casu sleduje ten gulas, ktory povazujem za nevhodnu a scestnu formu prezentacie fotografickej tvorby.

            3) Suhlas, ako sociologicky prieskum atraktivnosti fotky pre masy je bodovanie dobre. Ale inak…

            4) Mozno som sa nespravne vyjadril. Ja som netvrdil (teda nechcel tvrdit), ze na vybave a technike nezalezi. Kazdy zaner samozrejme vyzaduje primeranu techniku a mat k dispozicii dobru techniku pre dany typ fotiek je urcite velkou vyhodou. Chcel som len povedat, ze technika je nieco, co by pri prezentacii fotografii malo zostavat v pozadi, nemalo by to byt to, okolo coho sa toci vacsina diskusii. Mne vazne pride absurdne, ked sa v galerii pod kazdou fotkou uvadza, akym fotoaparatom bola urobena. Strelti ste sa niekedy s niecim podobnym v galerii, na koncerte, v knihe? Ak to niekoho tak velmi zaujima, nech je to zasite niekde v poznamkach v profile autora. Ale cpat to pod kazdu fotku? To tych zacinajucich fotografov uplne hodnotovo dezorientuje a nepriamo to skodi ich fotografickemu “zreniu”.

            Inak Tomas dakujem za uprimnost, v istom zmysle mas mozno pravdu co sa tyka sposobu, akym niekedy prezentujem svoje nazory. Ale tu by som chcel upresnit, ze ja som vobec nekritizoval tych ludi, ktori na ten web davaju fotky. Ja som kritizoval autorov toho webu, ktori su v istom zmysle “ucitelmi” tych zaciatocnikov. A kritizoval som ich za to, ze podobou toho webu vysielaju smerom k zacinajucim zaujemcom o fotografiu uplne zlu, skreslenu a v istom zmysle “skodlivu” message o tom, co je to fotografia. Sam som na takychto weboch vyrastol, daval na ne fotky, bodoval fotky inych a zaujimal sa najma o technicke aspekty fotografie, pretoze som k tomu bol tymi webmi a tymi komunitami vedeny. Ale teraz to spatne nehodnotim ako plus, ale ako minus. Lutujem, ze som omnoho skor nenarazil na ludi, ktori by mi boli povedali to, co sem teraz sam pisem. Myslim si, ze by som dnes bol dalej. A pisem to sem preto, lebo tym zacinajucim fotografom chcem dobre, nie zle.

          • odpoved tomasovi (thr)

            Jako nekoho bavi programovat galerie, nekoho bavi kazat jinym o tom, co to ta prava fotografie je. Ta ani ta cinnost neni skodliva, zvlast pokud je konstruktivni.:-( Fotografie ma skutecne narozdil od literatury nebo treba filmu ponekud jinou povahu, je zalozena pouze na vjemu jednotliveho obrazu. V tom je jeji sila v pritazlivosti pro masy i slabina ve schopnosti hlubsi vypovedi.

          • Nekazem, napisal som svoj nazor

            rt, neviem, preco si v suvislosti s mojim prispevkom napisal “nekoho bavi kazat jinym o tom, co to ta prava fotografie je.” Ja som sem iba napisal svoj nazor. Preco to hned nazyvas pejorativne “kazanim”? Ja ten svoj nazor nikomu nevnucujem a nebudem zan s nikym bojovat. Proste som ho vyslovil, lebo som mal pocit, ze to v danej chvili je vhodne a uzitocne. To je vsetko. Nech si PhotoExtract.com zije svojim zivotom, ja im v tom nijako nebudem branit.

          • nekazem, napisal som svoj nazor

            Proc to slovo kazani, asi mi to prislo, ze se to porad opakuje a autor si navic osvojuje pozici bozskeho prostrednika. Radsi napis, ktery objektiv si si zase koupil, i kdyz nas to vlastne na fotografiich nemusi zajimat.

  2. Co se mi líbí a co mi chybí…

    Úvodem bych chtěl sdělit že jsem ryzí amatér mám sice několik zdařilých snímků, ale taky spostu nezdařilých. Tak na mě buďte hodní… :oP

    Co se mi na PE líbí to je především systém hodnocení, člověk si udělá docela slušný obrázek o tom jak jsou jeho fotky vnímány ale zároveň “pokud je soudný” zjistí kde přestřelil, nebo nehodnotil úplně fér. Docela prímové je i třídění dá se odházet sposty fotek a zaměřit se jen na danou kategorii.

    Co mi chybí na PE jsou moderátoři. Bylo by skvělé mít dané kategorie (makro, krajina …atd.) a v každé kategorii by byl moderátor, který by měl svůj sub-web a mail a tu a tam by totálním amatérům vysvětlil co a jak. Případně by publikoval pár rad na jakousi nástěnku v každé kategorii. Pokud někdo znáte web fredmiranda.com tak mam na mysli něco na tomto principu.

    Závěrem jenom dodám, že technika sice není všechno, ale pomůže. Naopak sebelepší nápad bez odpovídajícího vybavení je kničemu. Pokud mě někdo můžete vypomoct radami na téma makro budu rád když písnete.

    Teg

    Odpovědět
      • co se mi líbí a co mi chybí…

        Bylo by super kdyby se to povedlo…
        Díky za super rychlou realizaci, budu to sledovat.
        Teg.

        Odpovědět
      • co se mi líbí a co mi chybí…

        Měl bych možná ještě jednu – systém fór mi připadá maličko nepřehledný, člověk se musí proklikat všemi, aby zjistil, zda a kde něco přibylo. Nedal by se někde udělat seznam fór podle aktuálnosti? Poslední přidané komentáře či tak něco… Nebo to tam je a já to jen neumím najít?

        Odpovědět
        • co se mi líbí a co mi chybí…

          To je vtip nebo to opravdu nevíš? 🙂

          1. na titulní stránce je vlevo dole boxík Aktuální diskuse – tam vidíš posledních 5 přidaných příspěvků (já vím, není to tak úplně online, ale generuje se to kvůli výkonu každou chvíli do statické podoby)

          2. podtím je odkaz “přehled diskusí” – http://www.paladix.cz/forum.php – no a tam si můžeš nechat zobrazit buď klasický chronologický seznam nebo sumarizaci po článcích: http://www.paladix.cz/forum.php?dsw=by-art

          Vyhovuje?

          Odpovědět
          • co se mi líbí a co mi chybí…

            Pane Polo on si asi stěžoval na fórum na PhotoExtract.com 🙂 A nutno říct, že má pravdu.

            Náš programátor to má na seznamu, tak doufejme, že na to zpřehlednění brzy dojde.

          • co se mi líbí a co mi chybí…

            Aha, tak to je vtipné, já jsem si to automaticky tak nějak vztáhl na sebe… :-)))

  3. Proč ne “read only” ?

    Galerie fotek na webu dělím pouze na ty, které mi umožní vidět komentáře a na ty které NE, k těm patří i PhotoExtract. Pokud napíšu, že chci vidět komentáře, dostane se mi vždy stejné odpovědi, která samozřejmě má logiku …, ale pro toho, kdo komentáře chce psát. Já je nechci psát, chci si je pouze číst. Nechci se nikam registrovat, dokud nebudu mít alespoň minimální zkušenosti. Chci si prohlédnout fotku a přečíst si co na ni říkají zkušenější. Samozřemě jsem se naučli rozlišovat mezi komentáři typu, že fotka je špatná protože není o dva body posunutá doprava, nebo že místo slona tam měla být žirafa a že tráva je málo trávová a nebe málo modré … . Nebo je to tajemství, to taky když na výstavě začne někdo hodnostit fotku tak ostatní dostanou klapky na uši ?

    Odpovědět
    • proč ne “read only” ?

      To, co většina aktivních uživatelů na PE oceňuje především, je právě tento systém hodnocení.

      To, co popisujete je nutným důsledkem – má-li být každé hodnocení a komentář unikátní, tak prostě nemůže být předem vidět. A bylo by docela nesmyslné, kdyby nenalogovaný uživatel komenty viděl a nalogovaný ne.

      >>>> Nechci se nikam registrovat, dokud nebudu mít alespoň minimální zkušenosti.

      Pro registraci a prohlížení komentářů (dají se rozkliknout aniž byste hodnotil) zkušenosti nepotřebujete 😉

      Odpovědět
      • proč ne “read only” ?

        Na http://www.fotoextract.cz jsem 2 týdny. Hodnocení jsou skutečně unikátní a upřímně řečeno, nevím jak je vyhodnotit a především se poučit. Pokud k jedné fotce dostanu plný počet 15 bodů a na druhé straně 3 body s odůvodněním, že jsem dal fotce takový název, abych jí tím vylepšil, tak jsem z toho zmatený. Pocit, že se neopisuje, je sice pěkný ale opravdu nevím, jak si mám vysvětlit ten rozptyl. Osobně mám zato, že pokud někomu dám horší hodnocení než 3 body v kategorii(drobná vada, průměr), je otázkou slušnosti, alespoň několika slovy konkrétně to vysvětlit. Jako začátečník aktivně se pídící, jak se to vlastně dělat má, jsem “nadšen” z odůvodnění bodového hodnocení typu – “udělal bych to jinak”, “fotku jsem vůbec nepochopil”,”to víš, to je těžký ale několik dobrých mám u sebe na webu”.

        Je určitě otázka soudnosti hodnotitele, pokud se pustí do hodnocení fotky, která tématicky nespadá do jeho oblasti zájmu, nebo má dokonce vůči ní averzi. Že ten co fotí převážně experiment, nesnáší zátiší, mě opravdu nezajímá, a pokud se tento názor rozhodne “přetavit” do hodnotících bodů, tak to hraničí s hloupostí.

        Dále nechápu úlohu uživatelů “High”, kteří nahráli za měsíc jednu fotku. Dle mého je sice rozumné, že tento uživatel byl dle kvality své již jinde zveřejněné tvorby zařazen do statusu s možností rychlejšího nahrávání ale pak tedy nechápu, proč tak nečiní. To má strach z hodnocení ostatních ?

        No nic, snad to nevyznělo, jako názor zhrzeného namyšleného cvakala honícího se za body.

        Skončím tou moc zprofanovanou myšlenkou – “Je to o lidech”.

        Odpovědět
        • proč ne “read only” ?

          Je to o lidech. Jsem jeden z Hihg. Měl jsem v galerii kolem padesáti fotek. …prakticky všechny jsem smazal. Nejde o to, že bych měl strach z hodnocení, ale poněkud moji ješitnost přestalo bavit hodnocení od fotografů typu Hana a Denisa a jim kvalitativně podobných…které bylo dost rozdílné od lidí, kteří ví, proč fotí, a dle mého, fotit umí…
          Celkem paradox….od Háček patnáct, čtrnáct, od jiných sedm apod.
          Ono to bodování vždy žene k tomu, body sbírat. Na Fa zakazuju bodování, na fotocommunity není a víc mi to vyhovuje..

          A nějak mám pocit, že se rozdávaj , buď patnáctky, nebo osmičky…a nic mezi tím…

          Odpovědět
        • proč ne “read only” ?

          Pokud jsou na serveru začátečníci, tak samozřejmě nelze vyloučit to, že jejich komentáře vám budou platné jak sáňky v létě. Jak na tom, který uživatel je snadno zjistíte nahlédnutím do jeho profilu.

          High status také něco napoví (i když ne 100%).

          Ale jako začátečník aktivně se pídící, jak se to vlastně dělat má, třeba oceníte to, že již u některých kategorií začali fungovat moderátoři, jejichž úsudku bych se opravdu věřit nebál 🙂

          Odpovědět

Napsat komentář