Fotoklub Devadesát devítka: „loni…”

Pozvánka na výstavu mladého brněnského fotoklubu, jenž vznikl díky internetu. Čerstvé plody své práce vystavuje v Brně v galerii FOMA.

Fotoklub 99

Pokud jste někdy v polovině roku 1999 brouzdali po webových stránkách zabývajících se fotografií, mohli jste zachytit dotazy a volání po fotoklubu, který by bylo možné najít v Brně a okolí. Odpovědí byla akce: už 26. června 1999 se schází první skupinka nejaktivnějších, brzo se přidávají další a vše vrcholí ustavující schůzí Fotoklubu Devadesátdevítka (f99) 3. srpna 1999 v restauraci U dvou kozlů. Devadesátdevítka je, jak stojí v záhlaví Klubových stanov, „dobrovolné zájmové sdružení (klub), které sdružuje amatérské i profesionální fotografy“, a které dnes čítá téměř třicítku častých či méně častých účastníků společných akcí. Rytmus klubového života udávají pravidelné schůzky – vždy jednou za tři týdny v prostorách Gymnázia Jarošova. I po téměř třech letech jsou to pro všechny cenné příležitosti pro výměnu a konfrontaci zkušeností, názorů, dojmů ale i návodů, literatury a inspiračních zdrojů. Schůzky se rozhodně neobejdou bez krátkých prezentací nových prací, které tu zpravidla nachází své první diváky a kritiky. Klubovými svátky jsou potom fotovýlety, které výrazně píší historii f99. Přes objektivy tak členové viděli Moravský kras, Jeseníky, Nedvědici, Bílé Karpaty, Hostýnské vrchy… Květnové svátky letošního roku je zastihnou ve Slovenském krasu.

Fotoklub nemá vyhraněné žánrové zaměření. Mezi fotografiemi najdete dokument, krajinu, zátiší, portrét i makrofotografii. Přesto, jak i vystavené práce ukazují, mírně převažuje zobrazení objektů a scén přírodních. Po první společné výstavě v roce 2000 je tato již druhou výstavou, tentokrát v nově otevřené Galerii FOMA, v prostorách specializované prodejny firmy FOMA. Jsou to práce 9 autorů vybrané z fotografií vzniklých v loňském roce, odtud název celé výstavy. Pokud v nich najdete sdělení, že uplynulý rok byl plodný, plnohodnotný a zajímavý, bude smysl této výstavy naplněn. Vystavující: Jan Brada, Petr Dzik, Václav Helán, Petr Hložánek, Petr Holub, Valerie Holubová, Drahoslav Ilčák, Luboš Kiprý a Jiří Svoboda. Vernisáž proběhla 15.4.2002 v 17:00.

Fotoklub Devadesátdevítka – „loni…“
Kde: Galerie FOMA, Moravské náměstí 13, Brno
Kdy: 15.4. – 31.5.2002
Otevírací doba: Po-Pá 9 – 18, So 9 – 12 hodin
Vstupné: zdarma
Téma: fotografie různých témat od členů klubu f99

Informace o klubu lze nalézt na http://f99.webpark.cz , kontaktní mail je f99@centrum.cz. Za použití informací z klubové kroniky zapsal Jiří Svoboda.

Napsat komentář