Hyacintenrit a den Hartogh Ford museum

Kde se nachází největší sbírka automobilů Ford na světě? Ve firemním muzeu v americkém Detroitu? Kupodivu ne.

Ford 1Největší sbírku Fordů vlastní soukromé muzeum den Hartogh v malém holandském městečku Hillegom, ležícím asi 30 kilometrů na jihozápad od Amsterdamu. A právě toto muzeum pořádalo letos 30. dubna již čtvrtý ročník srazu historických automobilů, nazvaný “Hyacinten Rit”, neboli hyacintová jízda.

Ford 2Celá akce měla dvě hlavní části: v první byly všechny zúčastněné automobily vystaveny na prostorném parkovišti před muzeem, druhou část představovala vlastní jízda po okolí. Po celý den bylo samozřejmě možné navštívit i vlastní muzeum, které se nově pyšní i velkou sbírkou Lincolnů.

Přestože je jízda pořádána muzeem den Hartogh, automobily Ford zde zdaleka netvořily většinu. Podmínkou účasti bylo pouze stáří automobilu minimálně 30 let.

Ford 3K vidění byly všechny možné značky a typy – od krásných aut z dvacátých a třicátých let, přes nákladní auta z let padesátých (v této kategorii jako v jediné převažovala jedna značka a to sice Volvo) až po klasické sportovní roadstery MG, Alfa Romeo a Triumph ze šedesátých let.

Ford 4Pokud byste při své cestě do Holandska chtěli toto muzeum navštívit, zde je stručný popis cesty: Z Amsterdamu po dálnici A4 okolo letiště Schiphol směrem na Den Haag, odbočit na Exitu číslo 4 směrem na Hillegom/Nieuw Vennep. Po hlavní silnici dojet až na její konec ve tvar “T”. Zatočit doprava a jet asi 5 km po hlavní silnici směrem na Haarlem. Muzeum je na konci Hillegom po pravé straně.

Ford 5 Ford 6

Fotografováno Nikonem FM2 s objektivy Nikkor 180mm f/2.8 ED, Nikkor H 28mm f/35, AF Nikkor 50mm f/1.8 na filmy Kodak Elitechrome 100 a Kodak Ektachrome 100, používal jsem polarizační filtr systému Cokin.

Napsat komentář