Vyfotili jsme internet?

Na březen, měsíc internetu, jsme vyhlásili poměrně těžký domácí úkol – vyfotit internet. Jak se vám ho podařilo splnit, to se můžete dočíst právě teď.

Na úvod jsme pro vás připravili fotografickou reportáž o člověku, který se jednoho dne rozhodl pro to, že si pořídí internet. Ráno o něm ještě nic nevěděl (teda věděl, že existuje, ale nevěděl, co je to zač) a večer už byl na internetu. Byli jsme s ním celý den, takže vám můžeme podat svědectví o tom, co všechno musel kvůli připojení k internetu podstoupit a zažít.

Ten internet musím mít A hele, internet
Je ráno… Kamarád mi přinesl časopisy o tom internetu, tak hltám kromě koláčků ještě všechny ty informace. Páni, to je ale věcí… Až mi z toho jde hlava kolem.
TEN INTERNET MUSÍM MÍT!
No jo, ale kde ho seženu? Budu se muset vypravit do města…
A hele, internet! Tady budou vědět, tady ho určitě prodávají!
To je moje záchrana, hned jdu zjistit, jak se věci mají…
Snad se mi do té mojí tašky ten internet vejde…
Internet se nedá koupit Tak mi ten počítač teda dejte
Šok! Internet se prý nedá koupit, ale musím se k němu připojit… A že je k tomu zapotřebí počítač! Co by na to řekla žena? Radeji si to teda nejdřív vyzkouším, jak to vlastně funguje… …jé, to je dobrý, to chci… Tak mi ten počítač teda dejte… Hlavně tam nezapomeňte nic, co potřebuju pro připojení k internetu… počítač… monitor… modem… internetová klávesnice… internetová myš… a …bezpečnost? No když je to potřeba…
Hlavně nezapomeňte návod!
Do tašky se mi to nevešlo Mám internet
Ufff… tak do tašky se mi to nevešlo, ale hlavně že už vím, co je potřeba… Teď rychle domů, ať to můžu zapojit a připojit se poprvé k internetu Tak! Hotovo, je to zapojené a je to připojené… Jak že to tam psali? Nějaké divné zkratky či co… http… www…
…aha, už to mám… To je paráda!
MÁM INTERNET!

Tak a teď vážně… Toto téma bylo pro spoustu lidí velmi tvrdým oříškem, až jsme to nečekali. Spousta zkušených “hledačů paralel” se vůbec nezúčastnila, což pro mě bylo trochu zklamání. A přitom těch paralel internetu s každodenním životem je dost a dost. Inu, není každý den posvícení. :-))

Došlé fotografie by se daly rozdělit do několika málo skupin:

1. Internet jako celosvětová záležitost

To, že díky internetu můžete komunikovat s lidmi z prakticky celého světa, není třeba zdůrazňovat. Tento fakt také posloužil jako motiv Jakubovi, Honzovi a Filipovi, kteří znázornili to, že s pomocí pár kabelů (a modemu) se můžete spojit prakticky s celým světem. Jakub to dokonce dotáhl ještě dál, zřejmě chtěl naznačit, že pomocí internetu můžeme komunikovat i s mimozemskými civilizacemi. No nevím, nevím…

Jakub Kencl Filip Klička Jan Seifert
Jakub Kencl
Filip Klička
Jan Seifert

2. Internet jako počítačová síť

Co jiného si pod pojmem internet představit, než komplikovanou a obrovskou změť kabelů, hubů, routerů, modemů a dalších podobných zařízení. Vždyť ne nadarmo se internetu říká “síť sítí”. A právě tento motiv se objevuje na fotografiích Jakuba, Roberta, Petra a Miry. Jakub to pojal téměř doslova a znázornil síť, kterou opravuje zkušený servisman (všimněte si, jaké nosí slušivé uniformy – holt profesionál se pozná na každém kroku :-)). Petr ukazuje, jak vypadá připojení k internetu, když je v kabeláži pořádek a všechno je řádně popsáno a označeno. Přesným opakem jsou snímky u Roberta a Miry, u kterých jsem zprvu nevěřil, že to může být funkční…

Jakub Kencl Robert Eichler Petr Kratochvíl
Jakub Kencl
Robert Eichler
Petr Kratochvíl
  Mira Friedrichová  
 
Mira Friedrichová
 

3. Internet a jeho uživatelé

Internet sám o sobě by nebyl k ničemu, kdyby neexistovali jeho uživatelé. Jak také může používání internetu dopadnout, znázornili Jakub, Erik a Radek. U Jakuba vedla četba o internetu ke spravedlivému spánku, Erik znázornil “závisláka”, který na internetu neustále studuje nové a nové poznatky (všimněte si stránky, kterou má otevřenou :-)), a Radek zase ukazuje, kam až může takové používání internetu vést…

Jakub Kencl Erik Ziak Radek Krahulík
Jakub Kencl
Erik Ziak
Radek Krahulík

4. Internet kolem nás

Internet je skoro všude kolem nás, až si to možná ani neuvědomujeme. Někteří z nás chodí “kolem internetu” denně a třeba si ho ani nevšimli. Naopak tomu je u Erika, Lukyho a Pavla, kteří zachytili internet doslova a do písmene. Erik dokonce výstižně znázornil to, co jsem napsal v první větě tohoto odstavce. A že se dělají zrcadlovky značky “Internet”, jste nečekali, že? Já taky ne. Díky té zamlženosti bych tipoval, že se jedná o speciální přístroj na focení internetu, který není moc použitelný na běžné snímky. :-)). A jestlipak víte, že registrace v doméně .cz má na starosti sdružení CZ NIC, z.s.p.o? Pavel vyfotil jejich sídlo. Popravdě řečeno, představoval jsem si ho jinak. :-)) Unikátní snímek poslal Zdenek. Je z Chile, v Patagonii, kousek od města Punta Arenas na břehu Magellanova průlivu. Jedná se o reklamu na nedalekou internetovou kavárnu. Možná, že byla podobná té, kterou vyfotil Luky. Akorát tam asi neměli problémy s povodní… Nebo že by ta hráz proti vodě naznačovala, že i na internetu je nutné stavět hráze proti katastrofám?

Erik Ziak Erik Ziak Jiří Charvát
Erik Ziak
Erik Ziak
Jiří Charvát
Zdenek Bakštein Pavel Jermakov  
Zdenek Bakštein
Pavel Jermakov
 

Tak co říkáte na výsledky? Dokázal někdo opravdu vyfotit internet? Který snímek nejlépe znázorňuje to, čím je internet pro vás?

Děkuji Jakubovi za “model” při zhotovování úvodní reportáže a firmě Suma, s.r.o. za zapůjčení dekorací a za to, že nám umožnili fotit v jejich prostorách.

4 komentáře u „Vyfotili jsme internet?“

  1. 🙁

    Ani jedna fotka mi neprijde _dobra_ (vhodna napriklad jako ilustrace do novin nebo casopisu k clanku o Internetu). Bud jsou moc stylizovane nebo nesmyslne (divka lezici vedle casopisu Internet). Je mi jasne, ze vyfotit Internet neni vubec jednoduche, ale cekal jsem lepsi vysledky.

    Odpovědět
    • RE: 🙁

      Ono to opravdu bylo těžké… Ale kritizovat dokáže každý… Když se Vám tyhle fotky nelíbí, proč jste taky neposlal nějakou, která by se vám líbila?

      Odpovědět
    • RE: 🙁

      NO podle mne zrovna ta fotka s divkou a knihou je vtipna. Internet prinasi unavu z mnozstvi informaci. Skoda jen, ze technicky je ta kniha tam nejaka “dodelana”. Rekl bych, ze by nebyl az takovy problem nejakou holku vedle skutecne knihy uspat a nafotit to. Ale jak jsem rekl, ma to aspon napad.

      Odpovědět

Napsat komentář