FOTOpivo – duben 2009

I v dubnu jsme se sešli v restauraci Na kovárně, abychom si navzájem zhodnotili své výtvory na zadané téma. Tématem bylo tentokrát Abstraktno. A jak se s ním účastnící vypořádali?

FOTOpivo - duben 2009

Hned, jak se začaly objevovat první fotografie, bylo jasné, že toto téma nepatřilo k nejjednodušším, ani autorů fotografií nebylo nijak mnoho. Každý přinesl jinak pojaté fotografie a naše debaty v průběhu jejich hodnocení se začínaly stáčet spíš k tomu, jak a jestli vůbec je možné abstrakci ve fotografii zachytit. Vzduchem létaly citace definicí a začínalo se ukazovat, že ztvárnit nereálné téma reálnou fotografií není vůbec jednoduché.

FOTOpivo - duben 2009

Komentovat jednotlivé fotografie zde asi nebudu – jak popsat abstraktní fotografie? “Tam byl takovej jako flek, bylo to tak jako zrnitý, a pak tam byla taková šmouha…” nebo “Děsně rozmazaný, zvětšený a zrnitý fotky zahrady”? Ani z jednoho popisu není patrné, o co na těch fotografiích šlo, takže to přeskočím a vyzvednu výjimečnou sérii Zdenka Bakšteina, který za pomoci dvou listů papíru a tvrdého osvětlení dokázal ilustrovat celou škálu mezilidských vztahů. I když se asi nejednalo o abstrakci zcela podle definic, tato série se mi zapsala do paměti zdaleka nejsilněji; působila kompaktně a jasně, a to navzdory tomu, jak nehezky se na některých fotografiích “podepsala” práce obsluhy v minilabu.

FOTOpivo - duben 2009

A jaká je vaše definice abstrakce? Jak ztvárnit abstrakci fotograficky tak, aby byla ještě abstraktní, nikoli konkrétní a popisná? Vždyť přece fotografie jakéhokoli reálného objektu je fotografií konkrétní, fotografie abstraktního objektu je tedy protimluv. Nebo ne? Jak se na to koukáte vy?

V rámci FOTOpiva proběhla i prezentace dodatečného úkolu, kterým bylo téma “Velikonoce”. Fotografií dorazilo ještě méně, než na hlavní téma, takže nebýt Richarda Kodery, vypadalo by to, jako že si Jakub vyhlásil toto téma sám pro sebe, aby mohl ukázat své fotografie z velikonoc a ještě byl nejlepší 🙂

FOTOpivo - duben 2009

Závěrem mi dovolte, abych vás pozval na květnové FOTOpivo, které proběhne výjimečně ve čtvrtek (jinak jsou všechna středeční) a to dne 21.5.2009, samozřejmě opět v restauraci Na kovárně.

S trochou dobré vůle, pokud se nestane něco nepředvídatelného, vás tentokrát totiž očekává i menší “společenská akce”, a to vernisáž výstavy fotoskupiny X-pozice. Přijďte se na nás podívat, (nejen) personálu restaurace tím určitě uděláte radost. 🙂

Napsat komentář