Fotobatoh Unomat

Když jsem v minulém roce rozšiřoval svoji výbavu, myslel jsem původně, že mi bude stačit moje tehdejší fotobrašna, protože vždy budu nosit jen to, co budu potřebovat. To je pochopitelně nesmysl, protože člověk vždy potřebuje přesně to, co si s sebou momentálně nevzal. A tak jsem si pořídil fotobatoh Unomat.

Popis

Fotobatoh Unomat
Nosný systém batohu se skládá z ramenních popruhů a bederního pásu. Ramenní popruhy jsou vybaveny malým hrudním pásem. Všechny tyto prvky jsou pochopitelně stavitelné. Popruhy jsou zhotoveny z nylonu a používají kvalitní plastikové přezky a oka. Na rozdíl od některých fotobrašen, si zde Unomat odpustil nepříliš odolné části z koženky a podobných materiálů. Zádová část není nastavitelná tak dobře, jako například u větších turistických batohů, je ale možné alespoň posouvat polstrování a upravovat polohu batohu na zádech dotažením ramenních popruhů v jeho horní části.

Na rozdíl od batohů Tamrac a jiných, nepoužil Unomat při návrhu batohu klasické uspořádání se zadní stěnou otevírající se naráz po otevření jednoho zipu. Na zadní stěně jsou dva samostatné přístupové otvory a kromě toho se batoh dá otevřít ještě shora. Výhodou tohoto uspořádání je, že pokud chci z batohu něco vyndat, otevřu pouze příslušnou část. Navíc lze z batohu vyndávat uložené části výbavy i pokud je batoh ve svislé nebo téměř svislé poloze. U batohů s klasickým otevíráním si člověk v podobné situaci vyloženě říká o to, aby mu něco vypadlo.

Vnitřek je samozřejmě jeden prostor, jehož uspořádání lze měnit pomocí přepážek se suchými zipy. Kromě těchto přepážek se s batohem dodává jakási vložka, která má tvar kvádru a je vevnitř rozdělena na tři oddíly. Já osobně ji mám vloženou uprostřed výšky batohu a nosím v ní objektivy. Na zadní straně batohu jsou i dvě uzavíratelné kapsy, které je možno použít na doklady, peníze, diktafon a podobné drobnosti. Podobná kapsa je i na pravém boku batohu, vlevo se nachází úchyt na stativ.

Batoh je dost velký na to, aby pojmul celou moji výbavu, skládající se ze dvou kinofilmových zrcadlovek se sadou pěti objektivů, středoformátové zrcadlovky se základním objektivem, hledáčkového přístroje, sady filtrů Cokin, externího expozimetru a řady dalších drobností. Při tomto “nákladu” je nejvrchnější oddíl stále ještě volný, takže pojme třeba trochu jídla nebo oblečení pro celodenní výlet.

Bez problémů je i cestování hromadnou dopravou. Přes zádovou část batohu je možno převléct zabudovanou látkovou stěnu, která skryje ramenní i bederní popruhy, takže z batohu nic nevyčujhuje. V tomto případě se batoh nosí jako běžná taška za použití dvou nylonových uch na levé straně. Součástí dodávky je i nepromokavý návlek, který lze použít i jako podložku pro sezení či odložení částí fotovýbavy.

Zkušenosti z používání

Tento fotobatoh mi plně vyhovuje zejména svojí kapacitou a slušnou kvalitou zpracování. V podstatě mám jen dvě připomínky. Vnější materiál nosných částí není příliš vzdušný, takže v teplejším počasí se člověk dost potí. Tento problém je výraznější u ramenních pásů, záda jsou odvětrávána podstatně lépe. Druhá výtka je závažnější a týká se úchytu pro stativ. Ja jsem se již zmínil, nachází se na pravé části batohu (u levé ruky člověka s nasazeným batohem). Pokud používáte lehký hliníkový stativ, nevadí to až tak moc, ale s mým Manfrottem 455 je už batoh poměrně dost nevyvážený. To se sice dá částečně kompenzovat rozložením fotovýbavy uvnitř (taková Mamiya 645 nebo Nikon FM2 s motorovým pohonem MD11 jsou poměrně účinná protizávaží), ale toto řešení je opravdu jen částečné. Pro pohyb ve volných prostorách je podstatně lepší umístit stativ nějakým zvláštním popruhem příčně nad či pod batoh. Ve stísněnějších podmínkách nebo v zalidněných prostochech je lepší nést stativ na popruhu na rameni nebo i jen tak v ruce.

Poněkdu problematičtější by asi bylo použití batohu s delšími objektivy (můj nejdelší objektiv je Nikkor 180/2.8). Ty by se musely zasouvat vrchní částí batohu směrem dolů. Pravděpodobně by se dala najít vhodná konfigurace vnitřku batohu, manipulace s takovými objektivy je však podstatně jednodušší u batohů, jejichž zadní stěnu je možno celou sejmout najednou.

2 komentáře u „Fotobatoh Unomat“

  1. Kde?

    Zajímalo by mě, kde se dá koupit, popř. kde se dá sehnat více informací o něm… Na netu jsem nic nenašel…. Díky

    Odpovědět
    • RE: Kde?

      Ja jsem tenhle batoh kupoval ve Fomei Hradec Kralove. Tusim jsem ho videl i v nejake z prodejen Foto Porst.

      Odpovědět

Napsat komentář