Chtěli byste mít možnost číst Paladix na Kindle?

Poslední dobou se objevilo několik různých systémů pro čtení “offline” a samozřejmě padla otázka i na to, jestli by se vyplatilo mít některé primárně online zdroje také v této podobě. Byl by o to zájem?

Přiznám se bez mučení, že mě tyto čtečky zatím nechávají v klidu. Když už čtu nějakou knihu, tak mám rád ten pocit a vůni papíru a šustění stránek při otáčení, u webových zdrojů zase dávám přednost komfortu velkého monitoru a pohodlného ovládání. Nicméně bych nechtěl bránit pokroku, pokud o něj budete mít zájem.

Vyvolává to ale několik otázek. Jednou z prvních je samozřejmě jaký obsah by měl být na těchto offline zařízeních k dispozici. Pozvánky na FOTOpivo to asi nebudou, na druhou stranu některé teoretické články nebo cestopisy by někoho zajímat mohly. Které sekce by tedy měly být převedené do této podoby? Zatím to osobně vnímám tak, že by to spíš měly být ty, které mají nějakou trvalejší informační hodnotu. Jaký je na to Váš názor?

Druhou otázkou je formát, resp. podporované zařízení. Zřejmě nejrozšířenější je Kindle, ale asi není jediný. Určitě nemůžeme podporovat všechny možné formáty, tedy pokud se už neujal nějaký standard, ze kterého by se to dalo všechno konvertovat. S tím taky souvisí složitost konverze – pokud bude implementačně náročná nebo výsledky nepřesvědčivé (např. podpora různých formátů tabulek, apod.), tak to asi taky nebude ono. Taky nevím, jak moc si ty čtečky poradí s klasickým HTML, kdyby se např. použila tisková verze článku, kde je pouze samotný článek.

A nakonec už zbývá jen dotáhnout takové detaily, jestli má smysl exportovat i diskuse (a zase – jak to udělat, aby byly rozumně přehledné, některé články mají bohatý diskusní strom), jak často exportovat, popř. jestli stačí jen někam vystavit RSS a o zbytek se postará někdo jiný, apod.

Uvítám tedy vaše názory, nápady a náměty.

21 komentářů u „Chtěli byste mít možnost číst Paladix na Kindle?“

  1. ne

    Nechte čtečky čtenářům knih. Něvěřím, že větší množství lidí bude chtít na něčem takovém část stránky jako třeba paladix.

    Věnujte se raději obsahu.

    Odpovědět
  2. Ano i ne

    Ano

    Zvykl jsem si číst hromadu věcí po cestě do práce v Kindle. Noviny, zprávy, knihy, články, blogy. Služeb, které dnes pomáhají v jejich převodu je taky dost (namátkou se domluvit s kindly.cz). Ale třeba zrovna u Paladixu a jeho frekvence vydávání článků možná postačí něco jako instapaper.com (uživatel si sám manuálně klikne v prohlížeči na stránce, kterou si chce přenést do čtečky), nezkoušel jsem však zatím, jak si se stránkami Paladixu poradí (určitě nedělá diskuse). Formáty bych řešil maximálně 2 – mobi pro Kindle (velká část trhu) a epub (všichni ostatní) – viz např. VTM (http://vtm.zive.cz/ebooky). Navíc, pokud se nedějí uvnitř ebooku nějaké zásadní vylomeniny, tak jsou mezi sebou celkem rozumně převoditelné (např. Calibre, i z příkazové řádky).

    Ne

    Soustřeďte se na obsah – jak tu napsal kolega přede mnou. Přijde mi, že v poslední době jsou na Paladixu spíš články o výstavách, pozvánkách na akce, výletech a podobně. Trochu se mi stýská po návodech, nápadech, tipech, nové technice (staré technice) 🙂

    Odpovědět
  3. Souhlasím, i když jde o i jinak

    Jako uživatel čtečky Kindle jsem rád, pokud mám k dispozici kvalitně zpracované a pravidelně aktualizované články, jak to dělá např. iDnes. V tomto případě jde ale o zpravodajství.
    Pokud si chci “občas” do čtečky přenést libovolný článek dle vlastního výběru, stačí doinstalovat do prohlížeče příslušný doplněk, který přes Amazon účet odešle vybraný článek do čtečky, a pak není problém s formátováním a články nemusí být nijak speciálně upravované.
    Na druhou stranu věřím, že by to někdo uvítal, kdyby se o nic nestaral a do čtečky mu chodily všechny nové články s vybranou tematikou. Takže jsem pro.

    Odpovědět
  4. spíše NE

    I já se přidám k názoru, který tu již zazněl. Poslední dobou poklesla četnost článků s tématikou, kvůli které jsem se na Paladix vždy rád vracel. Proto, i když je to jistě po technické stránce možné, přimlouvám se spíše za větší množství článků. Pokud bude článků více, jistě stoupne i poptávka po jejich zobrazení na čtečkách knih…

    Odpovědět
  5. Je mi to jedno.

    Článků v poslední době bývá málo a těch zajímavých ještě méně. Nejčastěji sem chodím kvůli bazaru a to na čtečce číst nechci…

    Odpovědět
  6. Nejsou autoři… ;-(

    S články je to těžká práce, taky bych byl moc rád, kdyby jich tady bylo víc, ale chybí autoři. Kdybyste měli někdo zájem, klidně se ozvěte… 😉

    Odpovědět
    • nejsou autoři… ;-(

      Prajem pekný deň.Rád čítam Vaše články sú poučné a stále dajú niečo nové .Mám 70r.a fotím od 11 r.prešiel so tou základnou technikou,a to doska sklo,bolo to fajn odpočítávať či to bude dobré alebo zbabrané.
      Potom prišla éra filmu dostička zo zeleným filcom a kovový rámček. Ostal som verný filmu ,áno uznávam digitál je, ale nie už pre mňa.
      Máte užasných odborníkov, dovolte mne použiť výraz kolektív FENOMEN

      Odpovědět
  7. Možná ano, ne pro mě

    Kindle nemám, ale mám iPad. A na něm je pro mě nejjednodušší si otevřít paladix jako v běžném prohlížeči. Oceňuji, že kód stránek je jednoduchý, že se načítají rychle, a nepotřebuji k tomu další, speciální formát. Také sem chodím jak už někdo psal hlavně kvůli bazaru. Ten by možná zasloužil vylepšit/zpoplatnit/zpřehlednit/kdovícoještě. Články pravidelně čtu, bazar intenzivně využívám a server navštěvuji stejně často, jako e-mailovou schránku. Verze pro kindle pro mě ale nic nepřinese.

    Spíš bych ocenil větší možnosti uživatelských účtů – pokud se nepletu, není tu fórum dělěné do kategorií, žádné hodnocení uživatelů (např. jiné než nepoctivci.cz by se hodilo – možnost pochválit prodávajícího za dobrý obchod přímo na paladixu) a podobně. To je jen ale můj sobjektivní názor.

    ALE
    Oceňuji snahu někam paladix posunout, věřím, že plno lidí to ocení, a inovace nikdy není na škodu.

    Odpovědět
  8. el.formát

    záleží kolik se tomu chce věnovat zdrojů, kolik se chce namáhat a předvídat,
    kolik univerzálnosti se tomu dá do vínku …

    ideální je to mít primárně uložené v nějakém univerzálním datovém formátu,
    jako je např.XML datový zdroj, nad tím lze dělat pohledy pro různá zařízení např. internetový prohlížeč, WAPový prohlížeč, elektronické čtečky …

    akt.generované PDF z XML datového zdroje, je myslím jedno ze schůdných jednoduších universálních řešení (dnes ho umí přečíst snad každý telefon… 🙂

    zkuste se také podívat jáká řešení nabízí IBM na bázi Lotus Notes

    Odpovědět
  9. počkal bych na podporu HTML

    Myslím, že by byla škoda plýtvat energií kvůli trendům. Počkal bych, až se to nějak technologicky usadí. Displeje jsou to velké, rozlišení stačí, určitě jednou přijde doba, kdy na ně půjde nainstalovat nějaký modifikovaný internetový prohlížeč a pak web půjde otevřít ve stejné podobě. Pak by vynaložený čas a kdovícoještě byl už zbytečný. Stačí, aby s tím začal jeden výrobce a ostatní se budou muset přidat.

    Odpovědět
  10. Format

    Myslim ze bych tuhle moznost uvital. Neprijde mi duzlezite mit vyexportovanou diskuzi ve ctecce. A vzhledem k tomu ze alespon “Kindlovci” sou na konvertovani docela zvykli postaci mit clanky k dispozici v HTML jinak valna vetsina ctecek umi cist PDF takze to by byla asi nejschudnejsi varianta pro cteckare.

    Odpovědět
  11. Ne

    Za mě ne. Jednak tu není co číst a druhak Kindle se umí přes wifi připojit na net a lze si tak přečíst článek tak – jednoduchý design Paladix webu nebude v Kindlu činit problémy.

    Odpovědět
  12. zatím NE

    Kindle je návyková záležitost, ale v současné podobě opravdu jednoúčelová. Na čtení knih. Možná časopisů a novin. Eventuálně s hudebním backroundem. Raději se věnujte osvěžení obsahu Vašeho bohužel trošku pospávajícího serveru.

    Odpovědět
  13. Ani ne

    Kindle mám, čtu na něm kde co, ale pravidelný odběr obsahu nějakého webu mě spíš obtěžuje, ale možnost odeslání vybraného článku do Kindle bych uvítal.

    Odpovědět
  14. ANO

    na diskuze spis ne, podle me by clanky stacily . nejsem si ani jisty jestli jsem nekde videl i diskuze pro eBooky, stejne by se na tom dost blbe reagovalo 🙂

    Odpovědět
  15. zatiaľ nieje dôvod

    Boli časy, keď som sem chodil čítavať články, ale to bolo dávno. Pokiaľ prídem na web o mesiac a nie je tam nič nové nemám dôvod tam chodiť. Fotopivo podľa mňa nie je článok. Radšej trocha poriešiť obsah ako čítačku. Veď povedzme si rovno čo by tam ľudia čítali, keď sa nič nepíše. Verím, že sa to zmení k lepšiemu. Prajem dobrých prispievateľov a potom možno bude mať zmysel aj tá čítačka.

    Odpovědět

Napsat komentář