Fotocvičení ABECEDA

Fotografovat znamená dívat se kolem sebe. Malé procvičení není nikdy na škodu. Dnes budeme hledat písmenka.

Když fotíme, tak hledáme správnou scénu, nejlepší stanoviště, pozorujeme vzájemnou polohu geometrických prvků, křížení linií, hru stínů apod. Protože platí přísloví “těžko na cvičišti, lehko na bojišti”, přináším vám jednoduché cvičení.

Budeme fotit písmenka. Ovšem ne tak, že oběhneme všechna auta a obchody v okolí nebo dokonce ofotíme dvoustranu novin či písmenkovou polévku a pochlubíme se sbírkou liter. Naše písmenka budeme hledat ve tvarech věcí, které nás obklopují. Přesnější pravidla nejsou, ale pochopitelně, že zakázáno je věci do písmenek naaranžovat (povoleno je vyfotit talíř s odloženým příborem jako Q, ale musí to být viditelně po jídle). Je to cvičení pro každého z nás, žádná soutěž. Takže co si uznáme a co ne, závisí na každém z nás. Nakolik na sebe budeme přísní ve věci tvaru a správných proporcí, to je čistě naše věc. Ani není důležité, jestli najdeme všechna písmenka. Takové G nebo R jsou asi těžké oříšky.

Toto cvičení je poněkud spotřební záležitost, takže digitalisti jsou ve výhodě. I já jsem se do něj pustil až ve chvíli, kdy jsem si vypůjčil digitální fotoaparát. Pokud tedy vážíte každé políčko, můžete si cvičení absolvovat bez focení a prostě si jen písmenka odškrtnout.

A co jsem si pro vás přichystal za ukázky? A jsem našel v ptačím krmítku, D v rukojeti hrabla na sníh, E v páskové botě, H ve spárách mezi cihlami, I jako úlomek střešní tašky z boku ve stavební suti, J v kytce, K v drátech plotu, O v kanálu, S v mříži pro popínavku, T ve fošnách vyměřujících okraje budoucího domku, U v díře pro šroub na retardéru a X (a W či M) v plůtku na truhlíky.

abeceda - A abeceda - D abeceda - E
abeceda - H abeceda - I abeceda - J
abeceda - K abeceda - O abeceda - S
abeceda - T abeceda - U abeceda - X

Pokud si toto cvičení také vyzkoušíte, dejte nám vědět o tom, jakých jste dosáhli výsledků. Můžete nám poslat mail s vašimi výsledky (v tomto případě prosím zasílejte obrázky max. 200 x 200 bodů ve formátu JPG), můžete přidat příspěvek do diskuse ke článku, kde také uvedete link na výsledky vaší práce. Nebo nám jenom napište, jak jste toto cvičení plnili. Podaří se nám společně sestavit celou ABECEDU?

6 komentářů u „Fotocvičení ABECEDA“

  1. Uceni – muceni .-)

    Tento clanek me zaujal hned jak vysel, digital vlastnim, ale zatim taky nic moc napda s kterymi bych se chtel pochlubit 🙂 Jako cviceni je to moc dobry, chtelo by to prijit jeste s nejakymi cvicenimi, jako bejval povestnej “Kapesnicek” na FAMU 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář