Bazar – bděte

Může mít někdo opravdu zájem o to, aby v Čechách nakoupil levné zboží z bazaru a posílal to do Nigérie? Celé to přitom organizoval ze Skotska?

Obrátilo se na mě už několik uživatelů našeho bazaru, že jim začaly chodit podivné nabídky na nákup zboží. Všechny mají podobné příznaky:

  1. Přijde anglicky psaný mail se zájmem o zboží, s platbou předem, ale je potřeba ho poslat někam pryč.
  2. Na vás je, abyste vyčíslili přesně náklady včetně dopravy a poslali nezbytné informace k realizaci platby předem.
  3. Pak přijde oficiální potvrzení ze zahraniční banky, že mají peníze připravené a je jen potřeba jim poslat doklad o tom, že jste zboží odeslali, aby je deponovali na váš účet.
  4. A samozřejmě dotyčný se taky ohání tím potvrzením z banky a urguje odeslání zboží.

Na první pohled to možná nevypadá zle, ale je tady pár podezřelých ukazatelů:

  1. Proč má někdo ze Skotska zájem o zboží z ČR (navíc použité z bazaru) a jeho odeslání do Nigérie?
  2. Když přijde potvrzení z banky, proč je odesláno z domény accountant.com a ne z oficiální domény příslušné banky rbs.co.uk?
  3. Od kdy chce banka nějaká potvrzení o čemkoliv, co nesouvisí s jejím businessem?
  4. A co by to bylo za službu, kdyby nevrátila peníze při nerealizaci transakce, o které se dotyčná pisatelka taky zmiňuje? (jasně, existuje něco jako notářská úschova, např. když kupujete dům, aby měly obě strany jistotu, že dojde ke korektnímu jednání, ale to funguje trochu jinak)

Napsal jsem dotyčné bance a přeposlal jí ty maily, abych se jen ujistil, že oni žádnou takovou službu neposkytují. Zatím čekám na odpověď, takže se nemusí jednat o podvod, i když podezřelých okolností tam není zrovna málo. Každopádně vás nabádám k obezřetnosti. Pokud zboží nepošlete, tak vás to bude zatím stát jen čas strávený mailováním a sháněním informací o poštovném do Ibadanu.

45 komentářů u „Bazar – bděte“

    • to už je známé – Ještě jeden fígl

      Ještě jeden fígl je známý, tak bacha na něj! Borec prodává úplně nové,nepoužité zboží za dobrou cenu. Objedná ho ale na vaši adresu z normálního obchodu a zaplatí kradenou kartou. Vy jemu zaplatíte běžnou poukázkou. Pak se těžko dokazuje, že jste tou kradenou kartou nezaplatil vy!

      Odpovědět
  1. nigerijská mafie

    též jsem prodával a taky jsem dostal nabídku. nicméně v té době už jsem věděl, že jde o jednu z aktivit nigerijské mafie. doporučuji na takový mail vůbec neodpovídat.

    Odpovědět
  2. Je to podvod – nereagovat

    Je to davno znama vec, ze ide o podvod. Na strankach DHL na SLovensku je tiez o tom pisane. Stalo sa to uz viacerym ludom, vsetky tie maily vyzeraju velmi divne a su nestandardne. Naviac, preco by niekto platil za nejaku vec cca 10 nasobok ceny a este k tomu vam dal na postovne? Pokial posielat, tak len vtedy, ked su peniaze na ucte, co sa vam asi nikdy nestane. Nejake podivne maily z banky a podobne by som nebral vobec do uvahy, nie je to vobec jednoduche to poslat od hocikade.

    Odpovědět
  3. Vytrvalost

    Mají ale výdrž – když mne ta paní Owe O. kontaktovala, na opakované naléhání jsem navrhnul cenu, která asi třikrát převyšovala běžnou cenu na Amazonu. A že je to bez dopravy do Skotska, tu si musí zařídit sama… Teprve poté (ale během půlhodiny) oznámila, že je to pro dcerušku do Ibadanu atd. atd. Zajímavost: když jsem v Outlook Express zakázal jednu adresu (..yahoo), dnes mi přišel úplně stejný, chatrnou anglinou psaný mail jako bychom ještě vůbec nekomunikovali, ale z jiného serveru (…gmail). Takže jedou ve velkém a vytrvale… obávám se však, že nemůže jít o objektivy (např.) v ceně desítek, max. stovek USD. Zatím jsem ale nepřišel na způsob možného zneužití bankovního spojení v české bance – nebo jaký profit by mohl být z nedoručení na možná neexistující adresu Air Prt Road? Začátek řetězce je ale správně hledaný v té anglické (?) bance, počkáme, jestli na Váš mail odpoví. Ale třeba je to jenom virtuální banka?

    Odpovědět
    • vytrvalost

      Tady podle mě nejde o zneužití bankovních údajů, spíš si myslím, že se fakt najde pár lidí, co tam pošlou to zboží… 🙂

      Odpovědět
      • vytrvalost

        Doufám, že ne… ale je-li tomu tak, pak by šlo o úroveň “Snažně prosím soucitné o zaslání pěti korun na úhradu léčení mojí těžce nemocné kočičky”. Na druhé straně je vidět, že Paladix už získal renomé.

        Odpovědět
      • vytrvalost

        Tím bych si nebyl tak jistý. Mně takový email přišel někdy před týdnem. Nabízel jsem nejzákladnější objektiv Canon. “Zájemce” byla nějaká “Christie James z Londýna” (pravděpodobně smyšlené jméno). Odpověděl jsem, že nemám zájem ho posílat do zahraničí. Na to mi přišla suverénní odpověď, že chce objektiv poslat synovi do Nigérie, za maturitu (synové Angličanů studují střední školu v Nigérii? Wow) a že to MUSÍM poslat přes Českou poštu. A že aby mi mohla co nejrychleji poslat peníze na účet, potřebuje následující informace:

        Bank name:
        Name on account:
        Account number:
        Iban number:
        Swift Code/BIC:

        Tedy údaje, se kterými by mohla platit mojí kartou na internetu (neříkám, že by to prošlo všude, záleží na stupni zabezpečení daných portálů). Na závěr připsala jakousi nigerijskou adresu jejího “syna”.

        Z toho vyplývá několik podezřelých skutečností:

        1. Proč by Angličan sháněl v ČR tak levný zboží, které jednodušeji a levněji sežene např. přes Amazon?
        2. Proč nemá vůbec zájem o nějaké informace o objektivu (stav, záruka)?
        3. Je zajímavé, že má informace o tom, jak poslat zboží z ČR, ale neví o serverech jako Amazon nebo eBay.
        3. Proč chce tolik bankovních údajů, když stačí jen číslo účtu? (to samo o sobě zneužitelné není, tyto ostatní údaje ano)
        4. Nigerijská adresa nějakého “Nigerijce” jako jediný kontakt na kupce na důvěryhodnosti také rozhodně nepřidá.

        Nikdy bych nikomu neřekl tak citlivé údaje, natož je posílal nějaké anonymní osobě z “Anglie”, která kupuje něco pro “syna z Nigérie”.

        Podle mě tady nejde o žádný poslání zboží, ale o odcizení údajů k bankovnímu účtu. Kupci je jedno, jak drahé zboží “kupuje”, nebo co kupuje, hlavní je dostat z prodejce tyto citlivé a zneužitelné údaje. Že zboží patrně ani nikam nedojde, protože bude adresa smyšlená, je vcelku vedlejší a dosti nepodstatné. Podstatné je, že už pak nepůjde dohledat ona osoba-kupec, která kartu vybrakuje do posledního halíře:-)

        Toť můj pohled na věc:-)

        Odpovědět
        • vytrvalost

          So vsetkym sa da v podstate suhlasit, len mi prosim Ta povedz, na akych portaloch sa da platit z Tvojho uctu, ked viem jeho “Bank name/Name on account/Account number/Iban number/Swift Code/BIC”. Si to asi trochu mylis s cislom karty/CVV kodom.

          Odpovědět
          • vytrvalost

            Tak tak, k platbe na internetu (treba PayMUZO) staci cislo karty, datum expirace a CVV kod …. vsimnete si ze zadny pin neni treba 🙂

        • vytrvalost

          Jsi trochu paranoidní. Jelikož s tebou komunikuje, tak předpokládám, že tvé jméno zná. IBAN se z čísla účtu vytvoří taky snadno, jméno banky zjistím z čísla účtu a BIC kód se dá najít na webu banky, Takže je úplně fuk, jestli jí dáš všechny údaje nebo jen číslo účtu, protože z nich si ty ostatní údaje zjistí snadno sama.

          Odpovědět
          • vytrvalost

            toto není úplná novinka na obdobný inzerát naletěl kolega, který prodával bateriový generátor před dobrými 4-mi roky. Tenkrát to bylo přes ikup. kazdopadne NEREAGOVAT. sice netusim co s tim generatorem v Nigerii delali, ale kazdopadne tenkrat prisel o generator plus 1800,- za postovne.

  4. Podvod z Nigérie

    Kolega sa s tým tiež stretol, mal inzerát na nejakom SK inzertnom serveri, a chceli od neho do Nigérie kúpiť mobil Sony Ericsson. 🙂

    Myslím, že podľa týchto príznakov je šanca, že ide o seriózneho záujemcu, približne jedno promile, ak nie menej, a s najväčšou pravdepodobnosťou ide o tradičný Nigérijský scam.

    Odpovědět
  5. Par tipu a rad … z praxe

    Muzu vam doporucit jedine.
    Takze, zasadne neposilat nikde cislo uctu, kam chcete penize poslat, i toto lze zneuzit. Odpoved je jedna a snadna.
    Poslete mi penize by Wester Union. Je to bezpecne a anonymni. Uvidite, jak rychle kupujici ztrati zajem. On vam totiz napise, ze muze penize posilat jen prostrednictvim banky. A vy trvejte na WU. Tento zpusob je velmi snadny. Vlozim, dostanu transfer num. to vam posle a vy si vyberete penize. Jenze tihle “kupujici” samorejme nemaji co poslat, takze pak toho nechaji.
    A uplne nejlepsi reseni je:
    – oznacit e-mail
    – zvolit Smazat
    – a vysypat kos

    🙂

    Odpovědět
    • par tipu a rad … z praxe

      Zajímalo by mě, jak se dá zneužít samotné číslo účtu.
      Jinak posílat něco přes WU bych si sakra rozmyslel, jelikož při troše neserióznosti druhé strany nemám šanci dostat peníze zpět a nemusí to být ani do Nigérie.

      Odpovědět
  6. souhlas podvod

    Ahoj lidi, též si myslím, že by se mělo jednat o podvod, neboť dokonce nabízí i vyšší cenu než je zdrávo.

    Odpovědět
  7. Už to na mne také zkoušeli….

    Dostal jsem před časem několik podobných nabídek při inzerovaném prodeji Nikonu D100, už si přesně nepamatuji detaily ale pisatelka byla tuším údajně z Kanady a samozřejmě, zasláno mělo být do Nigérie.
    Maily skončily v koši a mail adresa odesilatele přidaná do seznamu nevyžádané pošty a je klid.
    Rozhodně nic neodesílat a na maily nereagovat.

    Odpovědět
  8. pokročili

    Do firmy mi v 90. letech posílali návrhy s doporučujícím dopisem nigerijské vlády, hehehe. Jasné, že vám chtějí vybílit účet. Kdo ví, kolik naivních vám na to skočí. Múj soused každou chvíli vyrazí do Luhačovic autobusem zadarmo a dostane tam řízek s bramborovým salátem. Musí si jem vyslechnout promoakci. Vždy se vráti s velkou krabicí. A vždy se vráti s velkou krabicí. Hrnce téměř jako Zepter, vrtačky, rozbrusovačky, frézy, pily…všechno má plastová kolečka. Mail z Nigérie mu nepřijde. Má štěstí. Počítače nejsou pro něj. On je na promo v Luhačovicích.

    Odpovědět
  9. Pozor

    Mám stejnou zkušenost. Nejde, ale jen o bazar Paladix. Přišla mi reakce na inzeráty i z jiných českých fotobazarů. Takže pozor!

    Odpovědět
  10. Emaily ze zahraničí

    Mohu potvrdit, i mě přišel podobný email, a můžu jen doporučit to co sem s ním udělal, a to, smazal jej.

    Odpovědět
  11. Bazar – bděte

    Také mám podobnou zkušenost. Někdo mi nabízel zcela přemrštěnou částku, a chtěl, abych to poslala do Nigérie. Že to má pro syna. Na mail jsem nereagovala. Bylo jasné, že jde o podvod. A další mail už nepřišel.

    Odpovědět
    • bazar – bděte

      Inzeroval jsem prodej mobilu, dostal jsem tuto nabídku:
      Hello, i am Mrs Pharis i saw your listed item on this site and i want
      to buy it for my son as a birthday gift so i want to know the
      condition of the item and want to know the total cost of the item and
      the shipping cost to my son by DHL.also i will be making the payment
      by Bank to Bank Transfer .you can add me or mail me direct to my mail
      box on: pharisd2@gmail.com
      Thanks.
      Mrs Pharis.
      Nechtěl jsem na to reagovat, ale kamarád mě přesvědčil, že to může být cizinec žijící v ČR, tak jsem odpověděl (z mail. účtu, kam mi můžou chodit spamy: Good morning Mrs Pharis,thank you for answer but my bank account don´t allow international transfers. If you are in Czech republic, I prefer personal handover.
      Odpověď přišla za půl hodiny:
      Hello, Thanks for your mail….. i want you to know that my bank Bank Of
      America deal with your bank and if i make the payment into your
      account, it will enter. just send me your bank data for me to make the
      payment and also with the total cost of the item and th shipping to my
      son in Nigeria via DHL.
      Teď už bylo vše jasné, takže jsem nereagoval. Další mail přišel za 3 hodiny na původní adresu uvedenou v inzerátu:
      Hello, My Name is Mrs Linda Blow from united kingdom, I am interested in your item so please do let
      me know the total cost of the item,
      Hoping to read from you fast.
      Thanks
      please add me to this email address; lindablowth@yahoo.com
      Tak a teď se jich nezbavím, říkám manželce. Na její radu, jsem odepsal, že “item” byla prodána a už dali pokoj.

      Odpovědět
  12. bankovní údaje…

    Také mohu na 100% potvrdit, že ani jedena uvedená indicie k účtu nemůže být zneužitelná. Tato možnost by mohla nastat pouze v případě čísla platební karty a to asi jen v případě embasované karty.

    Jinak také to na mě zkoušeli, ale nedal jsem se:-)

    Odpovědět
    • bankovní údaje…

      No, to není tak docela pravda – to je názor někoho, kdo se podvody nezabývá, tudíž si některé věci nedovede představit. Já bych formuloval několik bodů předběžné opatrnosti.
      1. Když někdo věnuje námahu a čas na rozesílání takovýchto mailů, ne asi, ale určetě ví proč – má to vyzkoušené.
      2. To, že si něco nedovedu představit (protože se podvody aktivně nezabývám), ještě neznamená, že to neexistuje. Ti, kdo se podvody živí vědí.
      3. Samotné jednotlivé osobní údaje možná nejsou znaužitelné, ale jejich kombinace zneužitelná je velmi snadno. Ztotožnění několika údajů s konkrétní osobou : Jméno, adresa, e-mail, č. účtu, příp. rodné číslo – to už je vražedná kombinace spolu se sfalšovanými doklady, se kterou se dá v nějakém naivnějším podnikateli vyvolat důvěra k uzavření nějaké smlouvy na vaše jméno – spousta “bílých koňů” by o tom mohla vyprávět.
      4. I kdyby nic z toho nebyla pravda, pokud odpovíte, udělal jste to, co podvodník chtěl a poskytl jste mu tím také cennou informaci – totiž o své povaze – budete ten 1 z 10.000,-, který je vůbec ochoten o takovém nesmyslu uvažovat a nesmaže to hned, jako většina, takže se na vás mohou obrátit příště třeba s mnohem chytřejším typem podvodu a nemusí prosívat milion adres.

      Odpovědět
  13. Nigerijci

    Před časem jsem na podobné téma četl blog od chlapíka, který na podobný e-mail odpověděl kladně a dotyčnému zájemci nakonec poslal několik krabic svých skvělých Anus Laptops. Byl to počítačový šrot naskládaný do krabic, vážilo to snad tunu a poslané to bylo tuším přes DHL, kdy příjemce hradil náklady. Nigerijský jakobykupec nebyl moc nadšený, když musel platit šílený prachy za doručení. Nevím, jak ten chlapík skončil. Možná je někde s na dně zálivu s betonovou obuví. Každopádně docela zajímavý a odvážný způsob jak s podobnými grázly böjovat jejich zbraněmi. Ten původní link jsem, nenašel, ale mělo by to být tohle: http://www.thescambaiter.com/forum/showthread.php?t=11838

    Odpovědět
  14. Je to podvod

    Mažte to a ani se tím nezabývejte. Osobně mažu všechno co z Afriky přijde, byť můžu přijít o nějakou šanci. Ta práce s tím, než přijdete na to, že se jedná v 99,9%tech případů o podvod, nestojí za to. Nejde o to získat Vaše číslo účtu, to zase takový problém není, podívejte se na různé firemní hlavičkové papíry, tam se číslo účtu běžně uvádí. Jde opravdu o to, dostat zboží bez zaplacení. Potvrzení o tom, že jsou Vaše peníze na cestě je padělané a je odeslané z emailů založených pod veřejnými doménami. Nahlásit bance to nepomůže, kašlou na to. Nikdy mě z tama nedošlo ani poděkování. Sem tam se nějaký naivka najde a peníze (to jsou jiná story), nebo zboží pošle. Pamatujete na toho doktora co zastřelil nigerijského konzula? Tak to byl sice naivní blázen, ale jinak je to pro mě hrdina. Nic jiného totiž na tuto mafii podporovanou nigerijskou vládou neplatí.

    Odpovědět
    • je to podvod

      Jo maš pravdu, také si myslím že jde o to aby dostali zboží zadarmo.
      já dostal 2 emaily:

      9 Feb 2009 12:07:29
      “IS THIS ITEM AVAILABLE ?

      JACK HUSTON ELECTRONICALS
      jackelectronicalcompany@eml.cc

      http://www.fastmail.fm – IMAP accessible web-mail”

      9 Feb 2009 23:57:58 Mail from Lillian Dennis

      “Hello, Am lil_dav from Canada, and i will like to buy your item, and i will be paying you 900euro for the item and shipment EMS to my son and i need 1 set of it to Nigeria And i will like to Know How many of this item you have for sell and also if you have any other items for sell, So kindly email me back to this email below: (lil_dav11@hotmail.com) so i look forward to your reply back soon Thanks.plz Email to (lil_dav11@hotmail.com) ok plz”

      Odpovědět
      • je to podvod

        Danej podvod nahlaste na http://www.nepoctivci.cz . Je to databaze podvodniku z cele Ceske republiky. Pokud budete uzavirat nejaky obchod nebo smlouvu nebo budete neco kupovat tak se tam vzdy podivejte zda dana firma nebo osoba neni podvodnik.

        Odpovědět
  15. Seriál pokračuje!

    Už jsem se podělil o zkušenost s požadavky na zboží z Nigerie přes Skotsko, ale chtěl bych se zeptat, nemáte-li podobný zážitek v posledním období, jako já: v inzerátu zde na Paladixu, na který ti Nigerijci reagovali, byl můj kontaktní e-mail skupiny iol (tam jsou další možnosti, jako gmail,,,). Teď, cca měsíc po ustřihnutí komunikace, mi začaly chodit maily typu “Pomozte kontrole”, “Server Maintainance” (ano, i s těmi chybami v angličtině), kde servisní skupiny iol nebo gmail vyžadovaly odeslat přesné přihlašovací údaje mojí adresy (jméno, heslo,,,), jinak bude moje adresa do sedmi dnů zrušena… ve špatné češtině i angličtině. Obrátil jsem se na Telecom (teda – O2), dnes mi potvrdili, že s tím nemají nic společného. Má-li někdo zájem, poskytnu několik vzorů těch servisních-kontrolních mailů pro výstrahu.

    Odpovědět
  16. Obchod na trase Šumava – Nigérie

    Právě jsem si také dopisoval s paní ze Skotska. Ta její dcera z Nigérie asi docela ráda fotí…..třeba zátiší s hromádkami peněz.
    Oba maily od Skotské banky také vypadaly fajn, jen adresa v jejich mailu vedla holt do jiných končin (accountant.com) a tak mne vyhledávač dovedl až k této užitečné diskuzi.
    Myslím si, že čísla účtu zneužít nejde, ale je lepší na tyto maily nereagovat vůbec.
    Dobré světlo a hezké dny všem.

    Odpovědět
  17. Zájem banky

    Drobná připomínka k jinak kvalitnímu článku: Věta “Od kdy chce banka nějaká potvrzení o čemkoliv, co nesouvisí s jejím businessem?” nedává smysl, neboť tímto se banky zcela běžně zabývají. Taková služba se nazývá AKREDITIV.

    Odpovědět
  18. Pozor na podvod..

    Zravim..
    Tak jsem jeden z těch idiotů co na tenhle mail reagovali a co dokonce zaslali číslo svýho účtu. Šlo však o zaslání na tuto adresu:

    Name: Sandra Mcferran
    Address : 26 Blackcave Park,
    City : Larne.Co.Antrim.
    Province : Northern Ireland
    Zip Code : BT40 1TN.
    Country : United Kingdom.

    čili nikoliv do Nigérie. Ovšem komunikace probíhala zcela obdobným způsobem. Záhy jsem si to uvědomil a zaslal další email s “opraveným” číslem, že se omlouvám atd. Obratem po mně bylo vyžadováno potvrzení, zda je to tedy opravdu onen účet a požadavek na jméno banky, což jsem pochopitelně sdělil falešně. Jsem zvědav jak se situace vyvine, rozhodně však to byla moje poslední odpověď..

    Odpovědět
  19. A co platba pres paypal?

    A kdyz podvodnik souhlasi, ze mi prevede penize predem na paypal? Vetsina lidi sice rika, automaticky mazat atd. Ja jsem vicemene tehoz nazoru, ale stejne by me zajimalo, zda je paypal taky takhle zneuzitelny…myslim, ze ho maji celkem slusne zabezpeceny

    Odpovědět
  20. PODVOD NA PALADIXU !!!!!!

    Mohou psát česky či anglicky, a nabídnou Vám vyšší cenu než máte v inzerátu. Stalo se mi to tento týden. Nereagujte nato prosím.Přišel jsem o objektiv v hodnotě 12tis kvůli své důvěře. Nabídky jsou velmi věrohodné a chtějí to zaslat do Afriky. Varuji dejte si bacha!!!!
    Prosím o ozvání správce této sítí, aby nebyli další podvody. Mé číslo 725 137 781. Měli by to být gang z východního bloku. Bacha nato nepalte se prosím. Děkuji za tento email do popředí jako výstrahu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpovědět
    • podvod na paladixu !!!!!!

      To je mi líto.
      Taky tady v bazaru vystavuju objektiv pro Olympus za 6000Kc a ozvala se mi anglicky pisici mama z Kanady, ze chce pro sveho syna, ktery odcestoval do Nigerie na skolni projekt, muj objektiv. Rekl jsem proc ne – poslete mi penize, pak poslu objektiv. Skoncilo to na tom, ze penize dali do depozitu na nejakou skotskou banku (od teto banky mi prisel email, ktery vypadal dost neverohodne – kdyz v emailu od banky poletuji kliparty s dolarama, tak je neco spatne :)) a tak jsem jim uz ani nenapsal a vyprdl jsem se na ne.
      Tak bacha na to.

      Odpovědět
      • podvod na paladixu !!!!!!

        Tak dneska jsem dal inzerát že koupím objektiv nikkor 18-105 a také jsem byl osloven nigerijsou mafií. Jen si to blbě přeložili a nepochopili že chci koupit a né prodat ale jinak mi nabízeli také slušnou cenu.

        Odpovědět
        • podvod na paladixu !!!!!!

          Dobrý den,tak dnes to ti šmejdi z Anglie+Nigerie na mě také skusily,hezky jsem si zamejloval a byl klid,nedejte se od takových dacanů nachytat.Hezký den.

          Odpovědět
  21. Varování

    Dobrý den,

    ano, mohu být konkrétnější, i když je těžké smířit se s vlastní hloupostí.
    Na Paladixu jsem inzeroval prodej Sony A100 a dost rychle se mi ozval
    tento “gentleman” z Anglie, jak o sobě původně tvrdil. Nabídl mi 280
    Euro (já požadoval 162), když pošlu Alfu synovi do Nigerie na udanou
    adresu. Zmátl mě těmi falšovanými e-maily z Bank Of England. Ovšem
    kdybych byl měl všech pět pohromadě, mohlo mi to být jasné hned, že
    tato banka se asi normálně nezbývá operacemi klientů. No prostě jsem
    měl nějaké kozí mámení a ten foťák jsem na černý kontinent opravdu
    poslal. On i banka mi následně poslali e-mail s tím, že nejmenší
    částka pro převod je € 500 (viz přiložené zprávy) a že mám tedy poslat
    € 220 a oni že pošlou celých € 500. Haha! To už jsem byl doma a tiše
    jsem se rozžehnal s Alfou a penězi za ni. Z toho je jasné, že nemohu
    nikoho konkrétního obviňovat, jen a jen sám sebe. Proto si také
    nemyslím, že by neměl smysl záznam na nepoctivci.cz, a obávám se, že
    policajti by se mi spíš vysmáli. Chtěl jsem jen varovat inzerenty pro případ, že by se něco podobného opakovalo.

    S pozdravem
    Stanislav Faltus

    Odpovědět
  22. Stale kvoka a stale kvoka

    Hello..
    Thank you for your response. I am buying this item as a holiday
    gift for my cousin.He is Currently in Nigeria for a documentary
    project and you Will Be Directly shipping the item to him. Please send
    me your Bank details so I can send the money. I will add 90Euro extra
    for shipping costs through Local Post Office.

    Below is the shipping address:

    This is the bank details i need to send you the money

    Full Name:
    Bank Name:
    Account number:
    Tell:

    Name.. Tobi Lawal
    Address… Address…102 fadreb street Agbowo U.I
    City…Ibadan
    State..Oyo
    Country..Nigeria
    Zip code..23402
    Tell…+2347012893002

    I will be waiting for your mail today concerning your bank details
    because i pay your money direct to your account ok.. so reply with
    your bank details

    Regards,

    Odpovědět
  23. podvod

    Též jsem se nechal vlastní vinou napálit, ale nakonec to celkem dobře dopadlo. Kontaktoval mě údajný Švéd Donald Joe, zda bych mu prodal zde nabízený objektiv za 30 000,-Kč samozřejmě v Euro. Švéd si přál poslat objektiv do Spojených arabských emirátů. Dokonce si nechal poslat ukázky fotografií a po té jsem mu poslal kvůli platbě své bankovní údaje. Od banky Forex jsem dostal dopis, že ihned po odeslání potvrzení o tom, že jsem zásilku odeslal mně pošlou na účet požadované peníze, avšak to již byl podvod a banka nijak nereagovala. Poté mně dotyčný napsal, že jeho banka může poslat minimálně 1500 EU a nikoliv 1250 EU a že já musím nejprve zaplatit 250 EU – to jsem již poznal, že jsem naletěl, žádné peníze jsem samozřejmě neposlal a s objektivem i penězi za něj se rozloučil. Po cca 2 měsících mně pošťák přinesl zcela nepoškozený balík s tím, že adresát je neznámý. Takže jsem přišel “jen” o poštovné, platební kartu nemám, takže zde nic nehrozí. Přiznám se, že zde hrála velkou roli moje velmi slabá znalost angličtiny…

    Odpovědět

Napsat komentář