VueScan v nové verzi 9

Pravděpodobně nejpopulárnější software pro (nejen) filmové scannery se dočkal nové “major” verze 9.

Před necelým týdnem, konkrétně 7. prosince, představil Ed Hamrick verzi populárního programu VueScan s novým číslem základní verze – 9. Hlavní změnou je přechod na plně 64bit podporů pro operační systémy Windows x64 a MAC OS X, to může reálně zvýšit výkon a stabilitu při opravdu velkých skenech, navíc je tím zaručena dlouhodobá perspektiva produktu pro případ, že by firmy Microsoft či Apple začaly postupně podporu 32bit softwaru úplně utlumovat. Částečnou novinkou je pak rozvoj integrace s Photoshopem a lepší TWAIN rozhraní – tady sice nejde o něco zcela nového, podpora přímého importu do Photoshopu byla uvolněna již 1. listopadu ve verzi 8.6.66, nicméně je patrné, že ve verzi 9 je tato oblast funkcionality rozšířena a zřejmě je to druhý hlavní důvod pro rozhodnutí o změně číslování. Kromě je upraveno i GUI a další oblasti programu.

Shodou naprostých náhod jsem se dostal ke koupi licence pro VueScan právě asi dva dny po uvolnění verze 9, konkrétně v tu dobu byla verze 9.0.02. První dojem byl proto poměrně tristní, bylo to “padání samo” a produkt byl velmi nestabilní. Program jsem zhnuseně vypnul a začal uvažovat o reklamaci platby atd. Nicméně hned druhý den byla uvolněna verze 9.0.03, která většinu problémů odstranila (v popisu chyb byly opravdu podobné problémy, jaké jsem měl i já), takže jsem dokončil první várku scanů již jen s mírnými problémy. V rychlém sledu následovaly další opravy, v momentu psaní této informace je již dostupná verze 9.0.06, která vypadá poměrně dobře, zdá se, že hlavní problémy s přechodem na novou verzi se podařilo zvládnou během jediného týdne a nyní již lze program doporučit do běžného používání.

Pokud nejste spokojeni s výsledky či logikou ovládání softwaru dodaného k vašemu programu (typické je to hlavně u uživatelů scannerů Epson a Canon), tak by alternativa v podobě VueScanu neměla uniknout vaší pozornosti. Ovládání je opravdu logické, výsledky scanů jsou proti originálu často lepší (hlavně se to týká filmů, u “papíru” bývají výsledky přijatelné samy o sobě). Dražší verze Professional navíc umožňuje skenovat v podobě RAW dat do formátu DNG, což rozšiřuje možnosti následných úprav – minimálně vyzkoušení stojí za námahu. Informace i možnost stažení zkušební verze najdete na http://www.hamrick.com/

2 komentáře u „VueScan v nové verzi 9“

  1. velmi nepravděpodobné

    nechci se hádat, ale nejpopulárnější může být VueScan jen mezi velmi laickou veřejností

    Odpovědět
    • velmi nepravděpodobné

      souhlasím. Vuescan je možná lepší než nějaký CanoScan nebo jak se jmenuje hrůza co dává Canon ke svým skenerům, ale jinak je u něj jedinou útěchou jeho nízká cena oproti jinému software. Logický není, to opravdu ne, ale když už si člověku cestičku vybojuje tak pak se používat dá a nabídne i něco navíc třeba oproti NikonScanu (který navíc už neběží pod 64bit OS). Já vystřídal řadu skenerů i programů a mám pocit že skenovasí soft patří obecně k nejhoším vůbec, co jsem měl možnost používat. Teď mám Silverfast Ai Studio a můžu říct, že zase po šíleném počátečním boji, už se mi s ním pracuje dobře a s výsledky jsem spokojen.

      Odpovědět

Napsat komentář