DiGICAM VQ2220

DiGICAM VQ2220 je malý sympatický foťáček, který se dostává na trh se sloganem “3,1 Mega pixel za 4790 Kč”. Nu, doba se mění, cenová válka je sympatická. Existují zřejmě i jiní výrobci, kterým se povedlo zvládnout donedávna kosmickou technologii a jsou schopni dodat na trh to poměrně složité zařízení, které zove se fotoaparát, za rozumnou cenu.

Co je v krabici?

anfas
Fotoaparátek z anfasu, pro srovnání moje ruka.

Z krabice na vás vypadne kupodivu spousta věci. Pomineme-li fotoaparát velikosti standardního koupelnového mýdla, najdete dále například zápěstní poutko (a nemyslete si, žádná samozřejmost, Nikon FM3A za moře peněz v krabici žádný řemen či řemínek nemá), 4 kvalitní baterie velikosti AAA a CD obsahující Photo Suite, Video Wave, Acrobat Reader a ovladače pro USB. Naposledy nahmátnete v krabici video a USB kabel. Také je zde malé vkusné pouzdro a samozřejmě manuál, ovšem toliko v jazyku anglickém. Marně naopak hledáte alespoň nějakou paměťovou kartu. Fotoaparát však obsahuje 8 MB vnitřní paměti, takže fotit se může začít okamžitě.

Ohledání

visatec
Ve visu. Vypadá dobře. Jako malý šperk.

Jak již bylo řečeno, fotoaparátek je velikosti mýdla a asi také tak těžký. Přední stěně vévodí objektiv, fixfokus s ohniskovou vzdáleností 8,47mm a uvedenou clonou f/2,8. Nad ním je hledáček, blesk a na pravé straně mělký gumový grip. Na horní straně nalezneme velký otočný volič režimů, spoušť a tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Na levé straně je USB výstup, video výstup a přepínač makro režimu. Zezdola se vkládají baterie a také stativ, ježto se zde nalézá stativový závit. Zadní strana obsahuje barevný LCD displej, malý reproduktor, ovládací kolečko a tři další funkční tlačítka. Na spodní straně je také uvedeno Made in China a zajímavé upozornění: For home or Office use – tedy pro domácí nebo kancelářské použití. Celkově vypadá „Vékvéčko“ docela elegantně. Stříbrná barva, zajímavý design a dokud jej nevezmete do ruky, nenapadne vás, že jde o umělou hmotu.

Parametry

dum
Expoziční pružností čip nevyniká; také je zde patrná vinětace objektivu.

VQ2220 nastupuje do ringu v bantamové váze, tedy v segmentu low end přístrojů. Jako výbavu si s sebou bere interpolovaných 3 Mpix na 2 Mpix čipu, fixfokusový pevný objektiv vybavený toliko čtyřnásobným digitálním zoomem, zabudovaný blesk s dosahem 2,5m, makro od 20cm, interní 8 MB paměť, možnost nahrávání videosekvencí se zvukem formátu AVI a slot pro SD/MMC karty. Zkušenější fotograf ocení kompenzaci expozice od –2,0 do +2,0 EV v kroku 0,3 EV. K zahození není ani vyvážení bílé, které je možné od automatické přes slunečné, zamračené až po žárovkové a zářivkové osvětlení (tohle mi vždycky připomene můj první bakelitový fotoaparát Corina na svitek, kde bylo taky sluníčko a mráček). Možnost ručního nastavení chybí, což ale není v bantamové váze překvapení.

houpacka
Zachytit pohyb se ukázalo jako zapeklitý oříšek. Také rychlost závěrky nedokázala pohyb zmrazit bez rozmazání.

Citlivost je pevná a nelze ji nijak měnit. Dle informací výrobce odpovídá 100 ISO. Zajímavé je, jak se zobrazují expoziční hodnoty. Na displeji se objevuje hodnota S, která se v závislosti na osvětlení mění. A to v docela velkém rozsahu… Posuďte sami: pohledem do slunečného večera naskočí S na hodnotu 880 a pohledem pod stůl jsem vyloudil hodnotu 2. Při nejlepší vůli nevím přesně, jaký je vztah mezi S a skutečnou expoziční hodnotou. Z dalších zajímavostí jmenujme samospoušť s možností nastavení od 2 do 10 sekund (!), sériové fotografování až 5 snímků rychle (dle firemních údajů) za sebou, dále možnost volit kvalitu pořízených obrázků od interpolovaných 2048×1536 přes 1600×1200 až po minimalistických 800×600 bodů. Rychlost závěrky se pohybuje od 1/30s do 1/1000s, ovšem bez vlivu fotografa. Také se bez vlivu fotografa aparát po 60 sekundách nečinnosti s pípnutím vypne, což šetří baterie, potažmo peněženku.

Hledáček je průhledový, s vyznačeným okrajem obrazu. Jeho umístění dává naději, že paralaxa nebude příliš výrazná. Přesto bych při fotografování nablízko doporučil použít displej, který je 1,5“, barevný a při horších světelných podmínkách i poměrně pomalý. VQ2220 lze použít nejen jako fotoaparát, ale také jako kameru, která dovolí zaznamenat video v rozlišení 320×240, jako zvukový záznamník nebo jako web kameru.

Jdeme fotografovat

skupina
S jednoduchými motivy se VQ vypořádal dobře. Jen z té zelené byl trochu přešlý. Obrázek potřeboval trochu ubrat magentu.

V praktickém životě myslím odpovídá Vékvéčko očekáváním, které tato low end třída vzbuzuje. K akci je připraven za cca 6 sekund. Díky absenci autofokusu je zpoždění spouště necelou sekundu, alespoň podle mých subjektivních měření. Ovšem, bohužel díky absenci možnosti „namáčknutí“ spouště je i takové zpoždění často citelné. Legrační je zvuk závěrky, po stisku spouště se ozve děsivý elektronický zvuk, který nevím přesně k čemu bych přirovnal. Možná k prvním zvukům Sinclair 64 (pro později narozené – herní konzole s 64 kB RAM)
Dost dlouho mi nebylo jasné, kdy vlastně k expozici dochází. Až teprve po zapnutí blesku bylo jasno. Aparátek exponuje až na konci zvuku – s tím je třeba počítat a nesklánět jej dřív, jak se párkrát povedlo mě. I přes relativně malé zpoždění je však fotografování rychlejšího pohybu věcí náhody. Slečnu na houpačce jsem fotil na pětkrát, naopak statické snímky se fotí relativně dobře.
Blesk má dosah přibližně 2,5 metru a může pracovat v automatickém nebo manuálním režimu. V manuální režimu funguje tak, že prostě bouchne naplno do scény. V automatickém režimu bouchne taky naplno, ale až v případě, že uzná scénu za příliš tmavou. Nejlepší vzdálenost objektu od blesku je asi 2 metry. Blíže je objekt přepálený, více jak dva metry je zase tmavý. Jak bylo řečeno, umí fotoaparát fotit také v sériovém režimu, kdy udělá oněch až 5 snímků „rychle za sebou“. Tato rychlost záleží na režimu focení, s rozlišením 800*600 jich umí překvapivých svižných 1,5 se sekundu. Po pěti snímcích začne ukládat. V normálním single režimu to ale žádný rychlík není. V nejvyšším rozlišením a v nejvyšší kvalitě vás nechá udělat jeden snímek po deseti sekundách, v polovičním rozlišeni jsem se dostal na sekund sedm. Při nejnižším rozlišení a s vypnutým displejem byla prodleva mezi snímky 4 sekundy.

Objektiv samotný není žádný zázrak, pomineme-li deklarovanou velice pěknou světelnost f/2,8. Ostrost není valná, patrná je vinětace v rozích. Disponuje nevýraznou chromatickou vadou a soudkovitým zkreslením. Fotografie v maximálním rozlišení nevypadají nejhůř, zejména za dobrého světla. Na můj vkus jsou však příliš saturované. V horších světelných podmínkách se začne vyskytovat digitální šum, ovšem v míře velmi snesitelné. Digitální zoom je třeba používat opatrně, vyšší přiblížení samozřejmě snižuje kvalitu snímků.

Připojení k PC

Připojením k PC mě ale stroječek velice překvapil. Strčil jsem do něj USB kabel, z druhé strany jsem pověsil počítač a… světe div se, aparátek se sám zapnul a byl nejen rozpoznán ale, aniž jsem musel cokoliv dělat, představil se jako další disk (mám Windows XP). Zkopírování obrázků již bylo dílem okamžiku.

Zhodnocení

Lucie
I s horším osvětlením se VQ vypořádal. Ovšem raději jsem obrázek odbarvil, protože jevil známky příliš vysoké saturace.

Hodnotit tenhle fotoaparát není lehká věc. Určitě není určen fotografům s jakýmikoliv ambicemi jdoucími nad rámec běžného občasného fotografování. Vzhledem ke zpoždění spouště, respektive k prodlevám mezi jednotlivými snímky, není dle mého příliš vhodný ani pro děti, i když by cena a multimediální možnosti toto řešení nabízely. Podle mých zkušenosti děti nečekají od fotoaparátu spoustu hejblátek a vymožeností, ale aby je to bavilo, musí být aparát schopen držet s nimi krok v těch základních věcech. A to je rychlé a nekomplikované fotografování, což je zde právě díky zpoždění spouště, ale zejména prodlevám mezi snímky diskutabilní.
Přístroj velmi dobře poslouží jako zvukový záznamník, obrazový záznamník, web kamera a pro ty nejméně náročné i jako rodinný fotoaparát. Je-li avizovaná cena za toto všechno málo nebo moc… to záleží už na každém z nás.

Klady

celek
DiGICAM VQ2220
  • efektní design,
  • malé i když nezanedbatelné zpoždění spouště,
  • rychlý sériový mód,
  • hmotnost,
  • může fungovat i jako web kamera,
  • světelný objektiv.

Zápory

  • pomalý displej,
  • velké prodlevy mezi jednotlivými expozicemi v single režimu,
  • slabý neřízený blesk.

16 komentářů u „DiGICAM VQ2220“

  1. Ked to niekomu staci…

    V clanku sa mi pacilo objektivne popisanie aparatu.

    Ked je niekto nenarocny a staci mu takyto digital, tak nech si to kupi. Ludi asi najviac laka cena a male rozmery.

    Co ma ako technicky uvazujuceho cloveka prekvapilo je fakt, ze tych 3 megapixlov je vlastne interpolovanych 2. Pricom aj tie dva megapixle su same o sebe interpolovane kvoli farbam (vid radcin clanok). To mam to iste ako keby som v PS zvacsoval obrazok… Skoda, ze k clanku nebol pripojeny aj povodny obrazok (nezmenseny), aj ked by bol veliky, zaujmal by ma. Mozno to najdem niekde inde na nete.

    Odpovědět
  2. Český návod

    Dle sdělení dovozce je už k dispozici i český manuál, který je standardně součástí balení (v době recenze ještě nebyl k dispozici).

    Odpovědět
  3. fce namáčknutí

    Je to low end, ale co by se mu nemělo upřít (a recenzentovi to uniklo) je, že náhodou MÁ funkci “namáčknutí”.

    Odpovědět
  4. Kdysi jsem mel neco podobneho

    Jmenovalo se to VQ680. Vlastně to byl můj první digitál. Rozlišení 640×480, tedy 300kPix. Standardně se to zapínalo v rozlišení 1024×768, tedy interpolovaném. Také to umělo sekvenci, ale jen v nativnim rozlišení CCD. A nebo video. Mělo to jednu nevýhodu a to silnou kompresi, takže obrázky měli i jen kolem 50kb a byly dost koskaté. Pamět byla pouze interní. Naopak to mělo krásnou funkci a to zvukový doprovod imitující cvaknutí uzávěrky a převíjení filmu, podobně jako popisujete v článku. Stálo to podobně jako tento přístroj. Dost dobrá byla funkce USB kamery, protože to snížením obrázkové rychlosti dosahovalo na obyč webcamy tehdejsi doby dost slušné citlivosti. Fokus to mělo manuální, otačením objektivu. Při troše zruščnosti se dal objektiv očárkovat a fotit i makro do 10cm. Po připojení k počítači se pustil program umožňující vybrat snímky a nebo zkopírovat vše. Mazání to umělo pouze vše. Je to víc jak 2 roky, co jsem to měl, je vidět, že východňáři nespí. Fandim tehle firmám. Bohužel často jsou u nás takové věci opomíjeny, předevčím prodejci, protože z levnějšího foťáku mají asi menší rabat a tak na něj v kameném obchodě těžko narazíte.

    O rok pozdějí jsem sehnal známému Benq s rozlišením 1,2Mpix, který byl na tom s cenou zase podobně, ale navíc má modře:-) podsvícený LCD ukazující kolik fotek, funkci mazání poslední fotky a blesk. Taky si vystačil se 2 AAA a ne se 4 jako VQ680. Kvalita obrázků je podobná, jen s větším rozlišením. Ale na druhou stranu foťák velikosti krabičky cigaret, který schováte do ruky není k zahození.

    MaJa

    Odpovědět
  5. Lepší než Pionýr

    a s Pionýrem šlo také dělat povedené fotky: tím, kdo opravdu uměl (a věděl, čemu se vyhnout, všechny ty optické vady a tak). Kromě fixfokusu mě roztrpčuje další drobnost, pro avi soubory si vymysleli další kodek, a ten není uveden separovaně (tj. nutí mě nainstalovat do počítače celý software, aby přehrávač řádně naskočil). Neví někdo, kde je kodek samotný k sehnání?

    Odpovědět
    • RE: Lepší než Pionýr

      Pokud se pamatuji na VQ680, tak ta měla taky vlastní codec. Vychází to z použitého čipu, protože to kodování tam je nadrátované napevno přímo v “chytrém” CCD resp CMOS snímači. A taky jsem s tím měl problémy pouštět nepřekodované filmy na jiných strojích ale tuším, že pro windows jsme to vyřešili jedním jediným souborem a napsáním registračního příkazu aby ho systém začal používat. Pokud bych měl pomoci, musel bych mít k dispozici ten soft, nainstalovat si ho, najit v tom codec atd…

      Odpovědět
    • RE: Podobnost čistě náhodná?

      Ne to není náhoda. VQ totiž není až tak prodejná značka. Když jsem měl tu 680, dlouho jsem hledal, kdo to vlastně dělá. Za rok na to se to objevilo pod značkou Hercules za o 50% vyšší cenu a ještě u několika firem jsem VQ680 viděl prodávat pod svým názvem. Ostantě mě se to taky nejmenovalo VQ680 ale nějak jako MiniCam 4 in 1, co to vlastně je se poznalo podle malého štítku a nebo podle toho jak se to hlásilo do systému. Není neznámou, že některé, zvláště levnější výrobky se vyrábějí na tajvanu a v číně a velké značky si na to lepí svá jména. Vlastně ty nápisy tam lepí přímo čínáci. Takhle je to se vším.

      Odpovědět
  6. Sinclair 64?

    Myslim, ze by autor nemel mluvit do veci, kterym ocividne nerozumi. ZX Spectrum alis Sinclair a dalsich x klonu, mel pamet 48kB. Pocitac s cislovkou 64 byl uplne od jine frimy. C64 a byl to Commodore. Navic to nebyla, i pres tisice her, herni konzole. Autor je mozna drive narozen, ale skleroza jiz zacina pracovat na plne obratky.

    Odpovědět
  7. softwar na digicam vq2220

    nevite kde sezenu ovladace a sw?da se pripojit jako web kamera?dik za odpoved.da se stahnout na nekterych strankach?diky moc,

    Odpovědět
    • softwar na digicam vq2220

      Zkuste google nebo se obraťte se svým dotazem na původního dovozce (digicam@adart.cz)

      Odpovědět

Napsat komentář