Airnef – bezdrátové stahování fotografií z fotoaparátů Nikon do PC

Pokud máte fotoaparát Nikon se zabudovanou či externí WiFi konektivitou, aplikace Airnef vám umožní stahovat fotografie i do počítače. Bonusem navíc je pak podpora fotoaparátů Canon a Sony.

Frustrující omezení fotoaparátů Nikon, kdy modely střední a nižší třídy umožňují bezdrátové propojení pouze s chytrými telefony nebo tablety a nikoliv s počítači určitě trápí nejednoho uživatele. Aplikace Airnef se snaží vyřešit alespoň bezdrátový přenos fotografií a videí, a to rovnou pro platformy Windows, OS X a Linux (a protože se jedná o open source program napsaný v Pythonu, tak nejspíš bude fungovat i na dalších). Na straně fotoaparátu podporuje buďto vestavěné WiFi a nebo externí adaptéry Nikon WU-1a nebo WU-1b – autor dle webu aplikace předpokládá funkčnost i s adaptéry WT-4A a WT-5A pro vyšší modelové řady, ale nemá je přímo vyzkoušené.

Airnef lze používat z příkazové řádky, ale disponuje i jednoduchým grafickým rozhraním, takže by měl být poměrně snadno použitelný i pro běžné uživatele. V redakci bohužel v současnosti nemáme k vyzkoušení žádný kompatibilní fotoaparát, takže jsme aplikaci sami netestovali, ale ohlasy na Internetu jsou v zásadě pozitivní. Budeme rádi, když své případné zkušenosti napíšete do diskuse pod článkem.

2 komentáře u „Airnef – bezdrátové stahování fotografií z fotoaparátů Nikon do PC“

    • funguje

      Mam problem. OSX 10.8.3 vidi fotak {D750}, ale tam stale blika antenka a Nikon se nepripoji. Co s tim?? {K tabletu se pripoji bez problemu} Muze mi nekdo poradit. Dekuji M. Prochazka

      Odpovědět

Napsat komentář