Battery pack pro Canon EOS 40D aneb Jako vejce vejci

Na trhu se v současné době objevuje mnoho různého neznačkového příslušenství. Je mezi ním a originálem nějaký zásadní rozdíl? Já se zaměřil na gripy pro Canon EOS 40D a podrobil je srovnání.

Vlevo MeiKe, vpravo Canon
Vlevo MeiKe, vpravo Canon

Už dřív jsem se zamýšlel nad tím, jestli pro Canon EOS 40D koupit grip originální, v mém případě tedy Canon BG-E2N (s cenou mírně nad 4000 Kč), nebo se podívat po nějakém neoriginálním, s cenou zhruba poloviční. Zkrátím to – vyhrál ten neoriginální, ale hlavně proto, že do gripu hodlám vestavět další zásuvku pro kabelovou spoušť (pro 2.5 mm stero jack, měl jsem to tak udělané už u předchozího Canonu), a kdybych čirou náhodou někde něco “nezvládnul”, tak ztráta dvou tisíc bolí o trochu méně, než ztráta čtyř…

Pohled na spoušť - vlevo Canon, vpravo MaiKe
Pohled na spoušť – vlevo Canon, vpravo MaiKe

Volba nakonec padla na grip MeiKe MK-40D, který nebyl na fotografiích prodejce k rozeznání od originálu. Po instalaci na tělo fotoaparátu jsem začal zjišťovat, co že je na něm jinak a v čem že je rozdíl té poloviční ceny. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si od kolegy vypůjčil grip Canon (tímto Jakubovi ještě jednou děkuji) a udělal toto malé porovnání.

Pohled shora - vlevo Canon, vpravo MeiKe
Pohled shora – vlevo Canon, vpravo MeiKe

Grip MeiKe má o něco měkčí pogumování a je použit jiný materiál s větší adhezí, který víc “drhne” v ruce. Totéž je na ovládacím kolečku – opět je MeiKe z jiné gumy, navíc oproti kolečku Canon jde lehčeji (tomu ale dávám přednost, u přechozího gripu jsem na tomto ovládacím prvku také mírně ohlazoval aretaci) a je o něco hůře opracované – mezi gumovými zoubky kolečka jsou viditelné mírné otřepy gumy.

Pohled zezadu, vlevo Canon, vpravo MeiKe
Pohled zezadu, vlevo Canon, vpravo MeiKe

U gripu MeiKe je víc vystouplé tlačítko spouště (cca o 0.7 mm) a i jeho chod je o něco lehčí, než u spouště na těle 40D i na gripu Canon. Další dvě přidaná tlačítka má ale stejně nepohodlná, jako originál – nemají jasně definované dorazy a při stisku necvaknou, tady bych kritizoval oba výrobce rovným dílem.

Asi největší rozdíl je v utěsnění dvířek baterie – u MeiKe je použito slabší těsnění a mezi dvířky a tělem gripu je patrná vůle (cca 0.5 mm) a tedy je tam to těsnění spíš na ozdobu. Dá se to samozřejmě vyřešit jeho odlepením, podlepením a instalací zpět, ale je to asi ta “nejhorší” závada tohoto gripu.

Canon - detail levé hrany
Canon – detail levé hrany
MeiKe - detail levé hrany
MeiKe – detail levé hrany

Po bližším ohledání (doma to trochu připomínalo soutěž typu “najdi deset rozdílů”) se našly i další drobnosti – jako nejmarkantnější bych uvedl rozdílný tvar dvířek baterií, kdy Canon má tato dvířka plochá, na MeiKe jsou na krajích zesílená místa, zřejmě kvůli lepšímu úchopu (to je dobře vidět i na fotografiích), ale při držení v ruce neshledávám tento detail nijak významný. Další rozdíly je ve tvaru levé části gripu (opět viz fotografie), zde jsou odlišnosti dané nejspíše jen designem či technologií výroby, pro držení fotoaparátu to opět nehraje roli. Docela mne ale pobavil i naprosto stejný potisk na vrchní straně gripu (včetně homologačních značek či co to vlastně je), další “podstatný” rozdíl v mechanice najdeme na spodní části: Na destičce, o kterou se má opírat stativový adaptér, je u Canonu sériové číslo. U MeiKe je tvar destičky naprosto shodný – až na to, že to sériové číslo tam chybí. Místo tam na něj ovšem vynechané je…

Sériové číslo - vlevo Canon, vpravo MeiKe
Sériové číslo – vlevo Canon, vpravo MeiKe

Nedalo mi to a grip jsem částečně rozebral (tedy jen ten MeiKe, k rozebrání toho zapůjčeného Canonu jsem neměl od majitele povolení). Bohužel mi z této fáze chybí fotodokumentace, dílnu mám totiž rozměrově vhodnou na jemnou práci, ale už ne na fotografování a jednoduše se tam nevejdu – musíte tedy vystačit se slovním popisem.

Vlevo Canon, vpravo MeiKe
Vlevo Canon, vpravo MeiKe

Tělo gripu se skládá ze silného plastového obalu (dvě poloviny, v exponovaných místech i 5 mm silné, plus nejaké další díly, jako je například ta “věž”, co se zasunuje místo akumulátoru do těla fotoaparátu), který je navlečen a přišroubován na výliscích z plechu (cca 1.2 mm ohýbaných plechů). Ty jsou vzájemně spojeny kovovými distančními sloupky a sešroubováním – podobnou konstrukci jsem viděl u originálního gripu pro 10D. Deska s elektronikou je schovaná hlouběji, než kam se mi chělo grip rozebírat, ale zhruba čtvrtinu jsem jí různými otvory viděl: osazení SMD, ploché kabely s konektory, čistá práce – prostě nic, co by mne mělo přesvědčit o tom, že by to Canon mohl udělat nějak výrazně jinak. Víc asi ke “vnitřnostem” napsat nemohu, prostě standardní sériová výroba tak, jak je k vidění u jakékoli jiné elektroniky.

Mám-li hledat další “hnidy”, tak gripy se liší i váhou: Canon 323.6g, MeiKe 329.7g, ale to už je opravdu všechno.

Takže jaký je závěr?

Jsou mezi nimi nějaké rozdíly?

Ano.

A stojí ty rozdíly za řeč?

Ne.

Nějaké drobnosti by se našly (především to nedoléhající těsnění u krytu baterií), ale za poloviční cenu oproti originálu jsem celkem snadno ochotný je ignorovat…

Pokud má někdo z čtenářů nějakou jinou zkušenost, může se o ní podělit s ostatními v diskusi pod článkem. Přiznám se, že mě samotného by názory dalších uživatelů docela zajímaly, protože především dlouhodobou spolehlivost v nějakém náročnějším nasazení jsem zatím neměl možnost otestovat.


Dodatek pro rýpaly: Ne, opravdu to není zaplacená recenze, události se skutečně seběhly tak, jak je popisuji. Koupil jsem si tento grip pro svou osobní potřebu a po prozkoumání (bez jakéhokoli ovlivňování prodejcem) jej hodnotím jako zcela srovnatelný s originálním.

19 komentářů u „Battery pack pro Canon EOS 40D aneb Jako vejce vejci“

  1. káblová spúšť

    Ja som podobne riešil káblovú spúšť – mal som ku filmovému EOS 30 spúšť RS-60E3, ale keď som zistil že ku 20D si len kvôli inému konektoru musím kúpiť ďalšiu spúšť RS-80N3 za dva a pol násobok ceny, tak som radšej zobral nejakú lacnú čínsku spúšť Phottix na eBay. Tiež som o tom napísal recenziu na náš klubový web. 🙂

    Rozumiem tomu, že ak je pre niekoho fotografia jeho profesiou a zdrojom príjmov, rád si priplatí pár “drobných” za originálne príslušenstvo – predsa len tie ceny v porovnaní s cenou tela a objektívov sú väčšinou nízke. Ale plne súhlasím so záverom tejto recenzie – pre mňa ako občasného amatéra je často neznačkové príslušenstvo cestou ako ušetriť, a pri výraznom rozdieli v cene sú nedostatky zanedbateľné.

    Odpovědět
    • káblová spúšť

      Tak ohledně kabelové spouště… Tu bych si za ty prachy, za který se dá koupit originální, nikdy nekoupil. To si radši zjistím, jakej konektor je potřeba, zajdu si do elektro-obchodu, koupím si konektor, tlačítko s pojistkou a dva dráty a mám hotovo. Pak už jen stačí si to doma za pár minut ukutit a nazdar. Tlačítko zajistím, do ruky vezmu stopky a fotím 🙂

      Ohledně Bateriového gripu… Přijde mi až hříšné chtít za nápis Canon tolik peněz. Pokud vím, podobné je to i u Nikonu. Ať už těsní nebo netěsní, rozhodně bych koupil neoriginální. Samozřejmě že bych upřednostnil mít na všem nápis Canon, ale nejsem milionář a rozhodně se snažím ušetřit, kde to je možné. A tady to možné je.
      Jinak, můj názor na dlouhodobou spolehlivost je takový. Co to je “dlouhodobá”? Rok? Dva? Deset let? Řekněme, že originální vydrží 7 let a ta neorig. jen 5 let (rozhodně bych neřekl, že originální vydrží o mnoho dýl než neorig.). Za pět let mi přestane fungovat, tak si koupím novou. Dohromady za ně dám stejně jako za originální, ale dohromady taky vydrží víc. Nemluvě o tom, že za 5 let určitě budou ceny o dost níž než dneska.
      Jinými slovy, pokud je možnost ušetřit na nálepce výrobce, tak ušetřím.

      Odpovědět
      • káblová spúšť

        Ja som pôvodne tú čínsku spúšť kupoval práve kvôli konektoru – rátal som s tým, že ak bude nekvalitná, použijem len káblik a konektor ako predlžovačku – aby som mohol používať tú staršiu RS-60E3 na obe telá. Konektor ktorý používa 20D nie je bežne zohnateľný, narozdiel od mini-jacku na RS-60E3.

        Odpovědět
      • káblová spúšť

        Tou “dlouhodobou spolehlivostí” jsem myslel zkušenosti po delším než měsíčním používání, na součástkové základně (i na materiálech mechaniky) se dá šetřit i natolik, že se může snížit buď spolehlivost elektroniky, nebo se objeví někde nějká prasklina atd. Nemám dojem, že právě u tohoto výrobku by k něčemu takovému mělo dojít, ale jak jsem psal – desku elektroniky jsem nezkoumal příliš podrobně, mechanicky vypadá dobře.

        Ještě doplnění – od napsání tohoto srovnání jsem měl možnost grip vyzkoušet i s relativně těžkými objektivy na stativu (24-105/4L a 70-200/4L), které nemají stativovou objímku, a tedy je celá sestava uchycena za destičku, montovanou právě na gripu. Ani tady jsem ale nenalezl žádný problém – samozřejmě celá sestava mírně pruží, ale to je pochopitelné a stejně pružil i můj starý Canon 10D s originálním gripem (je to pochopitelné, když si uvědomíte, jaké síly a jakým směrem tam působí, tam by nepružil asi jen masivní odlitek ze šedé litiny…).

        Odpovědět
  2. orig./ neorig.

    není se čemu divit. vždyť tato situace je ve všech oborech, např. orig. světlomet škoda a neoriginální. jaký je mezi nima rozdíl – pouze logo, oba se vyrábí na stejné lince v hella mohelnice 😉 aby se trochu “lišily”, tak na neorig se použije hmota od jiného dodavatele, která ovšem 100% splňuje parametry jako ta původní. podobné to je s balatníkem, výfukem atd.
    no a canon (nikon), snad si nikdo nemyslí, že vše kutí ve své dilničce v japonsku. celá produkce se dělá u externích dodavatelů a canon k tomu pouze dodá vytištěný manuál.
    touto výrobou pro “značkové” výrobce se např zabívá foxconn v pardubicích

    Odpovědět
  3. Grip na 40D vs 5D

    Take jsem koupil k 40D neoriginalni, protoze je temer stejny, jako original. Jen pozor na neoriginalni k 5D. Originalni je temer cely kovovy, kdezto neoriginalni jsou stejne plastove, jako k 40D. K 5D jsem take zkousel neoriginalni, ale preci jen na stativu na vysku s tezkym objektivem jsem tomu gripu neduveroval a sel radsi do kovoveho originalniho.

    Odpovědět
  4. Me by zajimal ten konektor ..

    Jak se tam da “pridelat” ? Normalne nejaka paralelka k tlacitkove sposuti ? To by vydalo i na samostatny clanek 😉

    Odpovědět
    • me by zajimal ten konektor ..

      Ano, úplně přesně takhle. Netvrdím, že je to na 100% košer, když bude ten kabel ke spoušti velmi dlouhý, teoreticky se do toho může naindukovat nějaká napěťová špička, která pak projde přímo na tlačítka spouště toho gripu. Aby to bylo stoprocentní, pak by to chtělo ještě nějakou ochranu (zenerky atp.), ale u 10D mi to takhle chodilo bez problémů i s deset metrů dlouhým kabelem.

      Článek o tom by zase asi nebyl zrovna záživný, už jen proto, že když jsem v dílně (mám ji navíc kombinovanou s fotokomorou), tak tak pomalu není k hnutí, natožpak abych se tam vešel s foťákem a dokumentoval to… V principu je to postup velice jednoduchý – kompletně rozebrat grip, najít, které tři spoje vedou od spouště a k nim připájet tři dráty, zakončené konektorem pro kabelovou spoušť. No a pak to celé zase složit, aby nic nezbývalo a nový konektor ničemu nepřekážel…

      No a nejúžasnější na tom je, že neoriginální spoušť (s konektorem přímo pro 40D) se dá tady v bazaru pořídit kolem tří stovek, takže k tomu, aby člověk dělal takovéhle zásahy, tak už musí mít dobrý důvod, jinak se to moc nevyplácí.

      Odpovědět
      • me by zajimal ten konektor ..

        Ja mam zatim jen 400D, kde to neresim, protoze je tam prave 2.5jack, ale planuju v nejblizsi dobe upgrade, tak uz tak lehce sonduju.

        A konecne mi docvaklo odkud znam Tvuj nick … temnakomora.cz aneb s rodinalem na vecne casy 😉

        Odpovědět
  5. Rozměry gripu

    Můžete mi prosím napsat, jaká je přesná výška EOS 40D s nasazeným gripem? Mám poměrně úzkou brašnu a mám strach, jestli se mi tam vejde. Děkuji.

    Odpovědět
  6. To spaníčko

    Tak nějak mám lepší spaníčko, když jsem si koupil originální za 3300 Kč. Ale to jsem až později zjistil, že existuje i neoriginální. Ono tam není co zkazit, když se to okopíruje pořádně. Není tam žádná elektronika, motorky, čipy, nic mechanického, co by se stále nějak hejbalo. Výrobná cena je tak či tak do 100 korun, takže zbytek je už jenom marže výrobce/prodejce. Canon musí platit vývoj a reklamu, Meike jenom okopíroval a prodávat se bude i bez propagace.

    Odpovědět
  7. Adapter na tužkovky

    Nevíte, zda lze k 50D, 40D atd. koupit adaptér na tužkovky? Samotný aku je větší než dvě tužkovky, takže teoreticky to možné je, ale na 7,4 V asi dvě běžné tužkovky nestačí, takže to asi nejde?
    Jde samozřejmě o nouzové řešení, když dojde šťáva v Ulanbáataru…

    Odpovědět
    • adapter na tužkovky

      Sakryš, na to jsem v článku zapomněl…

      Jak k originálu, tak k MeiKe jsou držáky na tužkovky v základní dodávce. Vzhledem k tomu, že já mám baterek k dispozici celkem osm (takže ani v tom Ulánbátaru nemusím nijak šetřit), tak jsem to úplně zazdil. Držák na tužkovky jsem sice z krabice vybalil, ale po prohlédnutí jsem ho zase někam dobře uložil, aniž by mne napadlo, že to pro někoho může být podstatné.

      Omlouvám se a kaju se.

      Odpovědět
  8. Jak je to s voděodolností?

    Mám dotaz, slyšel jsem, že 40D je vodě odolné (proti dešti nebo pocákání) ale nejsem si jistý, jak je to s tímto gripem, co když na něj se dostne nějaká voda?

    Máte někdo zkušenosti?

    Odpovědět
  9. Battery pack pro Canon EOS 40D

    Tento Battery pack vlastním od dubna letošního roku a nelituju.
    Se vším,co zde bylo napsáno souhlasím.Co se týká tvarovaných dvířek,tak mám štěstí,neboť mě s tělem gripu lícují a tím pádem je asi guma v nich funkční.Tvarování dvířek mi vyhovuje z důvodu,že mám malou ruku a tak je pro mě úchop příjemnější.Několikrát se mi stalo,že fotoaparát nereagoval ani na jedno kolečko a nebylo možné měnit clonu.Pak jsem zjistil,že příčinou byl asi vypínač gripu.Pokud ho člověk přepne moc s citem a nedojde k “cvaknutí”,tak pak připraví tuto nepříjemnou chvilku když se to nejméně hodí (možná za to mohou kontakty vedoucí do fotoaparátu).

    Odpovědět
    • battery pack pro canon eos 40d

      S tim prepinanim se mi to obcas stalo, ale i u originalniho gripu 5D. Je to pak docela neprijemna chvile, kdyz v te rychlosti nevi clovek, co se deje. Tak honem pouzit spoust u fotaku a pak jsem na to prisel. Obcas se mi to stava, takze uz jsem hned vedel, co delat.

      Odpovědět
  10. Něco pro Nikon

    Ahoj,
    Jsem Nikonista, tak doufám, že mě tu neukamenujete, jde přeci o něco jiného. Takže mé zkušenosti s gripy jinak česky bateriové držáky. Vlastnil jsem Nikon D80 a poněvadž mám větší ruce zakoupil jsem si k němu originál grip Nikon. Vše super žádné problémy držení super atd.. Dnes mám Nikon D300 a v pondělí jsem si zakoupil zase grip, tentokrát, Meike a vůbec nelituji, cena super a zpracování a funkčnost také. Jediný poznatek, jak zde bylo zmiňováno. Dvířka jsou slabě uvolněna, viklají se. Není to ale nic tragického tak si myslím, že vzhledem k ceně je to super.

    Odpovědět
  11. DOBRÁ VĚC

    Koupil sem ho a byl sem na to docela zvedavej. Moje obavy se ale nepotvrdily. Funguje vsechno je v poradku akorat to utahovaci kolecko se trochu viklá, ale to je asi jediná vada na kráse. Za ty 2200 Kč rozdílu to zas tak hrozny neni. Takhle mam aspon na pevnou padesatku 🙂

    Odpovědět
  12. povedené

    taky můžu doporučit, velmi povedená kopie originálu, pouze kolečko by mohlo mít menší vůli. při úplném dotažení si trochu viklá. grip ale nesundávám, takže nevím jak by se choval při časté manipulaci. jinak spokojenost

    Tomáš Adamec

    Odpovědět

Napsat komentář