Jedno divadelní představení dvěma různými pohledy

Psal jsem tuhle Jakubovi esemesku: “Budes zejtra v R.? Jdeme tam na ty vasi ochotnici”. Odpověď byla stručná: “Jdu take.”

Šlo o to, že v Jakubově bydlišti (Řevnicích) funguje parádní divadelní soubor, který v místním lesním divadle provozuje své veselé kusy, u kterých se člověk většinou tlemí, velmi často se v záchvatech láme tu dozadu, tu dopředu. Vše vymakané, avšak šmrncnuté takovým tím správným amatérským odérem, který představení přidává šťávu. Tentokrát to byl Fantom Morriswillu, vycházející ze známé filmové parodie na rodokapsy.

Mimochodem, já to poněkud spletl, nemyslel jsem “zítra”, ale “pozítří”. Čili jsme byli na tom samém místě, jen tam byl rozdíl necelých 24 hodin. Samozřejmě jsme si každý to “své” představení fotili.

To bylo o víkendu a hned následující středu mělo následovat fotopivo, na které tentokrát připadala prezentace fotografií na volné téma. Bleskově jsme se s Jakubem na dálku dohodli, že každý z nás přinese tak deset kousků z představení a přímo na místě to budeme konfrontovat. Aniž bychom navzájem svá dílka předem viděli, na fotopivu jsme vytáhli fotky, plácli jsme je na stůl a… následovala hláška od kohosi: “Vy jste byli na rozdílných představeních!”.

fantom fantom
Jakub – Fantom Morriswillu 12.7.08 Zdenek – Fantom Morriswillu 13.7.08

Ten nejzřetelnější rozdíl je samozřejmě v tom, že já jsem zvolil barvu, kdežto Jakub čb, se šmrncem do sépiova. Ale dále jsou tam jemnější, avšak celkem zřetelné nuance. Mé pojetí je víc řekněme realističtější, více odpovídající “třeskutosti” představení, Jakub to – s využitím příslušných postupů (menší hloubka ostrosti, méně prvoplánovitosti, diagonály atd.) – šoupl lehce někam jinam, kde se ta trhlost představení objevuje spíše v náznacích.

Když jsme se pak s Jakubem loučili, shodli jsme se, že jsme tím rozdílem potěšeni. Jak se dá jedna událost ztvárnit různě! Nutno dodat, že Jakubovo pojetí se setkalo s větším ohlasem včetně mě, Jakub se k tomu myslím přiklání také. Holt jsme banda fotografů víceméně zběhlých a oceníme, když si někdo dovede šikovně pohrát s realitou.

Dodatek: Toto byly mé bezprostřední dojmy po shlédnutí papírových fotek. Pak mi Jakub poslal odkaz na svůj web a už jsem si tím rozdílem tak jist nebyl. Samozřejmě člověka první napadne: opravdu za to všechno může jenom ta barva a ostatní je šalba a klam? Tak jsem své fotky odbarvil a porovnal. Oddychl jsem si, že je tam ta atmosféra přece jen trochu rozdílná. Vždyť já bych ten pracně sesmolený článek musel vyhodit. 😉 Ale přece jen, na tom papíře a s tím Jakubovým sépiovým šmrncem byl ten rozdíl o dost větší.

Tak nevím. Jak to vidíte vy, když porovnáte naše výtvory?

7 komentářů u „Jedno divadelní představení dvěma různými pohledy“

  1. Srovnání

    Tak jsem si přečetl Váš článek a se zaujetím spěchal na stránky… Vzhledem k tomu, že hru jsem neviděl a ani toto divadelní seskupení neznám tak jsem chtěl poznat něco nového – na co bych se mohl zajít podívat a rozšířit si tak svoje obzory…
    Fotografie jako takové hodnotit nebudu, na to nejsem jaksi dostatečně fundovaný…
    A jak na mne oba výtvory působily? Z Jakubových fotografií na mne dýchla taková ta Saturninovská atmosféra a téměř na nich není poznat, že se jedná o ochotnický spolek. Dokonce jsem si při prohlížení málem ani nevšimnul, že se jedná o venkovní divadlo :-). Nejvíce pak na mne zapůsobily fotky s pořadovými čísly 17 a 18.
    Z Vašich fotografií Zdeňku na mne působí taková ta “ochotnická moderna”. Nejvíce mne zaujaly fotky č. 7068 a 7169.
    Abych to shrnul, tak obě verze mají něco do sebe. Nemůž ani říct, které se mi líbí víc – to podle nálady. Jedno ale vím určitě už teď, a to že se do Řevnice vypravím 🙂

    Odpovědět
    • srovnání

      se srovnanimsouhlasim, oba soubory jsou pekne,
      ale jenom technicka – ne do Revnice, ale do Revnic…
      jako residenta se me to dotyka 😀

      Odpovědět
    • srovnání

      Na druhou stranu, tohle by tam nejspíš nafotil každý. Ostatně co jiného taky fotit na takové akci, že…

      Odpovědět
    • srovnání

      Díky blur, jestli na tebe mé fotky působí takovou tou Saturninovskou atmosférou, tak jsem potěšen, neb celé to tak působit mělo 🙂 Určitě přijeď, stojí to za to. Představení Ten kdo utře nos, je také povedený kus a můžeme s Arekenem skočit o přestávce na jedno točené 🙂
      Arekena zdravím a jsem potěšen, že se tu pohybuje i někdo od nás.
      MK: co naděláš. V okolním lese už byla tma a tohle bylo jediné místo kde se svítilo.

      Odpovědět
      • srovnání

        Jo jo, obrazy ze Saturnina bylo to první co mne napadlo a už zůstalo. 🙂
        Podívám se do kalendáře a určitě se ozvu, kdy bych mohl přijet – a točeným to o přestávce určitě zpestříme.

        Odpovědět
  2. taky jsem tam byl…

    taky jsem tam byl… ale pro efekt jsem mel jenom Zenit E a pan400…
    nekdy je dulezitejsi udelat dojem, na cloveka co jde s vami, nez fotky 😀

    Odpovědět

Napsat komentář