Fotosoutěž a workshop: Masopust

Nastalo nám povánoční období a s ním i čas Masopustu. Tyto tradiční lidové slavnosti jsou ideální příležitostí pro ty, co by chtěli fotografovat dokument či reportáž a nedovolí jim to jejich ostýchavost. Správný čas odhodit stud a vrhnout se do víru pestrobarevných a rozjařených průvodů a pořídit zajímavé reportážní fotografie.

Připravili jsme proto pro vás fotografickou soutěž a pro ty, kteří by měli zájem i malý workshop focení masopustu. Ale pěkně popořádku a nejprve něco k masopustu samotnému.

Masopust
Masopust

Masopust

Vostatke, Fašank, Voračky, Voráčí, Končiny, či karneval je třídenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a Postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec je závislý na datu Velikonoc (připadají na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti) a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března.

Masopust vychází především z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva jako je Bakchus. Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány končiny, ostatky, fašank či přímo masopust a konají se různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy. Masopust obvykle končí taneční zábavou. Název karneval je synonymem masopustu (z italského carnevale, vlastně „maso pryč“).

Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období, byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnili, se posílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná „šperky“ a v Čechách „zabijačka“. Výslužka většinou obsahovala ostatky, huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky. Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den (na Popeleční středu) se naposledy konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory. (zdroj Wikipedia)

Masopust nám letos vychází od 6. 1. do 10. 2. 2016, takže je ta pravá chvíle prohledat internet, nebo jakékoli místní zdroje a vyrazit se svojí výbavou pořídit nějaké pěkné fotografie.

Masopust
Masopust

Fotosoutěž

A nyní již k vlastní soutěži. Je to velice jednoduché, téma je poměrně široké, prostě jen Masopust. Nejvděčnější a nejčastější téma fotografií budou asi masky a maškarní průvody, ale doufám, že nezapadnou ani zabijačky, tancovačky a jiné doprovodné akce. Pravidly soutěže je dán pouze maximální rozměr a počty fotografií. Formát, barevnost a úpravy jsou jen a jen na vás. Nezapomínejte, že někdy méně, znamená více.

Podmínky soutěže:

Témata : Masopust
Počet fotografií: Maximálně 3 fotografie, nebo 1 série do max. 5 fotografií
Velikost fotografií: maximálně 1024×768 bodů ve formátu JPEG
Uzávěrka soutěže: 15. 2. 2016 23:59:59
Fotografie posílejte na adresu: ukoly@paladix.cz

Zadání bychom měli. A teď jak na to. Mnohým z vás toto asi vysvětlovat nemusím a věřím, že i ti méně zkušení si v reji masopustního průvodu poradí a pošlou nám zajímavé fotografie.

Masopust
Masopust

Workshop

Pro zájemce o osobní setkání, nějakou tu radu a doprovod v masopustním průvodu nabízíme malý workshop, který se uskuteční v Zadní Třebani, kde se bude konat již 27. ročník Poberounského masopustu. Vím, že jsou průvody i v Praze, či bližším okolí, ale tuto lokalitu mám osobně vyzkoušenu, znám zvyky a pohyb průvodu a těch 30minut jízdy vlakem využijeme pro teoretickou přípravu k následujícímu focení. Určitě nezvládneme průvod celý, neboť končí až ve večerních hodinách a plynule navazuje na večerní zábavu. Nejzajímavější část dopoledního programu a cca 3-4 hodinový pochod s průvodem ale bude i tak výživný a zaručí mnoho příležitostí pro fotografování.

Podle zájmu účastníků a zbývajících sil provedeme i zhodnocení akce a případný hrubý výběr fotografií v sousedních Řevnicích, v některém ze salonků místních restaurací. Pokud by se času a sil již nedostávalo, sejdeme se následující středu v Praze, v salonku u Haštalského dědka a vyhodnocení uděláme tam. Vše dohodneme na místě a dle zájmu zúčastněných.

Workshop – reportážní fotografie – Masopust:

Počet účastníků: Maximálně 10 fotografujících osob
Termín : 6. 2. 2016 8:00 nádraží Smíchov (u pokladen) – odjezd 8:25
Cílová destinace: Zadní Třebaň
Přihlášky na workshop posílejte na adresu:
ukoly@paladix.cz

Ať už budete fotografovat s námi, nebo se do toho dáte na vlastní pěst, budeme se v redakci těšit na vaše úlovky. Věřím, že bude co hodnotit, vyhodnocovat a odměňovat. Na autora nejlepších fotografií čeká Zoner Photo Studio 18

Masopust

1 komentář u „Fotosoutěž a workshop: Masopust“

  1. Zhodnocení

    Podobného workshopu jsem se zúčastnil poprvé. A rovnou napíšu, že byl zdařilý. Myslím, že jsem se od pořadatelů dozvěděl vyčerpávajícím způsobem vše, co jsem chtěl vědět a mnohdy i víc. I s ostatními účastníky byla pohoda. Takže díky.

    Odpovědět

Napsat komentář