Bazar – mějte se stále na pozoru!

Celkem pravidelně nacházím ve své mailové schránce žádosti od Policie ČR na poskytnutí informací o podnikavcích, kteří prostřednictvím našeho bazaru páchají podvody. Některé z nich jsou mezinárodních rozměrů! Proto dávejte pozor, komu a kam posíláte svoje zboží nebo peníze.

Opatrnosti není nikdy dost, tak bych rád znovu upozornil na nešvary, které se točí kolem bazaru. Nákup použitého zboží z druhé ruky může být někdy velmi výhodný, ale jindy bohužel skončí neslavně. Není proto od věci opět zopakovat pár základních rad:

  • Stále ještě chodí žádosti o zaslání zboží do Afriky (nejčastěji Nigérie) s tím, že dotyčný zaplatí ze Skotska či Anglie – zboží odejde, ale peníze nikdy neuvidíte, jen pár falešných e-mailů. Už se dokonce i stalo, že dotyčný poslal zboží a ještě peníze navíc proto, že cizí banka tvrdila, že minimální částka pro mezinárodní převod je 500€, což je samozřejmě nesmysl.
  • Zhruba jednou za měsíc poskytuji dodatečné informace pro Policii ČR, protože došlo k podvodu – většinou je v balíku, tedy pokud vůbec dorazí, nějaké těžítko v podobě železného šrotu nebo kamení.
  • Částečnou ochranou může být server nepoctivci.cz, kam prosím pište svoje zkušenosti, zejména ty negativní, můžete tím pomoci dalším lidem.

Některé inzeráty či inzerenti už na první pohled budí nedůvěru, takže buďte opatrní, ověřte si identitu protistrany (pokud se jedná o skutečného člověka, bude mít určitě v Google svůj e-mail dohledatelný na víc místech než jen v bazaru) a pokud možno nereagujte na podezřelé nabídky.

A když už se stane nějaký problém, neváhejte postupovat podle následujících doporučení:

  1. Předejte všechny dostupné dokumenty Policii ČR – ideálně včetně kopií veškeré korespondence (nemazat e-maily a SMS dřív, než bude obchod v pořádku uzavřen!)
  2. Upozorněte ostatní na podezřelé jednání prostřednictvím serveru nepoctivci.cz
  3. Napište svoje zkušenosti v diskusi pod tímto článkem
  4. Popř. napište nám. Naše možnosti nejsou bohužel moc velké, ale už jsme taky párkrát nad podvodníky vyzráli.

140 komentářů u „Bazar – mějte se stále na pozoru!“

    • bazar

      Jak to myslíte “udělat vyhledávání”? To tam přece je – jednak podle parametrů, druhak podle fulltextu. Stačí jen zadat text do políčka “hledej v bazaru” a stisknout Enter nebo používat filtry, které jsou vždy nahoře (ty 4 rozbalovací menu).

      Odpovědět
      • bazar

        Doplňuji: anebo obojí, tj. zadat text do políčka “hledej v bazaru” a stisknout Enter a pak navolit filtry, které jsou nahoře (ne ty vlevo, ty zruší fulltext)

        Odpovědět
      • bazar

        Ja bych teda jen pridal potvrzujici tlacitko “hledej” ( to co udela zmineny enter)..tuhle jsme potreboval neco narychlo najit z mobilu..a tam enter neni 😀

        Odpovědět
  1. rozvoj bazaru

    Bazar je sám o sobě skvělý, přesto se mi jedna věc nelíbí. V běžných inzerátech se nachází poměrně velké množství nezajímavých komerčních nabídek, které se neustále opakují. Dá vcelku práci se tím prokousat. Bylo by možné buď rozdělit inzerci na dvě sekce (komerční/soukromá), nebo druhým řešením je vyhledávání podle ceny (např. obvykle procházím všechny nabídky od Canonu, ale padesát filtrů po stokoruně mě opravdu nezajímá, což by jednoduchý filtr na cenu pořešil) a třetí variantou je maximální počet inzerátů na osobu (např. tři nebo pět).

    Díky.

    Odpovědět
    • Naučte se používat stávající funkce!

      Stačí se přihlásit a nežádoucí inzerenty “Přidat na černou listinu”.
      Inzeráty dotyčných se pak (pouze přihlášeným uživatelům!) nebudou zobrazovat.
      Ona je ta funkce nazvána trochu nešťastně – budí dojem nahlášení nepoctivce.
      Navrhl bych příhodnější “Nezobrazovat inzerci tohoto uživatele”.
      Možnost trvalého přihlášení by pak (snad) zklidnila život i těm nejvytrvalejším kverulantům… 😉

      Odpovědět
          • …stávající funkce – i ty nové!

            Přidáno trvalé přihlášení!
            Tak tomu se říká “postoupit na vyšší level”!!
            Paladix – bazar, jehož sláva hvězd se dotýká!!!
            🙂

      • naučte se používat stávající funkce!

        Aha, tak to bude ono. Já se na to právě bál kliknout v domnění, že to nahlásí nepoctivce 🙂

        Ještě ta možnost trvalého přihlášení (jako má třeba phpbb) a je to můj nejoblíbenější bazar 😉

        Odpovědět
  2. Reference

    V bazaru by určitě nebylo špatné udělat u profilu uživatele reference jiných uživatelů. To by nepochybně zvýšilo bezpečnost prodeje. Samozřejmě v rámci možností (je mi jasné, že Paladix primárně nefunguje jako inzertní web.) Ivo

    Odpovědět
  3. primlouval bych se za lepsi filtry …

    Bazar neni spatny ale neco rychle najit je dle me vice-mene nemozne (kupa casu v tahu).
    Napr hledam pevny objektiv nic jine me nezajima.
    Pokud bych mohl zatrhnou volbu pevne sklo, nebo dokonce i ohnisko ci clonu tak to bych do bazaru nahlednul urcite casteji …

    Odpovědět
    • primlouval bych se za lepsi filtry …

      Do pole “hledej v bazaru” zadejte požadovanou ohniskovou vzdálenost (enter), pak v horním nenu “Filtr” zvolte typ: “Objektivy – pevné”, b/z: hledaný bajonet (závit) a druh: prodej/koupě. A v posledním políčku “kde:” můžete navolit potadovanou lokalitu, pokud na tom záleží. (Pozor, bajonet/značka se při tomto způsobu hledání nesmí zvolit v menu v levém sloupci, pak se zruší fulltext.)
      Nabídky se vyfiltrují a vybírá se snadno. Samozřejmě se tam občas něco připlete, protože např. oblíbeným trikem prodejců filtrů je zařadit je do kategorie “Canon”, “Nikon” apod. aby se zobrazily, když někdo hledá příslušenství své značky. Ale to samozřejmě není chyba bazaru. Bazar sice není dokonalý, protože “Nobody is perfekt”, ale je nejlepší ze všech fotobazarů – DĚKUJI!

      Odpovědět
  4. Re: Bazar – mějte se stále na pozoru!

    – Ano je to super, ked zverejníte svoje meno a email a hociaký klamár môže o vás na ne.poctivci.cz napísať čokoľvek – aj ako anonym – bez toho aby musel pridať aspoň svoje meno a email. Ešte lepšie je, keď sa vám v rýchlom vyhľadávaní zobrazí len :príspevok: ale nie :oficiálna reakcia:, ktorú môžete vložiť – ak si to všimnete – lebo sa na Vaše inzeráty ozýva podozrivo malo ľudí… :anonym:, ktorý o mne v češtine na ne.poctivi.cz tvrdí že som mu v balíku :za dost penez poslal cihlu: je Milan zo Žiliny, ktorý sa skrýva za milan-ba@seznam.cz, a zrejme aj milanko.holy@gmail.com a pseudonym
    Tomas Hornik. Ušetrite si čas a nervy…

    Odpovědět
  5. ne.poctivci?

    Prosím niekoho, kto ich už žaloval o zaslanie üdajov o prevádzkovatelovi portálu ne.poctivci.cz. – Chcem sa obrátiť na prślušnú prokuratúru…
    Vopred ďakujem a zostávam s pozdravom,
    Mgr. Peter Ondrejka

    Odpovědět
  6. Keď poctivého očiernia nemá šancu!

    Až keď som administrátorovi nepoctivci.cz pohrozil žalobou odstránil nepravdivý :príspevok: poškodzujúci moje dobré meno. Po skúsenostiach som ostražitý a chcel som priebežne sledovať, či na mňa jedna sviňa nekydá ďalej. Žiaľ, odkedy bol spomínaný :príspevok: odstránený, nie je možné sa z môjho počítača prihlásiť na nepostivci.cz! po zadani http://www.ne.poctivci.cz presmeruje na http://www.ne.poctivci.cz/CustomPages/ApplicationError.aspx (rovnako aj po zadani http://www.nepoctivci.cz) a objaví sa text: Omlouváme se, v aplikaci se vyskytla chyba, budete přesměrováni na úvodni stránku , ale žiadne presmerovanie nenasleduje…
    Našťastie paladix nie je jediný bazárový server na svete. – Sú iné lepšie a tie si zaslúžia aj viac kientov a viac príjmov z reklamy… A nehrozí tam, že poctivý predajcovia budú očierňovaní ľudmi, ktorí od nich nič nekúpili…

    Odpovědět
    • keď poctivého očiernia nemá šancu!

      Je mi líto, jaké máte problémy, jenom nechápu, proč z toho viníte Paladix – my nemáme s nepoctivci.cz, s Vámi ani s tím, kdo o Vás něco napsal nic společného.

      Odpovědět
    • keď poctivého očiernia nemá šancu!

      Vážený photofreaku, poněkud si pletete pojmy s dojmy, potažmo nepoctivci.cz a paladix.cz a pokud jste byl na Paladixu očerněn, tak to laskavě dokažte. Jinak naopak vy zákeřně očerňujete Paladix.
      P.S.
      A pokud víte o nějakém lepším českém internetovém fotobazaru zaměřeném na fotoamatéry, dejte mi laskavě vědět. Jsem ochoten se s vámi vsadit o flašku pravé slivovice, že žádný takový neexistuje.

      Odpovědět
  7. Paladix soběstačný

    Paladix, když pominu zajímavé články, má zřejmě nejlepší fotobazar v zemi, většinu techniky jsem zde prodal za 7 – 14 dní, většina kupujících byli velmi slušní a féroví lidé. Server nepoctivci mi naproti tomu neblaze připomíná doby nedávno minulé – v tichosti naprášit, uškodit, vylít si vztek … osobně bych údaje na tomto serveru vůbec nepovažoval za relevantní. Asi nejen na moji žádost P. Pola zmenšil odkaz na nepoctivce v záhlaví stránek a za toto mu dodatečně děkuji.
    Navrhuji zrušit provázání paladixu s nepoctivci a vytvořit jeho vlastní černou listinu. Pro zveřejnění nepoctivé osoby by bylo nutné doložit správci důvod, např. podezřelé e-maily apod. Nemám naneštěstí čas se tím zabývat více do detailů, ale třeba to někoho zde zaujme a posune to dál … Raven

    Odpovědět
  8. Jméno vs. e-mail

    Dobrý den,
    všiml jsem si, že u inzerátů už není jméno a příjmení, ale plná e-mailová adresa. Chápu, že to je v souvislosti se zvýšením bezpečnosti, aby se pod různými maily hůře skryl jeden podvodník/spammer/komerční inzerent.
    Ale mně to chybí. Samozřejmě, že do jména a příjmení si každý může napsat co chce, ale na mě to prostě působilo příjemně, vědět, s kým (pravděpodobně) jednám. Oslovit ho v mailu apod. Jména typu “aukro08 aukro08” nebo “uff uff” jsem automaticky ignoroval (třeba neopodstatněně, ale to je mi jedno). Dnes to tak dělat nejde.
    Tak jen navrhuji, jestli by nestálo za to přístup zkombinovat tak, aby i jméno bylo zobrazeno.
    Přeji Paladixu a jeho slušným čtenářům a uživatelů vše dobré.
    Martin

    Odpovědět
    • jméno vs. e-mail

      Když podržíte myš nad tou e-mailovou adresou, tak se zobrazí jméno a přezdívka inzerenta. Byla to jediná možnost, jak udržet kompaktní design na jednom řádku a přitom nepřijít o žádnou z užitečných funkcí. Snad to takto vyhovuje.

      Odpovědět
  9. Další Nigerijec

    Dnes mě kontaktoval další “Nigerijec”. Jde o můj inzerát na nabíječku Nikon:
    http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=185474

    Eric Moraci
    Text mailu:
    Thanks for the mail, Am From USA and am ok with the price so am buying
    this Item for my daughter in Nigeria so am Willing to offer you
    sum of 120euro plus the Postage via Local Post Office to Nigeria
    and I will be paying you via bank transfer direct to your account .. I
    want you to get back to me with your bank details so that i can make
    the payment asap…
    however this is my daughter address
    Name : Abdullahi lanre
    Address : NO 12,Oke Iyin Akata Ilesha
    City: Ilesha
    Zip Code : 234036
    County:Nigeria
    Phone number:08091842738
    Best regards,

    On 3/29/12, Martin Mojzis wrote:
    > available; 32 EUR without shipping fee
    >
    >
    >
    > ———- Original Message ———————————-
    > From: Eric Moraci
    > Date: Thu, 29 Mar 2012 01:48:12 -0800
    >
    > —
    > Hope this item is available and tells me the costs in euro
    >
    > Thanks
    >
    >


    Hope this item is available and tells me the costs in euro

    Thanks

    Nejdřív jsem nevěděl, zda nejde třeba o cizince žijícího nebo třeba na nějakou dobu pracovně v ČR nebo tak, proto jsem odpověděl, byť suše. Reakce již potvrdila moje podezření.
    Jde o další podvod, viz. výše.

    Odpovědět
    • další nigerijec

      Mě dnes taky kontaktoval. Radši jsem si jeho jméno vygůglil, bylo mi podezřelé. Odpovídat nebudu.

      Text emailu:
      > Od: “Eric Moraci”
      > Komu:
      > Datum: 11.04.2012 16:40
      > Předmět: Panasonic FZ50
      >


      Hope this item is available and tells me the costs in euro

      Thanks

      Odpovědět
    • další nigerijec

      Tak už i mě napsali z UK, že chtějí poslat zboží do Nigérie,
      nechci s tím mít nic společného, ale přesto by mě zajímalo v čem je ten podvod? Pokud odešlu zboží až po zaplacení, tak je vše ok, ne?

      Zatím jediný, co po mě chtěl, bylo číslo mýho účtu…

      Odpovědět
      • další nigerijec

        V tom problém není, záleží moc na tom, jak jste důvěřivý. Fór je v tom, že protistrana se bude chtít taky pojistit proti tomu, aby nenaletěla. Je to jako s notářskou úschovou v případě koupě nemovitosti, kdy notář uvolní peníze až poté, co dojde k převodu. Vy dostanete “důvěryhodný” dopis od banky, že peníze od kupce má a uvolní je, až vy pošlete doklady, že jste odeslal zboží. Taky se už stalo, že napsali, že potřebují zaplatit poplatek za mezinárodní transfer peněz a dřív je nemůžou poslat. Takže vy pošlete poplatek (nemalý), pošlete zboží a neuvidíte nakonec ani jedno.

        Odpovědět
        • další nigerijec

          Už došly zmiňované maily 🙂
          Musím zboží hned poslat a jako důkaz mi posílá sama Bank Of England tvrzení typu:
          “Scott James” has being one of our best clients and we represent its financial interest at all levels. We also wish to let you know that “Scott James” has made several payments through us without any problem whatsoever.

          The acknowledgment of the TRANSFER placed by {Scott James} to inform you today that transfer of € 370.00 EUR complete, but we need your cooperation in order to finalize the transfer.We are assuring you 100% assurance of your money but our credit department need to verify the shipment receipt from you.

          Odpovědět
  10. Jistota

    No v životě by mě nenapadlo když jsem prodával něco tady na bazaru, tak reagovat na zájemce někde z Afriky. Když už prodávám, tak jedině z ručky do ručky a mám klid. A pokud se nikdo na “z ručky do ručky” nenajde, tak holt radši neprodám nebo to s menší ztrátou šoupnu do bazaru ke Škodovi.

    Odpovědět
  11. Nigérie

    Mě kontaktují nigerijci po každém umístění inzerátu. Většinou ale jenom v angličtině napíší, jestli to zboží ještě mám, jestli ho můžu poslat co nejrychleji, a jaké budou celkové náklady. Pokud odpovím, tak napíší něco jako, že jsou z Kanady, a že je to dárek pro příbuzného v Nigérii. A že jim mám poslat detaily svého bankovní učtu. Chtěl jsem si s nima párkrát pohrát, abych ty šmejdy alespoň trošku naštval, ale většinou to dlouho nevydrží 🙁

    Odpovědět
    • paypal

      Dobrý den,
      perce8@gmail.com mi napsal včera velmi krátce po zveřejnění inzerátu také.

      Kdysi na Aukru mne otravovali tajtrlíci z Nigérie a tohle mi nevonělo hned ze začátku. Už proto, že to, co prodávám, nabízím za vyšší cenu, než to je běžně k mání na eBay…

      Tak děkuji Karle za Váš příspěvek, ušetřil jste mi nějaké ty zbytečné emaily…

      Odpovědět
    • paypal

      taky se mi ozvalo par podobnych “vykuku”. Nicmene na platbe pres Paypal neni nic spatneho, ale je nutne dodrzet proste par pravidel, tj. nikdy neverit emailum a nepristupovat na paypal pres zadne odkazy z takovychto emailu.

      Pokud se prihlasite pres paypal primo pres paypal.com a tam platbu uvidite, zadne nebezpeci tu nehrozi, jen se treba vyvarovat phishingovych emailu a neverit falesnemu potvrzeni.

      Odpovědět
  12. Dohledatelný email – omyl

    Dobrý den,
    je omyl, že jsou maily běžně dohledatelné na internetu.
    Velká část serverů maily svých uživatelů chrání před spamovými roboty (Paladix to bohužel nedělá) a díky této ochraně tyto adresy nemůže najít ani zvědavý Google.
    Často se využívají kontaktní formuláře, aby mail ve zdrojovém kódu nebyl. Druhou možností je adresu zašifrovat, ale to by v inzertní službě byl trochu problém.

    Spamoví roboti i vyhledávače prostě čtou maily ve zdrojovém kódu a pokud je tam mail zašifrovaný a proložený vsuvkami, pak je sice adresa na monitoru v pohodě viditelná, ale proti robotům je chráněna dobře.
    Teď jsem hledal svojí adresu (kterou mám i na svém webu zašifrovanou) a vygůglil jsem ji pouze v inzerci Paladixu…

    Příklad docela dobré ochrany:
    Nechráněno: fotograf@seznam.cz
    Chráněno: fotograf@seznam.cz
    Ve zdrojovém kódu si to prohlížeč v pohodě přeloží, aby to mohl pustit na monitor, spamový robot ani vyhledávač se tím ale zabývat nebude.

    Přeji příjemné předvánoční dny.

    Odpovědět
    • dohledatelný email – omyl

      🙂
      No tak vidíte, tu zašifrovanou podobu hned prohlížeč upravil, tož ji najdete jen ve zdrojovém kódu.
      Ještě tam tedy byla jedna ochrana formou vsunuté nečitelné poznámky (začíná to znakama

      Odpovědět
      • dohledatelný email – omyl

        Omlouvám se, díky těm počátečním znakům nečitelné poznámky už další text zmizel…

        Odpovědět
  13. Podvodníci – seznam emailů

    Tak po podání posledního inzerátu se mi ozve snad každý den nějaký šmejd – všechno je to stejná sebranka, na kterou je lépe vůbec nereagovat a zařadit mezi SPAM:

    – veronikathomas227 – veronikathomas227@gmail.com
    – Joan Holland – joanholland20009@centrum.cz
    – John Wood – johnwd674@gmail.com
    – nooni k – nooni.k1010@gmail.com
    – Micheal Ocean – michealocean1@gmail.com

    Dřív když jsem něco prodával, tak to bylo v pohodě a ozvali se pouze normální zájemci…

    Odpovědět
  14. podvod

    Zdravim, mam neco podobneho. Podal jsem inzerat na dva objektivy v priblizne stejne cenove hodnote. Nejprve se mi ozvala nejaka pani Mrs.Sharon Kim z anglie – skotsko. Nejake informace ji ani moc nezajimaly i s postovnym, ktere dela skoro 50 liber souhlasila. Zato me ihned informovala o tom ze je postizena, nevidoma a tak podobne. Rikam si k cemu nevidomy clovek potrebuje objektiv. Budiz – darek. Chtela platbu pres PayPal, kde se da platba po odeslani baliku s nejakym penalem stornovat. Rekl jsem ze nesouhlasim a na to se mi ozvala jina pani Mrs Hilda Norber z USA s bratrancem ve Skorsku apod. S podivnymi emaily.

    Odpovědět
    • podvod

      hilda.nobert02@gmail.com

      ————————————-
      Hello friend

      Am Mrs Hilda from United State, i will be happy to buy your item
      for my Cousin as a Graduation gift from the aviation school in
      England. and i will offer you 360euro for the item and shipping via
      (POST OFFICE). i will pay you via Bank to Bank transfer . if my offer
      is okay for you, send me your contact details as follow

      Full Name..
      Bank Address…
      Account Number..
      Swift Code..
      Telephone number…

      And here is the shipping address of my cousin

      Name…E Ramsay
      Address…C/O 65f sandeman street, Dundee, Angus.
      Post Code…DD3 7LB
      State..Scotland
      Country..United Kingdom

      i will be happy if you can get this information back to me in order
      for me to make the payment of the items asap… i hope to read from
      you soon thanks and have a lovely day

      Mrs Hilda

      Odpovědět
    • podvod

      minoni280@gmail.com

      Your asking price is quite reasonable and affordable, I ll take it. So Sad as i am an (handicapped) Deaf on wheel chair and I m buying this for my friend, for this reason, I will not be able to come and see it, but I will take your word that its in good condition as you described. do you still have the ORIGINAL BOX of this item? I will offer you L200 for the items and another extra L50 for the shipping cost and insurance fees via (Royal Mail Standard Delivery Service) and the payment will be made up via PayPal so kindly get back to me asap with your PayPal Full name and mail address to transfer the fund for you. If you don t have PayPal account It s very easy and secured…just visit PAYPAL and click on signup, after that you will need to send me the name and email address you have used to registered with PayPal so I can make the payment ASAP.

      Best Regard
      Mrs.Sharon Kim

      Odpovědět
  15. pozor!

    pozor na “lux sanda (luxsanda16@gmail.com)” a Derrick Thomas (sjanet393@gmail.com)

    jedná se o podvodníky (možná je to i jedna osoba)… neragovat!! Jinak vám nedají pokoj a budou vás zasypávat hromadou emailů a snažit se z Vás dostat osobní údaje..

    Odpovědět
  16. zase Nigérie

    po podání inzerátu na prodej mého Nikonu D3x na to reagují dva lidé z Nigérie,oba dva to chtějí jako dárek pro své děti…S jedním jsem si začal dopisovat,schválí vám jakkoukoli cenu a hlavně to strasně spěchá.Chce to zaplatit pres Paypal,tak jsem mu poslal údaje,na účet samozřejmě nic nepřišlo a místo toho poslal mail s falešným potvrzením o platbě.Dávejte si pozor!!!

    Odpovědět
    • zase nigérie

      Jojo 🙂 Taky to na me zkousi nejaka buchta z UK, ze ma syna v Nigerii.. Komunikaci jsem pred chvili utnul po tom co jsi napsal stejnou zkusenost 🙂 Poslal bych ji leda tak koulo, kdyby prachy neprisly na PayPal v tom jsem mel od zacatku jasno ..

      Odpovědět
  17. Podvodník

    Pozor na podvodníka Jack Richardson (spiritedmind10@gmail.com), který fiktivně odkupuje na inzerci PALADIX fototechniku a to tak, že nabízí za odkup solidní cenu v EUR, kterou míní zaplatit na Váš účet prostřednictvím bany Lloyds TSD Bank Limited po předložení dokladu odeslaného zboží – na adresu do Nizozemska – na e-mail Service-Lloyds TSB@usa.com. Uvedený e-mail tato banka nemá v evidenci. Komunikuje v angličtině. Po zaslání zboží byste peníze nedostali. Včas jsem odhalil a obchod nezrealizoval. P O Z O R !!

    Odpovědět
  18. Podezřelý obchod do Švédska

    Dobrý den, již delší dobu poptávám Olympus objektiv. (viz zde: http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=292357) před nedávnem mi přišla podivná zpráva, na kterou jsem přecijen pro více informací odpověděl. Prosím o názor, zda do takového obchodu jít.

    zpráva od pinomazzer@gmail.com
    Dobrý den,

    Doufám, že jste si dobře? máte stále zájem o koupi výše uvedené věci, pokud ano, hned jak jsem slyšbel od vás, já vám e-mail nějaké fotky a detaily Dobrá cena je přijat a dejte mi vědět vaše nejlepší nabídku, díky a doufám, že slyším od vás brzy

    Pozdrav ze Švédska.

    Zpráva ode mě: omlouvám se za svou angličtinu 😀
    Hi,
    firstly – i think that english will be for the comunication better than Google translator ..)

    And of course thank you for response.

    Here is the think. This lens is broken – Especialy on piece of the bayonet. Our olympus camera is in non-profit organizations property. So we do not have not enough money to put into an oficial service.

    So my Q. Do you offer another lens? This lens could be also broken, i need just a new bayonet. If the lens have a broken glass – it is not a problem.
    Here is the picture of our broken lens: http://profesionalni.rajce.idnes.cz/Olympus_zuiko_digital

    Do you have an offer? Please send me a picture, type, price and way how you can send me objectiv.

    Thank you very much!

    With regards

    Adam Nedvídek

    a nakonec zpráva od něj:
    Thanks for your mail, i understand your situation i would offer another one but is not a broken lens the tpye is ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1: 3.5-5.6 (35mm equivalent focal length: 28-82mm) provides full 3x zoom performance.And i will like to know how much you are willing to offer+ shipping and insurance to your doorstep..My Mode of Payment is Via Western Union or Bank Transfer,MoneyGram.please let me know what you prefer,and i will need your delivery address and Phone Number for the shipping,My Mode of Shipping is UPS or Fedex,Thanks and hope to hear from you soon
    (v posledním e-mailu mi poslal i vyfocené fotky poptávaného objektivu)
    Díky za rady, nerad bych naletěl, ale objektiv sháním 🙂

    Odpovědět
    • podezřelý obchod do Švédska

      Nebrat. Není to nijak vzácný objektiv, aby se kvůli němu vyplatilo riskovat. Pokud je to s vámi jak píšete, zkuste se domluvit u Škody v servisu (třeba p. Maštalíř), jsou to lidé občas chápaví a možná by si s tou pacičkou nějak snadno (levno) poradili. A nebo – zkuste se domluvit s p. Tomášem Viktorou z Olympusu (snad tam ještě pracuje), třeba by Vám mohli nějak pomoci.

      Odpovědět
  19. Hodně nepovedený pokus

    Dneska mi přišlo z mailu: pinomazzer@blumail.org toto:Dobrý den,

    Doufám, že jste si dobře? máte stále zájem o koupi výše uvedené věci, pokud ano, hned jak jsem slyšel od vás, já vám e-mail nějaké fotky a detaily Dobrá cena je přijat a dejte mi vědět vaše nejlepší nabídku, díky a doufám, že slyším od vás brzy

    Pozdrav ze Švédska.

    Já teda chci koupit návod na foťák, nic neprodávám, tak mne to jen pobavilo. Ale dávám to sem, ať se mají ostatní na pozoru.

    Odpovědět
  20. Jak jsem prodával Canon do Nigérie

    Při prodeji svého Canonu jsem taky dostal z Afriky nabídku, která se neodmítá, tak jsem ji neodmitnul…
    Více v článku http://scotland.mysteria.cz/plus/Canon.pdf

    Má to ovšem i stinnou stránku. Abych nezveřejňoval svoji mailovou adresu používám v inzerátu nějakou “spam-only”. Výsledkem je, že když se ozve nějaký Čech a po chvilce dopisování jsem si jistý, že to asi nebude podvodník, tak při přechodu na svoji normální mailovou adresu ho to vykolejí a z obchodu vycouve (většinou už se neozve). 🙁

    Odpovědět
  21. Svedsko Johnson Robert aka Foli Anthony

    Obavam se, ze jsem byl také kontaktovan clovekem, který nemel zcela ciste umysly. z adresy jr5993713@gmail.com (Johnson Robert) reagoval na muj inzerat, cenu za dopravu prilis neresil, chtěl sklo poslat do Svedska a ze není problém poslat peníze dopředu, coz byla ma podmínka. Nakonec jsem mu poslal finalni kalkulaci a prislo mi, ze peníze jsou deponovane u COLONY BANK a po obdrzeni tracking no. mi budou do jednoho dne uvolneny na muj ucet. Inu, holt jsem tim stravil nejaky cas, nicmene v tu chvili obchod skončil. Ještě se me snazil presvedcovat, ze vse 100% garantuje…doplnuji udaje, kam chtěl sklo poslat Name..Foli Anthony, Address ..Norumshojd 63, City..Gothenburg, Zip Code .. 41745, Country .. Sweden, Phone number.. 4635342325.

    Odpovědět
  22. Švédsko

    Po přečtení zdejších zkušeností jsem nejspíš taky dostala email od nějakého podvodníka.

    prtersa731@gmail.com – Peter

    konverzace:
    dostupná a cena? / available and cost price ?
    Okay, how much plus the postage fee to him in Sweden ?

    From Peter (USA).
    Yes, i am satisfied and you can reply with your bank details for the payment.

    thanks.

    Odpovědět
    • Švédsko

      Stejný případ u mě. Zatím jsem mu neposílal číslo účtu, ale z toho co slyším tipuju, že se bude jednat o nějaký podvůdek.

      Odpovědět
      • Švédsko

        Tak ano, stejný princip jako popisuje uživatel Bocko – nechal si poslat číslo účtu a pak dorazil fejk mail od banky u které jsou prý uloženy peníze.

        A hned jak pošlu objektiv, tak my je určitě pošlou 😀

        Odpovědět
  23. Nizozemsko

    Ahoj, tiež mi prišlo zopár takých emailov. Väčšinou nejaký Thong W. a podobné iniciály. Najprv dotaz na cenu alebo dostupnosť, po chvíľkovom pinganí bolo hneď jasné, že je to podvod. Adresa na odoslanie do Nizozemska.

    Odpovědět
    • nizozemsko

      Taky mám nizozemsko “Kevin Venn”, který chce poslat na adresu:

      Willemke Hindriks
      Siriusstraat 17
      Groningen
      9742KT
      Netherland

      DIvne je, ze jmeno, ze ktereho mi pise je rozdilne od prijemce a na tento dotaz neodpovedel, nechava ho zapadnout v historii konverzace.

      Penize pry predal bance a ta mi posle penize az oproti tracking number pres Montreal Bank – odesilana z mailu …@acountant.com, hlaseny jako malware.

      Predame policii? Ma to smysl resit s CZ policii, nebo se obratit na Nizozemskou, kde cilena osoba pravdepodobne bude stihatelna?

      Chtel fotky a docela obstojne projevoval zajem, porad ho zajimaly jen fotky a kam ma poslat penize.

      Odpovědět
      • nizozemsko

        Dobry den, dnes jsme s nim resili prodej nikonu. Chtel poslat do Irska take jine jmeno.poslali jsme mu Iban.Pak prisel ten divnej mail od montreal bank. Chci se zeptat jak to dopadlo u Vas,nezneuzili nejak Vase udaje?

        Odpovědět
      • nizozemsko

        Dobry den, dnes jsme s nim resili prodej nikonu. Chtel poslat do Irska take jine jmeno.poslali jsme mu Iban.Pak prisel ten divnej mail od montreal bank. Chci se zeptat jak to dopadlo u Vas,nezneuzili nejak Vase udaje?

        Odpovědět
  24. Prodej do ciziny

    Taky se mi ozývali na mé inzeráty cizinci. Pokaždé je označím jako spam.
    Měli jsme školení o kyber bezpečnosti a školitel nám říkal, že podobným způsobem prodával auto. Ozval se mu kupec z ciziny, tak si začali dopisovat a v jednom z mejlů mu poslal randsom vir v pdf příloze, takže bacha na tyhle “kupující”.

    Odpovědět
  25. už píšou i česky

    Stále stejný modus operandi, nemají žádnou fantazii… 🙂
    1. mail je dotaz zda je věc pořád k dispozici
    2. zeptá se na cenu s dopravou, kterou většinou nerozporuje
    3. chce dodatečné fotky
    4. požádá o číslo účtu v bance k poslání peněz
    5. pošle padělané potvrzení o platbě a chce poslat zboží s tím, že banka uvolní peníze po zaslání tracking number.
    Pokud se chcete pobavit, zopakujte mu několikrát, že odesíláte až po obdržení peněz, bude následovat hromada mailů s vysvětlením, jak je to bezpečné poslat zboží na základě jeho mailového potvrzení :-D. Novinka je, že už se naučili používat Google translate a u těch jednoduchých vět to někdy vypadá i věrohodně česky. Adresa je ale vždy do zahraničí – Německo, Dubai atd… A pozor na ty přiložené viry!

    Odpovědět
  26. Nizozemsko

    Pozor na osoby ktere vam zacnou psat anglicky ve stylu “Hello is this item still available for sale?”. Komunikoval docela slusne, vyptaval se na cenu a taky na zpusobu dopravy. Chtel poslat fotky a mel opravdu zajem.

    Ale pak mi nesedelo jeho jmeno v emailu s jeho adresou co mi poslal.

    Name :willemke Hindriks
    Address :Siriusstraat 17,
    City :Groningen
    Zip code :9742KT
    Country :Netherland

    Po zeptani proc jeho adresa nesedi se jmenem napsal, ze je porad zaneprazdneny a chce to poslat na sveho bratrance.

    Docetl jsem se zde na Paladixu, ze uz s timhle mel nekdo podobnou zkusenost myslim z 9.10.2018. Stejna dodaci adresa, jako uz tady jednou byla pridana.

    Davejte si velky pozor a zjistete si o osobe co nejvice.

    Odpovědět
    • nizozemsko

      V září jsem tomuhle hajzlovi poslal boty v ceně s poštovným 3000Kč na stejnou adresu/v mailu má Joseph,nikoli Willemke.Peníze mi měl převést na můj účet přes SANTANDER BANK.Když jsem mu poslal poštovní potvzení zásilky,obratem jsem dostal kopii jeho platebního příkazu této bance. Další mail od banky upřesňoval,že z jeho konta bylo odčerpáno 5000Kč/nejmenší částka, a převod je blokován dokud já jemu nevrátím těch přebívajících 1500Kč.Hindrix mi sdělil číslo účtu banky v Nigerii,kam mám převést peníze na účet jeho nemocné sestry či koho/???/.To jsem pochpitelně neudělal a peníze jsem dodnes neviděl.Reklamoval jsem u pošty dodání zásilky, protože ten podvodník mi ani nepotvrdil dodání zásilky/boty./
      Dnes mi přišlo vyrozumění pošty, že zásilka byla dodána na uvedenou adresu.Nevěřím tomu,že tam byly ty boty ,pokud něco došlo.Myslím,že boty zůstaly v česku. Je to určitě mafie zlodějů,kteří takhle provozují kyberkriminalitu.Holandsko je vhodné,jelikož se tam nedá zaslat balík na dobírku.Čili nezasílat nic,dokud nemáte peníze na svém účtu a nebo přes pay-pal.
      Nějaký čas před tím mi přišel mgmail s loterií o I phone,zkusmo jsem jej vyplnil včetně čísla karty a hle, nešlo udělat krok zpět.Mail jsem tedy zavřel a tím jsem zřejmě aktivoval jakousi platbu,která tam ani nebyla jasně uvedena a za týden jsem měl konto prázdné,ještě že tam bylo jen 2500Kč.Šlo to také někam do Nigérie.Zde se předvedla ERA,jež moje peníze dokázala z nigérie dostat zpět.
      Takže to zřejmě zkusili znovu přes můj inzerát prodám boty na AVÍZU, jež mi tam visel několik let.

      V příloze přdávám dva výpisy ze Santander Bank,jež se tváří jako seriózní.
      Reklamoval jsem blokaci platby u SAN.Bank,odpověděli, až dostanou moje potvrzení o pltbě do Nigérie/ten Moneygram/,převedou moje peníze na můj účet.To je přece blbost, dostat platbu nejdříve protiplatbou.
      Poslal jsem celý fascikl cca 20 mailů korespondence včetně těch bankovních výpisů polici do Groningenu,odpověď jsem nedostal.Nevím jestli to řešit přes českou policii,neboť je tam také uveden můj účet.

      Odpovědět
  27. UK + Nigerie

    V poslednom týždni som bol kontaktovaný cez WhatsApp!! podvodníkom zo zahraničia – klasický scénar, zaujímala ho cena, samozrejme fotky a ihneď účet a podobne. Následne poslal na “fake” potvrdenie z Lloyds Banky (..samozrejme na konci je domena @accountant.com) a stále dožaduje nech pošlem objektívy na UK adresu. Peniaze že prídu po zaslaní potvrdenia o predaní DHL. Adresa existuje a nachádza sa na nej firma UK2NAIJA, ktorá sprostredkováva predaj do Nigérie. Majú aj web. Notifikoval som WhatsApp o týchto užívateľoch, ale neviem aký to bude mať význam.

    Odpovědět
  28. Podvodník z Anglie

    Prosim o pozornost, objevil se podvodnik z Anglie se snahou od Vás koupit fototechniku. Chce ihned poslat a “upřímně” vám poskytne svuj doklad totožnosti, doklad o platbe na Váš ucet. Je to podvodnik, nic neposilejte… jedině ze by jste dostali skutečně platbu na účet. Jmenuje se Gardner James z Bradfordu.

    Odpovědět
  29. Holandsko + Nigérie

    Přidávám další negativní zkušenost s nezaplacením zaslaného zboží, v mém případě EOS 6D mark II, nakupující Kevin Venn z Holandska, posílal bohužel fiktivní výpisy z účtu, vytvořené v APS (Montreal Bank), po odeslání a týdnu bez reakce na můj dotaz odpověděl, že mu v bance strhli poplatek za převod do ciziny a jakmile ho uhradím peníze budou na mém účtu. A peníze za převod chtěl poslat do Nigérie na účet nějakého děcka, tedy samozřejmě přes Western Union. Už pár dní jsem věděl, že se jedná o podvodníka, ale bylo pozdě. Tak si dejte pozor a určitě zde neposílejte nic do ciziny, ať nedopadnete jako já.

    Odpovědět
  30. Zřejmě podvod

    ORIGIN BANK ONLINE PAYMENT NOTIFICATION SYSTEM

    dbranson112@gmail.com

    Člověk mluvící plynule česky, dokonce píše obstojně, po nahlášení údajů k platbě a částce, nechal platbu v čekajících po nahlášení track čísla k balíku, jinak že prý peníze nepošle. Informace asi nic moc velká, ale jen, že to na generovaných emailech stále jede, takže pořád dávejte velký pozor.

    Martin Trojan

    Odpovědět
    • zřejmě podvod

      Ahoj, musím potvrdit, taky me kontaktoval na stejný způsob, naštěstí jsem nenaletěla a dále s ním nekomunikovala.

      Odpovědět
  31. POZOR

    Zdravím a děkuji za toto fórum. Mě osobně se taky na nabídku zde na tomto serveru ozval z emailu dbranson112@gmail.com zájemce vystupující pod jménem

    Jméno .. Willemke Hindriks
    Adresa .. Siriusstraat 17 , Groningen
    Město.. Groningen
    Zip kód .. 9742 KT
    Země. Netherlands

    Peníze údajně zablokoval u banky, kdy banka čeká na potvrzení o odeslání zboží, aby mi mohli peníze vyplatit.

    ROZHODNĚ NA TAKOVÉ NABÍDKY NEREAGOVAT.

    Odpovědět
      • pozor

        Vše jako přes kopírák! Paypal už má moje peníze, jen čeká na potvrzení o odeslání balíku nějakému ABDULOVI do Nigérie. Po potvrzení o odeslání Paypal uvolní moje peníze a pošle je na můj účet. Tak jsem na “barboravalkova162@gmail.com” poslal obrázek Quasimoda s jitrnicí na čele, ať se kluci opálení nadlábnou. Lidi, fakt bacha, vše to vypadá neskutečně seriózně !!

        Odpovědět
  32. Podvod už i z Německa

    Dobrý den, včera se mi ozval jeden podvodník z adresy afredhay01@gmail.com
    Jméno .. Bola James
    Adresa .. Wilhelm-von-Euch, Strabe 50
    Město .. Osnabrück
    PSČ.. 49090
    Země .. Německo

    A dál už to znáte. Komunikuje přeloženou češtinou a postup je stejný. Pošle vám potvrzení z banky o zablokování peněz a čeká na tracking číslo od vás.

    Odpovědět
  33. Podvod z Anglie

    Tak ten můj se jmenuje Steven Taylor, mail jamesalvero001@gmail.com, adresa 36 Colin Ave, NE34 7QJ South Shields a na potvrzení má logo Secure Trust Bank. Já vůl tomu uvěřil, takže objektiv M.ZUIKO 75-300 MM 1: 4.8-6.7 II za 10.000 Kč je v pr… Anglii. Kdyby ho někde někdo potkal (s.n. 343083309), tak prodávajícímu přeražte obě ruce.Nahlášeno na PČR, ale nedělám si iluze.

    Odpovědět
    • podvod z anglie

      Nápodobně,

      Nějaký Tony Ward z Anglie chce objektiv pentax.

      adresa

      Chce věci posílat na:

      S. Taylor
      Address: 36 Collin Ave.
      City: South Shields
      Zip code:NE34 7QJ
      Country: United Kingdom

      Příště se bude Jmenovat zase jinak.

      Odpovědět
    • podvod z anglie

      PODVOD ZNOVU!
      Údajný S. Tyler, tentokrát z mailu tonywardm3@gmail.com.
      Poslal potvrzení o zadání platby v bance Secure Trust Bank- přišlo mi i přímo z “banky” z mailu strustbankonline@europe.com. Poslal také fotokopii ID na jméno Tony Ward- údajně příslušník US armády.
      Jsou to zmetci, pozor na ně, snad už jim nikdo věci ani peníze neposílá, ale i ten čas pokládám za ukradený. Přitom bych potřebovala řešit skutečný prodej. R.D.

      Odpovědět
  34. Můj podezřelý

    Z adresy “greykarlee110th@gmail.com”
    jsem dostal tuto odpověď na svůj inzerát:

    “–
    Hope this item is available for sales ,and tell me the cost in euro
    and how many did you have for sales
    Thanks a lots”
    Že nemám nejmenší důvěru, je snad jasné…

    Odpovědět
  35. Zájemce z Nigerie

    Asi 2hodiny po zveřejnění nabídky se ozvala “zájemkyně” z Nigerie.
    sarah.lahm777@gmail.com
    Klasický scénař:
    má zájem
    mám poslat číslo účtu
    mám poslat balík jako EMS
    adresa Nigerie

    Odpovědět
    • elisabeth z nizozemí

      Také jsem dostal nabídku na odkup fototechniky. Za výhodnou cenu ???? Ale mají výdrž. Už otravujídva dny!

      Odpovědět
  36. Pozor nový podvodník

    Pod číslem a jménem +447451221191 Jannetta Peter .UK !!! email : johnisox1985@gmail.com .
    Osloví vás , o ceně nepolemizuje . Nechá si poslat fotky . Potom vám pošle vystavenou platbu s TESCO BANK … a chce aby jste zboží poslali ihned , bez toho aby peníze byly na vašem účtě …. drzost … :-(((

    Odpovědět
    • pozor nový podvodník

      Díky za zprávu, právě mě kontaktovala a hned mi to bylo podezřelé. Tak jsem se dívala, jestli nemá někdo podobnou zkušenost s touto osobou… Píše přes Whatsup, určitě se jí vyhněte oboukem.

      Odpovědět
  37. Podvodník z USA

    Dnes mě kontaktoval tomasshaw88@seznam.cz, že chce koupit můj DX1 jako dárek pro syna. Dodací adresa: Luan Walter George, 4050 S Broadway Ave, Apt 532, lower Mound, Texas,75028, USA. Nabízel dokonce platbu o 250€ vyšší, než je moje cena v inzerátu 🙂
    Tak bacha na něj.

    Odpovědět
    • podvodník z usa

      ano, mě taky a ihned poslal výpis z účtu, že zaplatil 350€ a teď otravuje at okamžitě pošlu zboží jinak mi peníze na účet nedojdou 🙂
      díky za upozornění!!

      Odpovědět
    • podvodník z usa

      ano, mě taky a ihned poslal výpis z účtu, že zaplatil 350€ a teď otravuje at okamžitě pošlu zboží jinak mi peníze na účet nedojdou 🙂
      díky za upozornění!!

      Odpovědět
    • podvodník z usa

      ano, mě taky a ihned poslal výpis z účtu, že zaplatil 350€ a teď otravuje at okamžitě pošlu zboží jinak mi peníze na účet nedojdou 🙂
      díky za upozornění!!

      Odpovědět
    • podvodník z usa

      Taky se mi ozval a se stejným příběhem. Trochu si z něj dělám legraci a už si píšeme 4 dny. Jen mě mrzí, že neovládám angličtinu až tak bravurně, poněvadž by to mohlo být zajímavější.

      Odpovědět
        • podvodník z usa

          Zatím přestal komunikovat po mém posledním dotazu, jestli mu nepřijde divný, když se jeho synovy sejde tolik fotoaparátů najednou 🙂 Ale před tím celkem svědomitě odepisoval stále jedno a to samé: pošlete fotky (odepisuji: fotky nemám), jaká je cena? (odepisuji: vše je v textu inzerátu), pošlete mi číslo (odepisuji: nemám bohužel bankovní konto), a znovu—pošlete mi číslo účtu..

          Odpovědět
  38. thomaswallace021@gmail.com

    Z tohoto emailu pod tímto jménem Thomas Wallace mě přišly poptávky na mnou nabízené zboží. Měl eminentní zájem poslat zboží s tím, že ho uhradí prostřednictvím online banky. Když jsem si prověřil dodací adresu, tak to byla přepravní služba, které zásilky přeposílá do zahraničí a jméno které bylo uvedené jako příjemce vůbec naznali. Takže sem nic neposílat).

    Odpovědět
  39. ® Auction payment Transfer

    Zdravím,
    v minulém týdnu mě kontaktoval někdo ze zahraničí, “Hello,is this Items still available for sell?”. Velice dobře komunikoval a chtěl poslat zboží přibuzným v Čechách. Nicméně na moje informace o stavu nabízeného objektivu ani na zaslane fotky přes úschnou nereflektoval. To jsem si uvědomil až později. Nicméně platbu udajně poslala přišel mi e-mal o provedení platby přes “Unicredit ® Auction payment Transfer” a že platba je zadržena do doby než bud potvrzené odeslání zásilky. Na infolince Unicredit jsem byl ujištěn že tuto službu neposkytují a samotná e-mal přišel z “…@accountant.com” což jsem později dohledal na
    https://scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=6&p=329504
    že se tato věc využívá i jména jiných bank.
    Dodací adresa – coč mě překvapilo – byla do Rumburku, což zní přesvědčivě ale sídlo na této adrese má pouze firma která je v likvidaci.

    Odpovědět
    • ® auction payment transfer

      Bohužel mám stejnou zkušenost ve stejném období a bohuzeľplsrnoˇjswm odeslala a peníze nikdy neviděla

      Odpovědět
  40. Podezřelí zájemci ze zahraničí

    Zdravím, v posledních dnech mě mailem kontaktovali pánové Tim Dan a John Thomas, oba dva ve stejný čas a ne zcela perfektní angličtinou. Navzdory mému počátečnímu upozornění, že inzerovanou fototechniku prodávám pouze osobně a za hotovost, se mě snažili přesvědčit o bezpečnosti bankovního transferu + protlačovali v jednom případě zaslání poštou do Hamburku, v druhém případě předání prostředníkovi a následnou platbu převodem. Po opakovaném odmítnutí této varianty se pak přestali snažit.

    Odpovědět
  41. Thomas Matyn, matynthomas857@gmail.com

    Dnes jsem se i já stal bohužel hloupou obětí podvodu, přestože jsem si nikdy nemyslel, že by se to mohlo stát. Šlo o poslání zboží v rámci ČR (Rumburk), zájemce normálně komunikoval, sice anglicky, ale to mi primárně podezřelé nepřipadalo, myslel jsem, že je z Německa. Než jsem poslal balíček, přišlo mi ze služby Gmail upozornění o čekající transakci a celé to vypadalo v pohodě, protože když nakupujete občas na Ebay, tak se potkáte s různými podivnostmi a nikdy žádný problém. No, holt na starý kolena jsem zblbnul, přestože jsem v minulosti poslal nebo objednal stovky věcí:( Předal jsem to Policii. Předpokládám, že se nebude snažit to zpěněžit někde v ČR, ale při zavřené hranici zas nevím, jak by se to dostalo ven. Kdyby se Vám dostalo do ruky MZuiko 14-150/4-5,6 II se sériovým číslem končícím 905, tak se mi prosím ozvěte. Zdar, Honza

    Odpovědět
  42. Podvodný kupující Tomas John USA

    Mám zrovna čerstvou zkušenost z kupujícím z USA.
    První kontakt byl z emailu “alex.andrew0707@gmail.com”,
    následný kontakt “tomasjohn4821@gmail.com”
    Chtěl zaslat zboží na adresu strýce v Rakousku
    Name: Lucas Tomáš
    Rastenfeld 151
    Suite #ASV923
    Rastenfeld, 3532
    Austria.
    Přišlo upozornění o vložené hotovosti 680 Eur do americké banky s tím, že peníze převedou na můj účet po zaslání dokladu o odeslaném zboží. Objednal jsem přepravu, ale prozřetelně s odesláním za pět dní až po připsání částky na můj účet. Reakce byla zarážející, prý mi psal, abych to odeslal Českou poštou, protože tam bych to musel nejdříve odeslat a pak by mi dali potvrzení o odeslání zásilky.Takže zboží by bylo na cestě, a já bych musel v následujícím kroku zaplatit dalších 60Eur v Bitcoinech jako poplatek bance za transakci. To už jsem věděl, že je něco hodně špatně, platit v nevystopovatelných Bitcoinech. Začal jsem se zajímat o emailovou adresu z US Bank ve tvaru “us-bankmanagement.desk@usa.com” a přišel jsem na podvrh, protože skutečná emailová adresu je ve tvaru @usbank.com. V současné chvíli zhromažďuji důkazní materiály, které následně předám policii k dalšímu šetření. kontakt byl i přes WhatsUp přes telefonní čísla z USA.
    Telefony
    +1 (521) 351-5645
    +1 (323) 426-3089

    Odpovědět
    • podvodný kupující tomas john usa

      Tento pan mne take oslovil… dokonce poslal českou adresu, kam mam poslat objektiv. Napsala jsem mu, ze mu ho privezu osobne, protoze mame pobliz chalupu. Uz se neozval… a za dva dny psal na samy inzerat znovu. Takze opravdu pozor!

      Odpovědět
    • podvodný kupující tomas john usa

      Děkuji za tuto zprávu a upozornění. Právě komunikuji s pánem John Tomas na uvedené adrese a chce postal zboží, aniž by zaplatil dopředu. Ano, poslal mi nějakou zprávu z banky, že peníze jsou na cestě, ale zdá se mi to podezřelé. Proto jsem začal pátrat a našel jsem tuto zkušenost. Bohužel více zkušeností vám nanapíšu, protože pánovi napíšu, že mu to neprodám. Ještě jednou velké dík za sdílení zkušenosti!!! Bez ní bbych asi také naletěl.

      Odpovědět
    • podvodný kupující tomas john usa

      Dobrý den,
      mám podobnou trpkou zkušenost s “kupujícím” jménem John Tomas. Psal mi anglicky na e-mail, že má o mé zboží Pentax K-7 zájem, s otázkami na cenu v Eurech, další foto, stav fotoaparátu a důvod prodeje, také číslo účtu a název banky. Tedy celkem důvěryhodný postup, s tím, abych zboží zaslal na uvedenou adresu v ČR:
      Lucas Tomáš
      Náměstí 164,
      439 88 Blšany,
      Czech Republic
      Napsal jsem mu, že blízko zrovna pojedu k rodičům a že to tam rád zavezu osobně. Odpověděl, abych to poslal spíš poštou, protože to prý bude překvapení a dar pro jeho strýce (bohužel jsem si přes KÚ neověřil včas, že někdo takový na adrese samozřejmě vůbec nebydlí). Psal že posílá peníze převodem přes U.S. bank, z “banky” mi přišla zpráva, že jsou peníze (€220) na cestě, ale pošlou mi je finálně, až jim pošlu scan podacího lístku. Důvěřivě jsem foťák zabalil a poslal, oskenoval lístek a poté mi napsali, abych zaplatil €80 kvůli procesování transakce, pak že mi pošlou € 300. V tu dobu jsem pochopil, že to je podvod.
      Hned jsem zašel na poštu a požádal o vrácení zásilky, balík byl na cestě, ale ještě ho nedoručovali, takže mi ho pošta vrátí zpět.
      S podvodníkem jsem komunikoval e-mailem s adresou “tomasjohn4821@gmail.com” a pak mne ještě kontaktoval na WhatsApp z telefonu: +1 (323) 426-3089.
      Tak pozor, ať se někdo nenapálí jako já!

      Odpovědět
    • podvodný kupující tomas john usa

      Zdravím, stejný příběh, naštestí se šťastným koncem. Byl jsem emailem lukanderson9874@gmail.com kontaktován že je zájem o sklo, ale je třeba jej zaslat na adresu do ČR, že se prý jedná o dárek synovci a že na to spěchá. Nešlo nesouhlasit, zaslal jsem platební údaje na mojí banku v ČR a čekal na transakci (mělo se jednat o několik tisíc), tím že obchodují a prodávám po bazarech (nejen objektivy) několik let. V pátek navečer přišla notifikace z domény “us-bankmanagement.desk@usa.com” že banka zadržuje pro mě několik stovek EURo a že požaduje bleskové vyřízení a přeposlání TrackNumber z České Pošty. O weekendu jsem nad tím přemýšlel, jak může někdo tzv. INSTANT převést tolik peněz jen díky potvrzení od přepravce? To si můžu vyrobit na koleně a poslat fake number. O to více mě zarazilo, že hned v pondělí naléhal zájemce že se chce se mnou zkontaktovat per WhatsApp a ptal se, zda už je balík na cestě. Samozřejmě nebyl, chodím i do práce a mám jiné povinnosti, načemž mě známy doporučil zadat na web email od banky a vyšlo mi pár diskuzí, že se jedná o PODVOD.
      Kombinace přehnaného zájmu o zboží, dokonce že zájemce zaplatí více, že je to tak pro něj zajímavé, dokonce vám zavolá a bavíte se spolu + časový press, COVID opatření může způsobit to, že vám nemusí hned dojít, že vás chce někdo škaredě okrást. Tato zkušenost mě stála již zaplacený poplatek DPD (naštěstí jen v rámci ČR, 170Kč), balík zůstal doma, zkušenost ale k nezaplacení. Moje podmínka po zjištění závady byla: Trvám na připsání platby na bankovním účtu v ČR, na to už zájemce neodpověděl :). Mějte se na pozoru!!!

      WhatsApp Number wassermana byl a stále je:

      +1 (323) 426-3089

      Odpovědět
  43. Tomas John

    Tomas John zase řádí!!!! pošle sestavenou platbu naoko s tím, že bude aktivovaná až se pošle info o balíčku, že je poslán.

    Odpovědět
  44. Podvod – pošli zboží do Francie

    Kontaktoval mě člověk, že koupí objektiv. Proběhlo několik emailů. Nakonec jsme se dohodli na ceně a on že následující den pošle peníze na účet. Ráno napsal – peníze jsem právě odeslal, za hodinku přišlo potvrzení od nějaké banky, že mu peníze strhli z účtu a že ode mě čekají číslo odeslaného balíku, aby mi mohli peníze přeposlat z banky na můj účet – samozřejmě nesmysl. Odeslal jsem mu odkazy na několik popsaných podvodů a že pokud nedostanu peníze na účet nebo nezruší objednávku do dvou dnů, předávám Policii ČR. Od té doby se neozval… email je asi už nepoužitelný, ale pro jistotu: calistparanova@gmail.com,
    adresa dodání
    name: Jhon
    surname: Ruiz
    City: Viry Chatillon
    address: 6 Rue du Billoir
    Postcode: 91170
    phone: +33 758042169
    Country: France

    Odpovědět
  45. Další číslo do sbírky

    +1 (253) 525-2722, 2x mě za 3 dny kontaktoval přes Whatsapp, napsal jsem, že vím, že je podvodník a nechci s ním ztrácet čas. Podruhé to zkoušel za pár dnů, rozhodl jsem se, že budu chvilku hrát tu hru… Prý že to má pro dceru (já se předtím ptal, jestli je to pro strýčka a nebo bratrance) a že chce fotku prodávaného zboží, poslal jsem mu tedy fotku vztyčeného prostředníčku, poslal nějaké nadávky a byl konečně klid 🙂
    Člověk se občas i pobaví… Každopádně zablokujte si i tohle číslo a nevěřte těm podvodníkům.

    Odpovědět
  46. Zřejmě další.

    Tony, karls1tony@gmail.com
    Jména i adresy mají zřejmě na jedno použití, ale kdyby náhodou …
    Chce poslat fotografii techniky a čísla mého b. spojení, prý žije v Anglii.
    Pokud bych poslal, opakoval by se scénář, mnohokrát uvedený výše.
    Nic nebude.

    Odpovědět
  47. Další podvodník s ciziny

    Teď to na mě zkoušel další podvodník. Chtěl poslat sklo do Anglie a uvedl jméno Madison McCartney. Kontaktoval mě přes WhatsApp. Jinak standartní postup, poslal potvrzení o platbě a chtěl hned poslat balík, jakmile jsme mu napsal, že balík pošlu až po připsání platby, tak přišel nějaký falešný email z banky…… tak jsem jim odepsal, že jdu vše nahlásit na policii a od té doby klid

    Odpovědět
  48. Lousie Wale

    Ozval se přes WhatsApp z čísla +1 972 947-8963
    Evidentně podvodník, ale šel na to zpočátku chytře.

    Odpovědět
  49. Jaroslav Lazar z Prahy

    Objednal si zboží, ale nevyzvedl si ho, dále již nekomunikuje, vznikla mi tak škoda na poštovném.

    Odpovědět
  50. Dalsi podvodnik nakupuje

    Nejdrive prisla SMS, z cisla +420 736 343 037:
    Dobrý den, zajímám se o kameru. Zašlete mi prosím několik dalších obrázků na mou e-mailovou adresu (aliciadreher44@azet.sk) a sdělte mi konečnou cenu

    Dale probihala komunikace pres e-mail (smes cestiny a slovenstiny, ale ze zacatku to davalo celkem smysl), pozadoval jsem platbu predem na ucet.

    Nakonec prisel falesny doklad o prevodu, s tim ze mam fotoaparat zaslat na adresu:

    Název: C. ADETAYO ABBEY
    Adresa: APARTMENT 66, POKOJ 3 Studentská vesnice Hazelwood, Santry, DUBLIN 9
    Město: Dublin
    Země: Irsko
    PSČ: D09 V593

    Dale prisly 2 e-maily do spamu:

    – TSB BANK® CONFIRMATION OF MONEY TRANSFER:…
    – TSB BANK®Transfer Order From TSB Bank – Transfer Number:…

    Odpovědět
  51. Podvodný prodejce

    Rád bych přidal svou zkušenost, která se nyní velmi rozšiřuje na českých bazarových stránkách a vypadají velmi nebezpečně.
    Zde na Paladixu byl inzerát na fotoaparát Sony A7 III s objektive za 18,500,- Kč, bezvadná cena. Adresa či odkaz byl Hradec Králové. Sháněl jsem stejný model a celkem mne to zaujalo, ale ta cena byla jakoby celkem podezřelá, ale kdo ví. Tak jsem odpověděl. Celkem rychle mi bylo odpovězeno z této emailové adres a toto byl první text od “prodejce”

    “Tento produkt je stále k dispozici, má plnou záruku, je stále zabalen v původním obalu,
    přichází s veškerým příslušenstvím, 100% ORIGINÁLNÍ
    Chci prodat vše, co mám, protože moje podnikání je s tímto covid19 mrtvé a všechno, co jsem zatím prodal, bylo v Amazonu. Nikdy mě nezklamal ani mé další kupce. V případě zájmu nabízím ochranu Amazonu, vysvětlím, jak to funguje.
    Pro lepší komunikaci mi prosím napište v angličtině
    Děkuju ”

    Proč ne. Zaujalo mne to, že je to možná zkrachovalý prodejce, tak proč by nerozprodával, i když nevím kdo zkrachuje internetovým obchodem. Přesto jsem reagoval a protože jsem hledal i Sony A99 M2 dotázal jsem se a dostal jsem nabídku na 1600EUR zcela nová. Tady jsem již zbystřil, to už vypadá divně, tak jsem si zkusil doplnit k oběma fotoaparátům objektivy a k A99 jsem dal fiktivní, neexistující objektiv Sony 26-456/2,48 a on mi potvrdil cenu. Tady už je jasné o co se jedná, přesto jsem souhlasil a on mne stále ujištoval o spolehlivosti. Tak jsem ho požádal o postupu jak to proběhne s platbou a dodáním. To řposílám v originále at si každ udělá obrázek sám.

    Zde
    “Již mám zboží v Amazon Germany custody připraveno k dodání.
    Vysvětlím jak to bude probíhat:
    1.) Amazon bude neutrálním zprostředkovatelem mezi vámi a mnou a bude poskytovat ochranu oběma stranám.
    2.) Já budu zaznamenávat transakce na Amazonu a oni vám pak pošlou fakturu.
    Za druhé:
    3.) Po obdržení faktury od Amazonu spolu s objednaným produktem a pokyny k platbě provedete platbu přímo Amazonu.
    Třetí:
    4.) Amazon bude mít své peníze, nebudu mít přístup k penězům, dokud neobdržíte a nezkontrolujete produkt (14 dní), teprve poté, co zkontrolujete a otestujete produkt a dáte svůj souhlas, že vše je v pořádku, teprve pak mi Amazon uvolní platbu.

    5.) V 14 dnech, pokud z nějakého důvodu nejste spokojeni s produktem nebo nejste, jak jsem to popsal, můžete vrátit produkt a získat všechny peníze od Amazonu.

    6.) Po zaplacení Amazon doručí balíček do 1-2 dnů na vaši doručovací adresu.

    7.) Pokud s tím souhlasíte, pošlete mi prosím své jméno, úplnou adresu a telefonní číslo a já nyní transakci zaregistruji na Amazonu.
    Čekám na vaši odpověď. ”

    No už jen překlad z internetu je podivný, postup jasný, a kdyby člověk trochu nepřemýšlel, ono to vypadá docela solidně a člověk by i naletěl, kdyby neměl trochu zdravého rozumu.Takže jsem na to odpověděl, že samozřejmě souhlasím a dotázal jsem se na věc na které většinou tito lidé zkrachují. Jestli mi to zašle na dobírku a také bych rád viděl nějaký odkaz na Amazon, s kým budu ve firmě jednat abych se s ním spojil.
    Odpovědí bylo, že byl mnohokrát okraden, že si to lidé na dobírku převezmou ale nezaplatí a přišel o tisíce, víc nesdělil. Tak jsem mu napsal, že přeci jen je to dost peněz a já bych rád měl nějakou jistotu že klidně si proto přijedu osobně v té ceně. Ale odpověděl mi, že se omlouvá, že má rýmu a manželka mu nedoporučila návštěvy. Takže jsem se jednoduše dotázal, zda se náhodou nejedná o běžnou věc podvodu jak se dnes stíhá policií no a odpověd mohu přeposlat v originale a překla dsi udělejte každý sám, at nejsem já ten sprostý.
    Odpověděl mi toto
    “another idiot ,nothing new ….
    blah blah blah …
    ok fuck your mother and wife and sister etc ,if you are dumm i can do things too
    you just fucking want to waste my time that’s all ,you find someone else i have some delivery to do now ,bye _l_””

    (kdyby měl kdokoliv kdykoliv zájem, všechny emaily a psaní mám v počítači není problém poslat a prokázat toto jednání)

    No člověk by si řekl hotovo, vyřešeno a nechal bych to být. Ale protože jsem hledal opravdu koupit ento stroj na focení, jako vždy jsem šel na stránky Sbazar, Bazoš. No a to jsem koukal. Pod stejným jménem je na Bazoši asi ve třech inzerátech, ale z Karlových Varů, Ústí nad Labem, České Budějovice, Praha, a pk z dalších asi 8 měst, třikrát Brno, Karviná atd atd, stále stejný text a vždy to poznáte ihned podle ceny za zcela nové drahé fotopotřeby. Namátkově jsem třikrát odpověděl z jiných emailů než předtím, světe div se odpověděl mi stejný člověk stejným textem, už jsem to nerozváděl bylo mi to jasné. Jen jsem přímo navrhnul setkání v prodejně Amazonu nebo na hranicích, dopadl jsem vždy stejně. Takže pán mění jména, používá i jen křestní u inzerátu.

    Asi bych to uzavřel důvodem zveřejnění. Je toho v poslední době strašně moc a oni se stále zlepšují a myslím si, že slušní lidé by si měli toto sdělovat. Nemám toto jednání rád, ale opravdu už to vypadá docela důvěryhodně pokud člověk nepřemýšlí logicky. Snad bych jen doporučil některé základní kroky, které toto eliminují.
    První je podezřelá cena.
    druhým je neochota odeslat dobírkou
    třetím je, že se nechce sejít osobně k převzetí
    čtvrté je nedoložení jakékoliv historie, recenze či čehokoliv
    páté většinou nechce ni slyšet o telefonické dohodě.

    Takže za mne celé, dávejte si pozor, oni se ti zloději skutečně zlepšují a nevypadá to skoro podezřele.

    Odpovědět

Napsat komentář