Camera Obscura Crafty

Do redakce jsme obdrželi na recenzi poněkud kuriózní objekt – stavebnici dírkové komory z papírové krabice včetně příslušenství k vyvolání, která je součástí kreativního projektu Crafty – krabičky. Pokusím se popsat, co se dá od tohoto setu očekávat.

Projekt krabicky.crafty.cz je zaměřen na rozvoj kreativity a “šikovnosti” (nejen) dětí. Jeho koncept je poměrně jednoduchý – vždy ve stejné papírové krabici (odtud název projektu) obdržíte sadu materiálů k nějaké tvůrčí činnosti. Příkladem může být například tričko, ke kterému je přiložena sada zažehlovacích fólií různých barev, kterými ho vyzdobíme, nebo “človíček”, kdy obdržíme jednoduchou látkovou panenku s řadou hadříků a bavlnek k jejímu dotvoření. Camera obscura jde v jistém smyslu ještě dále, v tomto případě je standardizovaná “krabička” použita sama o sobě jako tělo dírkové komory.

Camera Obscura crafty
Obsah balení

Obsahem dodávky je kompletní sada – kromě vlastní krabice a kusu plechu s vyraženou “dírkou” a černé “elektrikářské” pásky je dodáno i kompletní příslušenství k vyvolání fotopapíru (na který se pořizuje snímek). V sadě jsou dvě misky, dvě lahvičky s vývojkou a ustalovačem (již naředěné), pinzeta a dokonce i diodové osvětlení temné komory s plochou baterií.

Provedení bych hodnotil ve stylu “jak co”. Na vlastní krabičce není co komentovat, určitě je použitelná, plech s “dírkou” je proveden vyloženě pěkně. Vyloženě vtipné je řešení osvětlení do fotokomory – plochá baterie má k jednomu kontaktu připájenu LED vhodné barvy se srážecím rezistorem, jako spínač posloouží gumička přes “volný” konec. Vtipné a funkční.

Značné rozpaky ve mně ale vzbudila vývojka a ustalovač, přesněji řečeno použité lahve. Tyto chemikálie jsou totiž dodány v malých (0,25l) PET lahvích od Dobré vody, dokonce včetně vyraženého loga. Tohle se mi moc nezdá, skladování chemikálií v nádobách zaměnitelných s potravinářskými se nedoporučuje a dokonce mám dojem, že bylo nějakou vyhláškou zakázáno. Popis je v pořádku včetně patřičných varovných symbolů, to už je v pořádku, nicméně úplně šťastné to není. Potravinářského původu jsou i vyvolávací misky (asi vanička z nějakých sušenek), v tomto případě to ale asi ničemu nevadí a naopak lze ocenit dobrý nápad, jak získat misky správné velikosti s malými náklady. K pinzetě není co dodat, dobře jsou zabalené i fotopapíry, kterých je v dodávce 10 kusů formátu cca 9×16,5cm.

Tak hurá do kompletace. Nejprve jsem důkladně oblepil spodní část krabice, která zůstane trvale uzavřená. Použil jsem vlastní černou duck pásku, která drží lépe než dodaná izolačka, tohle doporučuji všem. Pro dírku je v krabici předseknutý otvor, k němu stačí izolepou přilepit plech s vyseknutou dírkou – bez problémů, doporučuji si zevnitř posvítit žárovkou, aby se lépe umístila dírka na střed.

Nyní nastane práce v temné komoře – je třeba vložit papír. Tady ale bohužel musím začít s docela velkou kritikou návodu. První vadou je to, kam vlastně papír umístit. V návodu je malý snímek, kde je vidět umístění fotopapíru, v návodu se pak dočteme, že se má “vložit v přibližné vzdálenosti zobrazené na obr.”. No nic ve zlém, ale to je takový problém udat vzdálenost v centimetrech? Asi to není kritické, tak to lze zkrátka “nějak” odhadnout, bohužel ale mám další dvě připomínky. Zaprvé je udáno, že se papír má “vložit”, osobně jsem ale přesvědčen, že je nezbytné ho zajistit kusem izolepy. A pak jedna záludnost, která se mě tolik netýkala, ale bude problémem pro laického uživatele bez znalosti analogového focení. V návodu je správně napsáno, že se má papír vložit “fotocitlivou vrstvou směrem k dírce” – nojo, ale jak má laik vědět, která strana je citlivá vrstva? Mě to problém nedělalo, RC podložku poznám spolehlivě, ale vsadím se, že se určitě najde někdo, kdo papír vloží opačně. Skoro bych doporučil přidat k návodu malý kousek fotopapíru, kde bude vrstva označená. Zbytek už je jednoduchý – krabičku zavřeme (opět neuškodí duck páska, i když dodanou by se to také povedlo) a je to.

A jdeme fotit. Nic jsem nevymýšlel a položil krabičku na okno, koneckonců “Pohled z okna v Le Gras” byla i vůbec první fotografie na světě od Niepceho, tak coby. Svítilo sluníčko, tak jsem podle dodané tabulky zvolil 45s expozici a odkryl dírku. Vyvolání papíru bylo bez problému, ale máme tu další výhradu k návodu. Jak jsem čekal, snímek je negativní – je to logické a pochopitelné, ale v návodu to není, laik se možná bude divit. Řešením je použití scanneru (i to by ale neuškodilo dát do návodu) – po invertování mi vypadlo cosi, co lze směle definovat jako “postmoderní koncept” (účastníci Fotopiv vědí..) :-))) Zpět k seriózní recenzi – první pokus potvrdil, že krabička opravdu fotí, zároveň z něj plyne poučení, že mířit dírkou sněrem k slunci není nejlepší nápad. Počkal jsem tedy asi dvě hodiny a pokus opakoval do stínu, tentokrát s expozicí 4 minuty. A výsledek byl podle očekávání – tohle už vypadá jako fotografie 🙂 Funkčnost je tedy nesporná…

První pokus První pokus
První pokus Po invertování ve scanneru
Druhý pokus
Druhý pokus – ve stínu, 4 minuty expozice

Jak tuto sadu celkově hodnotit? Jednoznačně kladně hodnotím nápad a kompletnost řešení, tohle je opravdu pěkné. Ve vlastním provedení je hodnocení od velké chvály (třeba za diodové světlo do fotokomory), přes jisté rozpaky (lahve od Dobré vody), až po kritiku návodu – ten by se opravdu měl trochu vylepšít. Celkové hodnocení formou školní známky bych viděl za dvě. Prodejní cena je 350 Kč, to si netroufám hodnotit jednoznačně, nicméně za 170 Kč je možné dokoupit další sadu chemikálií a fotopapírů. V každém případě si ale myslím, že tato sada plní to, co slibuje a do myšlenky výrobků pro rozvoj tvořivosti a kreativního myšlení nesporně zapadá.

Aktualizace z 30.3.2012

Obdržel jsem reakci výrobce, který oznamuje, že nová série (nyní již v prodeji) používá jiné lahvičky na chemikálie, které již nemají kritizovaný potravinářský původ. Tato změna byla podle všeho plánovaná již před recenzí, problém by byl tedy vyřešen tak jako tak. V reakci na recenzi pak došlo i k úpravě návodu – viděl jsem nový návod v elektronické podobě a potvrzuji, že několik kritizovaných nedostatků je odstraněno. Není co dodat – chvályhodná reakce, která nově prodávané “krabičky” pozvedne o kousek výše 🙂

3 komentáře u „Camera Obscura Crafty“

  1. Reakce výrobce:

    Camera obscura je nyní na stránkách krabicky.crafty.cz dočasně nedostupná z důvodu změny obalů na chemikálie. Dostupná bude v několika nejbližších dnech.
    Přejete-li si ji objednat, kontaktujte nás na Crafty prosím přes stránku Kontakt.
    Děkujeme za pochopení a omlouváme se za komplikace.

    Odpovědět
    • reakce výrobce:

      Asi jim došly krabičky od mletého masa, které suplují vyvolávací misky.. jíst více masa:)

      Kvalifikovaným odhadem mi jako nejdražší položka na této srandě vychází poštovné.. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář