Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM

Aktualizovaná recenze jednoho z nejpopulárnějších profesionálních zoomů Canon.

EF 70-200/2.8 L USM byl prvním „elkovým“ objektivem od Canonu, který jsem si koupila. Pořídila jsem si ho jako náhradu za EF 100-300/4,5-5,6 USM, se kterým jsem nebyla příliš spokojená. Velký podíl na této volbě měly vesměs velmi nadšené ohlasy na tento objektiv na photo.netu. Zamilovala jsem se do něj od prvního okamžiku, kdy jsem ho vzala do ruky a ani po víc než třech letech používání pro něj nemám nic než chválu.

70-200/2,8L
Technická specifikace
Délka: 193,6mm
Váha: 1310g
Průměr objektivu: 84,6mm
Průměr filtru: 77mm
Optika: 18 elementů v 15 skupinách
Úhel záběru: 34-12 stupňů (29-10 horizontálně, 19,5-7 vertikálně)
Clona: 8 lamel
Minimální zaostřitelná vzdálenost: 1,5 m
Maximální zvětšení: 1:6,3 (záběr 22,6 x 15,2cm)
Minimální clona: f/32
Motor: USM
Full-time manuální zaostřování: ano
Zoom/ostření: zvlášť (2 kroužky)
Rotující přední element: ne
Stupnice vzdáleností: ano
Objímka na stativ: dodávaná s objektivem
Sluneční clona: ET-83, dodávaná s objektivem
Photodo MTF test: 4,1
Geometrické zkreslení: -2,01 – 2,04%
Skutečný rozsah: 71,3 – 193,7mm


Moss

Optika 70-200/2,8 L je špičková. Mohu plně potvrdit skvělé výsledky testů na photodo a zoom-net. Kresba je srovnatelná s pevnými ohnisky, např. výborný 100/2,8 Macro je jen nepatrně ostřejší. Přenos kontrastu je vynikající, geometrické zkreslení a vinětace nepatrné. Na stejně vysoké úrovni je i mechanická stavba 70-200/2,8 L. Konstrukce je velice bytelná a solidní (otestováno v praxi m.j. pádem stativu s namontovaným objektivem – objektiv až na malý zub na přírubě obstál bez ztráty kytičky). 70-200/2,8 L je velice dobře vyvážený a příjemně se s ním pracuje. Je kompletně uzavřený a výborně utěsněný proti prachu a vodě (též hojně prakticky testováno). Ostření je velice rychlé a tiché (ultrasonický motor). Je řešené interně. Při zoomování ani ostření se objektiv neprodlužuje, přední člen nerotuje. Chod kroužků zoomu a manuálního ostření je velmi hladký. Objektiv umožňuje manuální ostření, i když je zapnutý autofokus. Pracuje-li zrovna autofokus, je kroužek manuálního ostření automaticky odpojen. Rychlost autofokusu lze zvýšit přepnutím na rozsah od 3 metrů do nekonečna, jinak je minimální vzdálenost, na kterou lze zaostřit 1,5 m.

70-200/2,8 L se dodává spolu s objímkou pro upevnění na stativ, pevným pouzdrem a sluneční clonou. Clona je vykrajovaná, dostatečně dlouhá a výborně chrání objektiv jak proti světlu ze strany, tak proti mechanickému poškození. Pro uložení do brašny ji lze na objektiv nasadit obráceně a v této poloze zabere naprosté minimum místa. Objímka je dalším velmi pozitivním rysem. U objektivu této velikosti a váhy je podle mě takřka nezbytností. Pokud není objektiv nasazený na těle, lze ji z objektivu sundat. Já ji vůbec nesundávám, při držení v ruce mi nepřekáží.

70-200/2,8 je velmi univerzální objektiv. Používám ho na fotografování detailů, ať už v krajině nebo jinde, a je vhodný i na fotografování sportu, větších zvířat a podobně. Díky své velké světelnosti je to i výborný objektiv na portréty. Užitečnost se ještě zvýší pokud k němu vlastníme ještě i telekonvertor. Je kompatibilní s oběma telekonvertory Canon, 1,4x i 2x. Osobně mám druhý zmíněný. V kombinaci s ním dá 70-200/2,8 L solidní 140-400/5,6. Kresba je i s telekonvertorem dobrá. Minimální vzdálenost se zachová, takže s touto kombinací lze dosáhnout maximálního zvětšení až asi 1:3. Autofokus funguje, jen je o něco málo pomalejší (zde se uplatní přepínač rozsahu autofokusu). Slyšela jsem stížnosti na to, že na EOSu 3 a 30 má s telekonvertorem autofokus problémy, pokud je na objektivu nasazený filtr. S EOSem 50 jsem nic takového nepozorovala.

70-200/2,8 L patří mezi mé nejoblíbenější objektivy. Nebude ale vyhovovat každému. Pominu-li cenu, jeho hmotnost přes jeden a čtvrt kilogramu, průměr 8 a půl centimetru a délka skoro 20 centimetrů, se sluneční clonou 30, také nejsou zrovna zanedbatelné. Ačkoli jsem tyto papírové specifikace znala, když jsem 70-200/2,8 L poprvé vybalila z krabice, poněkud mi vyrazil dech. Ze začátku mi pod jeho váhou rychle vadla ruka, ale brzo jsem si zvykla. Drží se moc dobře. Překvapilo mě, o co stabilněji jsem ho schopná držet ve srovnání s mnohem lehčím 100-300/4,5-5,6. Kromě silných svalů vyžaduje jeho používání také jistou dávku exhibicionismu a hroší kůže. Kromě své velikosti budí na veřejnosti pozornost také svojí – pro teleobjektivy Canon řady L typickou – světle šedou barvou (mají ji údajně proto, aby se omezily změny rozměrů díky zahřívání objektivu na slunci). Obdivným poznámkám kolemjdoucích se nelze vyhnout. Nápadný vzhled 70-2/00/2.8 L má ale i svá plus. S takovým kusem skla v ruce člověk vypadá jako seriózní profesionál, což občas není k zahození, protože lidé s ním pak také tak jednají. Kupodivu například i focení cizích lidí na ulici to často spíš usnadňuje, než naopak. Vyhlédnuté oběti zpravidla reagují polichoceně nebo při pohledu skrz přední čočku do hlubin 70-200/2,8 L ztratí řeč.

70-200/2,8L v akci
Canon EF 70-200/2,8 L USM s telekonvertorem 2x a tělem EOS 50E na stativu

Telobjektiv o tomto rozsahu a světelnosti má řadu použití a 70-200/2,8 L je špičkový nástroj skutečně profesionální úrovně. V peněžence ovšem zanechá dost velkou díru. Levnější slušnou alternativou může být Sigma 70-200/2,8 EX HSM. Kromě toho, že jsem viděla hned několik stížností na kvalitu, čeho bych se u ní trochu bála je, že u objektivů od třetích výrobců není plně zaručená kompatibilita s budoucími těly Canon. Další konkurent se nedávno vynořil i přímo u Canonu, a to 70-200/4 L USM. Svojí kvalitou by se měl 70-200/2,8 L vyrovnat a kromě toho, že je o něco levnější, je také menší a lehčí, než jeho světelnější bratříček, což se může nezřídka hodit. Na druhou stranu si ale myslím, že pokud pro člověka cena, váha a nebo rozměry nejsou zas až tak důležité, vyplatí se dostřádat na 70-200/2,8 L. Kromě toho, že světelnost 2,8 se občas hodí sama o sobě, tak velkou výhodu je bezproblémové použití telekonvertoru 2x. Člověk za slušné peníze získá velmi použitelný 140-400/5,6, což vůbec není k zahození. Nejnovějším hitem Canonu je nový 70-200/2,8 L USM IS, obohacený o stabilizátor obrazu. S tímto objektivem jsem zatím neměla tu čest, ale na základě zkušeností s ostatními teleobjektivy Canon se stabilizátorem a se 70-200/2,8 L bez stabilizátoru se dá očekávat, že stabilizátor bude funkční a půjde o výborné sklo. Pravděpodobně to bude jeden z nejpopulárnějších objektivů v řadě L vůbec.

5 komentářů u „Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM“

  1. Sigma

    Chtel bych jen podotknout, ze mam Sigmu 70 – 200/2.8, o ktere se autorka zminuje. Problemy s kompatibilitou nejsou zadne, a to jak u EOSu 50E, tak u 1V. Muj model Sigmy neni plne kompatibilni s EOS 30, coz je docela pochopitelne, protoze Canon udelal nejakou upravu komunikace a moje Sigma byla vyrobena pred uvedenim Canonu EOS 30 na trh. Je ale potreba podotknout, ze Sigma nabizi zdarma upgrade softwaru (alespon je to zdarma v Singapuru) ve svych objektivech, aby se zachovala jejich kompatibilnost. Je docela mozne, ze drive vyrobene objektivy od Canonu nejsou pone kompatibilni s novymi fotoaparaty temoz vyrobce, prave z duvodu zmeny v komunikacnim protokolu. Kazdopadne timto nekritizuji Canon ani Sigmu. Zda se mi, ze Sigma 70-200/2.8 je docela obstojny objektiv za nizsi cenu (nikoliv nizkou), nez jeho “konkurent” od Canonu.
    Pavel
    P.S. O kompatibilite objektivu Sigma se toho uz napsalo docela hodne, ale bez udani data vyroby objektivu a fotoaparatu je to vcelku diskuze o nicem. Trochu to pripomina plac nad nekompatibilitou PC vyrobeneho pred 10 lety a nejnovejsi verzi Windows. Chtel bych k tomu zduraznit, ze toto neni v zadnem pripade utok na clanek o Canonu 70 – 200, coz je bezesporu vynikajici objektiv, ale spise zamysleni na ruznymi famami kolujicimi po internetu. Od Sigmy mam 3 objektivy (4. a 5. jsem prodal asi pred 2 roky a pred pul rokem, respektive) a nekompatibilitu jsem nikdy nepozoroval.

    Odpovědět
    • RE: Sigma

      Takze jinymi slovy, problemy s kompatibilitou jsou. To, ze starsi objektivy jinych vyrobcu casto nejsou kompatibilni s novejsimi modely tel a je u nich nutne vymenit chip je skutecnost, zadna chimera. Staci nahlednout napr. na http://www.sigma-photo.com/html/news/Elan7.htm. S objektivy Canon tyto problemy nejsou. Vsechny objektivy Canon pro EF bajonet jsou s novymi EOSy kompatibilni a Canon tuto kompatibilitu zarucuje i do budoucna (viz napr. reklama na zadni strane listopadoveho cisla casopisu Popular Photography). Prirovnani k PC 10 let staremu a nejnovejsi verzi Windows podle me neni prilis stastne take i proto, ze nakup starsich objektivu v bazaru je normalni bezna praxe, zatimco 10 let stare PC z bazaru si k nejnovejsi verzi Windows, kterou vlastni, mnoho lidi neporidi…

      Odpovědět
      • Canon EF 70-200

        V clanku pisete, ze jste nebyla spokojena s objektivem Canon EF 100-300. Bylo by mozne napsat nejaky clanek k tomuto objektivu.
        A rad bych Vas pozadal o radu s vyberem aparatu – rozhoduji se mezi EOS 30/33 a EOS 5.
        predem dekuji VITA

        Odpovědět
        • RE: Canon EF 70-200

          Moje starsi recenze na 100-300/4.5-5.6 USM je stale jeste k videni na http://www.photoart.cz.

          Co se tyka vyberu aparatu, jednoznacna odpoved na dotaz jestli EOS 30 nebo 5 neexistuje. Kazdy ma neco do sebe, prvni je modernejsi, druhy je zase sice papirove vyssi model a ma v nekterych smerech lepsi parametry, ale zase uz je starsiho data a ledacos proto neumi (napr. ostreni okem ve vertikalni poloze, E-TTL apod.). Zalezi ciste na osobnich preferencich.

          Odpovědět
      • RE: RE: Sigma

        hmm stary clanek :), ale neda mi to. Rad bych si zamozrejme poridil Canon verzi, ale cenova nedostupnost mi v tom brani. Skoro az mam ten pocit, ze ztizena kompatibilnost produktu Sigma vuci telum Canon je ze strany Canonu dost mozna zamer.

        Co se kratkeho skla tyka, fotim na sigmu 28-70/2.8 a jsem velmi spokojens kvalitou a prave sen na sigmu 70-210/2.8 chystam.

        Odpovědět

Napsat komentář