BRAUN SR 2000

Recenze mechanické zrcadlovky s bajonetem Pentax K.

Úvod

V současné době není v oblasti nových mechanických zrcadlovek s bajonetem Pentax K na našem trhu příliš široký výběr. Něco nabízí Ricoh (Ricoh KR-5 super 2), dále je tu Soligor SR-200 PK a asi před rokem se zde objevil také fotoaparát BRAUN SR 2000 od firmy Braun Fototechnik. Z důvodu přechodu z Prakticy na Pentax jsem se rozhodoval, který z nich zvolit. Chtěl jsem prostě jen nějakou jednoduchou mechanickou zrcadlovku., která by měla možnost kontroly hloubky ostrosti a předsklápění zrcátka před expozicí. Tyto dvě podmínky splňoval pouze Braun, a tak volba padla na něj. Svoji roli pochopitelně sehrála i cena, která je u Brauna asi 5300,- Kč za tělo.

Popis

BRAUN SR 2000Na první pohled vypadá SR 2000 celkem solidně, má kovový bajonet, zadní stěnu i dráhu filmu. Tělo včetně zadní stěny je pokryto černou gumou se vzorkem kůže, vrchní a spodní krycí část těla je zhotovena z umělé hmoty. Na levé straně těla nalezneme grip, z druhé strany je na zadní stěně vytvořena jakási vyboulenina – dohromady to tvoří celkem dobrý úchyt. Při pohledu zezhora vidíme standardně kolečko s časy a nastavováním citlivosti filmu, spoušť, počítadlo, převíjecí páčku. Při pohledu zespodu je vidět krytka baterií, kovový závit na stativ a tlačítko pro zpětné převíjení filmu. Na zadní stěně není umístěn žádný průzor k zjištění druhu filmu založeného ve foťáku – je na ní umístěn pouze držák na kartičky (je na něm natištěna převodní tabulka DIN-ASA). Zepředu je na levé straně těla, přímo nad gripem, umístěno tlačítko pro multiexpozici. Dále je zde ještě páčka pro natahování samospouště. Na pravé straně je tlačítko aktivace expozimetru, konektor na kablík k blesku a tlačítko pro mechanickou kontrolu hloubky ostrosti.

Na matnici je umístěn klínový dálkoměr se šikmými klíny, okolo něho leží mikroprismatický prstenec a dále pak prstenec s jemně matovanou plochou.

Napravo od matnice je signalizace expozimetru, skládá se z diod – zeleného kolečka a dvou červených značek (+ a – ). Signalizace nezasahuje ani částečně do matnice a nemá tedy žádný rušivý vliv na případné komponování. Při přeexpozici svítí +, při podexpozici – , a při správné expozici kolečko. Když se expozice liší o 1/2 clony, tak svítí příslušná značka přeexpozice nebo podexpozice a kolečko zároveň – kolečko ovšem už pouze polovičním jasem. Při nastavování expozice máme dvě možnosti – buď známe čas a chceme nastavit clonu – v tom případě namáčkneme spoušť do poloviny, nebo známe clonu a chceme nastavit čas – tady můžeme využít výhodně umístěného tlačítka, snadno dostupného levou rukou, takže jde všechno rychle a pohodlně nastavit.

Braun má možnost multiexpozice, a to pomocí tlačítka, které se při převíjení podrží – tímto způsobem jich lze pořídit libovolný počet.

Další užitečnou funkcí je předsklápění zrcátka před expozicí – aktivuje se vždy při použití samospouště, zrcátko se sklopí asi 10s před expozicí.

Je tu také možnost zobrazení hloubky ostrosti, mechanicky tlakem na tlačítko.

Tělo je dodáváno společne s brašnou, gumovou clonou, trikovým fitrem a řemenem (dodává se i verze s bajonetem Minolta – SR 2000 MD).

Provoz

Díky gripu a pogumovanému tělu se Braun celkem dobře drží. Malé rozměry foťáku nezaručují žádné extrémní pohodlí – zejména pro toho kdo má větší ruku. Je ale fakt, že když ho držím v pravé ruce, tak mám pocit že nemůže vyklouznout.

Kolečko nastavování časů není zrovna moc vysoké (asi 6mm), což způsobuje horší ovladatelnost které nepřidá ani nepříliš drsný umělohmotný vzorek. Kolečko se ale dá bez problému ovládat pomocí palce a ukazováku, převíjecí páčka při tom však musí být v pohotovostní poloze, jinak se tam palec nevmáčkne. Já kolečko posunuju pouze ukazovákem, musím ale na kolečko trochu víc přitlačit.

Matnice u Brauna se mi líbí, oproti Praktice (B100, BC1) je mnohem světlejší a jemnozrnější. Klínovým dálkoměrem a mikrorastrem lze zaostřovat až do clony 5,6 , při vyšším zaclonění už jen pomocí jemně matovaného mezikruží, které je ale dost malé (tloušťka pásku matované plochy je asi třetinová ve srovnání s tloušťkou mikrorastru) – to ale nevidím jako nějaký problém, mě přišla matnice dost jemná na to, abych mohl zaostřovat na ni.
V silném protisvětle sem zaznamenal při krajích hledáčku reflexy, v běžných situacích se ale nevyskytují.

Líbí se mi také logicky uspořádané ovládání expozimetru – můžu ho zapnout jak rukou levou (tlačítkem), tak pravou (spouští), a to aniž bych musel ruce nějak uvolňovat nebo přestavovat.

Funkce zobrazení hloubky ostrosti spolu s předsklápěním zrcátka před expozicí tvoří užitečnou kombinaci pro makrofotografii. Při předsklápění zrcátka lze využít i čas B, a jelikož přístroj nespotřebovává při dlouhých expozicích baterie, tak se přímo nabízí i využití v astronomii.

Závěrka je sice dost hlučná, ale to mi příliš nevadí, do divadla ji nosit nebudu, a na focení krajin nebo makra to nemá nijak zásadní vliv.

Dodávaná koženková brašna je stavěná tak, aby se do ní vešel i základní zoom 3,4 – 4,8/28 – 70 (na trhu se dodává kromě samotného těla i set s tímto zoomem). Brašna k tělu nepasuje zrovna nejlépe – nebere příliš v úvahu grip a také zakrývá některá tlačítka (simulátor zaclonění, částečně PC konektor blesku a samospoušť). Tyto nedostatky jsem jednoduše vyřešil prořezáním příslušných otvorů tam kde bylo potřeba.

Výhody a nevýhody

   – neprakticky malé kolečko s časy
   – reflexy v hledáčku v protisvětle
   – hlučná závěrka

   + kovový bajonet, kovová dráha filmu a zadní stěna
   + světlá a jemná matnice
   + možnost připojení dvou blesků (PC kontakt + sáně)
   + multiexpozice
   + předsklápění zrcátka před expozicí
   + aktivace expozimetru dvěma způsoby

Závěr

Braun SR 2000 můžu klidně doporučit. Za příznivou cenu získáte solidně působící tělo se zajímavými funkcemi, odolné vůči vlivům počasí. Neměl jsem s ním doposud žádné problémy, pracuje zatím přesně a spolehlivě. Záleží ale na každém, zda mu zde popsané výhody převáží nad nevýhodami.

3 komentáře u „BRAUN SR 2000“

  1. re: BRAUN

    Rad by som k dosluhujucej Minolte X-370 pridal nove telo a BRAUN sa mi pozdava, hlavne kvoli cene. Podozrivy sa mi vidi cudlik spuste – vie mi niekto povedat, ci je dost jemna?

    Odpovědět
  2. Sklamanie s braunom SR 2000

    Aj ked bola recenzia napísaná pred piatimi rokmi,chcel by som poradiť
    prípadným záujemcom o tento foťák,kedže je stále v predaji.
    Nekupujte ho!!!
    Najprv som bol veľmi spokojný.Fotím prevažne cez dovolenky na diáky.
    Obrázky splňovali moje predstavy.Jediný problém bol,že sa začala kývať
    predná výsuvná časť objektívu.Odstránili mi to v rámci záruky.
    Po uplynutí záručnej doby sa na fotkách začali objavovať dva zvislé svetlé
    pruhy.Fotoaparát som zaniesol do značkového servisu v Prahe,odkiaľ ho poslali
    do Nemecka.Po asi štyroch mesiacoch sa vrátil.Za opravu mi nič neúčtovali,
    bola to vraj ich chyba.Vyfotil som dva filmy a pásy tam boli znova.
    Po emailovej korešpondencií s výrobcom som fotoaparát poslal poštou
    znovu do nemecka.Vyjadrenie výrobcu bolo,že jediným riešením je kúpiť očnú krytku,svetlo preniká cez hľadáčik.Doporučenú krytku som si kúpil,ale fotenie s ňou je dosť nepohodlné lebo zakrýva indikačné ledky a treba ju veľmi silno
    pritlačiť k oku.Už malinká škárka znamená prienik svetla a znehodnotenú fotku.Na statív a samospúšť môžem zabudnúť.
    Vie niekto poradiť riešenie?

    Odpovědět

Napsat komentář